X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • 4me Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samari0702 wrote:
    A no to pewnie że jak karmienie mieszane to nikt nie będzie patrzył na cenę bo tego się dużo.nie zużyje, ja miałam na myśli tylko.i wyłącznie karmienie mm gdzie zużycie jest 10-12 opakowań na miesiąc :)
    Hmm 10-12 na miesiąc??? To chyba, ze masz jakies mleko w małych opakowań i tylko wydaje sie, ze jest tansze?

Na przykladzie Hipp i polrocznego dziecka:
    1 opakowanie hippa ma 600 gram
    Kosztuje ok 40pln (bez promocji a czesto sa)
    6 miesięczne dziecko zjada srednio 5 porcji mleka po 200ml
    1 porcja mleka 200ml to 6 miarek proszku mleka.
    1 miarka proszku to 4,3 gr zgodnie z tym co na opakowaniu

1 butelka mleka to 6 miarek x 4,3gr=26gr
    600gram/26gram= 23 butelki po 200ml
    23 butelki/5 dziennie= 4.6 dni na jednym opakowaniu hipp
    31 dni/4.6 dnia= 6.7 opakowania na miesiac
    6.7 op x 40 pln =270 pln za mm na miesiac.

Czy to jest duzo? Pewnie dla ludzi w trudnej sytuacji finansowej tak! ale przy sredniej krajowej to juz chyba nie tak tragicznie.
    Jak jeszcze sobie pomysle, ze to polowa 500+ to nie mam watpliwosci, ze np na mleko mozna te kase przeznaczyc :)

Inne mleka pewnie kosztuje 1/2 w porywach do 3/4 tej ceny wiec roznica tym bardziej nie jest wielka.

Wyliczylam, zeby nie straszyc dziewczyn i nie skreslac jakiegoś mleka (nie wazne czy hipp czy jakies inne z drozszej polki) bo niby drozsze ale roznica nie jest taka wielka.

Jest duza w porownaniu do karmienia tylko KP-wiadomo-0 pln :)

kama2784, Oleander, iwwk, Pantera lubią tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • Szczesliwa ledwo zywa Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mary Jane to nie jutro masz usg 3trym?

o148o7es5xrrd9s8.png
  • MaryJane Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa, jutro, jutro, ale swojego lekarza mam w czwartek :D jutro lekarza nawet nie będę prosić żeby sprawdzał szyjkę, bo jeszcze po założeniu pessara u swojego nie byłam, więc on to sprawdzi w czwartek :D

Dzięki pani Moł :) w sumie wystarczy mi jak nie będzie całkiem na dole siatki centylowej :P

4me jesteś mistrzem hahah, wydrukuje mężowi te obliczenia :D ale spoko, ta kwota nie jest aż tak przerażająca :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2019, 17:38

gann3e3k0unlohxb.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me

Moje dzieci były mega zarloczne i nie jadly tyle co na opakowaniach piszą tylko dużo więcej,nawet z pediatra konsultowalam czy to normalne ale mówiła że skoro dziecko piersią się karmi na żądanie to butelka tak samo skoro sie domaga i Pije tzn że potrzebuje, no i tym sposobem potrafiliśmy zużyć 10 opakowań mleka po 50o gram A nie raz trzeba było jeszcze dokupić, mój syn teraz pije mleko zwykle 3.2 %, i nie raz ma taki dzień że litr wypije w jeden dzień A przy tym je codziennie obiady owoce warzywa itd. Ale pocieszam się myślą że po 3 r.z mu przejdzie córka była identyczna. Co poradzić że moje dzieci są takie mleko-zarloczne 🤔🤔 i najlepsze jest to że córka szczupła jak szprotka , nie będę mleka dzieciom żałować niech piją skoro potrzebują :)

I np moje dzieci mm jadly do 2 lat i jedno i drugie , pewnie że jak nie będą nic tolerować to będę im kupować, ale wiadomo że to każdego indywidualny wybór którego ja nie neguje ani nie oceniam :) najbardziej bym chciała ta Bebiprime bo to sprawdzone mleko muszę przeszperac gdzie jescze je znajdę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2019, 17:40

