X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem wam że w mniejszych miastach chyba nie ma.takich kwalifikacji do cc, u mnie w szpitalu normalnie się przychodzi że skierowaniem i ordynator ustala termin na podstawie skierowania od ginekologa i karty ciąży,mnie nawet nie badal- w sumie druga sprawa że mnie wkurzyli i nie mam.zmaiaru się uzerac z nimi i zdecydowałam że urodze 20 km od domu i mój prowadzący będzie mnie operowal,jedyne co wspomniał to to że prawdopodobnie święta spedze w szpitalu bo będę musiała dostać sterydy na płuca dla malego

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pantera

Z ciekawości czemu chcesz rodzić w prywatnym szpitalu ?

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Pierwsze słyszę o takich wizytach, jedynie w prywatnych szpitalach są. Jeszcze pytali o preferencje porodu, to pewnie pryw, mam rację? Oki Pantera doczytałam, że pryw:)

Puszku ja mam taka wizyte w panstwowym szpitalu w Krakowie w 3 ref. Wiec pewnie to tez zależy od przypadku.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łooo ale mialam nadrabiania ;)

MaryJane przybijam Ci piąteczke!

U mnie dziś intensywny dzien, ledwo dycham ;) ale mężuś po robocie okno w salonie umył (a jest baaardzo duuużeee) więc oslodzil mi ten męczący dzień, hihi!
    Ejj ja po skonczonym 36 tc też mam zamiar wznowić pożycie malzenskie! Bo teraz ban, bo dość mocne skurcze macicy mam w takich sytuacjach.

Szczęśliwa Mamusia, MaryJane lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane Ja wizyty w szpitalu co do porodu i KTG nic z tym nie robiłam ani nigdzie nie dzwoniłam , jedynie mój Pan gin powiedział do jakiego szpitala mam jeździć , że mam od tego np 37 tc na KTG jeździć tam do szpitala jak on ma dyżury, żeby jak coś o niego się pytać lub jak coś do niego zadzwonić, że np jadę na KTG itp itd ja nie mam własnej położnej a u mojego Pana gin jej nie ma , nawet sprzętu do KTG nie posiada tylko wysyła do szpitala a to stety 64 km więc sporo drogi , ale przynajmniej jestem spokojna że mnie zbadają itp itd jak coś wypisują od razu tego samego dnia i pokazać się za jakiś czas na kolejnym KTG .

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Puszku ja mam taka wizyte w panstwowym szpitalu w Krakowie w 3 ref. Wiec pewnie to tez zależy od przypadku.
    Tak, ale Ty masz kwalifikacje do cc, to u nas w takich sytuacjach też są konsultowane takie przypadki. Tu chyba bardziej chodzi o to, że szpitale pryw maja niższy st ref i żeby tam rodzic czyli podpisać umowe nie można być zbyt obciążonym :)

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    U nas tego nie ma- w 2 szpitalach; nie wiem jak w miastach obok; zreszta nie wiem czy mnie przyjmą do danego szpit i sobie mogę planować, bo teraz często odsyłają :( kwalifikacja jest w placówce prv ale tam nie moge bo to 1 stop ref :( i mnie nie przyjmą i tak .. nie ma opcji wyboru szpitala przed porodem .. beznadziejnie jest u nas, serio!
    Nistera - a co dr mówił Ci o wadze synka - czy to powód do niepokoju czy jakieś zalecenia- mamy przecież tak samo ? Moi lek nic kompletnie i No stress dla nich. Ja bym sie nie bała tak gdyby on ważył te prawie 3 kg a teraz jak pęknę to mamy hipo i mase problemów ..

