X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Kruszynka91 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, wszystko super ale wspomniałam o bakteriach w moczu ze powtarzalam badanie i posiew robiłam i powiedział że muszę brać antybiotyk ale on nie ma recept i żebym szybko poszła do swojej lekarki... Mówi że mimo tego że nie mam objawów trzeba brać antybiotyk... Kupiłam zurawit i nie wiem co dalej... Boję się brać antybiotyków na tym etapie ciąży....

Chusy, Szczęśliwa Mamusia, PatkaPP lubią tę wiadomość

km5sroeqzvrm7hel.png

28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm

1.04 - 2260g
    4.03 - 1600g
    19.12 - 320g
    03.09.18 - pozytywny test!
    Beta 05.09.18: 462
    14 cykli starań
    Hashimoto - euthyrox 100
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpital to był ex kolejowy obecnie wojewódzki - tam operował wtedy jeden z najlepszych ortopedów od kolan.
    Tak - orteza taka z reguł katami- kupiona prv. Rehab też prv bo na NFZ to bym czekała eeee - min pół roku - a to trzeba od razu rehab (juz na drugi dzień zaczynasz rehab!!) i uczysz sie od nowa chodzić ... rehabilitowałam b intensywnie i dzieki temu udało sie a nikt nie dawał mi szans.. owszem kolano bede czuć zawsze i potrafi boleć, ale chodzę i biegam :)
    Trzeba dużo cierpliwości. Ale zobaczysz - będzie wszystko dobrze !!!
    Ja leżałam msc w domu, w szpitalu 3 dni.
    Lekarz da Wam zalecenia po operacji - ja Ci podaje co ja miałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 12:53

• Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:
    Ja po wizycie, wszystko super ale wspomniałam o bakteriach w moczu ze powtarzalam badanie i posiew robiłam i powiedział że muszę brać antybiotyk ale on nie ma recept i żebym szybko poszła do swojej lekarki... Mówi że mimo tego że nie mam objawów trzeba brać antybiotyk... Kupiłam zurawit i nie wiem co dalej... Boję się brać antybiotyków na tym etapie ciąży....

A co wyszło na posiewie ?

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki krzywej i szczerze wam powiem ze nic z tego nie rozumiem.
    Na czczo z glukometru wyszlo mi 84 a z żyły 5.77
    Po gdzinie mam 8.38
    Po dwoch godzinach 7.25

A w opisie pisze tak cukrzyca ciążowa -jezeli jeden z wyników uzyskanych w OGTT 75g jest nieprawidlowy:
    Glikemia na czczo 5.1 -6.9 mmol/l (92-125mg/dl)
    Po 1 godzinie >= 10.0 mmol/l (180mg/dl)
    Po 2 godzinach >= 8.5- 11.0 mmol/l (153-199mg/dl)

Ktos moze mi to wytlumaczyc.

Najbardziej zaskoczyl mnie pierwszy wynik bo taka rozbierznosc? 84 a 5.77 czyli 104 po przeliczeniu?? Jak to mozliwe
    Dodam ze do glukometru uzyta byla krew żylna

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Po gdzinie mam 8.38
    Po dwoch godzinach 7.25

A w opisie pisze tak cukrzyca ciążowa -jezeli jeden z wyników uzyskanych w OGTT 75g jest nieprawidlowy:

Najbardziej zaskoczyl mnie pierwszy wynik bo taka rozbierznosc? 84 a 5.77 czyli 104 po przeliczeniu?? Jak to mozliwe
    Masz to samo co ja miałam wtedy - tylko na czczo z krwi łokciowej wyszło mi podwyższone, a reszta idealnie.
    No i juz biegam do diabet i każdego dnia mierze cukier :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Szpital to był ex kolejowy obecnie wojewódzki - tam operował wtedy jeden z najlepszych ortopedów od kolan.
    Tak - orteza taka z reguł katami- kupiona prv. Rehab też prv bo na NFZ to bym czekała eeee - min pół roku - a to trzeba od razu rehab (juz na drugi dzień zaczynasz rehab!!) i uczysz sie od nowa chodzić ... rehabilitowałam b intensywnie i dzieki temu udało sie a nikt nie dawał mi szans.. owszem kolano bede czuć zawsze i potrafi boleć, ale chodzę i biegam :)
    Trzeba dużo cierpliwości. Ale zobaczysz - będzie wszystko dobrze !!!
    Ja leżałam msc w domu, w szpitalu 3 dni.
    Lekarz da Wam zalecenia po operacji - ja Ci podaje co ja miałam.