Wysłany: 18 marca 2019, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaryJane wrote:
    Szczęśliwa, jutro, jutro, ale swojego lekarza mam w czwartek :D jutro lekarza nawet nie będę prosić żeby sprawdzał szyjkę, bo jeszcze po założeniu pessara u swojego nie byłam, więc on to sprawdzi w czwartek :D

Dzięki pani Moł :) w sumie wystarczy mi jak nie będzie całkiem na dole siatki centylowej :P

4me jesteś mistrzem hahah, wydrukuje mężowi te obliczenia :D ale spoko, ta kwota nie jest aż tak przerażająca :D
    Aa no wlasnie bo juz sie przestraszylam ze moze mi sie cos pomylilo i jutro pojde a tu nie ten dzien:D
    Mnie tez bardzo ciekawi waga bo caly czas byl z tych malych i sie uspokoje jak bedzie to 1, 5kg chociaz

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me, NAN w zaleznosci od sklepu, bez promki kosztuje 45-49 zl za 800 g. W puszce drożej. U nas na luzie schodziły 2 op.na tydzien. Teraz mala pije NAN 3 aktualnie tak na okolo tydzien wystarcza opakowanie bo dostaje zwykle 2x dziennie jakieś 250 ml, czasem cos dodatkowo jak musi. Z tego co widzę na poleczce, inne marki cenowo porownywalnie. Mloda piła na luzie z 8 razy dziennie, przy czym nie zawsze calą porcję, normalne że często się trochę wylewa, marnowando i ulewando przy mleku jest wpisane w stałe straty. ;)

• 4me Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    puszek369 wrote:
    Ty masz rozsądne podejście, ale serio cześć mam tak nie myśli, przykre to strasznie takie palaczki no co zostawia dziecko same, a one idą palić kilka razy dziennie na dwor, ogólnie książkę można napisac
    Bylam z takimi na sali... Przerazajace. Jedna palila cala ciaze, druga rzucala dzieckiem o lozko jak płakało :(

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję wizyt! :)
    A jak wyparzacie butelki i smoczki? Wiem że są różne metody :)

• Bibs Ekspertka

Wysłany: 18 marca 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale extra dziewczyny, że na wizytach wszystko super! Szyjki długie, ładna waga, gratulować :)

Samari to rzeczywiście sporo i dużo jadły i jedza Twoje dzieciaki, ja to mam taką niezbyt chętna do jedzenia w ogóle, aż do tej pory, po roku przeszliśmy na krowie, a od pewnego czasu pogardzila nawet takim jedynie kakao pije 2 szklanki dziennie i tyle.

MaryJane ja też liczę, że z mojej szyjki też coś jeszcze zostało, w następny wtorek się okaze :) Wkrótce się wszystkiego dowiemy.

Cały czas się zastanawiam co u Skarba, jak znosi pobyt w szpitalu i co w ogóle się u niej dzieje, bo chyba nic nie pisała?

Paula_071 lubi tę wiadomość

• iwwk Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me super to wyliczyłaś i to samo pomyślałam, że w sumie nie tak dużo wychodzi, a tym bardziej jak teraz są plany na 500+ na pierwsze dziecko to chociaż na mleko będzie hehehe :D

4me, Oleander lubią tę wiadomość

atdcjw4ziax1my6y.png
  • 4me Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Gratuluję wizyt! :)
    A jak wyparzacie butelki i smoczki? Wiem że są różne metody :)
    Jedna z metod jest sterylizator do mikrofali. Plusy- tani, szybko, maly i nie zajmuje miejsca na blacie.
    Minusy-musisz miec mikrofale ;)

