X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2016 :D
Odpowiedz

Majóweczki 2016 :D

Oceń ten wątek:
  • klaudia1534 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)

Anniusia ja zawsze robię sama czerwony barszcz. Buraczki kroję w cieniutkie plasterki i wrzucam do gotującej się wody. Gdy są już prawie miękkie (ja je zawsze zjadam więc gotuję do miękkości) dodaje trochę przypraw: sól, pieprz, vegeta, odrobinkę octu i zatrzepuję białym barszczem w proszku i zagotowuję. Ja lubię dobrze doprawiony więc zazwyczaj jeszcze troszkę doprawiam :) Taki zawsze gotowała u mnie mama i robię ja bo jest najprostszy i najbardziej mi podchodzi. Na wigilię do uszek podawany jest w czystej postaci a jak jem z ziemniakami to dodaje sobie na talerz śmietanki.

Cigaretta gratuluję udanych zakupów ! Ja czekam na 100% określenie płci i będę też już coś kompletować. A w szpitalu na USG pani doktor bardziej skłaniała się ku dziewczynce :)

kw trzymaj się, jesteśmy z Tobą i trzymamy kciuki żeby wszystko było dobrze :*

Anniusia lubi tę wiadomość

Nasza Pchełka jest już z nami <3
    3jvz6iye0wj7pqpl.png
  • Dariaaa88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 10:02

cd9bskjojgq3qzff.png
  • klaudia1534 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    W Częstochowie w glownym szpitalu byl na nfz rodzilam wiadomo ciekawe jak tym razem bo zmieniam szpital bo bliżej domu.dowiem sie przed porodem..

W którym dokładnie szpitalu był? Bo ja zamierzam rodzić na Parkitce.

Nasza Pchełka jest już z nami <3
    3jvz6iye0wj7pqpl.png
  • Idgie Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, uwazajcie teraz z vegeta.

VEGETA - sól kuchenna, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), substancje wzmacniające smak i zapach (glutaminian sodu, inozynian disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).

E 621 - glutaminian monosodowy (sodu) - dodatek do produktów wzmacniający smak, używany głownie w zupach w proszku i puszkach oraz niektórych wyrobach mięsnych, drobiowych, warzywnych czy rybnych. Pozytywną sprawą używania glutaminianu sodu jest zredukowanie ilości sodu w pożywieniu przy jednoczesnym zachwianiu smaku potraw. Setki badań potwierdziły że jest substancją bezpieczną dla konsumenta, jeżeli jest spożywany w zalecanych ilościach, jednak ... zbyt duże spożycie tego dodatku jest posądzane m.in. o bóle migrenowe, ślepotę, uderzenia gorąca czy wzmaganie astmy u chorych na nią. Może zawierać GMO.

E 631 - inozynian disodowy - wzmacniacz smaku i zapachu, dodawany do przypraw sypkich, sosów w proszku, koncentratów, wędlin. Zaliczany do substancji nieszkodliwych jednak nie zaleca się spożywania go przez osoby chore na kamicę nerkową.

http://wieszcozjesz.blogspot.com/2012/12/vegeta-porownanie.html

08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariaaa88 wrote:
    Pati na wschodzie Polski raczej "biednie" jest tzn miasta nie inwestują w rozwój, ja mieszkam w pomorskim i miasta (nawet te mniejsze) są zawsze czyste, zrobione, drogi też w miarę porządne. widać różnicę nawet jak się wjedzie tylko na warmię i mazury. co do szpitali nie wiem, ale ja nie mieszkam w dużym mieście a szpital specjalistyczny, oddziały nowe, sale dwuosobowe z łazienką, personel też spoko choć ja zawsze mówię, że to zależy na jaką osobę się trafi, bo człowiek jak człowiek ma swój charakter i nie każdy z natury jest miły.

