Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Szczesliwa ledwo zywa wrote:No wlasnie teraz mam drugi stres bo z mama jestem w zusie, ma komisje o dalsze przyznanie renty . Jest po udarze nie rusza prawa reka wogole tez sie boje bo slyszalam ze zabieraja renty naprawdę poważnie chorym
Klaudia jestes z Krakowa moze? Moja mama pracuje na zasilkach w ZUS-ie, moze moglabym jakos pomoc albo dopytac w razie czego.Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość
-
4 me
Ja mam zleconą przez immunologa że względu na mutacje PAI 1 heterozygote i po poronieniu w wyniku hist miałam wpisane mikrozakrzepy. Nie mam trombofilii ani zespołu antyfosfolipidowego ani żadnej innej mutacji poza tą PAI. Dostałam heparyne tak asekuracyjnie.
Na razie nie robiłam żadnych badań będę o to pytać na następnej wizycie bo ciągle o tym zapominam. Ta dawka 0.4 jest taka profilaktyczne z tego co obserwuje coraz częściej stosowana u kobiet.
A co do SN to wydaje mi się że jest to tak że o ile wcześniej nie urodzisz to dostajesz termin wstawiasz się do szpitala i chyba wywołują jak się nic nie dzieje wtedy odstawiaja heparyne.
Ale jak mówię pewności nie mam. Może Puszek coś więcej Ci podpowie. Jak to jest z heparyną przy naturalnym porodzie jak nie wiadomo kiedy sie zacznie.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Ciasteczko : wczoraj czułam może z 2 razy dziś raz zaczynam się martwić trochę dziś podbolewa mnie brzuch . ..
Powiem że cały dzień odczuwam mdlosci .
Jestem w 3 ciazy nigdy nie byłam w szkole rodzenia , polozna jest na fundusz jeżeli można to czemu nie w sumie fajne jak sie nie ma tego do sprawdzania tętna dziecka i ma się rzadziej wizytyzobaczymy do położnej w 2 ciazy zapisalam sie dopiero w 32 tc
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2018, 20:13
-
nick nieaktualnyJa biorę Acard 150 dziennie i to praktycznie do końca (chyba odstawiasz Ok 34 tc) - profilaktyka bo jestem w grupie ryzyka.
MamaMi No to ja sobie zrobię za msc też...
4me - dr raz mówił, że przednie i tyle. Dopytam.
Skarb - ja właśnie wybieram teraz - albo taka położna do domu albo szkoła rodzenia i nie wiem co lepsze ???Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2018, 20:14
-
Ciasteczko ja mam zagrozona ciaze więc wolę żeby polozna przychodziła do mnie.
Jakoś nigdy nie zdecydowałam się na szkołę rodzenia. -
Ciasteczko777 wrote:Ja biorę Acard 150 dziennie i to praktycznie do końca (chyba odstawiasz Ok 34 tc) - profilaktyka bo jestem w grupie ryzyka.
MamaMi No to ja sobie zrobię za msc też...
4me - dr raz mówił, że przednie i tyle. Dopytam.
Skarb - ja właśnie wybieram teraz - albo taka położna do domu albo szkoła rodzenia i nie wiem co lepsze ???a to jest normalne.
-
puszek369 wrote:4me owszem bierze się po porodzie, ale na czas porodu trzeba odstawić, żaden anestezjolog nie ukluje w przypadku jak 12h nie minęło od dawki 0.4. Po cc też profilaktyka jest, że te 10 dni biorą heparyne. Ale też 12h od porodu.
Kruszynka okulista ocenia ryzyko odklejenia siatkówki i na podstawie tego wpisuje skier na cc albo brak przeciwwskazań do porodu sn
-
nick nieaktualny
-
4me wrote:Puszku sorry, ze Cie tak mecze ale teraz mnie strasznie ciekawi jak to wygląda w przypadku SN-przeciez nie da sie tego zaplanowac?! Naprawdę przy heparynie wywołują SN?
