X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Dziewczyny a sledzie w ciazy mozna? Bo ja sobie cala poprzednia ciążę odmawialam a i w tej nie jem bo zawsze mi sie wydawalo, ze takie np sledzie w oleju to sa surowe przeciez???
    :) juz to przerabiałam ;) można ;) takie w zalewie czy solone i potem robione- już nawet jadłam

• Ananana Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada 2018, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gin do mnie oddwonila. Powiedziała ze moje wyniki sa lekko zawyżone, ale o typowej cukrzycy ciążowej mowi sie jak po 1h jest 200mg, czyli u mnie nie ma tragedii ale jest sygnał aby uważać. Powiedziała zeby nie jeść słodyczy, słodkich owoców, białego pieczywa, pic tylko wodę i to powinno wystarczyć. Mówiła ze przy wyzszych wynikach jest bardziej restrykcyjne dieta i zeby nie martwic sie aż tak bardzo. Wiem ze inny lekarz moze by powiedział co innego, jeden olal całkiem, drugi wysłał do diabetologa. Moja tak wyposrodkowala :) ale jest mi lżej mimo wszystko :)
    A co do śledzi wydaje mi sie ze takie zamarynowane to nie sa juz surowe, a widziałam kiedyś filmik na którym dietetyk sie wypowiadał ze śledzie sa w ciąży nawet wskazane, tak samo ogórki kiszone i kapusta :)

4me lubi tę wiadomość

Ananana
    f2w343r80bhcqysk.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie cierpie śledzi czy w ciazy czy nie śledzi nie wezme do ust. Ale jak kiedys w tv zobaczylam krewetki ooooo jezu calą gębę mualam śliny. Mimo ze w zyciu krewetek nie jadlaam i nawet nie wiem jak smakują jak zobaczylam mialam taką ochote na nie

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Chusy Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ja wiem.. mialam ochote na sledzia to kupilam i zjadlam. Czytalam o tym i raczej nie ma przeciwwskazan. Niby surowe ale chyba to jakos pasteryzuja.

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Nie rozumiem troche. Skoro juz kiedyś mialas bakterie, bralas zurawit i furaginum a one magicznie nie znikly to zmaczy ze dalej je masz. Dlatego antybiotyk niezbędny. Jesli masz je dlugo to to sie robi stan przewleky co jest bardzo niebezpieczne.

Robilas drugie badanie? Posiew? Nie ma co gdybac tylko szybko trzeba powtarzac posiew, na ktorym bedzie skala problemu i jeszcze antybiogram...
    To było półtora roku temu i lekarz ogólny stwierdził że tego się nie leczy jeśli nie ma objawów. Jedynie gdybym była w ciąży to trzeba leczyć. A my staraliśmy się naprawdę długo i już zapomniałam o tych bakteriach bo nie dawały żadnych objawów, a my już byliśmy zapisami do kliniki niepłodności... 14 miesięcy starań. Mocz badalam teraz dwa razy a za drugim razem zrobiłam posiew. Jeśli mam stan przewlekły to czemu nic mnie nie piecze? Tu dziewczyny pisały o bakteriomoczu bezobjawowym i pisały ze biorą zurawit. Poczekam na opinie lekarki, bo ostatnio mówiła ze nie widzi zapalenia bo leukocyty są w normie, a teraz też wyszły w normie.

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy a jaki bierzesz ten antybiotyk? Leukocyty miałaś zawyżone?

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me

Śledzie czy to matjasy czy w oleju nie są surowe są poddawane kilkudniowemu procesowi lezakowania w marynatach nastepnie sa badane czy maja odowiednia kwasowosc zasadowaosc i czy nie są surowe i dopiero dopuszczalne do produkcji takze możesz bezpiecznie jeść

Sprawdzona informacja osobiście nadzoruje produkcję w jednym z czołowych producentów właśnie ryb

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 19:10

4me, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość

• 4me Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:
    To było półtora roku temu i lekarz ogólny stwierdził że tego się nie leczy jeśli nie ma objawów. Jedynie gdybym była w ciąży to trzeba leczyć. A my staraliśmy się naprawdę długo i już zapomniałam o tych bakteriach bo nie dawały żadnych objawów, a my już byliśmy zapisami do kliniki niepłodności... 14 miesięcy starań. Mocz badalam teraz dwa razy a za drugim razem zrobiłam posiew. Jeśli mam stan przewlekły to czemu nic mnie nie piecze? Tu dziewczyny pisały o bakteriomoczu bezobjawowym i pisały ze biorą zurawit. Poczekam na opinie lekarki, bo ostatnio mówiła ze nie widzi zapalenia bo leukocyty są w normie, a teraz też wyszły w normie.
    Ale ja absolutnie nie mowie, zeby brac cos samemu ;) wlasnie opinia lekarki jest najwazniejsza.
    Ale jeśli dwa badania wykazaly bakterie to one tam sa na pewno :(

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo moge jesc sledzie!!!!! :D :D :D

Dzieki dziewczyny :)

Ciasteczko777, Chusy lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja np juz wiem, ze mam pieprzonego GBSa. A trzy lata temu bylo czysciutko... Gdzies to gowno zlapalam :/

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Śledzie jak i kawior są ok, kawior mnie zdziwił ale jak najbardziej wskazany w ciąży, więc sie skusiłam :)
    Dziewczyny dbające o cukier - jesli mogę wam poradzić, to unikajcie kaszy jaglanej, ma wyzszy indeks glikemiczny (71) niż biały ryż (50)! Może powodować wzrost cukru w nocy. Nie mam pojęcia, dlaczego jest uwzględniana w wielu dietach...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 19:27

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

• Milka1991 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me gbs to nic strasznego. Dużo kobitek ma dodatni. Ja miałam w pierwszej ciąży. Po prostu przy porodzie dostałam kroplowke na to i tyle ;) teraz pewnie też mi wyjdzie.