Mi chodziło o szpitale ze tu na porodowce nie można liczyć na takie komfort jak gaz czy poród w wodzie jak chcesz mieć super poród to prywatnie musisz isc :P No ogolnie teraz szpital robia powiekszaja wchodzisz jak do prywatnej kliniki jakiejs ale jeszcze nie wszystkie oddzialy sa przeniesione, no i jak będę rodzić to niestety blok poporodowy jeszcze nie jest przeniesiony i nie będzie do tego czasu ;/ i że wola prywatnie przyjmować lekarze jak chodzisz trochę tak trochę tak to ok a wejdź i obejrzyj zdjęcia Białegostoku bo chyba nie byłaś albo nie widziałaś mamy cudowne miasto czysto i drogi wiadukty przejścia podziemne non stop coś jest odnawiane tu nie mogę się przyczepić o wygląd brud czy coś w ciągu paru lat zupełnie się tu zmieniło ja nawet czasem nie wiem jak gdzieś dojść, drogi ,chodniki wszystko wymieniane na bieżąco centrum to totalnie odmienione jest no a właśnie tak gadane jest Białystok to Polska BEE totalna bzdura także obalam mity ;) a i co do tego całego gadania ze tu ruskie itd tez bzdura najbardziej mnie wkurzają te reklamy co jakieś baby z wiochy pokażą i ze Podlasie :/ albo gadki Prokopa w DDTVN.. że my tu śledzikujemy tak ,no bo szczerze to się spotykam z tym tylko jak ktoś faktycznie z wioski przyjedzie i to jakieś stare babki nie młodzi ludzie i nie tylko Podlasie.. :P

Sylika lubi tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • La-mia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idgie wrote:
    Czy tego typu problemy sa wskazaniem do cc?

Podłączam sie do tego pytania. Sama mam przepuklinę na styku lędźwiowego i krzyżowego odcinka kręgosłupa i gin mi powiedział zebym slonsultowala sie z prowadzącym neurochirurgiem. Tak tez zrobię ale pewnie juz po nowym roku.

05.09.2015 - ICSI 3BB - udane!!!!! :)

11.05.2015 - Tosia, 3250 g, 57 cm
  • Idgie Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam przepukliny, ale jakies zwyrodnienia. Dwa kregi mam zrosniete, nie wyginaja sie, tak jak pozostale.

08.09 - transfer :)
    2nn3flw14d6fmfcl.png
  • Anniusia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klaudia1534 wrote:
    W którym dokładnie szpitalu był? Bo ja zamierzam rodzić na Parkitce.

Klaudia Ty z Częstochowy jesteś? Ja rodzę w Oleśnie Śląskim nie wiem czy kojarzysz?

3jgxxzkra9730jiu.png
  • Madziuśka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej, ja mam często bóle takie jakby okresowe - gin mi kazał no spe brać i nie przejął się za bardzo.

te skurcze tez mam. gin właśnie zasugerował że albo od jelit albo H-B się zaczynają - mówił że od 18 tc już możliwe są. myslę że gdyby coś niepokojącego było to by mnie na ip wysłał.

poza tym zauważyłam że brzuch mi twardnieje jak młody się przesuwa, obraca - poprostu czuję to.

2nn3dqk35aovnvsh.png
    564c5ca56b681.png
    teraz już wierzę że szczęście nadejdzie w maju 2016 :)
  • OlkaBdg Przyjaciółka

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    La-mia, u mnie to samo, dyskopatia L5-S1. Z tym,że jestem już prawie 4 lata po operacji i mam wszczepiony implant krążka międzykręgowego. Moja Pani neurolog powiedziała,że spokojnie mogę rodzić naturalnie. Dlatego zaczęłam ćwiczyć,żeby ułatwić sobie ewentualny sn. Pytanie, czy moi ginekolodzy będą przychylni, i nie uprą sie ku cc.

f2w3rjjglqgxjlog.png
    Pozdrawiam,
    Ola
  • Dariaaa88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 07:53

cd9bskjojgq3qzff.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A niech Ci będzie ja się kłócić nie będę, bo nie wiem o co Ci chodzi jak piszesz "biedne" miasto tylko chodzi o to że dużo się zmienia na przełomie lat jeżeli chodzi o wygląd ze zupełnie inaczej jest chyba że chodzi o biedę w sensie miejsc pracy itd bo faktycznie za praca w Polskę i za granicę wyjeżdżają niestety stad bo nie ma co tu robić..