Każdy poród jak się nic nie dzieje a jest np po terminie wywołują a heparyna nie jest wskazaniem do cc
2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Ja też właśnie będę pomału sobie położną umawiać, mam już numer telefonu do niej, wizyty ma domowe i w przychodni obok mojego domu. Dodatkowo jest w tej przychodni certyfikowana doradca lakatacyjna, ale ona już odpłatnie, ale pewnie będę chciała bliżej porodu się skonsultować.
-
MaMaMi83 wrote:Każdy poród jak się nic nie dzieje a jest np po terminie wywołują a heparyna nie jest wskazaniem do cc
Wiem, ze w wywołuja po terminie bo mi to grozilo. W pt mialam zgłosić sie na oddział na wywolywanie w czwartek moj syn sie zlitowal i wyszedł
I jak to moj lekarz stwierdził, ze wywolywanie to nic przyjemnego wiec lepiej, zeby syn zmienil zdanie
Ale załóżmy, ze jestem w 39 tygodniu. Rano o 6 biore heparyne a o 12 zaczynam rodzic. I co dupa? Sa komplikacje, potrzebna cesarka, zakladam, ze robią pomimo to wiec ryzyko sie zwiększa. Czy po prostu znieczulenie ogolne wszystko zalatwia przy CC?
Druga opcja- o 6 biore heparyne, zaczynam rodzic o 12 SN i nie ma zadnej CC ale dochodzi do krwotoku bo wzielam rano ta glupia heparyne i jest zagrozenie wykrwawieniaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2018, 20:48
-
4me wrote:Puszku sorry, ze Cie tak mecze ale teraz mnie strasznie ciekawi jak to wygląda w przypadku SN-przeciez nie da sie tego zaplanowac?! Naprawdę przy heparynie wywołują SN?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2018, 20:49
MaMaMi83, 4me lubią tę wiadomość
-
Chusy tak jestem z Krakowa. mama miala komisje u lekarza orzecznika wiec to chyba nie tam gdzie zasilki. Tam gdzie zasilki to zanosilam do tej pory zwolnienie lekarskie moze nawet do Twojej mamy:) zalezy w ktorym Zusie pracuje. Ale dobrze wiedziec ze jest ktos kogo można zapytać czy sie doradzic:)
-
Skarb15 na jakiej zasadzie wybiera się tą położna? Musisz już wiedzieć w którym szpitalu będziesz rodzić i z tego szpitala wybierasz? Co jeśli urodzisz w innym bo np nie zdążysz dojechać do tego co byś chciała?
28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
03.09.18 - pozytywny test!
Beta 05.09.18: 462
14 cykli starań
Hashimoto - euthyrox 100 -
nick nieaktualnyPrzy cukrzycy duże dziecko swoją drogą ale też szybciej starzeje się łożysko i nawet jak dziecko nie jest jakieś mocno duźe to może być poród wywoływany przed terminem. W moim miescie dziewczyny, jeśli poza samą cukrzycą nie ma qskazań typu ulożenie pośladkowe albo waga powyzej 4kg , normalnie idą około tydzień przed terminem na patologię ciąży i mają wywołanie np.cewnikiem Foleya, jesli się na tym etapie akcja nie rozkreci sama.
-
puszek369 wrote:Poprostu jeżeli nie minie czas to nie można zopu podać czy znieczulec w pop do cc i tyle mamy takie leki, że z różnymi krwotok ami mamy do czynienia w szpitalu.w przypadku cc trzeba robić w ogólnym tu chodzi o ryzyko krwiaka w kręgosłupir. Czasami są pacjentki z mocnymi zaburzeniami krzepnięcia też była taka, która miała 7 kartonoe leków, ale to rzadko się zdarza.
Dzieki Puszku i Mamami za info!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2018, 21:06
MaMaMi83 lubi tę wiadomość
-
MaMaMi83 wrote:Ktory szpital w Krakowie ma 3 referencyjnosc?
MaMaMi83 lubi tę wiadomość
28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
03.09.18 - pozytywny test!
Beta 05.09.18: 462
14 cykli starań
Hashimoto - euthyrox 100