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    2023💔Puste jajo płodowe 8tc
    01.2025 Crl 1,12cm ❤️
    preg.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me dokładnie przy gbs plus podaję się antybiotyk, jeżeli nie masz alergii to Ampicyline 2g potem co 4h po 1g do samego porodu. Jeżeli urodzisz szybciej niż bedzie 2ga dawka dziecko na drugi dzień będzie miało crp pobrane, a jak będzie pełna profilaktyka to dziecko nie będzie badane. U Ciebie się tego nie leczy. 25%kobiet jest tego nosicielem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 19:54

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak pisze Puszek. Ja nie zdążyłam dostać drugiej dawki bo urodziłam 3.5h po podaniu pierwszej dawki. Co się działo potem to nie wiem, nie pamiętam ;) ale pewnie właśnie badali dziecko czy zdążyło zgarnąć gbs przy porodzie

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    2023💔Puste jajo płodowe 8tc
    01.2025 Crl 1,12cm ❤️
    preg.png
  • maderdin Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już po wizycie. Z malutką wszystko ok, to niesamowite, że wygląda już jak dzidziuś :))
    Szyjka na szczęście w badaniu twarda i zamknięta. Niestety jak spytałam doktora jakie mam szanse, że w w tej ciąży nie będę mieć pessaru (w poprzedniej od 26tygodnia miałam pessar z powodu niewydolności szyjki), to powiedział, że kwestia jest KIEDY będzie ten pessar, że nie zdarza się niewydolność szyjki w pierwszej ciąży, która nie powtarza się w drugiej. Także muszę zacząć rozglądać się za nianią, bo ostatnio z pessarem musiałam leżeć (skracajca się szyjka plus rozwarcie wewnętrzne).

Z ciekawostek- bo wiem, że dużo z was ciekawi, kiedy poznacie płeć maleństwa- ja już wiem od kilku tygodni dzięki nipt, ale dziś na usg mała tak się ustawiła, że nawet laik by się zorientował, że to dziewczynka ;)

Ciasteczko777, 4me, Milka1991, Chusy, Paula_071, Pani Moł lubią tę wiadomość

f2w3ugpj5ir22vc2.png
  • Ananana Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada 2018, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanko z innej beczki. Mozna depilowac sie kremem do depilacji w ciąży?

Ananana
    f2w343r80bhcqysk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maderdin - super !! :) Gratulki !
    Co do kremu - yyyyy nie wiem ja aktualnie maszynka- bo już nie chce mi sie depilować (robię to tylko latem).
    Czy Wy dziewczyny macie ostatnio też taki brak sił, zero energii? Ze mnie jakby ktoś wyssał życie ...
    Co to jest gbs i kiedy to sie bada !???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 20:13

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maderdin super info. Ty chyba jestes pierwsza na majowkach z terminem.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko

Gbs to jest wymaz z pochwy w kierunku nosicielstwa paciorkowca z reguły robione jest w ostatnim miesiącu ciąży krótko przed porodem bo dziecko jak przechodzi przez kanał to się tym może zarazić i wtedy ma podany po porodzie antybiotyk i tak samo matka oczywiście w przypadku dodatniego gbs

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

• 4me Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Maderdin - super !! :) Gratulki !
    Co do kremu - yyyyy nie wiem ja aktualnie maszynka- bo już nie chce mi sie depilować (robię to tylko latem).
    Czy Wy dziewczyny macie ostatnio też taki brak sił, zero energii? Ze mnie jakby ktoś wyssał życie ...
    Co to jest gbs i kiedy to sie bada !???
    Paciorkowiec. Czasami dwa razy w ciazy, czasami tylko pod koniec. Tylko raz mialam badanh w pierwszej. Moim zdaniem nie ma sensu dwa razy, chyba ze ktos ma ryzyko, ze przedwczesnie urodzi- masz czas ;)

Mi teraz wykryli przez przypadek bo mialam jako konieczne przy IVF.

Wiem dziewczyny, ze to niby nic strasznego ale jednak zawsze dodatkowe ryzyko powiklan, zakazenie dzieciaczka itp. Wiem, ze jrski dijdzie do zakazenia to dziecko dostaje antybiotyk, tydzien w szpitalu i teoretycznie do domu ale jednak chcialabym bardzo tego dziecku zaoszczedzic i sobie tez ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 20:22

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
‹‹ 277 278 279 280 281 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