Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny4me wrote:Dziewczyny a sledzie w ciazy mozna? Bo ja sobie cala poprzednia ciążę odmawialam a i w tej nie jem bo zawsze mi sie wydawalo, ze takie np sledzie w oleju to sa surowe przeciez???
-
Gin do mnie oddwonila. Powiedziała ze moje wyniki sa lekko zawyżone, ale o typowej cukrzycy ciążowej mowi sie jak po 1h jest 200mg, czyli u mnie nie ma tragedii ale jest sygnał aby uważać. Powiedziała zeby nie jeść słodyczy, słodkich owoców, białego pieczywa, pic tylko wodę i to powinno wystarczyć. Mówiła ze przy wyzszych wynikach jest bardziej restrykcyjne dieta i zeby nie martwic sie aż tak bardzo. Wiem ze inny lekarz moze by powiedział co innego, jeden olal całkiem, drugi wysłał do diabetologa. Moja tak wyposrodkowala ale jest mi lżej mimo wszystko
A co do śledzi wydaje mi sie ze takie zamarynowane to nie sa juz surowe, a widziałam kiedyś filmik na którym dietetyk sie wypowiadał ze śledzie sa w ciąży nawet wskazane, tak samo ogórki kiszone i kapusta4me lubi tę wiadomość
Ananana
-
Nie cierpie śledzi czy w ciazy czy nie śledzi nie wezme do ust. Ale jak kiedys w tv zobaczylam krewetki ooooo jezu calą gębę mualam śliny. Mimo ze w zyciu krewetek nie jadlaam i nawet nie wiem jak smakują jak zobaczylam mialam taką ochote na nie2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
4me wrote:Nie rozumiem troche. Skoro juz kiedyś mialas bakterie, bralas zurawit i furaginum a one magicznie nie znikly to zmaczy ze dalej je masz. Dlatego antybiotyk niezbędny. Jesli masz je dlugo to to sie robi stan przewleky co jest bardzo niebezpieczne.
Robilas drugie badanie? Posiew? Nie ma co gdybac tylko szybko trzeba powtarzac posiew, na ktorym bedzie skala problemu i jeszcze antybiogram...
28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
03.09.18 - pozytywny test!
Beta 05.09.18: 462
14 cykli starań
Hashimoto - euthyrox 100 -
nick nieaktualny4me
Śledzie czy to matjasy czy w oleju nie są surowe są poddawane kilkudniowemu procesowi lezakowania w marynatach nastepnie sa badane czy maja odowiednia kwasowosc zasadowaosc i czy nie są surowe i dopiero dopuszczalne do produkcji takze możesz bezpiecznie jeść
Sprawdzona informacja osobiście nadzoruje produkcję w jednym z czołowych producentów właśnie rybWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 19:10
4me, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość
-
Kruszynka91 wrote:To było półtora roku temu i lekarz ogólny stwierdził że tego się nie leczy jeśli nie ma objawów. Jedynie gdybym była w ciąży to trzeba leczyć. A my staraliśmy się naprawdę długo i już zapomniałam o tych bakteriach bo nie dawały żadnych objawów, a my już byliśmy zapisami do kliniki niepłodności... 14 miesięcy starań. Mocz badalam teraz dwa razy a za drugim razem zrobiłam posiew. Jeśli mam stan przewlekły to czemu nic mnie nie piecze? Tu dziewczyny pisały o bakteriomoczu bezobjawowym i pisały ze biorą zurawit. Poczekam na opinie lekarki, bo ostatnio mówiła ze nie widzi zapalenia bo leukocyty są w normie, a teraz też wyszły w normie.
Ale jeśli dwa badania wykazaly bakterie to one tam sa na pewno
-
Śledzie jak i kawior są ok, kawior mnie zdziwił ale jak najbardziej wskazany w ciąży, więc sie skusiłam
Dziewczyny dbające o cukier - jesli mogę wam poradzić, to unikajcie kaszy jaglanej, ma wyzszy indeks glikemiczny (71) niż biały ryż (50)! Może powodować wzrost cukru w nocy. Nie mam pojęcia, dlaczego jest uwzględniana w wielu dietach...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 19:27
Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
4me dokładnie przy gbs plus podaję się antybiotyk, jeżeli nie masz alergii to Ampicyline 2g potem co 4h po 1g do samego porodu. Jeżeli urodzisz szybciej niż bedzie 2ga dawka dziecko na drugi dzień będzie miało crp pobrane, a jak będzie pełna profilaktyka to dziecko nie będzie badane. U Ciebie się tego nie leczy. 25%kobiet jest tego nosicielem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 19:54
-
Tak jak pisze Puszek. Ja nie zdążyłam dostać drugiej dawki bo urodziłam 3.5h po podaniu pierwszej dawki. Co się działo potem to nie wiem, nie pamiętam ale pewnie właśnie badali dziecko czy zdążyło zgarnąć gbs przy porodzie
-
Dziewczyny ja już po wizycie. Z malutką wszystko ok, to niesamowite, że wygląda już jak dzidziuś )
Szyjka na szczęście w badaniu twarda i zamknięta. Niestety jak spytałam doktora jakie mam szanse, że w w tej ciąży nie będę mieć pessaru (w poprzedniej od 26tygodnia miałam pessar z powodu niewydolności szyjki), to powiedział, że kwestia jest KIEDY będzie ten pessar, że nie zdarza się niewydolność szyjki w pierwszej ciąży, która nie powtarza się w drugiej. Także muszę zacząć rozglądać się za nianią, bo ostatnio z pessarem musiałam leżeć (skracajca się szyjka plus rozwarcie wewnętrzne).
Z ciekawostek- bo wiem, że dużo z was ciekawi, kiedy poznacie płeć maleństwa- ja już wiem od kilku tygodni dzięki nipt, ale dziś na usg mała tak się ustawiła, że nawet laik by się zorientował, że to dziewczynkaCiasteczko777, 4me, Milka1991, Chusy, Paula_071, Pani Moł lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMaderdin - super !! Gratulki !
Co do kremu - yyyyy nie wiem ja aktualnie maszynka- bo już nie chce mi sie depilować (robię to tylko latem).
Czy Wy dziewczyny macie ostatnio też taki brak sił, zero energii? Ze mnie jakby ktoś wyssał życie ...
Co to jest gbs i kiedy to sie bada !???Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 20:13
-
nick nieaktualnyCiasteczko
Gbs to jest wymaz z pochwy w kierunku nosicielstwa paciorkowca z reguły robione jest w ostatnim miesiącu ciąży krótko przed porodem bo dziecko jak przechodzi przez kanał to się tym może zarazić i wtedy ma podany po porodzie antybiotyk i tak samo matka oczywiście w przypadku dodatniego gbsCiasteczko777 lubi tę wiadomość
-
Ciasteczko777 wrote:Maderdin - super !! Gratulki !
Co do kremu - yyyyy nie wiem ja aktualnie maszynka- bo już nie chce mi sie depilować (robię to tylko latem).
Czy Wy dziewczyny macie ostatnio też taki brak sił, zero energii? Ze mnie jakby ktoś wyssał życie ...
Co to jest gbs i kiedy to sie bada !???
Mi teraz wykryli przez przypadek bo mialam jako konieczne przy IVF.
Wiem dziewczyny, ze to niby nic strasznego ale jednak zawsze dodatkowe ryzyko powiklan, zakazenie dzieciaczka itp. Wiem, ze jrski dijdzie do zakazenia to dziecko dostaje antybiotyk, tydzien w szpitalu i teoretycznie do domu ale jednak chcialabym bardzo tego dziecku zaoszczedzic i sobie tezWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 20:22