X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    Chorowałam na nerwice ... stresująca praca i zawód :)
    A jak można temu zaradzić ???

Nie wiem czy jest w ogóle na to rada niestety ja też nabawiłam się nerwicy,
    łatwo mówić nie denerwuj się niestety stres ciągły pęd różne sytuacje nie tylko w pracy w rodzinie itp itd działają na nas ja to jestem taka ze za bardzo pewne rzeczy biorę do siebie i niestety szybko się denerwuję :-\.

Mamo dwójki to dziś wizytę masz?.

Jak tam u Was samopoczucie ?.

Mam dość tych zawrotów głowy nie mogę rano nic zrobić dziś to jak szłam do domu mi się kręciło w głowie a dużo zjadłam. Mam obsesję cały czas patrzę na wkładkę czy nic oprócz śluzu nie ma z was też tak leci ten śluz ja mam przeźroczysto biały kota można dostać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 09:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk wrote:
    Ciasteczko to teraz wszystko zrozumiałe. Koniecznie swojemu lekarzowi o tym powiedz. Dużo luzu w głowie, książki, świeże powietrze, spacery. A jak masz możliwość to uciekaj na zwolnienie. Ja się nawet na zwolnieniu martwię pracą, chociaż ona była tylko na chwilę po studiach, bo po obronie mgr chcę robić coś innego. Ale ja tak mam, bardzo przejmuje się tym co szefowa na mnie psioczy. Ale tam jest straszny wyścig szczurów i ciągle źle wszystko.dajesz z siebie 100% a im i tak mało.
    faktycznie sprawdź serce / nie zaszkodzi !!
    Ja niestety jestem na zwolnieniu lek (plamienia, bóle)..ale chętnie bym już wróciła do pracy, bo lubię pracować i wtedy bym nie miała czasu na głupoty ..a w domu to właśnie martwię się bardziej i mam wyrzuty sumienia że siedzę w domu.

Ciężarowa - kciuki za wizytę - bedzie dobrze !!

• ciezarówa Koleżanka

Wysłany: 19 września 2018, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    musi byc dobrze.. nie zakladam innej opcji hehe.

martwie sie tez tymi igg igm na toxoplazmoze bo mam kota w domu.

co do serca to ja mam arytmie od kilku lat. wszystko bylo ok ale chyba tez sie przejde w ciazy w razie co na kontrole

Ciasteczko77 lubi tę wiadomość

ciezarówa
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 wrote:
    faktycznie sprawdź serce / nie zaszkodzi !!
    Ja niestety jestem na zwolnieniu lek (plamienia, bóle)..ale chętnie bym już wróciła do pracy, bo lubię pracować i wtedy bym nie miała czasu na głupoty ..a w domu to właśnie martwię się bardziej i mam wyrzuty sumienia że siedzę w domu.

Ciężarowa - kciuki za wizytę - bedzie dobrze !!

No właśnie ja też miałam te wyrzuty, nie lubię nie pracować, bo czuje się bezużyteczna, ale muszę zrozumieć, że teraz to nie chodzi o mnie, a o maluszka i gdyby praca stwarzała normalne warunki to przecież bym nie siedziała w domu.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciezarówa wrote:

co do serca to ja mam arytmie od kilku lat. wszystko bylo ok ale chyba tez sie przejde w ciazy w razie co na kontrole

Zdrowy kot w domu nie stwarza zagrożenia toxo, tak się utarło w środowisku, że biedne koty są winne... Ale tak czy tak lepiej dmuchać na zimne i uważać. Każda kobieta badania zrobić musi, toxo można się również zarazić przez kontakt z surowym mięsem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 09:23

Ciasteczko77, Szczęśliwa Mamusia, ciezarówa lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kota w domu, u rodziny też... nie mam w ogóle przeciwciał.. nie panikuje bo gdyby były chore bym już się dawno zaraziła - obcych nie ruszam :) a toxo możesz się zarazić z mięsa np.

• mumoftwo Przyjaciółka

Wysłany: 19 września 2018, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Nie ma czym się przejmować. Ja mam też kota i nigdy nic nie było. Lekarz mi kiedyś powiedział, że musiałaby Pani zjadać kocie odchody żeby coś było. Dosadnie, ale w sumie prawdziwie. W końcu dba się w domu o higienę i myje się ręce.

