X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak rodzilam córkę, zanim mnie wzięli na cc to w sumie trafiłam na 2 położne , bo akcja się zaczęła w nocy A akurat Wiqodmo rano było zmiana dyżurów i wtedy już ta położna że mną była do końca , ale pewnie w każdym szpitalu inaczej A w dużych to napewno więcej położnych jest jak w małych miastach :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 09:21

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kruszynka91 wrote:
    Mamami i jak wysoki jest ten stojak?
    Tu masz parametry.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1a441019c8e3.jpg

Mi siega z wlozona wanienka jakos tak do biodra moze troszke wyzej pare cm wiec nie musze sie pochylac. Przy moim wzroście na lekko ugietych rękach swobodnie wykapie dziecko a wyciagajac go z eanienki trz nie bede musiala duzo do gory dzwigac.
    Najlepiej podejsc do sklepu i sobie zobaczyc przymierzyc do siebie wsadzic rece do wanienki i wtedy bedziesz wiedziec czy dla ciebie jest ok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 09:33

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veri wrote:
    Pytanie. Planujecie używać lub używałyscie ochraniaczy na fotel w samochodzie - takich pod bazę isofix lub sam fotelik?

Moim zdaniem sprawdza sie dopiero przy kolejnym foteliku, przy tym malym dziecko nue nosi brudnych butow wiec nie ma czym pobrudzic.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Moł wrote:
    Jezzzu jaka bezsenność, chlip chlip!

Ciasteczko - ja nie mam stojaka do wanny. Stawiam bezposrenio na podlodze, za noworodzio-niemowlęctwa na ręczniku w sypialni, na lozku sobie stanowisko do ubrania, osuszania, pielęgnacji szykowalam. Teraz dalej w wanience, na podlodze w łazience kąpiemy. Jakoś tak mi to siedząc na podlodze i z niskiej pozycji się pewniejsze wydawalo i nawet nie probowalam na stojaku. :) z Maluszkiem będziemy robić tak samo.

A jak wylewasz wtedy wode z wanienki? Dla mnie duza wanienka z odplywem i stelaż to must have.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Tak zdarza się, że pacjentki przychodzą nie z mężem, ja na przykład będę rodzic z koleżanką położna jako os tow, albo sama, mąż nie chce.
    Ogolnie to przez dyżur zajmuje się jedna położna, no czasem przyjdzie najstarsza, żeby też się zorientować jak tam sytuacja, albo lekarz też przychodzi. Ogólnie 7-19" i19-7sa zmieny, czasami zajmuje się młoda położna to starsza z nią ten porod prowadzi i z nią staje.

Ogólnie to ja nie wiem, po co faceci się tam pchają hahahmoj ex koniecznie chciał być, w sumie lepiej niż samemu, ale za specjalnie mi nie pomógł, chociaż załatwił zzo, a to mi chyba życie uratowało. Mój mąż też chcę być, mimo że mu mówię, że to nie jest najlepszy pomysł. On mnie tak kocha, że nie wiem, czy wytrzyma widok, jak będę cierpieć. No ale mam nadzieję, że się uda wszystko z położna i będzie tylko się z nią wymieniał ;)

Asiul lubi tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    A jak wylewasz wtedy wode z wanienki? Dla mnie duza wanienka z odplywem i stelaż to must have.
    Nawet nie wiedziałam że są z odpływem :D my normalnie wylewalismy do zlewu albo prysznica.

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiul wrote:
    Dzięki Puszku, czy takie coś jest praktykowane żeby zamiast męża była położna środowiskowa, w charakterze właśnie douli? Jakoś doule mnie nie przekonują, a do swojej położnej mam zaufanie ale nie wiem jak byłoby to odebrane przez położne że szpitala w którym bym rodziła

W sumie co Cię obchodzi jak to szpital odbierze. Dwa co obchodzi szpital kogo masz jako os. tow.? Dla nich lepiej, bo mniej się napracują, tzn. i tak normalnie tylko personel szpitala wszystkie medyczne kwestie może robić, ale jak jest osobą tow. i jeszcze położna, to rzadziej zaglądają. Dopytam tylko w szpitalu czy dwie osoby mogą się wymieniać, tak żeby mąż z położna mógł się wymieniać. Zazwyczaj nie robią problemu. Ja będę miała swoją opłacona położna jako os tow, bo u nas nie można mieć swojej ze szpitala opłacone. Ale sporo szpitali podpisuje nawet umowy z rodzacymi na "wynajem" położnej.

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane czekamy na info, mocne kciuki!

