X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • 4me Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba po lody pojde... Hehehe

Ciasteczko777, Izka37, Szczesliwa ledwo zywa, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarb, spokojnie, będzie ok wszystko, dawaj znać, trzymamy kciuki, pewnie szew założą. Chociaż widać co lekarz to inaczej, ja takie niecałe 3cm miałam ostatnio po sporym spadku i lekarz kazał tylko się oszczędzać i obserwować. Zaczynam panikować ze nie zdąża zareagować.. :/

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Chyba po lody pojde... Hehehe
    :) mniammm :) ja mam lody Oreo w zamrażalniku ;) leżą tak juz z tydzień .. dziwna ta ciąża ;) kiedyś by nie przetrwały doby :P
    Nistera - gratuluje zakupu i trafienia okazji - co za wózek kupiłaś ?? :)
    Skarb - mocne kciuki i wracaj szybko do domu „zabezpieczona”!!!!
    Czułaś coś nie tak z tą szyjka ????
    Dziewczyny - mi nikt długości nie bada .. bo to usg trzeba nie? Mam tylko badaną fizykalnie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 14:53

• PatkaPP Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mi mała tak skopała w szyjkę, że aż zgięłam się w pół. Pewnie chciała zaznaczyć "Matka odpocznij trochę"...

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko ja ostatnio zapomniałam, że lody kupiłam :D To bardzo dziwne :D Dostałam taką dużą czekoladę toffi, kazałam mężowi do auta wynieść, bo ja nie mam kluczy do garażu i przynajmniej teraz nie kusi haha, inaczej bym całą zjadła.

4me jaką mi zrobiłaś ochotę na mozzarellę z pomidorkiem, ojj, będzie na kolację! :)

Upiekłam dzisiaj pyszne ciasteczka owsiane, samo zdrowie i do tego słodkie, bo z jabłkiem i na miodzie, wraca mi apetyt i chęci na kombinowanie w kuchni, mam nadzieję, że tak już zostanie i nie będę już wybrzydzać hehe :D Przestraszyłam się, że teraz mogę też zacząć bardziej przybierać na wadze i chwilowo mam misje żeby jeść bardzo zdrowo i nie iść na łatwiznę z posiłkami :D

Nistera i z wózkiem spokój! :D

Przewalone z tymi szyjkami, nigdy nie wiadomo co tam się dzieje :/ A pomyślcie sobie my siedzimy w internecie czytamy o różnych sytuacjach, historiach dziewczyn, a ile kobiet nie jest w ogóle świadomych o czymś takim jak skracająca się szyjka, chodzą sobie do lekarzy, którzy tego nie badają. Z jednej strony to fajne, bo spokojniej sobie żyją, ale z drugiej nigdy nie wiesz co się może stać ! Eh i tak źle i tak niedobrze.

Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, 4me, Nistera lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarb bedzie dobrze! Trzymam kciuki!

Lody zjedzone....
    Co teraz? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 15:16

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko jak ja bym pizze zjadła ! Mam na obiad kasze z warzywami i indykiem, a ja chce pizze, tak mnie strasznie naszło teraz :D Taką z podwójnym serem, salami i pieczarkami........

Szczęśliwa Mamusia, Nistera lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • Fikus Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie ostatnio króluje shake, mrożone truskawki, 2 banany i duży jogurt naturalny, pycha!

Izka37, Szczęśliwa Mamusia, 4me, Rudzik1, iwwk lubią tę wiadomość

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2019, 23:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Ciasteczko ja miałam badaną długość szyjki na usg polówkowych przez brzuch i w okolicy 20 tygodnia też usg przezpochwowo. A poza tym na wizytach standardowo na fotelu.
    Identycznie - ostatni raz też wtedy miałam .. czy oni są w stanie palcami zbadać prawidłowość szyjki :( .. nie kumam

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie, kluska waży 880g i wymiary w normie, jest 4 dni do tyłu ale to nic :) za tydzień mam "prawdziwą" wizyte bo dziś pani doktor chciała tylko sprawdzić czy maluszek prawidłowo rośnie
    Chusy proszę o wpisanie wizyty 27 lutego :)

Rudzik1, Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777, 4me, PatkaPP, iwwk, puszek369, Milka1991, Pestkkaa, Chusy lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander Super wieści ;-) . 27 Luty tuż tuż szybko minie ;-).

Ciasteczko Mój Pan gin przez moją poprzednią ciążę ani razu mnie nie zbadał tak gin , i w dodatku sama musiałam sobie GBS pobrać , a w życiu tego nie robiłam więc skąd ja miałam wiedzieć czy dobrze to zrobię B-) .

W obecnej ciąży trochę podobnie dwa razy tylko zrobił mi USG dopochwowe i tyle , i potem samo USG przez brzuszek jak miałam USG połówkowe to na danym badaniu mam napisane jakiej długości mam szyjkę itp itd .

No chyba jakoś muszą to stwierdzić czy ta szyjka się skraca czy nie .

