X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • bimba Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2015, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicce wiem, że trzeba uważać, ale pytałam wcześniej gina o malowanie mieszkania, to stwierdził, że no nie całe na raz, właśnie tak "po trochu" i takie zwykłe ścienne farby i przy maksymalnym wietrzeniu. Odpadają farby olejne, właśnie lakiery i coś tam jeszcze ale nie pamiętam teraz co, ale te zwykłe farby ścienne są w miarę bezpieczne. Też mam schody do polakierowania, ale muszę się wstrzymać do wakacji, my sobie wyjedziemy i wezmę fachowca od brudnej roboty ;)

16udgywl4g9leeec.png
  • bimba Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuśka wrote:
    dziewczyny, miałyście na USG mierzone BPD, HC, AC, FL?
    wasze dzieci rosną w tym samym tempie czy są różnice?
    U mojej dzidzi każdy pomiar sobie, ale zbliżone, 1-3 dni różnicy, najstarsza była głowa :D

16udgywl4g9leeec.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicce wrote:
    Negra jaki lekarz dzis na nocnym dyzurze??

podpatrz troche jaktam z opieką ??

pamiętam ,że jak kiedys tam leżałam to nie można było na dół zejść do sklepiku bez pozwolenia .. teraz też taki rygor???
    Alicee- leżę na Ginekologii- tutaj zajmują się ciężarnymi do 22tyg. Pielęgniarki dotychczas wszystkie na +. O rygorze nic nie mówili, ale nas trzech z sali bardzo pilnują- możemy wstawać tylko za potrzebą :/ Trzecia dziewczyna przyszła dziś, z takimi samymi problemami, na tym samym etapie ciąży. A na dyżurze dziś...Topyłło. Dostałam kolejną kroplowke, zajrzał na obchodzie i rzucił tylko "czyli dobrze, że Panią położylismy?". Ehhh..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 20:39

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bimba wrote:
    U mojej dzidzi każdy pomiar sobie, ale zbliżone, 1-3 dni różnicy, najstarsza była głowa :D
    Madziuska- u nas wczoraj podobnie, jak u bimby- z wczorajszego usg pomiary wychodziły 17t3d/17t6d i tez chyba główka największą. Takie różnice są normalne :)

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • bimba Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra współczuję takiego podejścia tego lekarza. Ok, nawet jeśli asekuracyjnie chciał cię wczoraj położyć, to dzisiaj mógł chociaż powiedzieć co się dzieje. Może masz niewydolność szyjki i dlatego tylko obserwacja i kroplówki, a ewentualne pessary czy inne to chce po konsultacji z "większymi" z oddziału. Trzymam kciuki, żeby pojutrze wypuścili cię do domku a zwłaszcza żeby był ktoś kto ci więcej coś powie. Przesyłam moc uścisków

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 20:46

16udgywl4g9leeec.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki bimba! Na pewno tak jest, że więcej dowiem się dopiero w pn, bo dopiero wtedy pojawią się decydenci. Wiem tylko, że szyjka jest trochę skrócona- i tyle.

Swoją drogą jestem zdania,że lekarzom powinno się zakazać 24h dyżurów! Włos mi się jeży na głowiee, jak pomyślę ze mogę zacząć rodzic w weekend i trafić na taki dyżur...

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • Madziuśka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra wrote:
    Madziuska- u nas wczoraj podobnie, jak u bimby- z wczorajszego usg pomiary wychodziły 17t3d/17t6d i tez chyba główka największą. Takie różnice są normalne :)

hmmm u mnie w 16t3d wszystkie pomiary miedzy 17t1d a 17t5 dniem, a tylko FL 16t3d
    cholera się naczytałam o krótszej kości udowej i się martwię :(

2nn3dqk35aovnvsh.png
    564c5ca56b681.png
    teraz już wierzę że szczęście nadejdzie w maju 2016 :)
  • bimba Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz negra często sama myślę, że wolałabym żeby dyżury weekendowe i świąteczne były dzielone na pół, w niektórych krajach tak jest. Ja po 24 godzinach na dyżurze następnego dnia nie nadaje się do niczego, a gdzie zająć się synem, domem i inne. A już takie oddziały jak ginekologia, chirurgia czy inne zabiegowe to już w ogóle nie powinny być dyżury 24. Ale nie wiem czy w naszym kraju to się kiedyś zmieni :/

Negra lubi tę wiadomość

16udgywl4g9leeec.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bimba- właśnie o to mi chodzi- max dyżury 12h. Wczorajszej nocy u jakiejś pacjentki pojawiły się komplikacje po operacji- lekarka biegała całą noc, bo potrzebna była transfuzja. Ijak lekarz w przykładowo dwudziestej godzinie dyżuru ma podejmować świadome decyzje, dotyczące czyjegoś zycia, odbierać poród albo robić cesarke? Nie wyobrażam sobie tego....

