Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, zapytam o intymna strefę, ale jaki macie śluz na tym etapie?
Urodzony 3.05.2019 ❤️
hcg 31.08.2018 - 534 03.09.2018 - 2218
11.09.2018 - 22870 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko
17.10.2018. Maleństwo mierzy 4,33 cm Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku -
KarmeLove bóle to normalka. Widzę że większość z nas to ma. Oby nie skurcze. Mnie tez Ciągle coś boli ciągnie piecze raz z lewej raz z prawej. Szczególnie, że to nasze pierwsze ciąże to jednak wszystko musi się dostosować do powiększającej się macicy. Zazdroszczę, że U Ciebie już wszystko się wyciszyło. Mam nadzieje, że U mnie to tylko chwilowy kryzys a nie że objawy dopiero teraz się rozkręcą. Dzisiaj tak mną szarpało że myślałam że się uduszę
KarmeLoVe lubi tę wiadomość
-
A ja sie zaczęłam zastanawiać czy ta cukrzyca ciążowa to tez nie jest trochę przesada. Wiecie komuś raz cukier podskoczy o 2 jednostki i od razu cukrzyca. A normy co jakiś czas zmieniają. Oczywiście warto dmuchać na zimne, ja tez cala w strachu jestem ze ja mam... Ale takie moje dzisiejsze przemyślenia...
Boo np w piątek mialam cukier 104 i poleciałam na krzywa wystraszona. A w sobotę na krzywej na czczo mialam 90, dopiero po 1h zawyżony cukier
I sobie myślę a co by bylo gdybym tą pierwsza glukoze zrobiła wlasnie w sobote? Miałabym w normie, pewnie nie robilabym krzywej i nie wiedzialabym ile bym miała po 1h i bym sie teraz nie stresowala. Ehh nie wiem czy to zrozumiale napisałamWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 14:29
Ananana
-
nick nieaktualnymaderdin wrote:5,77 po przeliczeniu to 90, tu masz link do kalkulatora przeliczeń jednostek glukozy
https://cukrzycapolska.pl/narzedzia-kalkulatory/przelicznik-jednostek-cukru-we-krwi/
Wszystkie pomiary masz w normie W sensie w normie dla ciężarnych te normy, które napisałaś, to normy dla nieciężarnych )zresztą mniej restrykcyjne .
Jak Ty to liczysz - wychodzi przecież 104... wpisujesz 5.77 a nie 5,77.. a wpisałaś 5,77 jest tam napisane, że ma być z kropką:.
UWAGA! Wpisując liczby dziesiętne mmol/l, używaj ‘kropki’ zamiast ‘przecinka’
Na przykład: zamiast 6,5 wpisz 6.5
Jeśli wpiszesz 6,5, to kalkulator przeliczy liczbę do przecinka, więc wynik będzie zaniżony.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 14:48
maderdin lubi tę wiadomość
-
Goldfinch26 wrote:KarmeLove bóle to normalka. Widzę że większość z nas to ma. Oby nie skurcze. Mnie tez Ciągle coś boli ciągnie piecze raz z lewej raz z prawej. Szczególnie, że to nasze pierwsze ciąże to jednak wszystko musi się dostosować do powiększającej się macicy. Zazdroszczę, że U Ciebie już wszystko się wyciszyło. Mam nadzieje, że U mnie to tylko chwilowy kryzys a nie że objawy dopiero teraz się rozkręcą. Dzisiaj tak mną szarpało że myślałam że się uduszę
Wiem, wiem, że te bole to norma, ale jednak no pierwszy raz w życiu je odczuwam i wszystko co nowe, trochę "straszne", bo nie wiesz do końca co jest prawidłowe, co nie. Na szczęście, oby tak już zostało, nie plamilam ani razu od początku, a to chyba najgorsze.
Urodzony 3.05.2019 ❤️
17.10.2018. Maleństwo mierzy 4,33 cm Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku -
Goldfinch26 wrote:U mnie sluz i przezroczysty i kremowy. Roznie.
Urodzony 3.05.2019 ❤️
Tak, płynący jak najbardziej. Czasami aż się wystraszę że krwawię i biegiem do łazienki a to ten śluz tak wypływa.
Ja tez nie mam żadnych krwawien, więc staram się być spokojna.
No właśnie bliżej do II trymestr A ja coraz gorzej się czuje, a przecież powinno być lepiej eh.
Dziewczyny gratuluję udanych wizyty i trzymam kciuki za wszystkie wizytujące:)
Chusy, możesz mnie wpisać - prenatalne 15.11
Witam nową koleżankę z takim samym terminem porodu jak ja 25.05Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 14:30
-
U mnie juz praktycznie brak objawow, cycki mnie nigdy nie bolaly za szczegolnie, mdlosci sobie poszly, mam tylko dalej wstret do niektorych potraw ale nie objawia sie to jakos strasznie. Energia pomalu wraca. Czekam na wizyte do czwartku.
Karmelove, mialam taki okres ze sluz plynal gesto ale trwalo to tydzien moze, teraz znowu w normie.
Ananana dlatego ci napisalam wczesniej zebys sie nie stresowala.. Mialam 103 i lekarka mnie nawet nie wyslala na krzywa. Ciaze donosilam, cukrzycy nie bylo.
-
KarmeLove ja mam raz wodnisty raz gęsty kremowy, różnie. Zawsze rano po nocy najwięcej takiego kremowego gęstego.
Robiłam dzisiaj badanie moczu, ph się obniżyło czyli żuravit zadziałał, ale znów pasma śluzu d.liczne, leukocyty 5-10 niby w ciąży to nic strasznego, bakterie d.liczne, kryształy szczawianu wapnia mi wyszły, w poprzedniej ciąży to samo było dzień po zjedzeniu szpinaku, a przy następnym badaniu już ich nie było. Czytałam, że może to być też od picia herbaty, kawy i kakao, a ostatnio dużo kakao piłam, herbatę i kawę też, ale to w mniejszych ilościach. Ponoć też orzechy mogą wpływać, wczoraj jadłam dość sporo. Spotkałyście się z czymś podobnym? W czwartek mam wizytę u lekarza więc się nie stresuję, ale ciekawa jestem czy ktoś miał podobnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 14:36
-
maderdin wrote:MaMaMi83 wrote:Mam wyniki krzywej i szczerze wam powiem ze nic z tego nie rozumiem.
Na czczo z glukometru wyszlo mi 84 a z żyły 5.77
Po gdzinie mam 8.38
Po dwoch godzinach 7.25
A w opisie pisze tak cukrzyca ciążowa -jezeli jeden z wyników uzyskanych w OGTT 75g jest nieprawidlowy:
Glikemia na czczo 5.1 -6.9 mmol/l (92-125mg/dl)
Po 1 godzinie >= 10.0 mmol/l (180mg/dl)
Po 2 godzinach >= 8.5- 11.0 mmol/l (153-199mg/dl)
Ktos moze mi to wytlumaczyc.
5,77 po przeliczeniu to 90, tu masz link do kalkulatora przeliczeń jednostek glukozy
https://cukrzycapolska.pl/narzedzia-kalkulatory/przelicznik-jednostek-cukru-we-krwi/
Wszystkie pomiary masz w normie W sensie w normie dla ciężarnych te normy, które napisałaś, to normy dla nieciężarnych )zresztą mniej restrykcyjne .
Te normy ktore podalam sa dla kobiet w ciazy wyraznie pisze w opisie wynikow cukrzyca ciążowa (przepisalam slowo w slowo co pisze na wyniku). Przeliczalam na podstawie strony http://www.mojacukrzyca.org/?a=text&id=1412009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Chusy wrote:U mnie juz praktycznie brak objawow, cycki mnie nigdy nie bolaly za szczegolnie, mdlosci sobie poszly, mam tylko dalej wstret do niektorych potraw ale nie objawia sie to jakos strasznie. Energia pomalu wraca. Czekam na wizyte do czwartku.
Karmelove, mialam taki okres ze sluz plynal gesto ale trwalo to tydzien moze, teraz znowu w normie.
Ananana dlatego ci napisalam wczesniej zebys sie nie stresowala.. Mialam 103 i lekarka mnie nawet nie wyslala na krzywa. Ciaze donosilam, cukrzycy nie bylo.
