Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Masakra...
Dziewczyny mam taka witamine C w plynie myślałam żeby sie wspomoc w ta paskudna pogode ale nie wiem czy takie dawki sa wskazane. W 1 porcji (2,5ml) jest 166,7mg , sproszkowane bioflawonoidy z cytrysow 166,7mg, sproszkowany owoc dzikiej rozy 166,7mg, rutyna 5,5 mg, hesperydyna 5,5mg i acerola 2,8 mg . Myslicie ze jest ok? -
Szczęśliwa lepiej skonsultować z lekarzem. Wszystkie tego typu suplementy należy konsultować. Pewnie wyrazi zgodę, ale lepiej dmuchać na zimne. Ja tak ostatnio się zastanawiałam co z tym hibiskusem w ciąży, gdzieś kiedyś mi wpadło, że w ciąży unikać, a przecież każda herbatka owocowa go zawiera. Już miałam pić, ale sobie pomyślałam, że poczekam do wizyty i tak moja gin powiedziała, że nie wolno kategorycznie. Dopytałam potem na prenatalnych lekarza i powiedział to samo, że z najnowszych badań wynika, że szkodzi.
Pewnie Wam się wyda, że jestem przewrażliwona, ale to prawdaW poprzedniej ciąży mniej taka byłam, ale teraz chucham i dmucham, chociaż pewnie da się bardziej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 19:54
-
nick nieaktualny
-
Oleska, nie mowimy tylko o czerwcowkach, ale ogolnie na niektorych watkach nas wzieto na jezyki. Po pierwsze nie siedzicie w naszym watku, nie znacie nas, nie piszecie z nami wiec po kiego grzyba chodzic i rozpowiadac co to sie u nas nie dzieje strasznego. Normalne rozmowy + burza hormonow od czasu do czasu. Zdarza sie, same baby tutaj. A teraz wybaczcie, zle zaparkowalam miotle ide przestawic.
Ciasteczko777, Oleander, Szczesliwa ledwo zywa, Samari, ago91, iwwk, 4me, puszek369, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Iwwk, sprawdzaj kazda herbate smakowa, do wiekszosci dodaja hibiskusa, szczegolnie tych wszystkich mieszanek. Moga wsadzic i do herbaty jablkowej czy innej takiej, czytaj etykiety. Gdzies na jakiejs stronie widzialam rozpiske czego trzeba unikac bo wielu przypraw rowniez nie mozna spozywac, np cynamonu, tymianku itp. Ide obczaic gdzie to widzialam bo juz nie pamietam, a nuz to byla stronka jakies nawiedzonej kobity ktora zjadla internety, chwila.
-
Ok cytuje ze stronki Babyboom:
Zioła i przyprawy.
Zagrożenia:
-powodują plamienia (np. pietruszka, tymianek, rozmaryn czy szałwia),
-wywołują skurcze macicy (np.owoce jałowca, olejek z rumianku),
-prowadzą do przedwczesnego porodu (np. liście malin - ów napar przyspiesza poród, bo wpływa na elastyczność szyjki macicy, dlatego można go pić po 38. tygodniu ciąży!),
-prowadzą do odwodnienia organizmu matki i płodu
-wypłukują z organizmu witaminy (np. nać pietruszki).
Jakich popularnych ziół i przypraw należy unikać bądź je ograniczać?
Są to:
Tymianek, rozmaryn, szałwia, jałowiec, aloes, dziurawiec, rabarbar, jemioła, chmiel, piołun, krwawnik, wrotycz, muszkatołowiec, żeń-szeń, mięta polna, cząber, anyżek, hibiskus, lukrecja, krwawnik pospolity, serdecznik pospolity, nać pietruszki, liście malin.
Pamiętaj:
Stosowanie niektórych ziół jest zagrożeniem dla zdrowia matki i płodu.
Nie używaj ziół niewiadomego pochodzenia, a także tych, działania których nie znasz bądź nie jesteś pewna. Mało tego - nim zaparzysz zioła kupione w aptece lub sklepie zielarskim, zapoznaj się z informacjami zawartymi na etykiecie.
Przyjmowanie suplementów diety oraz ziół ZAWSZE wymaga konsultacji z lekarzem. Nie lecz się samodzielnie!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 20:18
Szczesliwa ledwo zywa, Oleander, 4me lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyChusy
Jestem tego samego zdania ... po co ktoś lata po wątkach neo jest w temacie wsciubiac nos szuka sobie sztucznych problemów i robi zadymę ... mają swoje wątki niech tam siedzą A nie interesują się wszystkimi doookola. Ale to ludzie co nic do roboty nie mają bo ja po innych wątkach nie przesiaduje bo szkoda mi na to czasu -
Chusy wrote:Oleska, nie mowimy tylko o czerwcowkach, ale ogolnie na niektorych watkach nas wzieto na jezyki. Po pierwsze nie siedzicie w naszym watku, nie znacie nas, nie piszecie z nami wiec po kiego grzyba chodzic i rozpowiadac co to sie u nas nie dzieje strasznego. Normalne rozmowy + burza hormonow od czasu do czasu. Zdarza sie, same baby tutaj. A teraz wybaczcie, zle zaparkowalam miotle ide przestawic.
Nie piszemy, fakt, choć akurat ja podczytuję Was od początku bo bliżej mi do Was niż do niektórych czerwcówek. To normalne, że my zaglądamy do Was, Wy do nas, my do lipcówek, Wy do kwietniówek i-te-de. No i to normalne, że jak piszemy o ruchach dziecka we wczesnych tygodniach to się przypomina dyskusja jaka u Was była. Tym bardziej, że była nieprzyjemna chyba przyznasznie ma co sobie brać jakoś strasznie tego do serca.
