Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Przede wszystkim trzeba mieć swoją lewatywę, nazywa się enema. Ja kupuję dwie, jedną zrobię w domu, drugą wezmę do szpitala. U nas na izbie nie robią, tylko na s porodowej. Powiedz przy przyjęciu do położnej która się Tobą zajmie, że masz lewatywę i wystaw na stolik przy łóżku. Ja robiłam pacjentkom jak już były regularne skurcze tak 2-3 palce rozwarcia
(u nas z racji stopnia referencyjności cześto były indukcje, dlatego musiałam mieć pewność, że poród będzie szedł, bo bez sensu robić lewatywę indukcji, która nie pójdzie). Gdyby ktoś chciał skorzystać ze znieczulenia zewnątrzoponowego to najpierw lewatywa
bo już z zopem leżymy.
Chusy dziecko i tak sobie zrobi miejscejak są masy kałowe to je wypchnie, po prostu chodzi o komfort psychiczny, że nie zrobimy niespodzianki do łóżka. Ja też mam przed tym lęki dlatego kupiłam dwie lewatywy i jeszcze czopki
Po za tym lewatywa przyspiesza poród; )
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 17:23
-
Puszek ale zaqwze trzeba miec swoja? Jak rodzilam 3 lata temu to nie było takich wymogów. Przynajmniej w moim szpitalu.
Ja sie boje robic sama bo nas polozna na szkole rodzenia nastraszyla, ze mozna tym sobie zrobic krzywde lub przyspieszyć porod... I teraz sie cykam. Wtedy tez sie balam właśnie sama robic.
-
Szczesliwa ledwo zywa wrote:Moja wyobraźnia wlasnie zobrazowala mi Ciebie synka i lekarke z zatkanym nosami:D:D
A o to moje pytania na dzis każde z innej beczki:
1. Czy bedziecie smarowac dzidziusie po myciu jakims balsamem? Slyszalam ze nie ma potrzeby jesli nie ma problemow skórnych.
2. Kiedy najlepiej poprosic o zrobienie lewatywy? Zeby miala sens i nie byla np za wczesnie . Oczywiście jesli wogole bedzie na to czas a nie ze izby na porodowke:P
3. Zjadla bym jajko na miekko takie posolone ze zbitym czubkiem. Lepiej nie ryzykowac?
Niczym nie będę smarować, będę kąpać w oleju migdałowym i po takiej kąpieli skora jest mięciutkie i nawilzona więc nie ma potrzeby smarować.
-
4 me zależy od szpitala, u nas nie ma na stanie, chyba że jakaś pacjentka nie zużyje (bo cc itp) to często zostawia dla innej pacjentki, tak to często tata idzie do apteki po lewatywę, dlatego warto spakować do torby i mieć spokój, bo nie wiem jak w danym szpitalu jest
Spoko w szpitalu położna Wam zrobi
ja mówię jakie ja mam plany
pewnie i tak wyjdzie, że będzie indukcja po terminie i tyle z moich ambitnych planów wpadnięcia na izbę z 3-4 palcami rozwarcia
Ciasteczko777, 4me lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny, Wam też tak brzuszki twardnieja, spinaja się mocno, że brzuch jak skala i robi się takie uczucie jakby bardzo mocno chciało się siku?
5dpo - 189
17dpo - 575
19dpo - 1598
22dpo - 5652
25dpo - 17570
03.2010 - córeczka
11.2016 - 6tc (*)
05.2017 - 11tc (*) -
Kurcze, już miałam pytać o to samo ale nie chce robić za hipochondryczke. Mam tak w zasadzie od soboty co na IP ze straszakami wyladowałam. Wczoraj było lepiej dziś znowu brzuch ciągle cały twardy, ciągnie w dół i dodatkowo ból w krzyżu doszedł
ale mały kręci się jak szalony od kilku dni non stop, przy ruchach jeszcze mocniej wszystko się spina
jutro w południe mam lekarza to czekam już cierpliwie i się dowiem co on na to.