Ja objawów ciążowych nie mam. W sumie nigdy nie miałam. W pierwszej ciąży dużo spałam, w drugiej nie było jak, a w tej też mnie spanie bierze i padam szybko wieczorem.
    ciezarówa wrote:

f2w3vfxm2ace54m7.png

l22nvcqgnwwqjptj.png

l22ndf9h0baemvap.png
  • Maćka Koleżanka

Wysłany: 19 września 2018, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maltusia wrote:
    co to są te testy pappa? Sory, że pytam ^^ moja pierwsza ciąża i jeszcze nie wiem co warto zrobić za badania.

to badanie przesiewowe w kierunku zespołu Downa i innych wad genetycznych, robi się je z krwi. Dostarcza ono tez informacji o funkcji łożyska. czyli robisz usg ale jeszcze potwierdzasz testem z krwi czy nie ma wad genetycznych.

n59yj44jw8byd09a.png

3jgxyx8dbqo9jekb.png
  • Verbena Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam 2 koty w domu i też uważam że jakby były chore to bym już dawno toxo miała.

Dzisiaj o 19 wizyta i strasznie się stresuje chociaż udaje że wszystko jest ok. Poza nabrzmiałymi i obolałymi piersiami raczej nie mam żadnych objawów. Boję się że nie zobaczę bijącego serduszka że coś może być nie tak no sama nie wiem. A dzisiaj mi się śniło że były na usg 2 zarodki i lekarz powiedział że nawet nie będzie sprawdzał bo od razu widać bijące serduszka.

Trzymajcie proszę kciuki

Mama dwójki będzie dobrze, będę trzymać kciuki, daj znać jak już będziesz po :)

Kacperek 06.01.2018 - 12.01.2018 [*]
    Nasze 6 dni szczęścia...

Filip 18.04.2019 nasz mały wielki cud 😍3270g 55cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maćka wrote:
    to badanie przesiewowe w kierunku zespołu Downa i innych wad genetycznych, robi się je z krwi. Dostarcza ono tez informacji o funkcji łożyska. czyli robisz usg ale jeszcze potwierdzasz testem z krwi czy nie ma wad genetycznych.
    Ja też jestem zielona ;) moja pierwsza .. ale dużo forum pomaga - Dziewczyny są wspaniałe !!!
    Czytając neta można zgłupieć - ja się naczytałam i panikuje przed prenatalnymi...

Maćka lubi tę wiadomość

• Maćka Koleżanka

Wysłany: 19 września 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    iwwk wrote:
    Dziewczyny, byłam dzisiaj u lekarza rodzinnego i chyba miałam jakieś "dobre" przeczucia żeby zostać w domu. Coś tam na EKG powychodziło, dostałam pilne skierowanie do kardiologa i mam odpoczywać. Do tego moja szefowa na mnie naskoczyła, że mam jej powiedzieć co mi jest. Nie chcę mówić o ciąży, wszędzie czytałam, że nie muszę się tłumaczyć z l4. Póki co ciążowego zwolnienia nie dostałam, dopiero ginekolog ma mi wystawić. Miałyście takie sytuacje, że dostawałyście zwykłe chorobowe zanim ginekolog wystawił Wam to ciążowe?

Jestem kadrowa i często mam takie sytuacje w pracy, że dziewczyny biorą zwolnienia od rodzinnego lekarza, nie chcą jeszcze ujawniać, że są w ciąży ( bo w tedy na zwolnieniu jest kod B i pracodawca ma informacje . Pamiętaj tylko, że w tedy takie zwolnienie jest płatne 80 % wynagrodzenia nie 100% jak w przypadku zwolnienia związanego z chorobą w ciąży.

n59yj44jw8byd09a.png

3jgxyx8dbqo9jekb.png
  • Maćka Koleżanka

Wysłany: 19 września 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty ! dajcie koniecznie znać!
    Ja mam taki wzdęty bolący brzuch że ledwo funkcjonuje, a nie mogę pójść na zwolnienie, bo niedawno zmieniłam pracę (nie wiedząc jeszcze że jestem w ciąży) i jak teraz pójdę na zwolnienie to z pewnością będę miała duże problemy z Zusem :(

n59yj44jw8byd09a.png

3jgxyx8dbqo9jekb.png
  • Pomarańczka83 Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko ja też miałam nerwicę, niby jest zaleczona ale od 3 dni wieczorem odczuwam niepokój i lęk. Myślę że to hormony :( ratuje się melisa, głębokim oddychaniem i staram się dojść to przyczyny niepokoju żeby sobie spokojnie wytłumaczyć. Myślę że te zastrzyki mnie trochę dobily. I to że już dostałam l4 i muszę się oszczędzać A też nie lubię bezruchu i ograniczeń. W poprzedniej ciąży prawie cały czas musiałam leżeć.
    Co do toxo w ciąży to głównie do zakażenia dochodzi przez zjedzenie brudnych owoców bądź surowego mięsa. Mam 2 koty od kilku lat i nie są narażone. Oczywiście przy okazji badań krwii sprawdzę przeciwciała. Ważne podobno żeby np. mięso do obiadu odrabiać w rękawiczkach a później wszystko sparzyć wrzątkiem.
    Mama dwójki jak się czujesz? Daj znać po usg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 10:26