Ale macie zachcianki ;-) , ja to bym fasfood zjadła , najlepiej frytki lub pizzę albo kebaba ;-) :-P .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 15:46

• 4me Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeee fast fooda to ja w weekend zaliczylam
    :D pyszny byl ale z zalozenia ostatnio do porodu. Zobaczymy czy wytrzymam ;)

Ja mam szyjke badana na kazdej wizycie. Ale moj lekarz juz tak ma-ja zawsze komplecik - fotel i kozetka na dwa sposoby ;) w sumie nie narzekam - wole przegiecie w te strone :)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie zjadlam frytki z poledwiczka drobiowa panierowana i kapustka czerwona na kebabie bylam w walentynki:D miedzyczasie z kolezanka w burger kingu takze tego...ale dzis napewno kupie mozzarele i do tego pomidorek i sos balsamiczny i swieza bagietka mniammm...ja ostatnie usg dopochwowe mialam jakos w 12 tc od tego czasu oceniaja palcami i niby zmierzyli na polowkowym . Zawsze lekarz mi mowi ze jest dobrze

ago91 lubi tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lista do szpitala:
    Dokumenty: dowód osobisty, karta ciąży (dwa razy zrobiony wynik grupy krwi, GBS,VDRL, HBS), reszta wyników w teczce

Dla mamy:
    -3 koszule (w tym jedna do porodu)
    -klapki pod prysznic (ja biorę tylko takie)
    -podkłady poporodowe (na łóżko-ja kupiłam w rossmann babydream 60s60, pamiętajcie, że jak będą Was na nowe łóżko na oddziale położnictwa kłaść, to od razu mówcie, że macie podkład i chcecie położyć-bo krew lubi podciekać)
    -podpaski poporodowe (1 opakowanie bella mama, 1 opakowanie canpol)
    -majtki siateczkowe poporodowe/ewentualnie majtki bawełniane
    -biustonosz do karmienia (2 sztuki)
    -wkładki laktacyjne
    -lanolina na sutki
    -laktator (mieć w domu w pogotowiu, żeby mąż ewentualnie dowiózł, uważam że spoko jest canpol easy star)
    -skarpetki
    -przybory toaletowe
    -szczotka +ewentualnie suszarka (ale na to pewnie nie będzie czasu)
    -szlafrok
    -ręcznik
    -kubek i sztućce
    -ładowarka to telefonu
    -woda (z dziubkiem i mięc w aucie czy coś też zgrzewkę ,żeby mąż doniósł po porodzie) dla taty też!!
    -przekąski (wafle ryż, czekolada, tzw suchy prowiant), dla taty też !!
    -drobne (u nas trzeba za 5 zł fartuch do porodu kupić jednorazowy, wiec warto mięć jakieś 1,2 i 5 zł)

dla maluszka:
    -5pieluszek tetrowych
    -pieluszka flanelowa
    -paczka pampersów
    -mokre chusteczki
    -ręcznik
    -rożek/kocyk
    -4pajacyki/można ewentualnie zestaw kaftanik +półśpiochy
    -skarpetki (ja niedrapek nie polecam- dziecko powinno poznać świat przez dotyk, nie powinno się mu zakładać nic na ręce, najwyze się podrapie, szybko się goi
    -2 czapeczki (jedna po porodzie, druga ewentualnie po kąpieli)
    -ogólnie można skompletować zestaw na po porodzie (kocyk/rożek, pajacyk, czapeczka, pieluszka tetrowa)
    -maść do pupy-linomag, żadne z tlenkiem cynku na zdrową skórę
    -Octenisept (i dla mamy i dla dziecka się przyda-w szpitalu jest ogólnie, ale warto mieć swój)

Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777, 4me lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wcześniej robione usg transwaginalne do oceny szyjki, teraz mam badanie na fotelu i tylko usg przezbrzuszne i tak dr mierzy szyjkę (mówiła, że od teraz tak już robimy).
    Skarb kciuki

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    :) mniammm :) ja mam lody Oreo w zamrażalniku ;) leżą tak juz z tydzień .. dziwna ta ciąża ;) kiedyś by nie przetrwały doby :P
    Nistera - gratuluje zakupu i trafienia okazji - co za wózek kupiłaś ?? :)
    Skarb - mocne kciuki i wracaj szybko do domu „zabezpieczona”!!!!
    Czułaś coś nie tak z tą szyjka ????
    Dziewczyny - mi nikt długości nie bada .. bo to usg trzeba nie? Mam tylko badaną fizykalnie..

Ciacho kupiłam ABC DESING condor 4, i do forda k wlazł:D przetestowałam.

Skarb nie wiem czy ci szew założą bo ogólnie zakłada się go ponoć do 28tc i z szyjka od 25mm w dół. Pewnie krążek ci założą .

Ja miałam co 2 tyg. mierzona przezpochwowo, no ale u mnie ten szew i skróconą szyja więc pewnie temu tak często.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 16:20

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to moj dr bada wlasnie na fotelu i w milimetrach co wizytę (czyli co 3 a ostatnio co 2 tyg) mierzy sondą przezpochwową, cała poprzednia ciąża tak samiutko. No i potem przez brzuch usg zawsze.

Ale smaka robicie!!! Na lodyyyy i na mozzarelkę <3
    Ja czekam na męża i będę gotować brokuł i zapiekać ziemniaki z marchewką, cebulą i papryką. Ale mozzarella wjedzie na kolację jak nic, mniam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 16:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poproszę o pomiar na usg w czw / usg 3 trymestru :)
    Dziękuje Puszku❤️
    Nistera - abc to świetne wózki :) a to Ty tez masz mały bagażnik ?

• Verbena Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam sprawdzana szyjke na każdej wizycie a do tego co druga wizytę mierzy dodatkowo przez usg dopochwowe.
    Skarb dawaj nam tu znać co i jak, trzymam kciuki.
    Ale smaka robicie, za mną chodzi od tygodnia pizza ale taka typowo włoska na mega cienkim cieście i do tego z oliwą ale nie mamy kiedy się z mężem wybrać może w weekend się uda. Tymczasem zrobiłam krem z pieczonych warzyw a na drugie karkówka się marynuje i zrobię ja na patelni grillowej bo to drugie co za mną od dawna chodziło taki karczek z grilla.

Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość

Kacperek 06.01.2018 - 12.01.2018 [*]
    Nasze 6 dni szczęścia...

Filip 18.04.2019 nasz mały wielki cud 😍3270g 55cm
‹‹ 793 794 795 796 797 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