X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • aaaguchaaa Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no ija zaczęłam wprowadzać mm. Raz na dwa dni dostaje butelkę bebiko. Póki co ok nic się nie dzieje.

ex2b8rib3sp7l0jl.png
  • Evil89 Ekspertka

Wysłany: 27 września 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny byliśmy dziś na usg stawów biodrowych kontrolnie drugi raz. Wyszło że nie ma jeszcze wykształconych jąder kostnienia a powinien.. Czytam że do roku się wykształcają ale kazała przyjść za 2mc i zwiększyć dawkę wit D plus wprowadzić już jarzyny żeby miał więcej składników mineralnych..

f2wlh371tr1ba2by.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evil89 wrote:
    Hej dziewczyny byliśmy dziś na usg stawów biodrowych kontrolnie drugi raz. Wyszło że nie ma jeszcze wykształconych jąder kostnienia a powinien.. Czytam że do roku się wykształcają ale kazała przyjść za 2mc i zwiększyć dawkę wit D plus wprowadzić już jarzyny żeby miał więcej składników mineralnych..

ja mam 2-gie w przyszłym tygodniu, zobaczymy jak u Nas.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Guem Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwa nan pediatra powiedziała że przy kp nie ma potrzeby wprowadzania kleiku bo to nic dziecku nie daje. Sama kupiłam z ciekawości żeby spróbować i jest to bezsmakowa breja więc ja sobie daruje chyba że później jako dodatek do deserku na przykład. Należy zacząć od warzyw. Jeśli chodzi o gluten to przez miesiąc (albo dwa, nie pamiętam dokładnie) podaje się jedną łyżeczkę kaszy glutenowej np manna albo kukurydziana. To podobno na chronić przed celiakią ale ostatnio czytałam artykuł że sposób wprowadzania glutenu nie ma wpływu na rozwój choroby. Ale nasza pediatra stwierdziła że lepiej powolutku z glutenem a właśnie skórka od chleba to mega dawka glutenu więc nie jest to najlepszy pomysł.

• aaaguchaaa Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O czyli miałam rację z tą manna. A kiedy planujecie wprowadzać gluten?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 21:01

ex2b8rib3sp7l0jl.png
  • Iwa81 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Guem wrote:
    Iwa nan pediatra powiedziała że przy kp nie ma potrzeby wprowadzania kleiku bo to nic dziecku nie daje. Sama kupiłam z ciekawości żeby spróbować i jest to bezsmakowa breja więc ja sobie daruje chyba że później jako dodatek do deserku na przykład. Należy zacząć od warzyw. Jeśli chodzi o gluten to przez miesiąc (albo dwa, nie pamiętam dokładnie) podaje się jedną łyżeczkę kaszy glutenowej np manna albo kukurydziana. To podobno na chronić przed celiakią ale ostatnio czytałam artykuł że sposób wprowadzania glutenu nie ma wpływu na rozwój choroby. Ale nasza pediatra stwierdziła że lepiej powolutku z glutenem a właśnie skórka od chleba to mega dawka glutenu więc nie jest to najlepszy pomysł.

no widzisz i bądź tu mądry, będę za dwa tygodnie na ostatnim szczepieniu top dopytam dokładnie jaki to ma sens przy KP zobaczymy co powie, bo dzisiaj jakoś mi do głowy nie wpadło że to trzeba na mleku mm robić.

km5sdf9h3loowecn.png
  • Guem Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszka kukurydziana chyba nie zawiera glutenu, pomyliłam się.

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2016, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, kukurydza nie ma glutenu :) ale tak jak piszesz wprowadzanie glutenu to należy 2-3 razy w tyg po łyżeczce kaszki manny dodawać do obiadków/zupek. Kleików to faktycznie konieczności wprowadzania nie ma. I można na wodzie, nie trzeba na mm. Ja jeszcze nie kupowałam kleików i nie wiem, jak to będzie, zaczęliśmy od warzywek :) ja chcę kleik dodawać ze względu na ulewanie.

• JustyśM Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://youtu.be/9xge0_93wM8

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • KokoszaNell Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja kupiłam kleik ryżowy tak na wszelki wypadek, młody i ulewa, i budzi się w nocy na jedzenie ostatnio co 3 h :/ ale póki co zwalam na skok te jego nocne ekscesy, bo i w dzień jest maruda. Podmienili mi moje grzeczne dziecko.
    Poza tym zaczął miewać jakieś straszne bąki, ryczy przy nich, potrafi się w nocy obudzić z rykiem, puści bąka i śpi dalej.

43kt82c31nhz2sid.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 września 2016, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JustyśM wrote:
    https://youtu.be/9xge0_93wM8

a co tam jadla sobie?