-
nick nieaktualny
-
Menka ciężko mi powiedzieć, siku mi się chce często. Czasem mam wrażenie, że jest twardy brzuch, ale ja mam nadwagę, więc ciężko jakos konkretnie określić. Jutro mam lekarza
Ale jak chodze to czuję taki trochę ból, jakby coś mnie ciągnęło to jest po prawej Stronie brzucha powyżej linii pępka i muszę stanąć i przeczekać
Zamówiłam sesje noworodkowababeczka ogłosiła się na grupie fejsowej, na studio w dzielnicy gdzie mieszkam i cena bardzo atrakcyjna
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 18:44
-
4me ale o co jej chodzi z tym zatykaniem nosa? Hahaha niezła historia.
Ja jestem chyba nienormalna, bo lewatywa, to był najlepszy punkt porodu haha
Na dzisiejszej wizycie ok wszystko. Wielkość z usg 26+2,czyli dwa dni do przodu. Mówiłam o tym brzuchu, że boli, ale to zlala... Także super. W ogóle ona nigdy nie mówi ile ma szyjka cm tylko że utrzymana i że nie ma rozwarcia. Jak lekarz w ogóle ta długość szyjki mierzy?4me, Pani Moł lubią tę wiadomość
-
Menka888 wrote:Dziewczyny, Wam też tak brzuszki twardnieja, spinaja się mocno, że brzuch jak skala i robi się takie uczucie jakby bardzo mocno chciało się siku?
Dokładnie tak mam i lecę siku... tyle z nas ma te twardnienia, ze mam nadzieje, ze to normalne. Pamiętaj tylko żeby lekarzowi o tym powiedzieć na wizycie. -
Aktyde dokładnie tak jak pisze Alicja usg musi zostać wykonane, najbardziej optymalne jest usg transwaginalne, przez brzuch nie jest tak dokładne na szyjke, ale tak ogólnie też mierzą
Tak zmieniając temat raz pacjentka na serio poprosiła, żebym zrobiła jej mężowi lewatywe, bo czemu tylko ona ma się męczyćmąż się zdziwił, dla zainteresowanych nie zrobiłam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2019, 19:03
-
Ja mam na każdej wizycie dopochwowe czyli co 3 tyg, nigdy nie mówi ile cm ma szyjka tylko czy w porządku. Natomiast nie bada mnie na fotelu. Mówi że jeśli nie ma infekcji to ona na fotelu nie bada w trakcie ciąży.2009 Córeczka
2017 [*] Aniolek 11tc
-
Alicja-33 wrote:Dokładnie tak mam i lecę siku... tyle z nas ma te twardnienia, ze mam nadzieje, ze to normalne. Pamiętaj tylko żeby lekarzowi o tym powiedzieć na wizycie.
5dpo - 189
17dpo - 575
19dpo - 1598
22dpo - 5652
25dpo - 17570
03.2010 - córeczka
11.2016 - 6tc (*)
05.2017 - 11tc (*) -
MaMaMi83 wrote:Ja mam na każdej wizycie dopochwowe czyli co 3 tyg, nigdy nie mówi ile cm ma szyjka tylko czy w porządku. Natomiast nie bada mnie na fotelu. Mówi że jeśli nie ma infekcji to ona na fotelu nie bada w trakcie ciąży.
A jak bada? Na kozetce ? -
U mnie też mierzy dopochwowo, i zwykle badanie też mam od czasu ciągłych dolegliwości. Aktyde, ile waży maleństwo? Mi się wydaje że trochę mało mój mały waży, niecałe 740gram, ile wasze dzieci na ostatnich wizytach miały i który to dzień był? Wiem że często to pytanie się pojawia ale nie przekopie się teraz przez posty żeby sobie przypomnieć
-
MaryJane wrote:U mnie też mierzy dopochwowo, i zwykle badanie też mam od czasu ciągłych dolegliwości. Aktyde, ile waży maleństwo? Mi się wydaje że trochę mało mój mały waży, niecałe 740gram, ile wasze dzieci na ostatnich wizytach miały i który to dzień był? Wiem że często to pytanie się pojawia ale nie przekopie się teraz przez posty żeby sobie przypomnieć
5dpo - 189
17dpo - 575
19dpo - 1598
22dpo - 5652
25dpo - 17570
03.2010 - córeczka
11.2016 - 6tc (*)
05.2017 - 11tc (*)