X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po in vitro człowiek jest jednego pewien-kiedy była owulacja, bo wtedy pobieraja komórki, kiedy było zapłodnienie i kiedy ma 5 dni bo do 5 dnia zarodek rozwija sie w labie. Zwiedza i decyduje czy zostaje:).

Rudzik1, Veri lubią tę wiadomość

ug3773sblvjhwzbs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Może ja się tu martwię na zapas i szykuję na wczesny poród a się okaże że przenoszę ciążę :D

Kruszynka ja miałam mierzona przy przyjęciu na porodowke ;)

Moja droga pamiętasz ja też na naszym Kwietniowym wątku nastawiałam się na wczesny poród , a raczej szybki i co du** blada :-P , Ania była na tyle uparta że nawet na porodówce nie chciała współpracować oby Dominik taki nie był :-) :-P .

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2019, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zapisałam się na jutro na pierwsze ktg prywatnie u położnej. Wiem, że jeszcze wcześnie, bo to dopiero 30 tc, ale pierwsza ciąża zakończyła się u mnie w 34 tc, ja miałam stan przedrzucawkowy i podłączono mnie do ktg wtedy i od razu był zły zapis, spadające tętno i cięcie na cito. Było to moje pierwsze i jedyne ktg wtedy w pierwszej ciąży. I teraz tak sobie myślę,że może już wcześniej ktg by pokazało że coś jest nie tak i można by było jakoś zareagować i mały posiedziałby dłużej w brzuchu, albo przynajmniej byłby czas podać np.sterydy na płuca. I teraz zastanawiam się co ile chodzić na ktg żeby zawczasu móc coś ewentualnie wykryć gdyby było nie tak, czy raz w tygodniu, czy ze dwa razy, no nie wiem sama, może ta położna coś mi jutro podpowie? :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2019, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po wizycie :) Moj synulek już 1460 g, wymiarowo 29+1, czyli jak OM, a owu była tak +4 dni, wiec mi moj dr liczy, ze ja dzis jestem 28+4 bodajze, bo sobie przekalkulował z tą owulacją.
    Rośnie ładnie, mam foto 3d tak srednio wyrazne bo ogniskowanie z jakichś 20 cm - tak daleko buzia od głowicy :) co wizytę robi fotkę 3d.
    No i za 2 tyg znow wizyta. Ma to swoje plusy :) nie swiruję między wizytami jak przy wiz co 4 tyg :)

W zusie dzis bylam potwierdzic profil pue, bo moj bank nie wspolpracuje z weryfikacją zus, będę mogla sprawdzac kiedy przewidują jakies hajsy ;)

Pestkkaa, iwwk, slodka100, Izka37, Oleander, Samari0702, Chusy, Szczęśliwa Mamusia, Milka1991, Paula_071, Ciasteczko777, PatkaPP lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) nie wyspałam się w ogóle, każdy najmniejszy hałas mnie budził śmiałam się z mężem, że zaczęły się nieprzespane noce i teraz tak będzie kolejne 18 lat.. :D

Widziałam temat nosidełek, znalazłam fajne z chicco BOPPY COMFY FIT jest jak chusta ale już zawiązania wystarczy jeden supeł zrobić :) może któraś z Was skorzysta bo ja długo szukałam czegoś takiego

A do jakich rozmiarów kupujecie ubranka? Na razie tylko do 62 i większe będziecie na bieżąco?

• puszek369 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:
    Puszek a nie powinno się tego wcześniej zmierzyć żeby nie było potem zaskoczenia dla wszystkich ze cesarka? Też lepiej się przygotować. Może lekarz wcześniej też mierzy? Czy to tylko w dniu porodu można obiektywnie oszacować?
    CC też nie powinno być wykonane na zimno(chyba, że są ku temu wskazania), nawet jak są pośladki u pierwiastki zalecane jest, aby samo się zaczęło, dla dziecka tu duży szok, często mają wtedy zaburzenia adaptacji i lądują w inkubatorze. My i tak zawsze mierzymy przy przyjęciu, nawet jeżeli lekarz prowadzący da skier na cc to lekarz w szpitalu po zmierzeniu może stwierdzić, że miednica nie jest zwężona. Natomiast jak po przyjęciu zostanie przyjęta pacjentka ze zwężoną miednicą np sprzężna 15-16 to zrobią cc, zawsze lekarz dyżurny+nadzór podejmuje decyzje o cc. Zresztą to nie jest jedyny wyznacznik, bo wąskie miednice też ładnie rodzą, a czasami miednica obszerna i nie idzie. Zwężone miednice są rzadkie, chyba te pośladki u pierwiastki są częstsze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2019, 12:03

4me lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka37 wrote:
    Po in vitro człowiek jest jednego pewien-kiedy była owulacja, bo wtedy pobieraja komórki, kiedy było zapłodnienie i kiedy ma 5 dni bo do 5 dnia zarodek rozwija sie w labie. Zwiedza i decyduje czy zostaje:).
    Hehehe no właśnie. A powiedz Twoj lekarz liczy z OM czy z kalendarza in vitro?
    Mi chyba wyszło z jednego i drugiego to samo ale właśnie nie pamiętam. Oczywiście powinno wyjsc to samo ale roznie bywa ;) zwłaszcza jak ktos nie do konca pamięta, kiedy bylo OM :D

Izka37 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander ja kupuję 62 i 68, mam chyba tylko jedno w rozmiarze 56. Póki co chyba więcej nie będę kupować, czekam co pospływa do nas od innych. A potem to pewnie na bieżąco, kompletnie nie znam się jak szybko z tych 62 wyrastają, ale wole mieć na zaś kilka 68, a i tak promocje są takie, że warto :D

