Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Wiecie jak to jest w tym roku z becikowym? Czy jest kryterium dochodowe, kiedy się składa i ile można dostać? Słyszałam że się zmieniło i jest zależne od dochodów
28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
03.09.18 - pozytywny test!
Beta 05.09.18: 462
14 cykli starań
Hashimoto - euthyrox 100 -
4me ja jeszcze przyjmuję oprócz tego w witaminach, dawka 5mg, ale po tym opakowaniu mam już przestać, zostało mi chyba jeszcze tabletek na jakieś 2 tygodnie. Pytałam o to moją ginekolog na początku 2 trymestru do kiedy brać, wtedy mówiła, że nie zaszkodzi i mam jeszcze brać, a teraz już kazała odstawić.
https://obywatel.gov.pl/zasilki-i-pomoc-finansowa/becikowe-jak-dostac
Tutaj masz wszystko KruszynkaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 19:09
-
Kruszynka91 wrote:Wiecie jak to jest w tym roku z becikowym? Czy jest kryterium dochodowe, kiedy się składa i ile można dostać? Słyszałam że się zmieniło i jest zależne od dochodów
https://obywatel.gov.pl/zasilki-i-pomoc-finansowa/becikowe-jak-dostac
Ale ponoć od lipca 500plus jest 😜 my o becikowym możemy zapomnieć 😣 ale mamy PZU prywWiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 19:10
-
nick nieaktualny4me wrote:Ciacho zapisalas sie do rodzinnego? A nie sie tu znowuz leczysz sama w necie. No coz za baba-jak byk byla Twoim facetem to juz ja bym Cie wykopala do lekarza
odpukać / ost qpa była rano - smecta pomogła
odpukać noooo !!! Teraz dochodzę do siebie a jutro rano mam ktg.
Becikowe jest zależne od dochodu- https://www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/becikowe/2703401,Becikowe-2019-uprawnieni-kryteria-wniosek.html
Niestetyech ..
-
Czyli jak jest więcej niż 2 tyś na osobę to nie ma szans na becikowe?
A o co chodzi z tym ubezpieczeniem i wypłatą z niego na urodzenie dziecka? Jak jestem ubezpieczona w pracy i mój mąż jest u siebie w pracy to coś nam się należy?
Sorry ale ja jestem totalnie ciemna w kwestiach rachunkowych
28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
03.09.18 - pozytywny test!
Beta 05.09.18: 462
14 cykli starań
Hashimoto - euthyrox 100 -
nick nieaktualnyKruszynka, z grupowego ubezpieczenia w pracy jest wyplata z tytulu urodzenia dziecka
A w becikowym liczy się to już z dzieckiem nowonarodzonym, czyli my dzielic będziemy juz np.na 4 osoby - my i dwoje dzieci. Przy córce sie nie zalapalismy ba becikowe, teraz juz sie chyba uda -
Kruszynka91 wrote:Czyli jak jest więcej niż 2 tyś na osobę to nie ma szans na becikowe?
A o co chodzi z tym ubezpieczeniem i wypłatą z niego na urodzenie dziecka? Jak jestem ubezpieczona w pracy i mój mąż jest u siebie w pracy to coś nam się należy?
Sorry ale ja jestem totalnie ciemna w kwestiach rachunkowych
-
nick nieaktualnyDokładnie - przekroczysz o 1 grosz i pupa
No też sie wkurzyłam - niczego ni ma.. zero wsparcia !!!
A jeszcze mam mega ubezpieczenie na życie i zdrowie prv (sama opłacam to też inwestycyjny) i w firmie (grupowe) - ogromnne składki i sumy i wiecie co - guzik za urodzenie dziecka !! Myślałam ze padne! To PZU i składka 40 zł juz daje, a moje hiper super guzik .. szlag !! Chociaż jak zdechnę ktoś sie obłowi ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 19:22
-
Ciasteczko777 wrote:Dokładnie - przekroczysz o 1 grosz i pupa
No też sie wkurzyłam - niczego ni ma.. zero wsparcia !!!
A jeszcze mam mega ubezpieczenie na życie i zdrowie prv (sama opłacam to też inwestycyjny) i w firmie (grupowe) - ogromnne składki i sumy i wiecie co - guzik za urodzenie dziecka !! Myślałam ze padne! To PZU i składka 40 zł juz daje, a moje hiper super guzik .. szlag !! Chociaż jak zdechnę ktoś sie obłowi ..ale chociaż teraz coś dadzą :p
Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Kruszynko, w grupowym musisz poczytać co macie w umowie ale za urodzenie dziecka zawsze prawie jest. Mój mąż w ogóle ma tam sporo, ja trochę mniej ale tez będzie
Puszku, to jest świetna myśl, w przyszłym roku złożę za rok poprzedni wniosek to dochod będzie niższy zdecydowanie z powodu macierzyńskiegoi to jest cały dochód dzielony na osobę już z dzieckiem, także minimum dzielimy przez 3
teraz się pewnie tez nie załapiemy ale za rok już tak
-
Ala do 2013 roku nie było kryterium i każdy dostawał.
My chyba też nie mamy co liczyć na becikowe, dobrze, że to grupowe z pracy mamy to coś dostaniemy.
Puszek własnie, bo się ostatnio zastanawiałam, czy pobyt w szpitalu jak rodzimy dziecko nie wlicza się do tego świadczenia z tytułu urodzenia dziecka? Za pobyt w szpitalu z racji porodu jest osobna wypłata? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyAlicja-33 wrote:Jak mnie to Nasze państwo irytuje
Myślałam, ze becikowe dostaje każdy...
Dochód 2000..żart jakiś
Dokładnie 1922 zł na jednego członka rodziny, A będzie was trójka więc mnozysz to razy x3 i dzielisz to przez wasz dochód miesięcznyWiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2019, 20:09