Oleander lubi tę wiadomość

mhsvj48aqvgzp38a.png

l22nhdgestw22l2o.png

Wysłany: 18 marca 2019, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie jakas tragedia z tym mm mysle ze nikt nie zbankrutuje jednak zycze wszystkim ktore chca karmic piersią by sie udalo! Ja dzis kupilam paczke waterwipes w sumie mam juz chusteczki 4 roznych firm i bede patrzec ktore sa spoko i czy ktores nie uczulaja. Kupilam tez paczke pieluch babydream 3-6 kg. Z tego co slyszalam to maja dobre opinie te rossmannowe

o148o7es5xrrd9s8.png
  • puszek369 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę klasycznie wrzątkiem :) i tak mamy psa, więc nasze dziecko nie będzie zbyt sterylne 😂

aktyde85, Szczesliwa ledwo zywa, Oleander, 4me, Paula_071, iwwk lubią tę wiadomość

3i49iei3hq4xt7dc.png

6sutskjoobk5w3d5.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4me wrote:
    Bylam z takimi na sali... Przerazajace. Jedna palila cala ciaze, druga rzucala dzieckiem o lozko jak płakało :(
    Masakra :( jak można palić w ciąży, jak w ogóle można palić. O rzucanie to nawet nie skomentuje :(

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • aktyde85 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, nie nadrobię Was z dwóch dni. Jakiś masakryczny zjazd miałam i mam. Wróciłam dzisiaj znad morza i leżę. Mialyscie coś takiego teraz: duszno, słabo, gorąco, spać się chcę, brak siły i energii? Mam tak od dwóch dni.

f2w33e3kzy7745ry.png
    Karolinka <3
    l22np07wclwsxogu.png
  • Pantera Autorytet

Wysłany: 18 marca 2019, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po Bebilon i Bebiko córka miała bóle brzuszka, budziła się średnio 6 razy w nocy z płaczem. Zmieniliśmy na HIPP Combiotik i skończyły się pobudki i bóle brzuszka.

Ja raczej nie kupuję mm, bo mam nadzieję na kp, z pierwszym dzieckiem siara była od razu po porodzie, liczę ze teraz też tak będzie.

Oleander
    Mam strerylizator parowy Avent. Super sprzęt

Oleander lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super dzięki za sugestie :)
    Puszek też mamy pieska w domu, takiego który lubi wszystko oblizywać haha więc też sterylnie nie będzie :D a swoją drogą uwielbiam tą reklamę:
    https://www.youtube.com/watch?v=1tX3gyqZBeE

Szczesliwa ledwo zywa, puszek369 lubią tę wiadomość

Wysłany: 18 marca 2019, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleander wrote:
    Super dzięki za sugestie :)
    Puszek też mamy pieska w domu, takiego który lubi wszystko oblizywać haha więc też sterylnie nie będzie :D a swoją drogą uwielbiam tą reklamę:
    https://www.youtube.com/watch?v=1tX3gyqZBeE
    Hehehe ja wlasnie mojego psa sie wogole nie brzydze. Jest regularniw szczepiony na wscieklizne, odrobaczony. Z obcymi psami sie nawet niechce wachac i wiem ze dziecka niczym nie zarazi ma tylko ten mankament ze duzo szczeka i tego sie troche boje ale jakos damy rade. Wogole mam wrazenie ze czesciej sie myje niz niektorzy ludzie:D

Oleander, puszek369 lubią tę wiadomość

o148o7es5xrrd9s8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa nasz maltańczyk czasem śpi z nami, co prawda w nogach ale jednak :D więc już nic chyba nie muszę dodawać haha :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odebrałam z rosmana pierwsza pieluszka dla maluszka hehe i wiecie co biorę ta paczkę A ona jakąś taka malutka... I doszło do .mnie że przecież ten dzidziuś będzie malutenki A nie taki duży jak mój synek który nosił pampersy wielkie i jakoś tak do mnie dotarło że ten mój kopacz w brzuchu za 5 tygodni dołączy do naszej rodziny siedziałam w aucie i ryczalam. Czy ja jestem normalna.???? 🤔🤔🤔

‹‹ 975 976 977 978 979 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: