X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Menka888 wrote:
    Mówiłam w czwartek bo mi tak twardnieje od 2 tyg. Przepisał scopolan ale nie ma żadnej różnicy. Z pierwsza córką też tak miałam ale dopiero od 32 tyg. Ponoć taka moja uroda. Mam strasznie nisko brzuch jak do porodu. Z Nicola do końca ciąży mogłam włożyć ręce pod zebra i niestety od 32 tc co 2 tyg leżałam w szpitalu. Szyjke mam nie za długa bo niecałe 3 cm.

Menka bo jak się szyjka przez to nie skraca to ok, trzeba jakoś znaleźć na to sposob. Ja biorę magnez ale mam wrażenie się przestaje działać. Szczypie mnie ta szyjka czasem jakoś tak dziwnie wiec sie boje żeby się nie skróciła całkiem. Zrobiłam w szkole rodzenia KtG ale nie pokazało jakichś niesamowitych skurczy tylko tak malutko

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a mnie a każdym razem na fotelu, sprawdza dokąd sięga macica i szynkę w ten sposób. Nie wiem, jak ona to wyczuwa no ale zakaldm, że wie co robi.

Puszek, czy Ty masz jakąś wiedzę nt ułożenia dziecka w trakcie ciąży i do porodu? Hela ciągle leży jakoś po skosie, no ale ok, zakładam że się spionizuje, ale bardziej mnie interesuje to czemu ona jest wiecznie twarzą do mojego kręgosłupa, przez co jej buzi nie idzie zobaczyć. Czy takie ułożenie twarzą do mojego kręgosłupa w czasie porodu będzie ok? Na szkole mówiła położna, że to gorsze położenie. Moja gin mówi, że się przekręci, no załóżmy że tak, a jeśli nie? I to ułożenie skośne, jakby się nie spionizowala to cc?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak na kozetce przy usg robi mi głowica dopochwowa pomiar szyjki. Badanie ginekologiczne miałam tylko na początku ciąży.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktyde u mnie też młody chyba jakoś po skosie leży tak mi uciska w lewym biodrze że czasem nie mogę wciskać sprzęgła jak jeżdżę bo mam wrażenie że on mi zawadza nad biodrem

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Menka888 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mała niezniennie od ponad 2 miesięcy leży głową w dół.

3jvzbd3mxm57un6k.png
    5dpo - 189
    17dpo - 575
    19dpo - 1598
    22dpo - 5652
    25dpo - 17570
    03.2010 - córeczka
    11.2016 - 6tc (*)
    05.2017 - 11tc (*)
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde teraz czytam, że twarzą do kręgosłupa właśnie lepiej! To ja chyba czegoś na tej szkole nie zrozumiałam jednak dobrze. I by się zgadzało, bo Karo się rodziła przodem, że tao poród bardziej boli, bo naciska na kręgosłup (bóle krzyżowe) i często idą w ruch kleszcze. Spoko, to niech Hela sprzyja mamie dalej :P

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamami a mi ta na nic nie naciska, ewentualnie pęcherz obije :D nie wiem jak ja jestę zbudowana, że brzuch mały i właśnie nacisków na nic nie mam.

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Tak na kozetce przy usg robi mi głowica dopochwowa pomiar szyjki. Badanie ginekologiczne miałam tylko na początku ciąży.

Bardzo zazdroszczę. Ja co 3 tygodnie włażę na ten fotel...nogi rozchylam, bada szyjkę palcem, bada usg dopochwowym i leżąc z tymi nogami rozkraczonymi bada przez brzuch dziecko. Myśle tylko o tym żeby jak najszybciej zejsc.

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • 4me Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam nisko brzuch. Wszyscy mi to mowia az sobie zaczelam wkrecac. Ale jestem prawie pewna, ze z pierwszym tez tak mialam moze taka moja uroda...;)

Co do ułożenia dziecka. Mój leży w poprzek a ostatnio na usg byl zlozony jak scyzork w pół - az lekarz się dziwil... No maja narazie miejsce to wariuja ;)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja-33 wrote:
    Bardzo zazdroszczę. Ja co 3 tygodnie włażę na ten fotel...nogi rozchylam, bada szyjkę palcem, bada usg dopochwowym i leżąc z tymi nogami rozkraczonymi bada przez brzuch dziecko. Myśle tylko o tym żeby jak najszybciej zejsc.

O masakra. Współczuję.
    To u mnie nawet na kozetce jak robi mi usg dopochwowe to zakrywa mnie takim jednorazowym recznikiem/wloknina coś w tym stylu. A jak byłam z mezem to zawołała go dopiero po badaniu szyjki. Pełna dyskrecja.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    No a mnie a każdym razem na fotelu, sprawdza dokąd sięga macica i szynkę w ten sposób. Nie wiem, jak ona to wyczuwa no ale zakaldm, że wie co robi.

Puszek, czy Ty masz jakąś wiedzę nt ułożenia dziecka w trakcie ciąży i do porodu? Hela ciągle leży jakoś po skosie, no ale ok, zakładam że się spionizuje, ale bardziej mnie interesuje to czemu ona jest wiecznie twarzą do mojego kręgosłupa, przez co jej buzi nie idzie zobaczyć. Czy takie ułożenie twarzą do mojego kręgosłupa w czasie porodu będzie ok? Na szkole mówiła położna, że to gorsze położenie. Moja gin mówi, że się przekręci, no załóżmy że tak, a jeśli nie? I to ułożenie skośne, jakby się nie spionizowala to cc?

