X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • 4me Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba po lody pojde... Hehehe

Ciasteczko777, Izka37, Szczesliwa ledwo zywa, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarb, spokojnie, będzie ok wszystko, dawaj znać, trzymamy kciuki, pewnie szew założą. Chociaż widać co lekarz to inaczej, ja takie niecałe 3cm miałam ostatnio po sporym spadku i lekarz kazał tylko się oszczędzać i obserwować. Zaczynam panikować ze nie zdąża zareagować.. :/

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Chyba po lody pojde... Hehehe
    :) mniammm :) ja mam lody Oreo w zamrażalniku ;) leżą tak juz z tydzień .. dziwna ta ciąża ;) kiedyś by nie przetrwały doby :P
    Nistera - gratuluje zakupu i trafienia okazji - co za wózek kupiłaś ?? :)
    Skarb - mocne kciuki i wracaj szybko do domu „zabezpieczona”!!!!
    Czułaś coś nie tak z tą szyjka ????
    Dziewczyny - mi nikt długości nie bada .. bo to usg trzeba nie? Mam tylko badaną fizykalnie..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 14:53

• PatkaPP Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie mi mała tak skopała w szyjkę, że aż zgięłam się w pół. Pewnie chciała zaznaczyć "Matka odpocznij trochę"...

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko ja ostatnio zapomniałam, że lody kupiłam :D To bardzo dziwne :D Dostałam taką dużą czekoladę toffi, kazałam mężowi do auta wynieść, bo ja nie mam kluczy do garażu i przynajmniej teraz nie kusi haha, inaczej bym całą zjadła.

4me jaką mi zrobiłaś ochotę na mozzarellę z pomidorkiem, ojj, będzie na kolację! :)

Upiekłam dzisiaj pyszne ciasteczka owsiane, samo zdrowie i do tego słodkie, bo z jabłkiem i na miodzie, wraca mi apetyt i chęci na kombinowanie w kuchni, mam nadzieję, że tak już zostanie i nie będę już wybrzydzać hehe :D Przestraszyłam się, że teraz mogę też zacząć bardziej przybierać na wadze i chwilowo mam misje żeby jeść bardzo zdrowo i nie iść na łatwiznę z posiłkami :D

Nistera i z wózkiem spokój! :D

Przewalone z tymi szyjkami, nigdy nie wiadomo co tam się dzieje :/ A pomyślcie sobie my siedzimy w internecie czytamy o różnych sytuacjach, historiach dziewczyn, a ile kobiet nie jest w ogóle świadomych o czymś takim jak skracająca się szyjka, chodzą sobie do lekarzy, którzy tego nie badają. Z jednej strony to fajne, bo spokojniej sobie żyją, ale z drugiej nigdy nie wiesz co się może stać ! Eh i tak źle i tak niedobrze.

Ciasteczko777, Szczęśliwa Mamusia, 4me, Nistera lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skarb bedzie dobrze! Trzymam kciuki!

Lody zjedzone....
    Co teraz? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 15:16

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko jak ja bym pizze zjadła ! Mam na obiad kasze z warzywami i indykiem, a ja chce pizze, tak mnie strasznie naszło teraz :D Taką z podwójnym serem, salami i pieczarkami........

Szczęśliwa Mamusia, Nistera lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • Fikus Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie ostatnio króluje shake, mrożone truskawki, 2 banany i duży jogurt naturalny, pycha!

Izka37, Szczęśliwa Mamusia, 4me, Rudzik1, iwwk lubią tę wiadomość

h84fj44j8c2afjwv.png

17u9l6d89qpw7kc9.png
  • Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2019, 23:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    Ciasteczko ja miałam badaną długość szyjki na usg polówkowych przez brzuch i w okolicy 20 tygodnia też usg przezpochwowo. A poza tym na wizytach standardowo na fotelu.
    Identycznie - ostatni raz też wtedy miałam .. czy oni są w stanie palcami zbadać prawidłowość szyjki :( .. nie kumam

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie, kluska waży 880g i wymiary w normie, jest 4 dni do tyłu ale to nic :) za tydzień mam "prawdziwą" wizyte bo dziś pani doktor chciała tylko sprawdzić czy maluszek prawidłowo rośnie
    Chusy proszę o wpisanie wizyty 27 lutego :)

Rudzik1, Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777, 4me, PatkaPP, iwwk, puszek369, Milka1991, Pestkkaa, Chusy lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander Super wieści ;-) . 27 Luty tuż tuż szybko minie ;-).

Ciasteczko Mój Pan gin przez moją poprzednią ciążę ani razu mnie nie zbadał tak gin , i w dodatku sama musiałam sobie GBS pobrać , a w życiu tego nie robiłam więc skąd ja miałam wiedzieć czy dobrze to zrobię B-) .

W obecnej ciąży trochę podobnie dwa razy tylko zrobił mi USG dopochwowe i tyle , i potem samo USG przez brzuszek jak miałam USG połówkowe to na danym badaniu mam napisane jakiej długości mam szyjkę itp itd .

No chyba jakoś muszą to stwierdzić czy ta szyjka się skraca czy nie .

Ale macie zachcianki ;-) , ja to bym fasfood zjadła , najlepiej frytki lub pizzę albo kebaba ;-) :-P .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 15:46

• 4me Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeee fast fooda to ja w weekend zaliczylam
    :D pyszny byl ale z zalozenia ostatnio do porodu. Zobaczymy czy wytrzymam ;)

Ja mam szyjke badana na kazdej wizycie. Ale moj lekarz juz tak ma-ja zawsze komplecik - fotel i kozetka na dwa sposoby ;) w sumie nie narzekam - wole przegiecie w te strone :)

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wlasnie zjadlam frytki z poledwiczka drobiowa panierowana i kapustka czerwona na kebabie bylam w walentynki:D miedzyczasie z kolezanka w burger kingu takze tego...ale dzis napewno kupie mozzarele i do tego pomidorek i sos balsamiczny i swieza bagietka mniammm...ja ostatnie usg dopochwowe mialam jakos w 12 tc od tego czasu oceniaja palcami i niby zmierzyli na polowkowym . Zawsze lekarz mi mowi ze jest dobrze

ago91 lubi tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lista do szpitala:
    Dokumenty: dowód osobisty, karta ciąży (dwa razy zrobiony wynik grupy krwi, GBS,VDRL, HBS), reszta wyników w teczce

Dla mamy:
    -3 koszule (w tym jedna do porodu)
    -klapki pod prysznic (ja biorę tylko takie)
    -podkłady poporodowe (na łóżko-ja kupiłam w rossmann babydream 60s60, pamiętajcie, że jak będą Was na nowe łóżko na oddziale położnictwa kłaść, to od razu mówcie, że macie podkład i chcecie położyć-bo krew lubi podciekać)
    -podpaski poporodowe (1 opakowanie bella mama, 1 opakowanie canpol)
    -majtki siateczkowe poporodowe/ewentualnie majtki bawełniane
    -biustonosz do karmienia (2 sztuki)
    -wkładki laktacyjne
    -lanolina na sutki
    -laktator (mieć w domu w pogotowiu, żeby mąż ewentualnie dowiózł, uważam że spoko jest canpol easy star)
    -skarpetki
    -przybory toaletowe
    -szczotka +ewentualnie suszarka (ale na to pewnie nie będzie czasu)
    -szlafrok
    -ręcznik
    -kubek i sztućce
    -ładowarka to telefonu
    -woda (z dziubkiem i mięc w aucie czy coś też zgrzewkę ,żeby mąż doniósł po porodzie) dla taty też!!
    -przekąski (wafle ryż, czekolada, tzw suchy prowiant), dla taty też !!
    -drobne (u nas trzeba za 5 zł fartuch do porodu kupić jednorazowy, wiec warto mięć jakieś 1,2 i 5 zł)