• iwwk Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maćka wrote:
    Jestem kadrowa i często mam takie sytuacje w pracy, że dziewczyny biorą zwolnienia od rodzinnego lekarza, nie chcą jeszcze ujawniać, że są w ciąży ( bo w tedy na zwolnieniu jest kod B i pracodawca ma informacje . Pamiętaj tylko, że w tedy takie zwolnienie jest płatne 80 % wynagrodzenia nie 100% jak w przypadku zwolnienia związanego z chorobą w ciąży.

Wiem, wiem, tylko bardziej się obawiałam, że muszę mówić szefowej (kierownikowi mojego oddziału) rodzinna na razie nie mogła ciążowego dać, a za tydzień dostanę już od ginekolog i wtedy wiem, że wszyscy się dowiedzą. W mojej pracy nie ma czegoś takiego jak prywatność.... Bałam się, że jak teraz powiem, póki nie mam karty ciąży to zrobią wszystko żeby mnie zwolnić.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie przyszłe majowe mamy. Nie wiem do którego watku sie podpiąć, bo są dwa na maj 2019.
    Szczęśliwamamusua, dobrze rozumiem z twoich opisów,że czekasz na piątego maluszka? Jak znosisz ciąże, widzę,ze nie za dobrze. Ja też się czuję fatalnie, zawroty głowy, mdłosci. To moja 4 czwarta ciąża, ale piąte dziecko. Poprzednia była bliźniacza i mam dosć sporą bliznę na macicy, mam nadzieję,że wszystko będzie ok.

Iza_86 lubi tę wiadomość

• Goldfinch26 Autorytet

Wysłany: 19 września 2018, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chcebardzobycmama wrote:
    U mnie mdlosci . Trwaja 24h na dobe..

W którym tygodniu zaczęły się u Was mdłości?

f2w3csqv689n39p9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko77 kochana witaj w klubie ja nerwicy nabawiłam się w wieku 15lat zaczęło się od tego że serce kołatało i złapać oddechy nie mogłam moja mama zadzwoniła po pogotowie i okazało się że to stan nerwowy niestety musiałam się leczyć aż poznałam mojego i powiedziałam sobie dosyć tego od nerwów się nie umiera muszę zacząć cieszyć się z życia a nie w domu zamykać na klucz miałam takie stany leku że jak wyszłam przed blok to bałam się że to za daleko i wracałam do domu bo twierdziłam że tu mi się krzywda nie stanie :( ale u nas to jest pomoc dziedziczne mama ma siostry mają to mam i ja ale potrafię już sobie z tym radzić i nie mam ataków ale czasem jak wracają to zajmuje się czymś pożytecznym teraz też są bo zagrożona ciąża i w głowie myśli się kołują ale nie dam się temu jestem młoda i chce żyć normalnie dla moich dzieci :*
    Domi1905 ty masz Blizne na macicy a ja mam żylaki na macicy i też niby od porodów ale ja na razie miałam dwa więc boje się co bd po tym :( moja siostra miała zabieg usunięcia macicy po porodach a miała takie 4 i boje się że też mnie to czeka :( odpukac
    Szczęśliwa mamusio tak dziś mam wizytę niedługo idę się szykować i wyruszam wcześniej by trafić przed czasem :)

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 września 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi1906 wrote:
    Witajcie przyszłe majowe mamy. Nie wiem do którego watku sie podpiąć, bo są dwa na maj 2019.
    Szczęśliwamamusua, dobrze rozumiem z twoich opisów,że czekasz na piątego maluszka? Jak znosisz ciąże, widzę,ze nie za dobrze. Ja też się czuję fatalnie, zawroty głowy, mdłosci. To moja 4 czwarta ciąża, ale piąte dziecko. Poprzednia była bliźniacza i mam dosć sporą bliznę na macicy, mam nadzieję,że wszystko będzie ok.
    Ten jest właściwy i był jako pierwszy nie wiem czemu działają dwa w szoku jestem :)
    Na kiedy masz termin??

• Pomarańczka83 Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi1906 wrote:
    Witaj Domi:) wesoła gromadke masz w domu :) wątek majowek jest chyba tylko jeden.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2018, 10:50

• Maltusia Ekspertka

Wysłany: 19 września 2018, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro powtarzam betę, a potem umowię się do mojego gin

‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