Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Skarb, spokojnie, będzie ok wszystko, dawaj znać, trzymamy kciuki, pewnie szew założą. Chociaż widać co lekarz to inaczej, ja takie niecałe 3cm miałam ostatnio po sporym spadku i lekarz kazał tylko się oszczędzać i obserwować. Zaczynam panikować ze nie zdąża zareagować..
-
nick nieaktualny4me wrote:Chyba po lody pojde... Hehehe
mniammm
ja mam lody Oreo w zamrażalniku
leżą tak juz z tydzień .. dziwna ta ciąża
kiedyś by nie przetrwały doby
Nistera - gratuluje zakupu i trafienia okazji - co za wózek kupiłaś ??
Skarb - mocne kciuki i wracaj szybko do domu „zabezpieczona”!!!!
Czułaś coś nie tak z tą szyjka ????
Dziewczyny - mi nikt długości nie bada .. bo to usg trzeba nie? Mam tylko badaną fizykalnie..Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 14:53
-
Ciasteczko ja ostatnio zapomniałam, że lody kupiłam
To bardzo dziwne
Dostałam taką dużą czekoladę toffi, kazałam mężowi do auta wynieść, bo ja nie mam kluczy do garażu i przynajmniej teraz nie kusi haha, inaczej bym całą zjadła.
4me jaką mi zrobiłaś ochotę na mozzarellę z pomidorkiem, ojj, będzie na kolację!
Upiekłam dzisiaj pyszne ciasteczka owsiane, samo zdrowie i do tego słodkie, bo z jabłkiem i na miodzie, wraca mi apetyt i chęci na kombinowanie w kuchni, mam nadzieję, że tak już zostanie i nie będę już wybrzydzać hehePrzestraszyłam się, że teraz mogę też zacząć bardziej przybierać na wadze i chwilowo mam misje żeby jeść bardzo zdrowo i nie iść na łatwiznę z posiłkami
Nistera i z wózkiem spokój!
Przewalone z tymi szyjkami, nigdy nie wiadomo co tam się dziejeA pomyślcie sobie my siedzimy w internecie czytamy o różnych sytuacjach, historiach dziewczyn, a ile kobiet nie jest w ogóle świadomych o czymś takim jak skracająca się szyjka, chodzą sobie do lekarzy, którzy tego nie badają. Z jednej strony to fajne, bo spokojniej sobie żyją, ale z drugiej nigdy nie wiesz co się może stać ! Eh i tak źle i tak niedobrze.
Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, 4me, Nistera lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRudzik1 wrote:Ciasteczko ja miałam badaną długość szyjki na usg polówkowych przez brzuch i w okolicy 20 tygodnia też usg przezpochwowo. A poza tym na wizytach standardowo na fotelu.
.. nie kumam
-
nick nieaktualnyJuż po wizycie, kluska waży 880g i wymiary w normie, jest 4 dni do tyłu ale to nic
za tydzień mam "prawdziwą" wizyte bo dziś pani doktor chciała tylko sprawdzić czy maluszek prawidłowo rośnie
Chusy proszę o wpisanie wizyty 27 lutegoRudzik1, Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777, 4me, PatkaPP, iwwk, puszek369, Milka1991, Pestkkaa, Chusy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOleander Super wieści
. 27 Luty tuż tuż szybko minie
.
Ciasteczko Mój Pan gin przez moją poprzednią ciążę ani razu mnie nie zbadał tak gin , i w dodatku sama musiałam sobie GBS pobrać , a w życiu tego nie robiłam więc skąd ja miałam wiedzieć czy dobrze to zrobię.
W obecnej ciąży trochę podobnie dwa razy tylko zrobił mi USG dopochwowe i tyle , i potem samo USG przez brzuszek jak miałam USG połówkowe to na danym badaniu mam napisane jakiej długości mam szyjkę itp itd .
No chyba jakoś muszą to stwierdzić czy ta szyjka się skraca czy nie .
Ale macie zachcianki, ja to bym fasfood zjadła , najlepiej frytki lub pizzę albo kebaba
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 15:46
-
Eeee fast fooda to ja w weekend zaliczylam
pyszny byl ale z zalozenia ostatnio do porodu. Zobaczymy czy wytrzymam
Ja mam szyjke badana na kazdej wizycie. Ale moj lekarz juz tak ma-ja zawsze komplecik - fotel i kozetka na dwa sposobyw sumie nie narzekam - wole przegiecie w te strone
-
Ja wlasnie zjadlam frytki z poledwiczka drobiowa panierowana i kapustka czerwona na kebabie bylam w walentynki:D miedzyczasie z kolezanka w burger kingu takze tego...ale dzis napewno kupie mozzarele i do tego pomidorek i sos balsamiczny i swieza bagietka mniammm...ja ostatnie usg dopochwowe mialam jakos w 12 tc od tego czasu oceniaja palcami i niby zmierzyli na polowkowym . Zawsze lekarz mi mowi ze jest dobrze
ago91 lubi tę wiadomość
-
Lista do szpitala:
Dokumenty: dowód osobisty, karta ciąży (dwa razy zrobiony wynik grupy krwi, GBS,VDRL, HBS), reszta wyników w teczce
Dla mamy:
-3 koszule (w tym jedna do porodu)
-klapki pod prysznic (ja biorę tylko takie)
-podkłady poporodowe (na łóżko-ja kupiłam w rossmann babydream 60s60, pamiętajcie, że jak będą Was na nowe łóżko na oddziale położnictwa kłaść, to od razu mówcie, że macie podkład i chcecie położyć-bo krew lubi podciekać)
-podpaski poporodowe (1 opakowanie bella mama, 1 opakowanie canpol)
-majtki siateczkowe poporodowe/ewentualnie majtki bawełniane
-biustonosz do karmienia (2 sztuki)
-wkładki laktacyjne
-lanolina na sutki
-laktator (mieć w domu w pogotowiu, żeby mąż ewentualnie dowiózł, uważam że spoko jest canpol easy star)
-skarpetki
-przybory toaletowe
-szczotka +ewentualnie suszarka (ale na to pewnie nie będzie czasu)
-szlafrok
-ręcznik
-kubek i sztućce
-ładowarka to telefonu
-woda (z dziubkiem i mięc w aucie czy coś też zgrzewkę ,żeby mąż doniósł po porodzie) dla taty też!!
-przekąski (wafle ryż, czekolada, tzw suchy prowiant), dla taty też !!
-drobne (u nas trzeba za 5 zł fartuch do porodu kupić jednorazowy, wiec warto mięć jakieś 1,2 i 5 zł)
dla maluszka:
-5pieluszek tetrowych
-pieluszka flanelowa
-paczka pampersów
-mokre chusteczki
-ręcznik
-rożek/kocyk
-4pajacyki/można ewentualnie zestaw kaftanik +półśpiochy
-skarpetki (ja niedrapek nie polecam- dziecko powinno poznać świat przez dotyk, nie powinno się mu zakładać nic na ręce, najwyze się podrapie, szybko się goi
-2 czapeczki (jedna po porodzie, druga ewentualnie po kąpieli)
-ogólnie można skompletować zestaw na po porodzie (kocyk/rożek, pajacyk, czapeczka, pieluszka tetrowa)
-maść do pupy-linomag, żadne z tlenkiem cynku na zdrową skórę
-Octenisept (i dla mamy i dla dziecka się przyda-w szpitalu jest ogólnie, ale warto mieć swój)Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777, 4me lubią tę wiadomość
-
Ciasteczko777 wrote:
mniammm
ja mam lody Oreo w zamrażalniku
leżą tak juz z tydzień .. dziwna ta ciąża
kiedyś by nie przetrwały doby
Nistera - gratuluje zakupu i trafienia okazji - co za wózek kupiłaś ??
Skarb - mocne kciuki i wracaj szybko do domu „zabezpieczona”!!!!
Czułaś coś nie tak z tą szyjka ????
Dziewczyny - mi nikt długości nie bada .. bo to usg trzeba nie? Mam tylko badaną fizykalnie..
Ciacho kupiłam ABC DESING condor 4, i do forda k wlazłprzetestowałam.
Skarb nie wiem czy ci szew założą bo ogólnie zakłada się go ponoć do 28tc i z szyjka od 25mm w dół. Pewnie krążek ci założą .
Ja miałam co 2 tyg. mierzona przezpochwowo, no ale u mnie ten szew i skróconą szyja więc pewnie temu tak często.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 16:20
Ciasteczko777 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo to moj dr bada wlasnie na fotelu i w milimetrach co wizytę (czyli co 3 a ostatnio co 2 tyg) mierzy sondą przezpochwową, cała poprzednia ciąża tak samiutko. No i potem przez brzuch usg zawsze.
Ale smaka robicie!!! Na lodyyyy i na mozzarelkę
Ja czekam na męża i będę gotować brokuł i zapiekać ziemniaki z marchewką, cebulą i papryką. Ale mozzarella wjedzie na kolację jak nic, mniam!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 16:26
-
nick nieaktualny
-
Ja też mam sprawdzana szyjke na każdej wizycie a do tego co druga wizytę mierzy dodatkowo przez usg dopochwowe.
Skarb dawaj nam tu znać co i jak, trzymam kciuki.
Ale smaka robicie, za mną chodzi od tygodnia pizza ale taka typowo włoska na mega cienkim cieście i do tego z oliwą ale nie mamy kiedy się z mężem wybrać może w weekend się uda. Tymczasem zrobiłam krem z pieczonych warzyw a na drugie karkówka się marynuje i zrobię ja na patelni grillowej bo to drugie co za mną od dawna chodziło taki karczek z grilla.Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość
Kacperek 06.01.2018 - 12.01.2018 [*]
Nasze 6 dni szczęścia...
Filip 18.04.2019 nasz mały wielki cud 😍3270g 55cm