Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny
U nas też noc.do bani mam.syna z gorączką i pół.nocy nie spałam bo biedny płakał i marudził muszę zrobić mu badanie moczu bo jakoś dziwny zapach ma i ciekawe czy to nie od tego ta gorączka
A z jakich przyczyn robicie te testy genetyczne ? Ja w ogóle.takich w żadnej ciąży nie robiłam i nie biorę pod uwage -
MaryJane wrote:Ja mam takie ssanie non stop, w słonia się przez to zamienię, normalnie raczej mdłości nie mam ale jak tylko dłużej chodzę z ssaniem to też mi niedobrze, więc jem ciągle i na moje nieszczęście od niczego mnie nie odrzuca i na wszystko mam ochotę
My jesteśmy straszne dziewczyny, Jak boli to myślimy czy to nie zły znak, Jak nie boli to panikujemy czemu nie boli haha. Mnie już teraz zdecydowanie rzadziej niż na początku boli podbrzusze, czasem coś zakłuje, czasem ból okresowy ale mija, a sa dni że kilka pod rząd nic nie czuję
Nie umie znaleźć teraz kto miał problem z TSH, Ale mam pytanie, bierzesz ciągle leki na czczo, pół godziny przed posiłkiem? Mi skoczył wynik z tarczycy w wakacje jak nie do końca tego pilnowałam i jadłam z posiłkiem albo Po nim eutyrohx
6 maja 2019, 3300g 54cm 10/10pkt SN 40+4 -
Dziewczyny ja znam zasady przyjmowania hormonow tarczycy. Lecze sie wiele lat. Kiepski wynik napewno nie jest od tego ze zle przyjmuje leki. Ale nigdy nie mialam tak fatalnego wyniku nawet w momencie diagnozowania niedoczynnosci nie bylo tak źle.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualny
-
Mój endo mówił że w pierwszych tygodniach ciąży TSH jest bardzo ważne, bo dziecko nie ma tarczycy i matka musi więcej hormonu produkować, dlatego od momentu II kresek na teście powinno się zwiększyć dawkę euthyrox o 30%.
Możecie same regulowac do wizyty, np brać półtorej tabletki zamiast jednej, lub co drugi dzień.
NIPT zrobimy, bo mam 34 lata i wolę mieć pewność na wczesnym etapie ciąży że wszystko ok.
Natomiast usg w 12t polecam zrobić na dobrym sprzęcie, np GE Volison 8e i nowszym.
Np w lux med i medicover mają taki kiepski sprzęt, że ledwo cokolwiek widać i pomiary ciężko zrobić. Na Voluson 8e wszystko widoczne, dokładne, mniejsze ryzyko niedopatrzenia. Ten nowy sprzęt mają np w Warszawie w Boramed, Babcamedica, Unicare i szpital Wilanów ale tam nie robią chyba na pakiet.ago91 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Adzia86 wrote:Dziewczyny, czy wynik FT4 18 pmol/l jest prawidłowy? nie mogę nigdzie znaleźć norm dla pierwszego trymestru
Ja robiłam wczoraj badania i mam takie wyniki i normy. Dziwne, że nie masz u Ciebie norm wskazanych.
TSH TSH 1,370 µIU/ml 0,270 4,200 N
Kobiety ciężarne:
I trymestr: 0,01-2,32 uIU/ml
II trymestr: 0,1-2,35 uIU/ml
III trymestr: 0,1-2,65 uIU/ml
zgodnie z zaleceniami Zespołu Ekspertów ds. Opieki Tyreologicznej w Ciąży z 2011 r.
Badanie wykonano testem firmy Roche metodą elektrochemiluminescencji na aparacie Cobas.
FT4 FT4 1,32 ng/dl 0,93 1,70 N
Kobiety ciężarne:
I trymestr 0,9 - 1,5
II trymestr 0,8 - 1,3
III trymestr 0,7 - 1,2
Badanie wykonano testem firmy Roche, metodą elektrochemiluminescencji na aparacie Cobas13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Pantera wrote:Mój endo mówił że w pierwszych tygodniach ciąży TSH jest bardzo ważne, bo dziecko nie ma tarczycy i matka musi więcej hormonu produkować, dlatego od momentu II kresek na teście powinno się zwiększyć dawkę euthyrox o 30%.
Możecie same regulowac do wizyty, np brać półtorej tabletki zamiast jednej, lub co drugi dzień.
NIPT zrobimy, bo mam 34 lata i wolę mieć pewność na wczesnym etapie ciąży że wszystko ok.
Natomiast usg w 12t polecam zrobić na dobrym sprzęcie, np GE Volison 8e i nowszym.
Np w lux med i medicover mają taki kiepski sprzęt, że ledwo cokolwiek widać i pomiary ciężko zrobić. Na Voluson 8e wszystko widoczne, dokładne, mniejsze ryzyko niedopatrzenia. Ten nowy sprzęt mają np w Warszawie w Boramed, Babcamedica, Unicare i szpital Wilanów ale tam nie robią chyba na pakiet.
Potwierdzam. Ja w pierwszej ciąży miałam dwa razy robione badanie prenatalne - na tym sprzęcie w Luxmedzie to jakość beznadziejna, sama wizyta trwała może z 5 minut. A jak byłam u lekarza prywatnie (mają sprzęt tylko Voluson E6 oraz E8) i usg trwało już 30 minut i widać było wszystko.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
Zajączek :) wrote:O rety, to już robisz?