No tutaj jutro.na 7 rano ma.przyjecie w szpitalu A następnego dnia już wypisują do domu.... Aż zdziwiona byłam że teraz to ekspresem wszędzie.a miałaś rehabilitację taka z rehabilotantwm czy to głównie ćwiczenia wg zaleceń w domu na początku ? Po.jakom czasie miałaś kontrolę u ortopedy? No my mamy ta przeze też już załatwiona bo męża kolega miał.2.lata temu ta sama.operwcje ale.wtedy robiło ja u nas na miejscu w szpitalu dopóki się nie zwolnił lekarz :/

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Masz to samo co ja miałam wtedy - tylko na czczo z krwi łokciowej wyszło mi podwyższone, a reszta idealnie.
    No i juz biegam do diabet i każdego dnia mierze cukier :(

Jeszcze diabetologa do tego towarzystwa mi brakowalo..... tylko ze nie rozumiem skoro na czczo z pierwszego pobrania wyszly 2 rozne wyniki one nawet nie są zbliżone. Wg glukometru wynik byl super a juz z analizy jest zly.....
    2 tyg temu mialam lepszy wynik glukozy bo 5.37 niz teraz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 13:06

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    No tutaj jutro.na 7 rano ma.przyjecie w szpitalu A następnego dnia już wypisują do domu.... Aż zdziwiona byłam że teraz to ekspresem wszędzie.a miałaś rehabilitację taka z rehabilotantwm czy to głównie ćwiczenia wg zaleceń w domu na początku ? Po.jakom czasie miałaś kontrolę u ortopedy? No my mamy ta przeze też już załatwiona bo męża kolega miał.2.lata temu ta sama.operwcje ale.wtedy robiło ja u nas na miejscu w szpitalu dopóki się nie zwolnił lekarz :/
    Rehab w ośrodku - zabiegi i masa ćwiczeń - ćwiczyłam też sama w domu każdego dnia.
    Kontrola była chyba po msc albo pózniej nawet.
    Trzymam mocno kciuki za Męża ! Nie denerwuj sie / to b. powszechny zabieg - co drugi sportowiec to przechodzi ;) będzie dobrze!!!

Kruszynka - mi tez wyszły bakterie i mam zrobic na nast wizytę posiew ale nic mi nie przepisał wcześniej ...

• Chusy Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka nie boj sie, sa grupy antybiotykow bezpieczne w ciazy, a zainfekowany organizm moze byc dla maluszka bardziej niebezpieczny. Z reszta jak sie martwisz to zasiegnij opinii lekarki : )

maderdin lubi tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Jeszcze diabetologa do tego towarzystwa mi brakowalo..... tylko ze nie rozumiem skoro na czczo z pierwszego pobrania wyszly 2 rozne wyniki one nawet nie są zbliżone. A wg tych norm co mam na wyniku norm ciazowych wynik jest ok.
    2 tyg temu mialam lepszy wynik glukozy bo 5.37 niz teraz.
    Bo glukometr moze zaniżać.
    A teraz wchodzi w grę już łożysko, które niezle potrafi namieszać i trzustka przez to może nie dawac rady ... tak mi moja diab tłumaczy. Dlatego muszę sie badać i chodzić do niej. Ja mam wizytę w czw ...

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    Bo glukometr moze zaniżać.
    A teraz wchodzi w grę już łożysko, które niezle potrafi namieszać i trzustka przez to może nie dawac rady ... tak mi moja diab tłumaczy. Dlatego muszę sie badać i chodzić do niej. Ja mam wizytę w czw ...

Ja mam wyslac wyniki mms em mojej gin czekam tylko jak przyjdzie mi wynik na konto w pdf i bede jej wysylac.
    Ale juz szukam diabetologa w okolicy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 13:11

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:

Może dla właśniej ręki jeszcze raz zrób mocz plus pasiew, ja to jak miałam bakterie w moczu to piłam żurawinę. Ja też bym się bała, a to chodzisz do jednego czy dwóch gin może jak coś np ten drugi by lepiej doradził może trza było też do pytać się czy to jest bezpieczne dla ciąży i dziecka swoje obawy itp itd też musimy mówić.

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko

Dziękuję ci bardzo no mój mąż niestety sportowiec-piłkarz aktualnie już gra hobbystycznie przez te kontuzje.ale.bardzo przeżywa że nie będzie mógł.grac

Teoche mnie uspokoilas wiesz my 2 dzieci w domu trzecie w drodze i mąż leżący i przerosło mnie to ostatnio
    .. pocieszam się myślą że już pojutrze będzie po.wszystkim i wrócimy do domu A w piątek lekarz i może.tym.razem dowiem.sie płeć :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszonka

Dokładnie nie martw się jeśli antybiotyk.jwst konieczny to.trzeba bo wziąć. Ja z synem z musu brałam 3 antybiotyki niestety ale przeważalo zdrowie. Miałam w 6 tygodniu antybiotyk w 20.tygodniu i w 34 o ile.dobrze pamiętam