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Dariaaa88 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2016, 07:53

cd9bskjojgq3qzff.png
  • kw Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xpatiiix3 wrote:
    Mi chodziło o szpitale ze tu na porodowce nie można liczyć na takie komfort jak gaz czy poród w wodzie jak chcesz mieć super poród to prywatnie musisz isc :P No ogolnie teraz szpital robia powiekszaja wchodzisz jak do prywatnej kliniki jakiejs ale jeszcze nie wszystkie oddzialy sa przeniesione, no i jak będę rodzić to niestety blok poporodowy jeszcze nie jest przeniesiony i nie będzie do tego czasu ;/ i że wola prywatnie przyjmować lekarze jak chodzisz trochę tak trochę tak to ok a wejdź i obejrzyj zdjęcia Białegostoku bo chyba nie byłaś albo nie widziałaś mamy cudowne miasto czysto i drogi wiadukty przejścia podziemne non stop coś jest odnawiane tu nie mogę się przyczepić o wygląd brud czy coś w ciągu paru lat zupełnie się tu zmieniło ja nawet czasem nie wiem jak gdzieś dojść, drogi ,chodniki wszystko wymieniane na bieżąco centrum to totalnie odmienione jest no a właśnie tak gadane jest Białystok to Polska BEE totalna bzdura także obalam mity ;) a i co do tego całego gadania ze tu ruskie itd tez bzdura najbardziej mnie wkurzają te reklamy co jakieś baby z wiochy pokażą i ze Podlasie :/ albo gadki Prokopa w DDTVN.. że my tu śledzikujemy tak ,no bo szczerze to się spotykam z tym tylko jak ktoś faktycznie z wioski przyjedzie i to jakieś stare babki nie młodzi ludzie i nie tylko Podlasie.. :P

Zgadzam się całkowicie.Mieszkałam w Białymstoku 7 lat i uwielbiam to miasto jest cudowne, mnóstwo zieleni i ciągle coś się dzieje. Ja mieszkałam w centrum i wszędzie miałam na piechotę i teraz gdy się przeprowadziłam w lutym bardzo tęsknie za moimi miejscami tam.
    Rodziłam tam również w USK synka i pomimo martwego porodu byłam potraktowana super.Porodówce jest mega nowa i są osobne sale porodówce w każdej jest łazienka z wanną i prysznicem dla pacjentek i piłki są dostępne, poród rodzinny jest bezpłatny i dają zzo tez bezpłatnie.Nie tak jak tu w moim mieście porodówka za parawanami takimi ze ścianek działowych się rodzi i wszystko słyszysz co się dzieje obok co.mega stresuje. Wiem co mówię bo siostra urodziła tu dwoje dzieci :/

