X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 wrote:
    A co jej ktg przeszkadzało? Tzn ja teraz też nie chce mieć podłączonego na stałe, tylko co jakiś czas w tej pierwszej fazie i tylko pelote od tętna. Od czynności macicy sobie daruje żeby mi żadna położna nie mówiła, że nie mam skurczy, bo ktg wie lepiej niż ja...
    To była pro eko zero usg w ciąży itp bo przecież jakieś fale na dziecko. No są też tacy, rzadko na szczęście :) to z tych co nie chcą np testów przesiewowych i dziecka tych np w kierunku wrodzonych wad serca(pulsoksymetr). Na szczęście jakby zagrażala życiu dziecka i nie zgodziła się na powiedzmy inkubator przy małym wczesniaku to lekarze mogą zadzwonić do rzecznika praw dziecka i na czas hospitalizacji odebrać prawa rodzicielskie, ale tu mówimy jak już mamy dziecko.

Ciastko teraz nie można pozbawiac płodności nawet jak chce pacjent, tak jest zapisane, chociaż w tych kruczkach prawnych sama już się gubie :p

Oleander powiedzenia na glukozie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 08:20

Oleander, aktyde85 lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy mialyscie tak że twardnial Wam brzuch ale nie po tym krótkim skurczu, ale dziś się obudziłam z twardym brzuchem i jest taki od 1.5 godziny. Nic mnie nie boli, nie ma skurczy, nie jest też taki jak kamień (jak przy tych skurczach przepowiadających)
    Myślicie że to powód do niepokoju? Czy też tak miewacie?

• Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiul wrote:
    Dziewczyny czy mialyscie tak że twardnial Wam brzuch ale nie po tym krótkim skurczu, ale dziś się obudziłam z twardym brzuchem i jest taki od 1.5 godziny. Nic mnie nie boli, nie ma skurczy, nie jest też taki jak kamień (jak przy tych skurczach przepowiadających)
    Myślicie że to powód do niepokoju? Czy też tak miewacie?

Hej
    W którym jesteś tygodniu ?
    Twardnienia brzucha towarzyszą dużej części z nas.
    A co do tego na ile jest to poważna sprawa to niestety tylko lekarz jest w stanie stwierdzić. Takie twardnienia/skurcze mogą ale nie musza powodować ac skracanie szyjki macicy.
    Ja mam dzisiaj wizytę i będę o to pytać. Napewno należy powiedzieć o tym swojemu lekarzowi.
    Każda z nas odczuwa te twardnienia inaczej i inaczej je opisuje.
    Trudno cokolwiek doradzić. Jak masz łatwy dostęp do lekarza to idź. Ja takiego nie mam ale na szczęście „wytrzymałam” do wizyty

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiul mi też twardnieje, ale nigdy na tak długo. Nie wiem czy to są te skurcze braxtona . Zauważyłam, że jak młoda w jednym miejscu mnie mocno skopie to też tam brzuch twardnieje, po czym na nowo mnie tam zaczyna naparzać i brzuch puszcza :D Pewnie częściowo to wina dzieciaczków. Jednak jak bardzo Cie to niepokoi to zgłoś się z tym do lekarza, dla własnego spokoju.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ma rację, każda z nas odczuwa te twardnienia inaczej i ciężko powiedzieć które robią jakąś szkodę. Mi już w 16 tygodniu się brzuch się stawiał, całymi dniami mógł być twardy, żadnych szkód to nie wyrządziło mimo że bóle okresowe miałam non stop. Teraz po kilku tygodniach spokoju mam znowu niesamowite bóle miesieczkowe, twardnienia i skurcze, ciągle mam uczucie parcia brzucha w dół no i szyjka juz do obserwacji co 2 tygodnie bo jest zdecydowanie krótsza. Jak masz za 2 dni wizytę to na spokojnie, wszystko powiesz lekarzowi a on Cię na spokojnie sprawdzi :) ale prawda taka że jak dziecko dużo skacze to brzuch dłużej i częściej mam napięty.

