Majóweczki 2016 :D
-
WIADOMOŚĆ
-
Alicce wiem, że trzeba uważać, ale pytałam wcześniej gina o malowanie mieszkania, to stwierdził, że no nie całe na raz, właśnie tak "po trochu" i takie zwykłe ścienne farby i przy maksymalnym wietrzeniu. Odpadają farby olejne, właśnie lakiery i coś tam jeszcze ale nie pamiętam teraz co, ale te zwykłe farby ścienne są w miarę bezpieczne. Też mam schody do polakierowania, ale muszę się wstrzymać do wakacji, my sobie wyjedziemy i wezmę fachowca od brudnej roboty
-
Alicce wrote:Negra jaki lekarz dzis na nocnym dyzurze??
podpatrz troche jaktam z opieką ??
pamiętam ,że jak kiedys tam leżałam to nie można było na dół zejść do sklepiku bez pozwolenia .. teraz też taki rygor???Trzecia dziewczyna przyszła dziś, z takimi samymi problemami, na tym samym etapie ciąży. A na dyżurze dziś...Topyłło. Dostałam kolejną kroplowke, zajrzał na obchodzie i rzucił tylko "czyli dobrze, że Panią położylismy?". Ehhh..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 20:39
-
bimba wrote:U mojej dzidzi każdy pomiar sobie, ale zbliżone, 1-3 dni różnicy, najstarsza była głowa
-
Negra współczuję takiego podejścia tego lekarza. Ok, nawet jeśli asekuracyjnie chciał cię wczoraj położyć, to dzisiaj mógł chociaż powiedzieć co się dzieje. Może masz niewydolność szyjki i dlatego tylko obserwacja i kroplówki, a ewentualne pessary czy inne to chce po konsultacji z "większymi" z oddziału. Trzymam kciuki, żeby pojutrze wypuścili cię do domku a zwłaszcza żeby był ktoś kto ci więcej coś powie. Przesyłam moc uścisków
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 20:46
-
Dzięki bimba! Na pewno tak jest, że więcej dowiem się dopiero w pn, bo dopiero wtedy pojawią się decydenci. Wiem tylko, że szyjka jest trochę skrócona- i tyle.
Swoją drogą jestem zdania,że lekarzom powinno się zakazać 24h dyżurów! Włos mi się jeży na głowiee, jak pomyślę ze mogę zacząć rodzic w weekend i trafić na taki dyżur... -
Negra wrote:Madziuska- u nas wczoraj podobnie, jak u bimby- z wczorajszego usg pomiary wychodziły 17t3d/17t6d i tez chyba główka największą. Takie różnice są normalne
hmmm u mnie w 16t3d wszystkie pomiary miedzy 17t1d a 17t5 dniem, a tylko FL 16t3d
cholera się naczytałam o krótszej kości udowej i się martwię -
Wiesz negra często sama myślę, że wolałabym żeby dyżury weekendowe i świąteczne były dzielone na pół, w niektórych krajach tak jest. Ja po 24 godzinach na dyżurze następnego dnia nie nadaje się do niczego, a gdzie zająć się synem, domem i inne. A już takie oddziały jak ginekologia, chirurgia czy inne zabiegowe to już w ogóle nie powinny być dyżury 24. Ale nie wiem czy w naszym kraju to się kiedyś zmieni
Negra lubi tę wiadomość
-
Bimba- właśnie o to mi chodzi- max dyżury 12h. Wczorajszej nocy u jakiejś pacjentki pojawiły się komplikacje po operacji- lekarka biegała całą noc, bo potrzebna była transfuzja. Ijak lekarz w przykładowo dwudziestej godzinie dyżuru ma podejmować świadome decyzje, dotyczące czyjegoś zycia, odbierać poród albo robić cesarke? Nie wyobrażam sobie tego....
-
Madziuśka wrote:hmmm u mnie w 16t3d wszystkie pomiary miedzy 17t1d a 17t5 dniem, a tylko FL 16t3d
cholera się naczytałam o krótszej kości udowej i się martwię -
Negra wrote:Ale kość wyszła akurat taka, jaka powinna być- myślę, że nie masz powodów do zmartwień. I nie czytaj netu, bo sobie niepotrzebnie nawkrecasz!
niby tak, ale z tych pomiarów mi wyliczył ciążę z USG 17t1d - czyli inaczej niż z OM. i dlatego się martwię -
Madziuśka u mnie właśnie kość udowa była najmłodsza i zgodna z terminem z OM. Spokojnie, poczekaj do połówkowego wtedy się okaże. Tak naprawdę kości dopiero kostnieją i te pomiary masz nadal w milimetrach, czyli ryzyko błędu milimetra nadal jest, a wtedy zmienia się całkiem "wiek". Nie stresuj się bo to źle działa na malucha
-
Madziuśka wiele dziewczyn pisze ze dzieci mają między nogami a głową nawet do 2 tyg różnicy czasem
tak śmiesznie jakoś ale w wielu przypadkach tak jest i to nic złego
Livka z kolei miała teraz głowę na 19t1d brzuch na równo z wiekiem ciąży czyli 18t6d nogi 18t4d no i 255g wyliczył 18t4d jest mniejsza czyli przystopowala juz ale będzie drobna po prostu teraz każde dziecko już rośnie w swoim tempie jedno będzie co miesiąc o parę dni starsze i inne będzie młodsze sugeruje się wiekiem ciąży który miałaś na 1 usg czy z OM po prostu ładnie rośnie dzidziek tylko się cieszyć ja się cieszę z kolei ze znowu przyjdzie mi rodzic kurdupla wiec nie martwię się o mój tyłekWiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 21:25
pasia27 lubi tę wiadomość
Livia
Nela
Marcel
-
Madziuśka wrote:niby tak, ale z tych pomiarów mi wyliczył ciążę z USG 17t1d - czyli inaczej niż z OM. i dlatego się martwię
Jesli byla by różnica np. 2 tygodni to pewnie mierzyl by do skutku. A przy takim wyniku uznaje sie ze jest w normie.
Moj potem mial głowę zawsze woeksza niz reszta pomiarów. -
A mi soe troszke nudzilo i stworzylam z pomoca internetu liste zeczy potrzebnych dla noworodka podziwlona na dzialy ubranka kosmwtyki i alcesoria sporo tego jest ale teraz mam liste i bede sb odchaczac troche ubranek moge jiz pdchaczac ale jeszcze duuuzo wydatkow
xpatiiix3, FeliceGatto, bimba, luna91, i.am.chappie lubią tę wiadomość
-
malvva wrote:A mi soe troszke nudzilo i stworzylam z pomoca internetu liste zeczy potrzebnych dla noworodka podziwlona na dzialy ubranka kosmwtyki i alcesoria sporo tego jest ale teraz mam liste i bede sb odchaczac troche ubranek moge jiz pdchaczac ale jeszcze duuuzo wydatkow
ale na szczęście ostatnio koleżanka zapytała czy chcę łóżeczko
malvva lubi tę wiadomość
-
Ja mam tylko ciuszki na caly czas. A reszta do kupienia. Bo nawet nie mam od kogo dostać