Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyI u mnie dzis taki sredni dzien, brzuch spięty, dzidzius mam wrazenie, że zdwojoną aktywność ma. Wstawanie i wszelkie poruszanie się jest dziś niefajne - mam nadzieję, że może przez noc się troszkę sytuacja poprawi, jenyyy niechże juz jest koniec kwietnia to trochę spokojniej się już wszystkie poczujemy - dzidzie będą duże i bardziej gotowe do wyjscia.
W temacie wózków - my mamy polskiej firmy - Adamex Aspena. Jest zwrotny, sprawdza się w każdym terenie - po lesie bez ścieżki, czy pod wysoki krawężnik bezproblemowo. Stelaż sobie tmbędę trzymać w bagażniku, żeby z tego mojego 4 p.nie nosic, zwlaszcza, ze starsza corka tez wymaga 100% uwagi na schodach itp, więc logistyka spacerow będzie wymagająca.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/89589c07cc26.jpg
Achh a jeszcze co do aspiratorow - też polecam katarek do odkurzacza... Zanim rzeczywistą infekcję Mloda zalapala frida wystarczala tak na bieżąco po np.chwili placzu jak się lekki katar zrobil. Ale przy faktycznym mocnym katarze z nosa to w życiu bym tak nie dala rady fridą, jak sobie radzil katarek. Czasem az bylam przerazona iloscią tej wydzielinyno i szczerze - od fridy moja corka ucieka, odwraca buzię, musialam ją przytrzymywac, a katarek nawet polubila
no i to trwa pp 5 sekund na kazdą dziurkę. I przy infekcji usuwanie tej wydzieliny jest kluczowe, przyspiesza powrot do zdrowia i przy katarku jest 100% skutecznosci, naprawdę z głębin wszystko się wyciągnie. Ka jestem absolutnie team katarek
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2019, 22:20
Asiul, Paula_071, puszek369, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAsiul
I to jest dobry pretekst żeby cichy odkurzacz dopisać do listy wyprawkowej
Ja wózek kupiłam ten który cały czas chciałam od 7 tygodnia ciąży miałam to upatrzony. Ja jestem fanka firmy Tako znam ich produkty mam.je sprawdzone , postawiłam na Tako Junama Diamond s line czarno-zlotyAsiul lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
My zamowilismy espiro next silver.
Wczoraj byliśmy na zakupach, kupiłam getry ciążowe, trzy bluzeczki ciążowe w HM i z wyprzedaży w Kik za 100zl nakupilam ciuszkow w cenach 4-14zl za szt
28.04.2019 Helenka przywitała świat 2800g, 53cm
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
03.09.18 - pozytywny test!
Beta 05.09.18: 462
14 cykli starań
Hashimoto - euthyrox 100 -
Od tygodnia mam problem z alergią. Katar sienny, chrypka, kichanie, kręci w nosie... Ginekolog mówiła ze nic nie można zaradzić w ciąży na alergię. Którąś z was też tak złapało?
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
14 cykli starań
nick nieaktualnyTez bylam hm w piatek i zastanawiałam sie nad leginsami ciazowymi czy dokupuc jeszcze jedne. Szkoda mi troche kasy, bo juz więcej mi się to nie przyda, a zostalo juz nicale 2mc ale chyba nie bede miała wyjscia, bo te ktore mam robia sie ciasne na brzuszku, a teraz brzuszki beda rosly najbardziej. Ja nie cierpie nosic tak wysoko gumek na brzuchu, cisną mnie, duszno mi, źle. Moze w sumie kupie zwykle tylko duzy rozmiar i bede pod brzuszkiem miec gumkę.
-
Kruszynka91 wrote:Od tygodnia mam problem z alergią. Katar sienny, chrypka, kichanie, kręci w nosie... Ginekolog mówiła ze nic nie można zaradzić w ciąży na alergię. Którąś z was też tak złapało?
Ja na katar sienny jak mnie męczy robię roztwór hipertoniczny Irigasinu i płuczę nos. Idealnie nie jest, bo to nie lek, ale mi pomaga. -
Ja tez tylko katarek polecam. Nigdy Frida nie udalo mi sie nic wyciagnac.
Moj tez ma 3,5 roku i czasami kapie sie jeszcze w wanience (100cm). To zawsze mniej wody niz gdybym miala do normalnej wanny mu nalewac. Ale zazwyczaj myjemy sie pod prysznicem, mam bardzo duzy, dwie osoby wchodza bez problemu.13.08.2015 r.
11.05.2019 r. -
nick nieaktualnyWitajcie w niedzielę
standardowo już w nocy o 3 siusiu (czy to zapowiedź że karmienie będzie zawsze o 3???
)
Witam się w skończonym 31 tygodniu ciąży (31+0) jutro wkraczamy w 32 tydzień
Miłej niedzieli wszystkim !!Szczęśliwa Mamusia, Paula_071, Chusy, Veri lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyWitam się po wizycie
.
Dominik jest na 100% Dominikiem ❤❤ ma jak to mój Pan ginekolog określi ładne i duże jąderka, waży już 1800 gram serduszko bije jak dzwon , no i kolejna wizyta za dwa tygodnie mam zrobić badania morfologię i mocz .