Chusy ja poprosze o wpisanie badań 3 trymestru na 19 marca :) mam nadzieję że jakoś w miarę spokojnie dotrwamy do tego terminu :)

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za odpowiedzi :) przynajmniej będę miała pretekst do leżenia brzuchem do góry dwa dni ;)

Zaczynają się powoli badania trzeciego trymestru, ciekawe ile dziewczynek okaże się chłopcem i odwrotnie:D

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander trzymam kciuki za wyniki. Alicja życzę samych dobrych wiadomości na wizycie!
    Z nosa mi się leje, głowa w nocy bolała. Musiałam paracetamol wsiąść. Wstawałam chyba 30 razy. Maz tylko wzdychał, bo spać przeze mnie nie mógł hehe

Alicja-33 lubi tę wiadomość

• Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze odnośnie tego twardnienia. Tak może być jak piszesz. U mnie zauważyłam, ze 1 dzień dziecko mało co się rusza wtedy brzuch mi się napina najmniej, kolejny dzień daje o sobie znać popołudniu i wtedy tych twardnien jest kilka, 3 dzień rusza się co 2h i napinań brzucha jest mnóstwo, dzisiaj rusza się cały czas i napiety brzuch mam od rana. Jakaś taka zauważyłam i zależność i w ogole fazy ruchów mego syna ;)
    Ale szyjkę trzeba wykluczyć. U mnie jest dość mocno skrócona wiec mnie takie twardnienia stresują. I oczywiście zalecany myśle, ze jest odpoczynek Jak jest taka możliwość to leżeć jak najdłużej. To już 3 trymestr, nie ma żartów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lutego 2019, 09:14

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam tez pytanko o troszeczkę inna dolegliwość.
    W nocy przekręcałam się z boku na bok, robię to co chwile jak i Wy zapewne :)) ale zabolało mnie dość mocno ...chyba więzadło, taki krótki rwący ból z boku. I ogólnie czuje te (chyba) więzadła jakoś bardziej. U mnie skończony 29 tydzien wiec jest co nosić. Czy któraś z Was tez odczuwa bardziej bóle po bokach ?

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ja też czuje często rwanie po bokach w pachwinach albo wyżej na brzuchu. Z pewnością to rozciąganie brzuszka, teraz chyba następuje największy wzrost maleństwa więc pewnie takie pobolewania będą częste

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ja mam takie bóle obstawiam więzadła. Jak chodze to z boku prawego trochę niżej linii pępka bóli, muszę się zatrzymać przychodzi i jest Oki i tak kilka razy, czasami nie mam tego, różnie jest :p

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja ja tez mam taki ból i jestem prawie pewna, ze to wiazadla. Mam co jakis czas. Ostatnio 2 noce jak wstawałam do łazienki to tak zabolało, ze az zgięłam sie w pól.ja brzuch juz tez mam duzy. Az sie boje jak duzy bedzie w 9mc i jak go właśnie nosić.

• Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziendobry w ten pochmurny dzień:) wstalam o siodmej i zastanawiam sie po co...ale ostatnio nie moge juz spać teraz troche mnie lapie ale moze wypije mleko z kawa?:P no i kurcze wkoncu kupiliśmy komode:D tylko ze ten model co wybraliśmy jest na zamowienie o do 2 tyg musze jeszcze wytrzymac. Dopiero jak będziemy miec w domu to zaczne zamawiac gemini bo teraz nawet nie miala bym gdzie trzymac. I kupilismy lampkę do pokoiku z wiszacymi samolotami:D mielismy odrazu po poznaniu płci ale jednak chwile sie wstrzymalismy. Juz sie nie mogę jej doczekac ozywi troche ten pokoj bo w sumie narazie jest snieznobialy:P

Szczęśliwa Mamusia, puszek369 lubią tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala ja tak mam jak się przekręcam, brzuszek mam malutki naprawdę, ale jednak jak w nocy z jednego na drugi się przekręcam to czuje takie ciągnięcie, niekiedy mocno. Też myślę, że to więzadła.

atdcjw4ziax1my6y.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :)

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander Powodzenia ja jeszcze , mam to badanie przed sobą B-) .