Oleander lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander

Ja mam w sumie 4 komplety na 56 cm 2 komplety kaftanik+spiochy i 2 body kopertowe+polspiochy, 8 kompletów na 62 po 4 takich jak wyżej, mam też ubrania na 68 i 74 bo akurat były promocje Wielopaki na smyku i nawet jeśli jakościowo nie są super to się opłacało kupić chociażby na czas "marchewkowy" , i mam.tez kilka kompletów body+polspiochy I body+spodenki ale to bardziej na później :)

P.s macie jakiegoś ocieplanego pajaca na wiosnę gdyby byko chłodno ? Ja kupiłam polarkowy na 62 cm rozpinany

• Rudzik1 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2019, 23:40

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander ja kupuje 62,68,74. Nie przewiduje narazie zeby moj mlody byl chuderlakiem wiec bede startowac z 62. Mam tez dostac od szwagierki troche ubranek wiec tam cos chyba bedzie z 56 tyle tylko ze jej synio z listopada wiec pora roku rozmiary beda sie mijac niestety.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Izka37 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Hehehe no właśnie. A powiedz Twoj lekarz liczy z OM czy z kalendarza in vitro?
    Mi chyba wyszło z jednego i drugiego to samo ale właśnie nie pamiętam. Oczywiście powinno wyjsc to samo ale roznie bywa ;) zwłaszcza jak ktos nie do konca pamięta, kiedy bylo OM :D

Mi wyszło dokładnie to samo bo pick up(owulacja )na 14 dc także jakby nie liczył to wychodzi to samo. Ja miałam transfer 04.09 a Ty?

ug3773sblvjhwzbs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to moje.zakupy z piątku właśnie na 68,74 pajac jest na 62 i kocyk 100% bawełniany :)

895794bcfc18b32dmed.jpg

7d9b1e9b4fc9235fmed.jpg

31640ee91d3b9f98med.jpg

c92336feb33ebaefmed.jpg

Chusy, Oleander, puszek369, Szczęśliwa Mamusia, kama2784, slodka100 lubią tę wiadomość

• Chusy Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w sumie mam ogarniete ciuszki do 9 miesiecy przynajmniej. Mam tez takie na roczek po corze ale chyba trzeba je bedzie jednak wymienic bo juz rok i powyzej to poplamione wszystkim co sie da i prane piecset razy.

Znalazlam linka do sklepu tej babki, wysyla za granice rowniez nosidelka, podrzucam wam gdybyscie chcialy.

http://sharondror.com/baby-carrier.html

A co do nosidelko - chust to jeszcze infantino ma fajne, mozna zobaczyc na ebayu albo amazonie.

Samari te dresiki przeurocze <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2019, 12:20

Samari0702, Szczęśliwa Mamusia, Asiul lubią tę wiadomość

nzjdlhb8v0nmkzhl.png

1usa9vvjl7oudlln.png

ex2bqps6duldk0td.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudzik1 wrote:
    No właśnie u mnie się nie zgadza, bo z OM wychodzi mi termin 5 dni późniejszy (taki jak w suwaczku), a już mi lekarz zapowiedział, że mnie rozpakują w 39 tygodniu, czyli na koniec maja.
    A sprawdź sobie tu.

https://www.princetonivf.com/due-date-calculator

Ja kiedys uzywalam jakiegos polskiego kalkulatora i mi wychodzilo inaczej niz lekarzom. Teraz mi liczy tak jak u lekarza z tym kalk.

Tam masz trzy opcje. Sprawdz sobie wszystkie trzy wpisujac za kazdym razem inna date:
    Ostatnia OM
    Dzien pick-up
    Dzien transferu

Tylko musisz pamiętać aby zaznaczyć odpowiednie opcje na początku plus w tranferach wazne czy swieze czy mrozone i ilu dniowe- 3 razy trzeba policzyc.

Mi sie zgadza idealnie dzien pickup z dniem transferu blastocysty ale z OM jeden dzien pozniej wychodzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2019, 12:25

Izka37, Rudzik1 lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciacho gdzie zginelas???

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusy

Dziękuję mnie też te dresiki urzekły i mówię.o nie muszę je mieć nawet większe hehe :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2019, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa zapomnialam jeszcze dopisac ze mój dzidź uparcie siedzi miednicowo - wiem ze jeszcze ma kupę czasu, żeby się odwrócić, ale dr tak dzis mowil jakby nie bylo wielkich szans na poród naturalny po cc, ech! Mam nadzieję, że się sytuacja rozwinie na korzyść psn.

Ja mam ciuszki już mocno do przodu bo córka na bieżąco wyrasta - teraz nosi od 86 po 98 ;) w zaleznosci od rozmiarowki. Kwiatki i kokardki oddaję, ale generaljienu nas w przewadze biel, szarości, czerwiny, granat, zieleń itp, czyli dobije brat coiszki po siostrze :D

• 4me Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izka37 wrote:
    Mi wyszło dokładnie to samo bo pick up(owulacja )na 14 dc także jakby nie liczył to wychodzi to samo. Ja miałam transfer 04.09 a Ty?
    12.09 - 5 dniowy zarodek :)

Zostalo Ci cos jeszcze zamrozonego?

Izka37 lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaMaMi83 wrote:
    Ciacho gdzie zginelas???
    Dzisiaj miała mieć aktywny dzień, więc pewnie nie ma czasu wchodzić;)

MaMaMi83 lubi tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
‹‹ 888 889 890 891 892 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