Miałam na wizycie wsumie 3 lekarzy i rezydentkei wszyscy zgodnie mówili że z dzieckiem jest ok, martwić moglibyśmy się jakby był na 2 pc A tak to się mieści w skali i ładnie systematycznie przyrasta. Nie każde dziecko musi być duże.
    Jestem pod opieką specjalistycznego szpitala który zajmuje się tylko problematycznymi ciążami , więc myślę że jakby było się czym martwić to by to na pewno mi powiedzieli. Zostało nam Ciacho jakieś 4 tc więc myślę że do około 3 kg te nasze skrzaciki dobija.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 18:08

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Tak, ale Ty masz kwalifikacje do cc, to u nas w takich sytuacjach też są konsultowane takie przypadki. Tu chyba bardziej chodzi o to, że szpitale pryw maja niższy st ref i żeby tam rodzic czyli podpisać umowe nie można być zbyt obciążonym :)
    Aaaa juz rozumiem.
    A Puszku co mozesz mi powiedziec o malopłytkowosci. Wyszlo mi dzis 127. Moze to byc spowodowane heparyna albo acardem? Zawsze pobranie mam robione jakies 1.5-2 h po zastrzyku i spraedzialm dzis wyniki i mam tendencje spadkowa - 220,166 i teraz 127. Erytrocyty mam 3.8 norma 3.9 hemoglobinka ladna.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas ktg robią dopiero w 40tc , jeśli nie ma wskazań wcześniejszych.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanko odnośnie ...zabawek :)
    Ja na ta chwile mam przytulankę króliczka i może jedną grzechotkę.
    Mam chicco baby hug i ono ma pałąk z zabawkami.
    I właściwie tyle
    Co jeszcze kupujecie dla takiego niemowlaczka ?
    Myślę o kartach kontrastowych.
    Ogólnie to nie chce kupować milion takich rzeczy bo na ta chwile nie są potrzebne

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja-33 wrote:
    Dziewczyny mam pytanko odnośnie ...zabawek :)
    Ja na ta chwile mam przytulankę króliczka i może jedną grzechotkę.
    Mam chicco baby hug i ono ma pałąk z zabawkami.
    I właściwie tyle
    Co jeszcze kupujecie dla takiego niemowlaczka ?
    Myślę o kartach kontrastowych.
    Ogólnie to nie chce kupować milion takich rzeczy bo na ta chwile nie są potrzebne

Ja na pierwsze 3 miesiące dla dziecka nie kupuje nic, bo moje dzieci nie były zainteresowane zabawkami na tym etapie dopiero gdzieś koło 5 miesiąca wieszalam w wózku grzechotki i pałak z zabawkami ,potem gryzaki na ząbkowanie mata edukacyjna którą też ma zabawki A potem już rzeczy dostosowane do wieku dziecka

Alicja-33 lubi tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Aaaa juz rozumiem.
    A Puszku co mozesz mi powiedziec o malopłytkowosci. Wyszlo mi dzis 127. Moze to byc spowodowane heparyna albo acardem? Zawsze pobranie mam robione jakies 1.5-2 h po zastrzyku i spraedzialm dzis wyniki i mam tendencje spadkowa - 220,166 i teraz 127. Erytrocyty mam 3.8 norma 3.9 hemoglobinka ladna.
    Przy maloplytkowosci poniżej 100tys anestezjolog nie znieczuli w kręgosłup, zawsze i tak szpital robi wyniki na bieżąco. Anestezjolog wymaga wyniku nie starszego jak 24h. Gdyby były faktycznie dramatyczne wyniki płytki można przetoczyc. Miałam pacjentke z wynikiem 70tys i było wszystko Oki, ale znieczulenia nie dostalaby. Sprawdz b 12i b 11 czyli kw foliowy, często to jest przyczyną, aczkolwiek różne mogą być przyczyny.