Kama super, że wyszłaś, pisałaś właśnie ostatnio o tym żeby brzucha jak twardnieje nie dotykać, a ja za każdym razem przykładałam rękę i czekałam aż puści, teraz od razu ją odstawiam hehe :D Mówiły położne dlaczego nie wolno? Coś czytałam, że to powoduje skurcze, tak?

kama2784 lubi tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula_071 wrote:
    Pod prysznic mąż wylewa :) ja jak sie trafilo, ze bylam sama z małą to sobie najpierw michą wylałam trochę i resztę siup w prysznic.

• Milka1991 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aktyde mój M mówił że poród wspomina dobrze. Nie obrzydzaly Go widoki i cieszył się że jest przy mnie. Ale właśnie jedna rzecz była dla Niego trudna. To jak musiał na końcu patrzeć na moje cierpienie i nie mógł mi pomóc, ulżyć w cierpieniu...no ale przy drugim porodzie też chce być. A i ja nie wyobrażam sobie absolutnie być sama :D

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • iwwk Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolega opowiadał ostatnio, że przy pierwszym porodzie żony nie był, na drugim już się pojawił i poleca, bo niesamowite przeżycie. Tylko ten drugi przebiegł dość szybko więc się nie zdążył chyba dużo napatrzeć hehe :D Ja sobie bez męża rodzić nie wyobrażam, tzn. kiedyś byłam przeciwna, ale teraz tylko z nim, na pewno będę czuła się bezpieczniej :) Zresztą nie wiadomo czy przy drugim kiedyś będzie taka możliwość, jak nie będzie miało pierwsze z kim zostać :P

Szczęśliwa Mamusia, Oleander lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aktyde85 A mój mąż to odmieniec i przy żadnym z nich porodów nie chciał być , ja nawet go się pytałam a on jedynie że po co mu to , nic w końcu na siłę ja tam nie czuje tej potrzeby czy tzw " parcia " że o np koniecznie musi być , mamy już 4 dzieci więc coś za coś nie mamy komu powierzyć naszej 4 , z resztą nie jestem sama na porodówce jak coś są Panie położne , dwie Panie doktor , ordynator itp itd , wcale się źle czy coś w ten deseń z tym nie czuje tyle razy rodziłam bez nikogo osoby towarzyszącej że mi to tam nie potrzebne .

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akyde wiesz zastanawiam się czy nie będą mnie gorzej traktowały przez to ze wzięłam położna z innego szpitala a nie któraś z nich.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż jest ratownikiem medycznym, teraz nie pracuje w zawodzie, ale widział już porody i różnorakie dużo większe hardkory, których samego widoku z daleka ja na pewno bym nie dźwignęła, więc o jego silne nerwy tu się nie martwię :) bardziej o emocje, że teraz to będzie sprawa bardziej osobista :)

• iwwk Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiul, a nie masz możliwości zorientowania się jak do tego podchodzą w szpitalu, w którym chcesz rodzić?

atdcjw4ziax1my6y.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie wiem czy kupić bajery stelaż korek .. czy to warto czy olać ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Próbuje znaleźć jakieś informacje ale nie widzę żeby to było praktykowane wiec nie mam pojęcia jak by się to sprawdziło

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 10:26

• aktyde85 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiul wrote:
    Akyde wiesz zastanawiam się czy nie będą mnie gorzej traktowały przez to ze wzięłam położna z innego szpitala a nie któraś z nich.
    A od nich ze szpitala możesz wziąć? W sensie opłacić sobie?

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiul wrote:

A co im do tego kogo weźmiesz i skąd możesz np wziąść i z ulicy sprzątaczkę i gucio im do tego .

Trochę z innej beczki jak rodziłam synka to nikt tam wiesz palcami mnie nie wytykał że o taka młoda i już rodzi , miałam koleżankę co w wieku 15 lat urodziła dziecko i nikt na nią " krzywo " nie patrzył , a teraz to chyba zależy na jakie osoby się trafi czasami jak ma się teraz te 19 20 lat to niestety personel szpitala jest upierdliwy i wieszają psy na tak młodych mamach a co one są im winne .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 10:29

Asiul lubi tę wiadomość

• iwwk Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuj napisać tutaj na forum, na stronie głównej jest temat "poród" i tam czasem dziewczyny zakładają wątek o danym szpitalu i wymieniają się informacjami. Żadna znajoma tam nie rodziła? Ja mam duże szczęście, że moja położna rodziła w szpitalu, w którym ja chcę rodzić i naprawdę dużo się dowiedziałam i choć trochę mi się to w praktyce pewnie przyda :)

atdcjw4ziax1my6y.png
‹‹ 901 902 903 904 905 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