• Iwa81 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KokoszaNell wrote:
    ja kupiłam kleik ryżowy tak na wszelki wypadek, młody i ulewa, i budzi się w nocy na jedzenie ostatnio co 3 h :/ ale póki co zwalam na skok te jego nocne ekscesy, bo i w dzień jest maruda. Podmienili mi moje grzeczne dziecko.
    Poza tym zaczął miewać jakieś straszne bąki, ryczy przy nich, potrafi się w nocy obudzić z rykiem, puści bąka i śpi dalej.

moja nie ulewa, ale co 3h i tak je od urodzenia.
    A jak u innych mam KP, czy dzieci śpią Wam całą noc na samej piersi ?

Justyś no właśnie a co jej tam dałaś ? i fajne to urządzonko, takie bardziej estetyczne niż siatka

km5sdf9h3loowecn.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałam glownie zagescic pokarm ale i tak się budzila jak na samo mleko i takich godzinach.
    A ja zrobie coś dla siebie i zapisze się jutro na kurs doklejania rzęs 1:1:)))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 września 2016, 22:30

• Iwa81 Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poli9106 wrote:
    Chciałam glownie zagescic pokarm ale i tak się budzila jak na samo mleko i takich godzinach.
    A ja zrobie coś dla siebie i zapisze się jutro na kurs doklejania rzęs 1:1:)))

Ale zagęszczałaś MM czy swoje ?

o widzisz gdybyś mieszkała gdzieś bliżej to zamówiłabym u Ciebie usługę ;) bo wybieram się i dotrzeć nie mogę żeby zrobić sobie te rzęsy.

km5sdf9h3loowecn.png
  • JustyśM Autorytet

Wysłany: 27 września 2016, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tola2014 wrote:
    a co tam jadla sobie?
    Mus jabłkowy ze słoiczka pierwszy raz jadła. Siateczka dla trochę starszych dzieci wydaje mi się bo też zakupiłam ale na pozniej a to co mam to na musy jest .

tola2014, Iwa81 lubią tę wiadomość

[link=https://www.suwaczki.com/]km5sej288cimr979.png[/link]
  • Negra Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 00:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o gluten, to przy synu, karmiąc go piersią wprowadzałam tak jak dziewczyny pisały-kaszę manne, tylko w mniejszej ilości. W książeczce zdrowia była taka wkładka (kolorowe strony z instrukcją rozszerzania diety), z której wynikało,że najpierw na niewielkiej ilości wody gotuje się taką ilość kaszy, która zmieści się na czubku łyżeczki (więc odrobinkę). Po zagotowaniu dolewasz to do swojego odciagnietego mleka lub obiadku i dajesz codziennie, przez kilka dni (my właśnie do mleka, bo gluten dostawał wcześniej, niż warzywa.
    Kleik ryżowy na wodzie syn dostał raz, w szpitalu, po przechorowaniu rota. Ja też jadłam go raz- po cesarce, w zestawie z sucharami. Mniammmm.... :-D

Justys- a na kawałki owoca ten sprzęt się nie nada? Np. kawałek banana, czy jabłka? Tak, żeby dziecko miażdżyło dziąsłami i próbowało po trochę

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też wczoraj po kontroli bioderek i wszystko wyszło ok. A podobno u dziewczynek jest większe ryzyko nieprawidłowości.
    A dziś po wizycie u neurologa (chciałam skontrolować napięcie). Lekarz powiedział z naciskiem :" pani dziecko jest ZDROOOOWE! rozwija się adekwatnie do wieku!" Poczułam się jak przewrazliwiona mamuśka :-/ A może nią jestem :-) przynajmniej się upewniłam :-) I nauczylam się, że w języku lekarskim "dziecko nadzwyczajnie rozwinięte społecznie" to po prostu cygańskie dziecko :-)

Jutro po tym maratonie chrzcinowo-wizytowym daję sobie wolne :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 00:32

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • Poli9106 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zageszczalam mm:)

• Poli9106 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 04:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Któras prosila o linka z allegro,do południa wyśle bo mam na laptopie a tak cały czas operuje telefonem.Już jestem zajechana Nina spala od 19 do 23 a potem zasnela o 2:30 i teraz jadla..

• Patrycja24 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 06:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj Miki na cycu i budzi sie roznie. Najczesciej spi 20-3, wiec nie jest zle, ale przez dlugi czas spal od 20-tej do 5-tej, pojadl i dosypial do 7-mej. Ta wersja o wiele bardziej mi sie podobala :-P

Patrycja24
‹‹ 1926 1927 1928 1929 1930 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