Reasumując- jako być może majówka i tak Was dalej będę podczytywać, choć może niekoniecznie się udzielać. Was też zapraszam do nas,jeśli macie ochotę, jest miłoa jeśli chcecie tu u siebie skomentować to co któraś napisała u nas to Wasze prawo, forum jest publiczne. peace&love
Ciasteczko777, Agata :), 4me, KarmeLoVe, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
Szczerze ci powiem ze nie poczytuje ale racja, forum jest otwarte dla wszystkich. Istnieje tez wolnosc wypowiedzi wiec nie moge nikomu nic zabronic. Chodzi mi o to ze pewnych rzeczy sie nie robi - przynajmniej w moim osobistym mniemaniu - to jest - nie ide na inny watek i mowie "A WIECIE CO SIE STALO U MAJOWEK?". To troche plotkarskie jest, jesli tak jak mowisz sytuacja byla nieprzyjemna, to czemu do niej wracac albo zwracac na to czyjas uwage.
Prosze bardzo poczytuj, komentuj, rob na co masz ochote, jak juz mowilam niczego nie mozna zabronic bo forum jest publiczne ale jednak tworzymy tutaj taka mala spolecznosc w tym wielkim forumowym "swiecie" i troche sie czuje jakby mi ktos zrobil wjazd na teren prywatny i obsmarowal "mi" (lub kolezance) tylek.Samari, Oleander, 4me, ago91, Ciasteczko777 lubią tę wiadomość
-
Samari wrote:Chusy
Jestem tego samego zdania ... po co ktoś lata po wątkach neo jest w temacie wsciubiac nos szuka sobie sztucznych problemów i robi zadymę ... mają swoje wątki niech tam siedzą A nie interesują się wszystkimi doookola. Ale to ludzie co nic do roboty nie mają bo ja po innych wątkach nie przesiaduje bo szkoda mi na to czasuKarmeLoVe lubi tę wiadomość
-
Oleśka, ale myśmy już w ogole zapomniały, że kiedyś była jakaś nieprzyjemna sytuacja
kto chciał już sobie poszedł stąd, jest miło i przyjemnieee
a tak całkiem poza tematem, ktoś z Was dziewczyny rodzić będzie na śląsku?wiem, że dużo czasu jeszcze ale tak pytam bo dziś wreszcie się dowiedziałam, w jakim szpitalu mój lekarz pracuje haha
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 20:35
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Chusy wrote:Szczerze ci powiem ze nie poczytuje ale racja, forum jest otwarte dla wszystkich. Istnieje tez wolnosc wypowiedzi wiec nie moge nikomu nic zabronic. Chodzi mi o to ze pewnych rzeczy sie nie robi - przynajmniej w moim osobistym mniemaniu - to jest - nie ide na inny watek i mowie "A WIECIE CO SIE STALO U MAJOWEK?". To troche plotkarskie jest, jesli tak jak mowisz sytuacja byla nieprzyjemna, to czemu do niej wracac albo zwracac na to czyjas uwage.
Prosze bardzo poczytuj, komentuj, rob na co masz ochote, jak juz mowilam niczego nie mozna zabronic bo forum jest publiczne ale jednak tworzymy tutaj taka mala spolecznosc w tym wielkim forumowym "swiecie" i troche sie czuje jakby mi ktos zrobil wjazd na teren prywatny i obsmarowal "mi" (lub kolezance) tylek.
Z jednej strony trochę masz rację, z drugiej strony po prostu trzeba się na publicznym forum liczyć z tym że ktoś może skomentować to co piszemy wszędzie. Tym bardziej jeśli ktoś napisze nieprawdę, do tego doda do osoby, która próbuje dyskutować, że jest bardziej doświadczona i ona wie lepiej. Moja uwaga tyczyła się tylko tego, że nie rozumiem jak można tak odezwać się do drugiej osoby- mi po prostu nie mieści się to w głowie. Gdybym np zaczęła komentować na czerwcówkach problemy małżeńskie którejś z Was to by było niefajne rzeczywiście. Chyba widać różnicę? Ale ok, nie będę ciągnąć juz dalej tej dyskusji. Tym bardziej że Wasza nerwowa koleżanka pewnie zaraz mnie pogoni a ja bardzo nie lubię kłócić się z ludźmitak więc jeszcze raz, tym razem ostatni, pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze. Nawet Tobie, Samari, mimo że mnie tu nie chcesz
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2018, 20:40
KarmeLoVe, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
Podczytujemy inne wątki, ale nie przywlekamy tego tutaj do siebie, po prostu nie wypada. Czasami dla niektórych nasze rozmowy tutaj są wyrwane z kontekstu. To, że jedna ma taki sposób pisania, a inna taki to trudno, skoro my nadal rozmawiamy ze sobą to chyba oznacza, że się nie obrażamy na siebie i jest dalej ok. Nie zawsze miłe rozmowy polegają na włażeniu sobie w cztery litery
Różnice zdań się zdarzają i zawsze tak będzie.
Właśnie ja nie piję tych owocowych, bo wszędzie jest hibiskus. Wszystko dokładnie sprawdzam. Zamiast tego kupiłam sobie zdrowy sok maliny, żurawina i dodaję do herbatkiAle z tą natką pietruszki to nie miałam pojęcia i w szoku jestem