dla maluszka:
    -5pieluszek tetrowych
    -pieluszka flanelowa
    -paczka pampersów
    -mokre chusteczki
    -ręcznik
    -rożek/kocyk
    -4pajacyki/można ewentualnie zestaw kaftanik +półśpiochy
    -skarpetki (ja niedrapek nie polecam- dziecko powinno poznać świat przez dotyk, nie powinno się mu zakładać nic na ręce, najwyze się podrapie, szybko się goi
    -2 czapeczki (jedna po porodzie, druga ewentualnie po kąpieli)
    -ogólnie można skompletować zestaw na po porodzie (kocyk/rożek, pajacyk, czapeczka, pieluszka tetrowa)
    -maść do pupy-linomag, żadne z tlenkiem cynku na zdrową skórę
    -Octenisept (i dla mamy i dla dziecka się przyda-w szpitalu jest ogólnie, ale warto mieć swój)

Szczęśliwa Mamusia, Ciasteczko777, 4me lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam wcześniej robione usg transwaginalne do oceny szyjki, teraz mam badanie na fotelu i tylko usg przezbrzuszne i tak dr mierzy szyjkę (mówiła, że od teraz tak już robimy).
    Skarb kciuki

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • Nistera Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko777 wrote:
    :) mniammm :) ja mam lody Oreo w zamrażalniku ;) leżą tak juz z tydzień .. dziwna ta ciąża ;) kiedyś by nie przetrwały doby :P
    Nistera - gratuluje zakupu i trafienia okazji - co za wózek kupiłaś ?? :)
    Skarb - mocne kciuki i wracaj szybko do domu „zabezpieczona”!!!!
    Czułaś coś nie tak z tą szyjka ????
    Dziewczyny - mi nikt długości nie bada .. bo to usg trzeba nie? Mam tylko badaną fizykalnie..

Ciacho kupiłam ABC DESING condor 4, i do forda k wlazł:D przetestowałam.

Skarb nie wiem czy ci szew założą bo ogólnie zakłada się go ponoć do 28tc i z szyjka od 25mm w dół. Pewnie krążek ci założą .

Ja miałam co 2 tyg. mierzona przezpochwowo, no ale u mnie ten szew i skróconą szyja więc pewnie temu tak często.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 16:20

Ciasteczko777 lubi tę wiadomość

zrz6wn15ye2e98l6.png
    qb3ch371t1ljmt43.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to moj dr bada wlasnie na fotelu i w milimetrach co wizytę (czyli co 3 a ostatnio co 2 tyg) mierzy sondą przezpochwową, cała poprzednia ciąża tak samiutko. No i potem przez brzuch usg zawsze.

Ale smaka robicie!!! Na lodyyyy i na mozzarelkę <3
    Ja czekam na męża i będę gotować brokuł i zapiekać ziemniaki z marchewką, cebulą i papryką. Ale mozzarella wjedzie na kolację jak nic, mniam!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2019, 16:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poproszę o pomiar na usg w czw / usg 3 trymestru :)
    Dziękuje Puszku❤️
    Nistera - abc to świetne wózki :) a to Ty tez masz mały bagażnik ?

• Verbena Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam sprawdzana szyjke na każdej wizycie a do tego co druga wizytę mierzy dodatkowo przez usg dopochwowe.
    Skarb dawaj nam tu znać co i jak, trzymam kciuki.
    Ale smaka robicie, za mną chodzi od tygodnia pizza ale taka typowo włoska na mega cienkim cieście i do tego z oliwą ale nie mamy kiedy się z mężem wybrać może w weekend się uda. Tymczasem zrobiłam krem z pieczonych warzyw a na drugie karkówka się marynuje i zrobię ja na patelni grillowej bo to drugie co za mną od dawna chodziło taki karczek z grilla.

Szczesliwa ledwo zywa lubi tę wiadomość

Kacperek 06.01.2018 - 12.01.2018 [*]
    Nasze 6 dni szczęścia...

Filip 18.04.2019 nasz mały wielki cud 😍3270g 55cm
‹‹ 793 794 795 796 797 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