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja moja mloda najlepiej bawila sie chusteczkami higienicznymi bo szelescilo i jak juz siedziala to papierem toaletowym. Odrywala kwadracik po kwadraciku 😂😂😂😂
    A tak na serio to zawsze w prezencie kupuje taka kule z otworami na palce z grzechotka fajnie sie dzieci bawia jak ucza sie chwytać. Ona jest tak dosyc miekka wiec jak dsircko upusci sobie na glowe to nie boli. Nie pamietam firmy
    Edit. Znalazlam. Na allegro wrzucam ci link
    Tanie a fajne
    https://allegro.pl/oferta/oball-kuleczka-pileczka-grzechotka-11483-7849652546?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DCK_pla_dziecko_zabawki_css&ev_adgr=Dla+niemowląt&gclid=CjwKCAjw-ZvlBRBbEiwANw9UWhGqhxXp3YJFiCOdyChRsUHL0-qFST8bQEka7A9BRqFYr6E0VJE43xoCzY8QAvD_BwE

Dzieki Puszku. Bede konsultowala w pon z tym docentem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 18:37

Alicja-33, Rudzik1 lubią tę wiadomość

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko sensoryczne i to pare sztuk -czyli 2 biało czarne grzechotki, 2 szelesciki, pózniej mata tez biało czarna, książeczki takie ;) potem stopniowo będziemy wprowadzać kolorki.. ogólnie minimalizm :) zabawki bezpieczne z atestami, nie byle co i full byle czego.
    Dziękuje Nistera - uspokajasz mnie, bo jednak masz tam dobrych lekarzy i jak czytam super opiekę :) obyśmy dotrwały ! Ja po wczorajszej akcji to mam obawy...

Nistera, Alicja-33 lubią tę wiadomość

• Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to biegunkami się już nie przejmuje bo mam chroniczne od 6 lat A teraz w ciąży się to jeszcze bardziej nasililo , także ja latam po 8 razy dziennie ..... kwestia przyzwyczajenia 🤣🤣🤣🤣
    Obiecuje sobie że po tej ciąży zrobię wszystkie badania w tym kierunku bo ileż można ale pewnie skończy się tak jak po pierwszej ciąży czyli niczym i stoperan w ekstremalnych sytuacjach 🤦‍♀️

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nistera wrote:
    Ja to biegunkami się już nie przejmuje bo mam chroniczne od 6 lat A teraz w ciąży się to jeszcze bardziej nasililo , także ja latam po 8 razy dziennie ..... kwestia przyzwyczajenia 🤣🤣🤣🤣
    Obiecuje sobie że po tej ciąży zrobię wszystkie badania w tym kierunku bo ileż można ale pewnie skończy się tak jak po pierwszej ciąży czyli niczym i stoperan w ekstremalnych sytuacjach 🤦‍♀️
    Ale leci Ci wtedy woda ? Bo jak mam te akcje to ze mnie leci woda :( przy tym rzniecie jelit skurcze bóle, potem osłabienie i jestem dętka .. normalnie przed żelazem nie miałam nigdy problemów ;)

• Nistera Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie , nie sama woda to nie. A może znów jakiś wirus? Wiesz organizm osłabiony to może załapał coś na nowo.

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie a czy ktos wcina dalej kwas foliowy? Ale taki sam w sobie a nie w witaminach ciazowych. To ma jeszcze sens w naszych tygodniach ?

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciacho zapisalas sie do rodzinnego? A nie sie tu znowuz leczysz sama w necie. No coz za baba-jak byk byla Twoim facetem to juz ja bym Cie wykopala do lekarza :D ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 kwietnia 2019, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kilka zabawek sensorycznych - kostkę z różnymi materialami, matę kontrastową, karty kontrastowe z CzuCzu, zabawki przy macie - grzechotkę, lusterko (takie miekkie) itp, i jeszcze takie sensoryczne materiałowe "książeczki" szeleszczące. Córka była wczesnie tym wszystkim zainteresowana, na pewno nie 5 miesięcy - nie pamiętam dokladnie, ale na dwa miechy to juz na bank - a jest przecież przedterminowa ;) warto juz cos jednak mieć troszkę wczesniej.

Tu foty z 17. i 18. grudnia - miala 2 miesiące i 3-4 dni.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/8ca0c917e7ab.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2843a1a2097e.jpg

Ciasteczko777, Oleander, ago91 lubią tę wiadomość

‹‹ 1101 1102 1103 1104 1105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