Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
MaMaMi83 wrote:Te normy ktore podalam sa dla kobiet w ciazy wyraznie pisze w opisie wynikow cukrzyca ciążowa (przepisalam slowo w slowo co pisze na wyniku). Przeliczalam na podstawie strony http://www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=141
Mamami to są błędne informacje, takie są dla cukrzycy w ciąży:
Normy OGTT w populacji polskich ciężarnych są co jakiś czas aktualizowane.
Obecnie obowiązują normy ustalone w 2014 roku i są one następujące:
poziom glukozy na czczo – do 92 mg/dl (92 mg/dl jest już wartością nieprawidłową),
poziom glukozy po 1h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 180 mg/dl,
poziom glukozy po 2h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 153 mg/dl.
Jeżeli choć jedna z tych wartości jest powyżej normy rozpoznajemy cukrzyce ciążową.
To jest link do całego artykułu, w wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz Ginekologicznego też są takie normy.
https://mamaginekolog.pl/cukrzyca-ciazowa/Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 16:15
Ciasteczko777, Paula_071 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
maderdin wrote:Mamami to są błędne informacje, takie są dla cukrzycy w ciąży:
Normy OGTT w populacji polskich ciężarnych są co jakiś czas aktualizowane.
Obecnie obowiązują normy ustalone w 2014 roku i są one następujące:
poziom glukozy na czczo – do 92 mg/dl (92 mg/dl jest już wartością nieprawidłową),
poziom glukozy po 1h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 180 mg/dl,
poziom glukozy po 2h od wypicia roztworu 75g glukozy – do 153 mg/dl.
Jeżeli choć jedna z tych wartości jest powyżej normy rozpoznajemy cukrzyce ciążową.
To jest link do całego artykułu, w wytycznych Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego oraz Ginekologicznego też są takie normy.
https://mamaginekolog.pl/cukrzyca-ciazowa/
Dzieki poczytam. Sugerowałam sie wlasnie tym co mialam w opisie do wyniku. Tak czy siak pierwszy wynik jest nieprawidlowy i napewno wymaga konsultacji z diabetologiem. Jutro ide po skierowanie. Mam nadzieje ze dieta ureguluje ten cukier2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Kruszynka91 wrote:Dzisiaj byłam u innego lekarza na usg pierwszego trymestru bo poleciła mi go moja prowadząca ginekolog.Wynik posiewu był Eschericha coli 10^5 A to badanie robiłam 25 października czyli już ponad tydzień temu i nic nie czuje żeby coś się działo. Nie chcę na siłę się leczyć bo kiedyś też robiłam te badania moczu i ciągle miałam bakterie, na początku brałam zurawit ale nic nie pomógł, potem furagine i wyniki badań były bez zmian! Zaczęłam myśleć ze taka już moja uroda... A dlatego chciałam się wtedy pozbyć tych bakterii bo zaczynaliśmy starania o dzidziusia. Teraz obawiam się że może nic nie wskoram tymi antybiotykami a zaszkodze dziecku. Chcę zaczekać do wizyty u mojej lekarki jeśli nadal nic się nie będzie dziać, a od dziś biorę zurawit
Robilas drugie badanie? Posiew? Nie ma co gdybac tylko szybko trzeba powtarzac posiew, na ktorym bedzie skala problemu i jeszcze antybiogram...maderdin lubi tę wiadomość
-
Kurczę ta dieta tez nie taka prosta, wiadomo ze słodycze, napoje itp to odpadają i to jasna sprawa więc ja sobie pomidorowej ugotowałam z ryżem a później przeczytałam ze rozgotowany ryz podnosi cukier ooo mamooo masakra trzeba sie wszystkiego nauczyćAnanana
-
Ananana wrote:A ja sie zaczęłam zastanawiać czy ta cukrzyca ciążowa to tez nie jest trochę przesada. Wiecie komuś raz cukier podskoczy o 2 jednostki i od razu cukrzyca. A normy co jakiś czas zmieniają. Oczywiście warto dmuchać na zimne, ja tez cala w strachu jestem ze ja mam... Ale takie moje dzisiejsze przemyślenia...
Boo np w piątek mialam cukier 104 i poleciałam na krzywa wystraszona. A w sobotę na krzywej na czczo mialam 90, dopiero po 1h zawyżony cukier
I sobie myślę a co by bylo gdybym tą pierwsza glukoze zrobiła wlasnie w sobote? Miałabym w normie, pewnie nie robilabym krzywej i nie wiedzialabym ile bym miała po 1h i bym sie teraz nie stresowala. Ehh nie wiem czy to zrozumiale napisałam
A ze jednego dnia masz ok ma czczo a drugiego juz nie? Tez mi sie wydaje, ze glukoze robi sie parę razy w ciazy-przynajmniej ja tak mialam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 17:17
-
nick nieaktualnyJa mam dużo śluzu, taki kremowy ale jednocześnie rzadki, wodnisty.
Powiem wam, że ciągle patrzę na dzisiejsze zdjęcie z USG, chyba pierwsze na którym widać, że to faktycznie mały człowiekcudowne jest ahh
4me, MaMaMi83, PatkaPP, Szczesliwa ledwo zywa, KarmeLoVe lubią tę wiadomość
-
Z tego co mówicie to mój wynik już też jest nieprawidłowy, bo wyszło 92 na czczo, czy musi być 12h przerwy w jedzeniu czy powiedzmy po 10 już wynik powinien być ok? Błagam, powiedzcie ze 12h trzeba być na czczo, jak się okaże ze jeszcze mam mieć dietę na cukier to się zabije bo to u mnie wyklucza jakiekolwiek jedzenie. Z powodu jelit właśnie mogę jeść tylko pieczywo białe, wszystko rozgotowane itd czyli to czego przy cukrzycy nie wolno..
-
nick nieaktualnyHmm.mi się raczej wydaje że to chodzi o znacząco podwyższony cukier bo 92 to w sumie jest równo z normą ale myślę że lekarz nie zaleci tobie robienia krzywej ode ie każe powtórzyć cukier za tydzień np.
Ja w drugiej ciąży miałam 90 na czczo kazał.lwkarz zrobić za tydzień i wyszło mi 84 a w 24 tc krzywą prawidłową wyszła. Nie martwym się na zapas -
Ananana wrote:Zaraz chyba i ja wyślę sms do gin, a mialam czekać do czwartkowej wizyty ;/
albo z ryzem aldente i poczekaj bez stresu do czwartku. A w miedzy czasie zalatw sobie wizyte u diabetologa, bo moze sie długo czeka. Jakby co to po prostu odwolasz.
-
Dziewczyny u mnie juz bardziej ciazowo byc nie moze - opierdzielam wlasnie sledzie w occie.
Kruszynka, jedziemy na tym samym wozku, wyszla mi infekcja w moczu i musze przyjmowac antybiotyk. Czytam ulotke i nie ma przeciwwskazan do zazywania w ciazy (oczywiscie zaznaczaja ze po konsultacji z lekarzem).