Ja stwierdziłam, że najpierw robię USG prenatalne + PAPPA - a potem w zależności od wyników - jak będzie ok to test z krwi i chyba zdecyduję się na PANORAMĘ, a wiadomo, że jak źle to Amnio... ale o tym nawet nie chcę myśleć!
Ja też już jestem po nipt (zdrowa genetycznie dziewczynka), dzięki temu na wczorajsze prenatalne poszliśmy na luzie.
cookiemonster lubi tę wiadomość
-
Pantera, nipt jest oczywiście dużo dokładniejsze pod względem "genetycznym", ale warto robić dodatkowo i usg prenatalne i pappa. Bo na usg mogą wyjść inne wady niż genetyczne, np. rozwojowe. A pappa mowi dodatkowo o funkcji łożyska (póki co kosmówki) i pośrednio o zagrożeniu porodem przedwczesnym.
Goldfinch tego rodzaju kłujące bóle są zupełnie normalne.
Co do ssania, to też niestety je mam i przez to co chwilę jem, mam już 2kg do przoduZajączek :) lubi tę wiadomość
-
Usg prenatalne pappa na dobrym sprzęcie i u certyfikowanego w Londynie lekarza to konieczność.
Ale pappa z krwi będzie pokryte w NIPT tylko w dokładniejszej formie, a nie tylko modelu prawdopodobieństwa, wiec będzie już zbędne.
Wolę tym razem NIPT zamiast pappa z krwi. W pierwszej ciąży robiłam pappa z krwi -
Jestem po wizycie u endo. Mam zwiekszone dawki z 50mg na 125mg. Udalo mi sie tez skontaktowac z moja dr gin. Przyjmie mnie dzis po poludniu. Trzymajcie kciuki bo mam jakos zle przeczucia.
Paula_071, didi123 lubią tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCo do włosów to ja mam je wszędzie nawet przed ciążami mi wypadały mam same resztki resztek włosów do 40 to chyba będę łysa.
Trzymam mocno kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty ❤.
Noc to istny koszmar , nawet nie wiem jak się nazywam Marysia ma zapalenie krtani a wczoraj była zdrowa, Ania w nocy do 23 płakała ledwo dziś funkcjonuję dobrze że mój mąż ma wolne. Byłam na badaniach ja to nie wiem jakieś felerne kubki na mocz sprzedają cały kubeczek na sikałam , a tu trochę się wylało . Wyniki jutro i w Sobotę wizyta ❤.
-
Paula_071 wrote:Ja robiłam wczoraj badania i mam takie wyniki i normy. Dziwne, że nie masz u Ciebie norm wskazanych.
właśnie mam normy ale dla kobiet nie ciężarnych, w dodatku w Internecie znalazłam właśnie takie normy jak Twoje, czyli ng/dl A ja
miałam wynik w pmol/l
Muszę poczekać kilka godzin na wizytę, jak na szpilkach! -
Ja już po badaniach, wszystko ok, serduszko bije Według usg u mnie 7t3dc, wszystko zgodne z cyklem miesiączkowym i owu Maluszek ma 1,25 cm Jeśli chodzi o moje wyniki moczu to mówiła, że jest ok, tylko kazała pić żuravit profilaktycznie. Bardzo się ucieszyła z moich mdłości i mówiła, że to dobry znak. Kupiłam maluchowi w nagrodę za serduszko masło orzechowe i chrupki pomidorowe I teraz najgorsze 3 tygodnie do badań prenatalnych.
ago91, didi123, cookiemonster, Chusy, maderdin, Szczęśliwa Mamusia, Goldfinch26, KasiaH, Paula_071, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
Ja juz po wizycie rowniez : ) Maluszek ma prawie 2 cm, ginka mowi ze 8 tydz 4 dni wielkosciowo czyli ze sie pokrywa mniej wiecej z moja owulacja ostatnia. Serduszko bije wszystko jest dobrze.
Kazala mi tylko brac aspiryne (?) przez to ze w poprzedniej ciazy moja mala miala bardzo mala wage urodzeniowa (2,2 kg) i powiedziala ze aspiryna pomaga zredukowac takie ryzyko. Problem w tym ze czytalam rowniez o tym co moze spowodowac przyjmowanie aspiryny w ciazy i sie waham..ago91, didi123, maderdin, cookiemonster, Szczęśliwa Mamusia, iwwk, o_mad.ko!, Goldfinch26, KasiaH, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
Chusy
Rób jak uważasz. Ja przez 2 tygodnie też brałam tabletki nie zalecane kobietą w ciąży, a przepisane przez lekarza w szpitalu. Też się bałam, ale koniec końców mi pomogły, także raczej lekarze chyba (?) wiedzą co robią.Moje szczęście
Filip 20.05.2019, godz. 11:45
3500 g i 53 cm -
domi1906 wrote:Trzymam kciuki maMaMi, o której masz wizytę?
Maderdin, a powiedz mi,czy do testu npt musiałas mieć jakiś papier od lekarza. Bo jak patrzę na stronu tu na śląsku gdzie robią, to życzą sobie opis usg od lekarza.
Nie musiałam niczego mieć, po prostu zamówiłam zestaw pobraniowy, poszłam do Diagnostyki, gdzie pobrali mi krew i stamtąd próbki odebrał kurier.