Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja biorę pregne start, bo po pregnie plus było mi niedobrze bardziej niż bez. I nie wiem, co mam kupić teraz.
Ja mam olejek z babydream i mi pasuje.
Mi taki brzuch wywaliło, że zaczynam się bać co będzie później. Teraz na mój widok już wszyscy pytają czy to będą bliźniaki. To moja pierwsza ciąża i myślałam, że długo nie będzie widać.Moje szczęście
Filip 20.05.2019, godz. 11:45
3500 g i 53 cm -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnySamari wrote:Właśnie pytanie do mam.ktore biorą magnez jaki magnez bierzecie w ciąży ?? Bo mam.slircxe łydek i ginekolog kazał mi kupić magnez z witaminą b6 tylko w sumie nie wiem który najlepszy z najlepszym składem i orzyswajalnoacoa hmm
-
Magnez to może Magne B6 - Lek.
Do dziewczyn wymiotujących - w 1szej cìazy wymiotowałam co tydzien-dwa, dwa dni wyjęte z życia. Ale po 5tym miesiacu sie skończyło! Tylko potem zołądek miałam ściśniety przez brzuch i też nie mogłam jesć normalnej całej porcji do końca ciąży, mężowi oddawałam. -
Chusy wrote:Iwwk, mnie byli zmuszeni naciac, bo malej lecialo tetno i musieli ja szybko wyciagnac. Nie poczulam tego na znieczuleniu, wiec jako tako nie bolalo podczas porodu, niestety w pologu jak epidural przestal dzialac to naciecie dalo o sobie znac. Bylam bardzo mocno zszyta, lekarz sie staral zebym nie miala duzej blizny i wszystko wygladalo "pieknie" ale minus niestety ze przez tydzien wylam z bolu. Przeciwbolowe na to nie dzialaly chociaz lykalam je jak mietowki. Po tygodniu poprosilam o poluzowanie szwow i odcieli mi jeden szew ktory najbardziej ciagnal i wreszcie przestalo tak piekielnie bolec.Po mniej wiecej tygodniu i pol nie czulam juz zadnego bolu, a po tzrech tygodniach szwy sie rozpuscily (trzeba sie bardzo czesto podmywac, z reszta po wizycie w toalecie i tak nie macie ochoty sie dotykac papierem w tych okolicach, najlepiej sie umyc woda z mydlem delikatnie i polac na koniec tantum rosa). Niestety przez pierwszy tydzien krzywilam sie bardziej niz babki po CC, nie moglam chodzic wyprostowana, plakalam jak siadalam na lozku. Wiem ze to brzmi nieciekawie, ale tak naprawde to tylko tydzien z zycia, pozniej szybko wrocilam do siebie.
Co do rodzenia w salach zbiorowych - ja tak rodzilam..jedna sala, 4 boksy, ale oczywiście z mężem. W trakcie jak ja rodzilam to 6-7 dzieci przyszło na świat obok mnie. Strasznie demotywujace to było. Teraz szukam szpitala w lepszym standardzie co oznacza dojazd ok 60km. -
FORMEDS F-MAG B6 bardzo dobrze przyswajalny magnez w postaci cytrynianu. Kupowałam w saszetkach i proszek rozpuszczałam w wodzie. Ja go brałam jeszcze przed ciążą ze względu na dość aktywny tryb życia. W ciąży co drugi-trzeci dzień jeżeli czułam, że potrzebuję. Teraz pewnie będę codziennie zażywać, bo chyba się powoli zaczynają skurcze w łydkach
-
nick nieaktualnyCookie
Oj pokaże się o stwierdzenie że nawet skopany sn nie można porównać do cesarki
To ejst tylko takie śmiganie na pozór bo nie ma wyjścia . Ale ból jest niesamowity i blizna daje znaki nawet kilka lat po cięciu A do tego zrosty2 i cały ten bajzel
.. ehh Az nie wierze że 3 raz się na to dalam -
nick nieaktualny
-
Ja nadal na pregna start i teraz jak skończę tabletki to wchodzimy w prenatal duo.