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • Negra Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuśka wrote:
    hmmm u mnie w 16t3d wszystkie pomiary miedzy 17t1d a 17t5 dniem, a tylko FL 16t3d
    cholera się naczytałam o krótszej kości udowej i się martwię :(
    Ale kość wyszła akurat taka, jaka powinna być- myślę, że nie masz powodów do zmartwień. I nie czytaj netu, bo sobie niepotrzebnie nawkrecasz!

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • bimba Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety Negra tak u nas jest i nie wiem co trzeba byłoby zrobić żeby się to zmieniło, ale ja się podpisuje wszystkimi kończynami żeby dyżury były 12-godzinne ;)

16udgywl4g9leeec.png
  • Madziuśka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Negra wrote:
    Ale kość wyszła akurat taka, jaka powinna być- myślę, że nie masz powodów do zmartwień. I nie czytaj netu, bo sobie niepotrzebnie nawkrecasz!

niby tak, ale z tych pomiarów mi wyliczył ciążę z USG 17t1d - czyli inaczej niż z OM. i dlatego się martwię

2nn3dqk35aovnvsh.png
    564c5ca56b681.png
  • bimba Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuśka u mnie właśnie kość udowa była najmłodsza i zgodna z terminem z OM. Spokojnie, poczekaj do połówkowego wtedy się okaże. Tak naprawdę kości dopiero kostnieją i te pomiary masz nadal w milimetrach, czyli ryzyko błędu milimetra nadal jest, a wtedy zmienia się całkiem "wiek". Nie stresuj się bo to źle działa na malucha

16udgywl4g9leeec.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuśka wiele dziewczyn pisze ze dzieci mają między nogami a głową nawet do 2 tyg różnicy czasem :P tak śmiesznie jakoś ale w wielu przypadkach tak jest i to nic złego :)
    Livka z kolei miała teraz głowę na 19t1d brzuch na równo z wiekiem ciąży czyli 18t6d nogi 18t4d no i 255g wyliczył 18t4d jest mniejsza czyli przystopowala juz ale będzie drobna po prostu teraz każde dziecko już rośnie w swoim tempie jedno będzie co miesiąc o parę dni starsze i inne będzie młodsze sugeruje się wiekiem ciąży który miałaś na 1 usg czy z OM po prostu ładnie rośnie dzidziek tylko się cieszyć ja się cieszę z kolei ze znowu przyjdzie mi rodzic kurdupla wiec nie martwię się o mój tyłek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2015, 21:25

pasia27 lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuśka wrote:
    niby tak, ale z tych pomiarów mi wyliczył ciążę z USG 17t1d - czyli inaczej niż z OM. i dlatego się martwię
    To jest tylko usg. Di tego różnica 2 mm i juz zmienia wynik. Jakby każdy pomiar zrobil po 10 razy to pewnie tylko kilka razy wyszloby to samo.
    Jesli byla by różnica np. 2 tygodni to pewnie mierzyl by do skutku. A przy takim wyniku uznaje sie ze jest w normie.
    Moj potem mial głowę zawsze woeksza niz reszta pomiarów.

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
  • malvva Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi soe troszke nudzilo i stworzylam z pomoca internetu liste zeczy potrzebnych dla noworodka podziwlona na dzialy ubranka kosmwtyki i alcesoria sporo tego jest ale teraz mam liste i bede sb odchaczac troche ubranek moge jiz pdchaczac ale jeszcze duuuzo wydatkow

xpatiiix3, FeliceGatto, bimba, luna91, i.am.chappie lubią tę wiadomość

km5s8u69j7y5auw8.png

Malwina
  • maimama Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuska moja córka też miała krótką kość udowa, dodam tylko ze jest śliczną zdrową 6-latka☺

bimba, Madziuśka lubią tę wiadomość

• bimba Przyjaciółka

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malvva wrote:
    A mi soe troszke nudzilo i stworzylam z pomoca internetu liste zeczy potrzebnych dla noworodka podziwlona na dzialy ubranka kosmwtyki i alcesoria sporo tego jest ale teraz mam liste i bede sb odchaczac troche ubranek moge jiz pdchaczac ale jeszcze duuuzo wydatkow
    Też sobie taką zrobiłam i ... kurcze ile kasy potrzebne :O ale na szczęście ostatnio koleżanka zapytała czy chcę łóżeczko :D

malvva lubi tę wiadomość

16udgywl4g9leeec.png
  • Madziuśka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję dziewczyny

8.12 idę na super truper USG więc zobaczymy wtedy. mam nadzieję że będzie ok

xpatiiix3, FeliceGatto, maimama, bimba lubią tę wiadomość

2nn3dqk35aovnvsh.png
    564c5ca56b681.png
  • Baronowa_83 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tylko ciuszki na caly czas. A reszta do kupienia. Bo nawet nie mam od kogo dostać :/

Mama od 03.2010, czas na drugie
    Tadek i Władek w jednym stali domku...
    2r8rqps6ohlhosuf.png
    Szanse jedne na milion - rzekła- spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć.
‹‹ 834 835 836 837 838 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