Bartuś Aniołek (18.01.2015) 39tcfbc0faeaf893a20241cc7d7de4f97605.png
    Kalendarz
  • Negra Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehhhh... trochę się wtrące w obronie wschodu :-) Wg mnie również nie ma różnicy, jesli chodzi o Polskę wschodnią, zachodnią północną i południową. Duże miasta wyglądają wszedzie podobnie, wsie też niczym się nie różnią. Kiedyś faktycznie różnice były znacznie bardziej widoczne, różnice wynikały jeszcze z czasów zaborów- na wschodzie byli ruscy (biedniejsi), a na pozostałym obszarze Austriacy i Prusi, ktorzy budowali i rozwijali infrastrukturę. W dzisiejszych czasach różnice zotaly zatarte. Drogi główne są zrobione, drogi mniej uczęszczane są dziurawe i tyle. Przez 11 lat mieszkałam w Centrum kraju i powiedziałam sobie- dość. Wróciłam na wschód, bo wg mnie tutaj ludzie są życzliwsi i czas płynie wolniej :-) Życie tak nie ucieka. Też zjeździłam kawał kraju, do tego moja praca wiąże się z nieruchomościami i powiem Wam, że np takie hacjendy, jak na wschodzie to można spotkać chyba tylko pod Warszawą :-) Więc też nie jest tak, że ludzie są bardziej biedni, niż w innych rejonach kraju. Takie są chyba stereotypy. Podobnie jak to gadanie, że ludzie zaciągają itp. Może stare babinki, ale nie obecne pokolenia :-)

Jeśli chodzi o opiekę zdrowotną, zwłaszcza na interesujących nas oddziałach gin-polozniczych, to wszytsko zależy od ordynatora. To on dobiera załogę i o wszystkim decyduje... W Białej szpital super, wyremontowany i czysciutki. Pielęgniarki i położne super.

A w temacie znieczulenia podczytywalam trochę grudniowki (one się właśnie rozpakowuja) i często jest tak, że szpital oferuje gaz, ale za to nie ma zzo albo jest z nim problem....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2015, 19:29

Laura <3

iv09krhman7e3ofp.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to niestety jak na razie to tylko inwestują w wygląd miasta, a te pieniadze mogliby zainwestować w cos bardziej przydatnego ,by mogło powstać wiecej miejsc pracy.. a o tej biedzie wiem ze nie o ludziach tylko nie zrozumiałam e jakiej kategorii to ma być, ale nawet o tym mogę powiedzieć że klasy średniej brak albo "srają" pieniędzmi albo żyją od pierwszego do pierwszego, szpital też w wygląd i wyposażenie oczywiscie poszedł ,ale porodowki nie rozbudowują niestety, a szkoda.. a co się odwieczne to nie uciecze :P może jeszcze kiedyś będę miała malucha i przyjdzie mi "rodzić po ludzku" w fajnych warunkach na NFZ :P ale porodowka wyglądem nie mocno różni się od tej jaką pokazują w "porodowce" angielskiej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2015, 19:27

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Madziaaaaa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika wrote:
    dziewczyny powiedzcie czy któraś z was rodziła z gazem rozweselającym i powiedzcie co czułyście jak go wdychałyście i jakie było samopocucie i odczucia podczas porodu ??
    Ja rodziłam dla mnie fajna sprawa jak juz bardzo bolało to mówili że mogę ciągle wdychac to jest pół na pół z powietrzem. Tez czułam się jak po pół litra wódki bólu jako tako nie zmniejszalo ale czułam się bardzo rozluzniona a to na plus dla mnie. :-)
    Teraz jak nie będzie konieczności wywoływania to bym chciała w wodzie :-)

Sylika lubi tę wiadomość

w7eM.png
    ozEK.png
  • Madziaaaaa Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pasia27 wrote:
    Zajebisty jest :-) w czasie skurczu wdychalam i zaciskalam zeby a w przerwie totalny odlot.spac bym mogla,luzowalam sie a i żarciki z poloznymi byly hhehe
    Szkoda z mojemu nie dalam ale tym razem dam mu spróbować :-)
    Ja też nie wpadłam na to za pierwszym razem teraz tez mu dam sobie powdychac żeby taki zestresowany nie siedział jak ostatnim razem :-)

Sylika, pasia27 lubią tę wiadomość

w7eM.png
    ozEK.png
  • Madziuśka Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny czy SzaryWróbel się odzywała?

2nn3dqk35aovnvsh.png
    564c5ca56b681.png
    teraz już wierzę że szczęście nadejdzie w maju 2016 :)
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na fejsie widziałam aktywna jest

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
‹‹ 935 936 937 938 939 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