Jestem na takim forum na FB i jedna z nas najpierw CC a potem SN to chyba jedyna osoba która ma dwa różne porody , drugą też miała mieć CC ale z tego co pamiętam już mały był tak nisko że nie było czasu na CC , praktycznie główkę już było widać o ile pamięć mnie nie myli , więc różnie to może być najważniejsze aby nasze dzieci zdrowe były.

Mi moja siostra cioteczna opowiadała kiedyś że jej koleżanka urodziła dziecko SN i dziecko tej jej koleżanki miało położenie pośladkowe , lekarze dobrze o tym wiedzieli pomimo tego że miała wskazanie na CC , to ją tak umęczyli i urodziła SN podała nawet szpital do sądu to co przeszła to istny koszmar .

Hej hej ;-) .

Powodzenia na wizytach i na krzywej cukrowej ;-) .

Ale paskudnie na dworzu wczoraj u nas to jakiś misz masz w pogodzie był , gdyż najpierw słońce świeciło , potem śnieg padał , następnie grad i bardzo porywisty wiatr ponoć do Piątku taka pogoda ma być , a od Soboty ocieplenie pożyjemy zobaczymy ;-) . Noc średnio wyspana Gabrysia miała gorączkę :-\ i biedna ma straszny kaszel poszedł w ruch syrop z cebuli , inhalacje i już jest trochę lepiej , Dominik też nie daje mi spać i od dwóch dni strasznie łydka mnie boli i magnez biorę masować nie masuję bo nic to nie pomorze , a będzie jeszcze gorzej chyba coś sobie naciągnęłam bo ledwo co chodzę :-\ .

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego 2019, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za kciuki, podziałały bo nic mi nie jest oprócz tego że zaraz idę spać :D w sumie to gorzej czułam się po tym badaniu kiedy robiłam je przed ciążą jeszcze :o

Mnie tak czasem zakłuje w więzadłach jak za szybko wstanę lub kiedy zakładam spodnie

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam takie info, może się komuś przyda
    UWAGA❗ Główny Inspektor Farmaceutyczny wstrzymał w obrocie wszystkie leki zawierające fenspiryd, czyli:
    - syropy Pulneo,
    - syropy Fosidal,
    - syropy Fenspogal,
    - syropy Eurefin,
    - syropy Elofen,
    - tabletki Eurespal.

W uzasadnieniu decyzji o wstrzymaniu leków przeczytasz, że możliwe ryzyko jest wyższe niż korzyści ze stosowania tych leków (klik: https://www.gif.gov.pl/pl/decyzje-i-komunikaty/decyzje/decyzje). Masz w domu Pulneo albo Fosidal? Nie podawaj ich dziecku!

Czekamy na ostateczną decyzję GIF, czy powyższe leki zostaną wycofane, zawieszone, zmienione, czy jednak po dalszych analizach przywrócone do obrotu aptecznego.

Milka1991, Szczesliwa ledwo zywa, kama2784, Izka37, Szczęśliwa Mamusia, Pani Moł, Nistera lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Menka888 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    Od następnego tygodnia w Lidlu będą body dla dzieciaczkow, koszule i biustonosze do karmienia, poduszka C, spodnie ciążowe :)

Szczesliwa ledwo zywa, aktyde85, Szczęśliwa Mamusia, Pani Moł, Veri, Paula_071 lubią tę wiadomość

3jvzbd3mxm57un6k.png
    5dpo - 189
    17dpo - 575
    19dpo - 1598
    22dpo - 5652
    25dpo - 17570
    03.2010 - córeczka
    11.2016 - 6tc (*)
    05.2017 - 11tc (*)
  • Menka888 Autorytet

Wysłany: 13 lutego 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś pierwszy raz czułam jak malutka ma czkawke :D

Izka37, Oleander, aktyde85, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

3jvzbd3mxm57un6k.png
    5dpo - 189
    17dpo - 575
    19dpo - 1598
    22dpo - 5652
    25dpo - 17570
    03.2010 - córeczka
    11.2016 - 6tc (*)
    05.2017 - 11tc (*)
‹‹ 757 758 759 760 761 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