Strasznie ciągnie mnie od krzyża do lewej nogi do podudzia miał ktos tak? Idę jutro do rodzinnego, mam nadzieję, że to nie rwa kulszowa, czasami ból jest tak silny, że ciężko iść
-
nick nieaktualnyMi trochę dokucza rwa kulszowa, jak córka ma nieodkładalność albo jak jakieś porzadki w chacie robię, leczyłam się na dyskopatię.
To prswda Samari, ja też nadal czuję miejsce cięcia. CC polega na rozcięciu macicy, mięśni i skóry i zszyciu każdej warstwy osobno, jak schodzi znieczulenie to jest konkret. Osobiście bardzo bym chciała tym razem urodzić naturalnie, ale moj szpital nie jest zbytnio pro vbac i obawiam się, że automatycznie wezmą mnie na cc. Ja po cc zaczęłam w miarę funkcjonować tak w 3 dobie. W pierwszej nie mogłam się przewrocic na bok na łóżku, córka w inkubatorze na innym oddziale a mnie mąż musiał tam na wózku wozic z cewnikiem pod kocykiem. Nic fajnego. -
Dokładnie CC to powazna operacja a nie jakis tam zabieg. Ja dziękuję za to, poprosze znów SN.
Niestety znam kilka dziewczyn po CC i wszystkie wspominaja to srednio dobrze. Jedna koleżanka rodzila i SN i CC i mowi, ze CC znacznie gorsze...
Co do sal rodiznnych to u nas jest tak, ze jest kilka i jak duzo porodow to nie wiesz na co trafisz. Ja rodzilam w noc, kiedy byla tragicznie duza ilosc porodow. Zabrali nas na gore i nagle pokazuja miejsce na wspólnej sali i dziekuja mezowi juz odsylajac go do poczekalni... Myslalam, ze wroce do domu z tymi bolami i skurczami. W ostatniej chiwli przechodzila jakas lekarka i powiedziala, ze przeciez dwojeczka już wolna po przednim porodzie i mozna isc. To byl największy stres podczas calego porodu no praaaawie
Dziewczyny dzis mnie lekko bolal brzuch wieczorem, tak myslalam, ze moze sie przeciazylam w pracy a teraz moj telefon pokazal mi, ze zrobilam dzis 6km!Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość
-
Szczesliwa ledwo zywa wrote:Na grupe krwi sama bez innych badan trzeba byc na czczo? Moj chlop sie jutro wybiera i nie wie. Hehe wyciaglam go zeby bylo mi razniej;)
Tez mi sir wydaje ze nie trzeba. Ale zadzwon sobie do laboratorium zanim chop sie wezmie za sniadanieSzczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Jeżeli chodzi o cc to nie w każdym się wszystkie warsty tnie i czasami cześć ma sama się zrosnac.
W poprzecznych cc można wyróżnić :
Pfannenstiela – nacina się skórę, otrzewną i mięsień macicy, po czym wszystkie warstwy po kolei się zszywa.
Cohena uważa się za najprostszą i najkorzystniejszą: lekarz nacina skórę poprzecznie nad spojeniem łonowym, przy otwieraniu kolejnych warstw powłok posługuje się bardziej palcami niż nożem i nożyczkami. W tej metodzie nie zszywa się otrzewnej ani mięśni brzucha, a więc jest mniej szwów i krótszy czas operacji.
Misgav-Ladach stosuje się mało cięć i szwów – większość warstw otwiera się „na tępo”, nie zszywa się wszystkich warstw macicy, tylko jedną. Dzięki temu mniejsza jest utrata krwi i kobieta odczuwa mniejszy ból po operacji.
Niestety cc to poważna operacja, ale jak trzeba to trzeba
U nas w szpitalu robią raczej tylko to 3Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 21:10
-
Szczesliwa ledwo zywa wrote:Na grupe krwi sama bez innych badan trzeba byc na czczo? Moj chlop sie jutro wybiera i nie wie. Hehe wyciaglam go zeby bylo mi razniej;)
Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość
-
MaryJane wrote:A ja tak całkiem Poza tematem mam pytanie, jakie przyjmujecie witaminy? Z wrażenia oczywiście zapomniałam lekarza spytać a nie biorę nic poza kwasem foliowym od dobrych 3 tygodni. Coś bym musiała z racji tego że moja dieta uboga w owoce i warzywa