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari wrote:
    Ciasteczko

Dziękuję ci bardzo no mój mąż niestety sportowiec-piłkarz aktualnie już gra hobbystycznie przez te kontuzje.ale.bardzo przeżywa że nie będzie mógł.grac

Teoche mnie uspokoilas wiesz my 2 dzieci w domu trzecie w drodze i mąż leżący i przerosło mnie to ostatnio
    .. pocieszam się myślą że już pojutrze będzie po.wszystkim i wrócimy do domu A w piątek lekarz i może.tym.razem dowiem.sie płeć :)
    :) dokładnie / piłkarze i narciarze ;) ja akurat narty ... ech .. więcej już nie jeździłam po wypadku_ psychicznie chyba nie dam rady - dla mnie te więzadła to był cały rok wyjęty z życia (pół roku czekałam na operacje i też rehab przed operacją)...
    Oby zabieg poszedł sprawnie i jak najszybszego powrotu do formy ! Będzie dobrze !!!! ❤️
    :) co do Maluszka- a zasłania się czy wina sprzętu była ? Fajnie poznać płeć :) a co przeczuwasz ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 13:46

• Paula_071 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Po gdzinie mam 8.38
    Po dwoch godzinach 7.25

Niestety moga byc takie rozbieżności. Pędem do diabetologa!

Moj syn przyniosl z przedszkola owsiki. Masakra. Powinna byc przeleczona cala rodzina, a ja w ciazy chyba nic nie moge brac.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • maderdin Koleżanka

Wysłany: 5 listopada 2018, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Po gdzinie mam 8.38
    Po dwoch godzinach 7.25

5,77 po przeliczeniu to 90, tu masz link do kalkulatora przeliczeń jednostek glukozy
    https://cukrzycapolska.pl/narzedzia-kalkulatory/przelicznik-jednostek-cukru-we-krwi/
    Wszystkie pomiary masz w normie :) W sensie w normie dla ciężarnych te normy, które napisałaś, to normy dla nieciężarnych )zresztą mniej restrykcyjne :).

f2w3ugpj5ir22vc2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2018, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko

Dzięki już teoche się uspokoilam :)

No my mamy przeczucie że będzie 2 syn ale ciekawa jestem czy to dobrze przeczucia haha

• Goldfinch26 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny po weekendzie. Wszystkie wiadomości nadrobione :)
    Widziałam, że znowu było małe napięcie. Nie ma się co kłócić dziewczyny. Niech każda wyraża swoje zdanie A jak komuś nie pasuje to pomijać i już :) Szkoda czasu na dodatkowe nerwy, a i tak wszystkie się stresujemy.

Z tą glukozą to widzę że wcale takie proste nie jest. Mi z krwi wyszło 94 więc podwyższone, ale w związku z tym ze to był czas mojego nocnego podjadania pozwoliła mi jeszcze raz zrobić zwyklą glukozę z krwi. Na badania krwi Pappa, glukozę itd wybieram się w sobotę. Mam nadzieje, że mnie nie dopadnie cukrzyca ciążowa :(

Jak Wasze samopoczucie? Już u niektórych z Was czytam, że mdłości mijają a u mnie 11 tydzien i wczoraj się zaczelo. Całą noc nie spałam a dzisiaj rano wymioty. Nawet się ich nie spodziewałam bo usiadłam do śniadania, zaparzylam kawkę i nagle mnie wzięło. Szaleństwo. Myslalam ze skoro mnie nie dopadło do tej pory to nie będzie mnie to w ogóle dotyczyło- a tu jednak.

Jak znosicie taką jesień? Ja średnio...nic mi sie nie chce przez ta pogodę. Szaro buro. Mogłabym tylko leżeć i odpoczywać!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2018, 14:11

f2w3csqv689n39p9.png
  • KarmeLoVe Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2018, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goldfinch, u mnie już nic z objawów ciążowych. Tylko bóle o których pisalam, ale jak narobiłas to widziałaś :D
    Jakieś półtora tygodnia temu po barszczu z uszkami, takim wigilijnym chciało mnie cofnąć, ale zatrzymałam dla siebie :D

dqprh371sw80ldoj.png
    Urodzony 3.05.2019 ❤️
    hcg 31.08.2018 - 534 <3 03.09.2018 - 2218 <3
    11.09.2018 - 22870 <3 Pierwsze usg 13.09.2018... Masz już serduszko <3
    17.10.2018. :) Maleństwo mierzy 4,33 cm <3 Mam nadzieję, że Ci u nas dobrze Maluszku <3
‹‹ 274 275 276 277 278 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