Ja mialam 97 i mnie dr wyslala na krzywą i jak widac po dzisiejszej krzywej slusznie bo mam jeszcze wyzszy wynik. Wiec mając na uwadze dobro dziecka na miejscu Ananana zainteresowalabym sie tematem.
Z tego co zdazylam doczytac to jesli choćby jeden z wynikow krzywej cukrowej nie jest w normie powinno sie skonsultowac to z diabetologiemWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 14:39
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
MaMaMi83 wrote:Ja mialam 97 i mnie dr wyslala na krzywą i jak widac po dzisiejszej krzywej slusznie bo mam jeszcze wyzszy wynik. Wiec mając na uwadze dobro dziecka na miejscu Ananana zainteresowalabym sie tematemAnanana
-
Ananana wrote:wiesz ja sie mimo wszystko sie zainteresowałam i nie oleje tego, tylko zastanawiam sie wlasnie co by bylo gdybym pierwsza glukoze miala ok... Bo taki przypadek ze poszłam w piątek a nie w sobotę
Nie wiem co by bylo... teraz to mozna sobie gdybac. Ja jutro ide do rodzinnego po skierowanie do diabetologa.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
nick nieaktualnyAnanana wrote:A ja sie zaczęłam zastanawiać czy ta cukrzyca ciążowa to tez nie jest trochę przesada. Wiecie komuś raz cukier podskoczy o 2 jednostki i od razu cukrzyca. A normy co jakiś czas zmieniają. Oczywiście warto dmuchać na zimne, ja tez cala w strachu jestem ze ja mam... Ale takie moje dzisiejsze przemyślenia...
Boo np w piątek mialam cukier 104 i poleciała na krzywa wystraszona. A w sobotę na krzej na czczo mialam 90, dopiero po 1h zawyżony cukier
I sobie myślę a co by bylo gdybym tą pierwsza glukoza zrobiła wlasnie w sobote? Miałabym w normie i nie wiedzialabym ile bym miała po 1h i bym sie teraz nie stresowala. Ehh nie wiem czy to zrozumiale napisałam
Ja nie chcę ryzykować i wole już być pod diabet i mierzyć cukry niż potem obudzić się z ręka w ... i brać juz insulinę bo normy przekroczą znacznie ... to co macie / i ja mam / to stan przedcukrzycowy uznawany w ciąży juz jako cukrzyca ciążowa. I nie ma co płakać czy sie oburzać - mi to wszystko wytłumaczył diabet i życzę Wam też mądrych lekarzy.
To ważne by wyłapać na początku bo potem przekroczysz znacznie i nie wiesz jaki wpływ ma na dziecko... cc jest niebezpieczna dla dziecka.Paula_071 lubi tę wiadomość
-
Źle mnie zrozumialyscie. To nie jest tak ze ja z tym nie chce nic zrobić, ja o tym trzeci dzień ciagle myślę. Po prostu rozkminiam ze jedną glukoza jest ok, a po 1h juz nie. I w druga strone patrząc ile cukrzyc jest nie wykrytych przez to ze ktoś na czczo miał dobra glukoza, bo już dalej wyników nie robił. Ot takie przemyślenia, oczywiście ze tego nie olejeAnanana
-
Dzisiaj byłam u innego lekarza na usg pierwszego trymestru bo poleciła mi go moja prowadząca ginekolog.Wynik posiewu był Eschericha coli 10^5 A to badanie robiłam 25 października czyli już ponad tydzień temu i nic nie czuje żeby coś się działo. Nie chcę na siłę się leczyć bo kiedyś też robiłam te badania moczu i ciągle miałam bakterie, na początku brałam zurawit ale nic nie pomógł, potem furagine i wyniki badań były bez zmian! Zaczęłam myśleć ze taka już moja uroda... A dlatego chciałam się wtedy pozbyć tych bakterii bo zaczynaliśmy starania o dzidziusia. Teraz obawiam się że może nic nie wskoram tymi antybiotykami a zaszkodze dziecku. Chcę zaczekać do wizyty u mojej lekarki jeśli nadal nic się nie będzie dziać, a od dziś biorę zurawit
28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
03.09.18 - pozytywny test!
Beta 05.09.18: 462
14 cykli starań
Hashimoto - euthyrox 100