Puszkuu ja tez proszę o odpowiedz :) u mnie sytuacja identyczna. Leży ba skon twarzą do mojego kręgosłupa ale opis usg mam taki, ze niby jest to ułożenie główkowe i nie wiem czy to faktycznie jest główkowe bo jakby w kierunku szyjki to ma dziecko swoj kregoslup.

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    O masakra. Współczuję.
    To u mnie nawet na kozetce jak robi mi usg dopochwowe to zakrywa mnie takim jednorazowym recznikiem/wloknina coś w tym stylu. A jak byłam z mezem to zawołała go dopiero po badaniu szyjki. Pełna dyskrecja.

Chciałam wziąć męża ale sobie właśnie nie wyobrażam, ze on patrzy jak ja na tym fotelu z tymi nogami...jego by to przerosło. Super, ze są lekarze dla których komfort pacjentek jest ważny. Lepiej bym się czuła na takiej wizycie. No cóż, moja lekarka jest w szpitalu ważną osobą i dlatego do niej chodzę. Po porodzie zmieniam lekarza

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:

Tak będzie Oki do porodu, jeszcze będzie się ustawiać, tu macie mechanizm przechodzenia przez kanał rodny. Chciałam opisać, ale zdjęcia lepiej to oddają. Położnej że szkoły rodzenia chodziło przy wychodzie jak idzie twarzyczka spod spojenia lonowego, czyli mechanizm potylicowy tylny, a nie przedni. Tu musi główka się przygiac(przed wystawieniem w kanał rodny) i wtedy jeszcze bardziej przyciąć i dopiero odgiac(bo w mechanizmie potylicowym przednum na wychodzie się poprostu odgina) i trwa dłużej, ale też się rodza takie dzieci. Zresztą potrafi iść odwrotnie i na sam koniec się obrócić, dlatego badamy wewnętrznie to nie tylko rozwarcie, ale co przoduje i w jakim jest ustawieniu, w sensie szwy i ciemiaczka jak są ustawione, takie nudy położnicze :p ale wykorzystam fakt, że ktoś pytał i trochę odświeże wiedzę :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0442a25be0af.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ca7940ea7dc0.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/41912813387b.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 19:34

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lutego 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na każdej wizycie badanie ginekologoczne, sprawdza pH i szyjke. Fotel jest za zasłoną więc jak mąż był ze mną to pani doktor zawołała go dopiero jak się ubrałam żeby zobaczył maluszkana USG :)
    24+2 waga 632g i jest w normie, a dodatkowo ja miałam późno owulację

Kupujecie kosze na pieluchy? Mają dobre opinie w necie i się zastanawiam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 19:42

• Chusy Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander gdziekolwiek opinii szukam na temat tych koszy to wszyscy sie zle wypowiadaja :P Ze beznadziejny i bezuzyteczny gadzet. Sama nie probowalam ale mamy pomieszczenie gospodarcze takie male w mieszkaniu, stoi tam pralka i kosz na smieci i takie tam wiec jak tam wsadze zwykly kosz z pieluchami to mi i tak nie przeszkadza zapach.

Alicja kurde to cie wymaca na dziesiata strone.. U nas w ogole sie nie idzie na fotel po pierwszym trymestrze, robi tylko USG brzuszne i tyle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 20:01

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja slyszalam, ze z tych koszy śmierdzi :( generlanie to jest tak, ze na poczatku te kupki nie sa obrzydliwe. Nie smierdza nawet za bardzo jak wrzucisz je do normalnego smietnika w siatce ale pozniej jak dziecko zaczyna jesc normalne pozywienie czyli czesto kolo 6 miesiaca to sie zaczyna hardcore :D nie wiem czy taki kosz pomoze ;D

Ja odpuszczam-szkoda kasy mom zdaniem. Baaa my nawet dostaliśmy uzywany od kolezanki to go z piwnicy nawet nie przynioslam ;) noo ale dobra - troche sie go też brzydzilam
    ;D

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie planuje takiego kosza. Młody będzie u nas w sypialni więc taki kosz to byłby w moim przypadku zbędny gadżet.

Nie wiem jak teraz ale jak młoda była mała używałam pieluszek Bella Happy. I tam były takie woreczki specjalne zapachowe więc do nich wrzucałam te bardziej "aromatyczne bomby" i do normalnego kosza. Teraz też zamierzam używać tych pieluch więc liczę że nadal mają te woreczki. Nie wiem. Jak inne marki pieluch bo nie uzywalismy.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    E jeszcze nie słyszałam, żeby ktoś usg robił na fotelu... Współczuję Ala :/

Puszek jakie nudy, toż to ciekawe rzeczy, chociaż nic z tych rysunków nie rozumiem haha ale grunt, że mówisz, że takie położenie jest ok.

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlody sobie zazyczyl gofry na kolacje. No i tatus kochany zrobil oczywiscie. Ciasta tyle co dla niego zrobie-powiedzial. No i wyszło wiecej i właśnie wpierdzielilam gofra na kolacje! Ale czegos sie nie robi dla dzieci ;)

Ale z jogurtem naturalnym i borowkami! Wiec zdrowo nie?! ;)

Milka1991, Oleander, Nistera lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 11 lutego 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boje sie tej lewatywy ale poprosze o zrobienie. Mam już w koszyku gemini wrzucona.

No i wszystko wiem ale co z tym jajkiem??:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 20:40

o148o7es5xrrd9s8.png
‹‹ 747 748 749 750 751 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