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 12:07
Oleander, kama2784, puszek369, Paula_071, Ciasteczko777, Milka1991, Szczesliwa ledwo zywa, Chusy, Pani Moł, Veri, Izka37, Rudzik1, Nistera, skarb15, PatkaPP lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej!
Szczesliwa mamusia supernie mogę uwierzyć że nasze forumowe maluszki już taką ładną wagę osiągają
Kama u mnie obiadek z wczoraj rosół i pieczeń, namęczyłam się ale za to dziś laba
U nas też okropna wichura, sypialnię mamy na poddaszu i też ledwo spałam..kama2784, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykama2784 wrote:Co dzis dobrego na obiad robicie? Bo ja standardowo rosół ale nie mam pomysłu na 2danie.
Ja dziś rosołu wyjątkowo nie robię, bo wczoraj za późno poszłam do sklepu i nie dostałam tego mięsa co chciałam... robię filet z kurczaka w tym papirusie z czosnkiem i ziołami do tego frytki, buraczki i kapustą kiszonąA na 14 idziemy z dziećmi do kulkolandu na urodziny kuzyna Syna
kama2784 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySzczesliwamamusa
Gratualcje, to wspaniała wiadomośćno i młody rośnie jak na drożdżach
ciekawa jestem ile mój będzie ważył na wizycie za dwa tygodnie, matko jak ja się cieszę że teraz wizyty mam częściej bo jakoś mam wrażenie że to już za 2 tygodnie i tak szybko czas mi leci
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
Ciacho :
Wyprawka do szpitala:
Mama
-3 koszule (jedna do porodu +dwie już do karmienia typowo)
-klapki pod prysznic (nie bierzemy 3 par różnych kapci)
-podkłady poporodowe na łóżko (od razu jak nas przeniosą na salę na oddziale położniczym to mówimy, że mamy i żeby to położyć pod pupę zanim się przełożymy, żeby pościeli nie pobrudzić, plus fajne są te podkłady, żeby przewinąć dziecko na przewijaku na sali, gdzie kładzione są dzieci też innych mam) (z3-4 sztuki)
-podpaski bella mamma/canpol)
-Lewatywa
-majtki siateczkowe (ewentualnie bawełniane) (ze 4 sztuki)
-biustonosz do karmienia (ze 2)
-wkładki laktacyjne (paczka taka mniejsza)
-laktator (mieć w pogotowiu, najwyżej mąż dowiezie, żeby go wyparzyć w szpitalu fajnie mieć miskę też taką, żeby go zmieścić)
-skarpetki
-przybory toaletowe
-szczotka (ja suszarki nie biorę bez sensu)
-szlafrok
-ręcznik
-ręczniki papierowe (moim zdaniem krocze/ranę po cc nie wycieramy zwykłym ręcznikiem, a trzeba ją w suchości trzymać)
-kubek+sztućce
-ładowarka do tel
-dokumentacja medyczna (dowód osobisty, karta ciąży z wpietymi dwoma wynikami grupy krwi (ewentualnie krew kartą, GBS, WR-kiła, HBS te mieć na wierzchu, reszta w teczce, jak ktoś ma w opisie usg, że dziecko ma coś do dalszej diagnostyki, typu jakieś torbielki itp to też na wierzchu)
-woda (dla mamy i taty)
-kanapki +suchy prowiant (dla mamy i taty)
-monety (u nas tata musi kupić fartuch w maszynie)
-lanolina na sutki
dla dziecka:
-5 pieluszek tetrowych
-paczka pampersów
-ręcznik
-kocyk + rożek, ja biorę dwa koce, nie lubię rożka
-chusteczki nawilżane
-4komplety dla noworodka (pajacyki/lub body +półśpiochy)
-2 czapeczki (jedna na po porodzie, druga ewentualnie po kąpieli
-skarpetki (nie uznaje rękawiczek na rączki, dziecko ma poznawać swiat przez dotyk i nawet jak się podrapie to zaraz się zagoi, w szpitalu nie obcinamy paznokci ze względu na ryzyko infekcji-bakterie)
-maść do pośladków (linomag, albo coś bez cynku)
-Octenisept
-coś na wyjście to mąż dowiezie
-można zrobić zestaw na po porodzie (rożek/kocyk, pieluszka tetrowa, pajacyk,czapeczka)Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 11:26
kama2784, Szczesliwa ledwo zywa, Oleander, Ciasteczko777, Paula_071, Veri, Izka37 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Moje wczorajsze łowy w Kik
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/072550cb3f04.jpgOleander, Chusy, puszek369, Paula_071, MaMaMi83, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość
1.04 - 2260g
4.03 - 1600g
19.12 - 320g
14 cykli starań
Puszku zaraz wrzuce na pierwsza.
Co za noc.. mala tez zlapala wirusa ode mnie, wymiotowala pare razy az mi sie skonczyl zapas kocow i przescieradel wiec pranie robilam o 3 zeby zdarzylo wyschnac na rano. Nie wyspalam sie w ogole. Ech :<
Kruszynka przeurocze, te sliniaczki szczegolnie!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 marca 2019, 10:27