Majóweczki 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Samari0702 wrote:A no to pewnie że jak karmienie mieszane to nikt nie będzie patrzył na cenę bo tego się dużo.nie zużyje, ja miałam na myśli tylko.i wyłącznie karmienie mm gdzie zużycie jest 10-12 opakowań na miesiąc
Na przykladzie Hipp i polrocznego dziecka:
1 opakowanie hippa ma 600 gram
Kosztuje ok 40pln (bez promocji a czesto sa)
6 miesięczne dziecko zjada srednio 5 porcji mleka po 200ml
1 porcja mleka 200ml to 6 miarek proszku mleka.
1 miarka proszku to 4,3 gr zgodnie z tym co na opakowaniu
1 butelka mleka to 6 miarek x 4,3gr=26gr
600gram/26gram= 23 butelki po 200ml
23 butelki/5 dziennie= 4.6 dni na jednym opakowaniu hipp
31 dni/4.6 dnia= 6.7 opakowania na miesiac
6.7 op x 40 pln =270 pln za mm na miesiac.
Czy to jest duzo? Pewnie dla ludzi w trudnej sytuacji finansowej tak! ale przy sredniej krajowej to juz chyba nie tak tragicznie.
Jak jeszcze sobie pomysle, ze to polowa 500+ to nie mam watpliwosci, ze np na mleko mozna te kase przeznaczyc
Inne mleka pewnie kosztuje 1/2 w porywach do 3/4 tej ceny wiec roznica tym bardziej nie jest wielka.
Wyliczylam, zeby nie straszyc dziewczyn i nie skreslac jakiegoś mleka (nie wazne czy hipp czy jakies inne z drozszej polki) bo niby drozsze ale roznica nie jest taka wielka.
Jest duza w porownaniu do karmienia tylko KP-wiadomo-0 plnkama2784, Oleander, iwwk, Pantera lubią tę wiadomość
-
Szczęśliwa, jutro, jutro, ale swojego lekarza mam w czwartek
jutro lekarza nawet nie będę prosić żeby sprawdzał szyjkę, bo jeszcze po założeniu pessara u swojego nie byłam, więc on to sprawdzi w czwartek
Dzięki pani Mołw sumie wystarczy mi jak nie będzie całkiem na dole siatki centylowej
4me jesteś mistrzem hahah, wydrukuje mężowi te obliczeniaale spoko, ta kwota nie jest aż tak przerażająca
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2019, 17:38
-
nick nieaktualny4me
Moje dzieci były mega zarloczne i nie jadly tyle co na opakowaniach piszą tylko dużo więcej,nawet z pediatra konsultowalam czy to normalne ale mówiła że skoro dziecko piersią się karmi na żądanie to butelka tak samo skoro sie domaga i Pije tzn że potrzebuje, no i tym sposobem potrafiliśmy zużyć 10 opakowań mleka po 50o gram A nie raz trzeba było jeszcze dokupić, mój syn teraz pije mleko zwykle 3.2 %, i nie raz ma taki dzień że litr wypije w jeden dzień A przy tym je codziennie obiady owoce warzywa itd. Ale pocieszam się myślą że po 3 r.z mu przejdzie córka była identyczna. Co poradzić że moje dzieci są takie mleko-zarloczne 🤔🤔 i najlepsze jest to że córka szczupła jak szprotka , nie będę mleka dzieciom żałować niech piją skoro potrzebują
I np moje dzieci mm jadly do 2 lat i jedno i drugie , pewnie że jak nie będą nic tolerować to będę im kupować, ale wiadomo że to każdego indywidualny wybór którego ja nie neguje ani nie oceniamnajbardziej bym chciała ta Bebiprime bo to sprawdzone mleko muszę przeszperac gdzie jescze je znajdę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2019, 17:40
-
MaryJane wrote:Szczęśliwa, jutro, jutro, ale swojego lekarza mam w czwartek
jutro lekarza nawet nie będę prosić żeby sprawdzał szyjkę, bo jeszcze po założeniu pessara u swojego nie byłam, więc on to sprawdzi w czwartek
Dzięki pani Mołw sumie wystarczy mi jak nie będzie całkiem na dole siatki centylowej
4me jesteś mistrzem hahah, wydrukuje mężowi te obliczeniaale spoko, ta kwota nie jest aż tak przerażająca
Mnie tez bardzo ciekawi waga bo caly czas byl z tych malych i sie uspokoje jak bedzie to 1, 5kg chociaz -
nick nieaktualny4me, NAN w zaleznosci od sklepu, bez promki kosztuje 45-49 zl za 800 g. W puszce drożej. U nas na luzie schodziły 2 op.na tydzien. Teraz mala pije NAN 3 aktualnie tak na okolo tydzien wystarcza opakowanie bo dostaje zwykle 2x dziennie jakieś 250 ml, czasem cos dodatkowo jak musi. Z tego co widzę na poleczce, inne marki cenowo porownywalnie. Mloda piła na luzie z 8 razy dziennie, przy czym nie zawsze calą porcję, normalne że często się trochę wylewa, marnowando i ulewando przy mleku jest wpisane w stałe straty.
-
puszek369 wrote:Ty masz rozsądne podejście, ale serio cześć mam tak nie myśli, przykre to strasznie takie palaczki no co zostawia dziecko same, a one idą palić kilka razy dziennie na dwor, ogólnie książkę można napisac
-
nick nieaktualny
-
Ale extra dziewczyny, że na wizytach wszystko super! Szyjki długie, ładna waga, gratulować
Samari to rzeczywiście sporo i dużo jadły i jedza Twoje dzieciaki, ja to mam taką niezbyt chętna do jedzenia w ogóle, aż do tej pory, po roku przeszliśmy na krowie, a od pewnego czasu pogardzila nawet takim jedynie kakao pije 2 szklanki dziennie i tyle.
MaryJane ja też liczę, że z mojej szyjki też coś jeszcze zostało, w następny wtorek się okazeWkrótce się wszystkiego dowiemy.
Cały czas się zastanawiam co u Skarba, jak znosi pobyt w szpitalu i co w ogóle się u niej dzieje, bo chyba nic nie pisała?
Paula_071 lubi tę wiadomość
-
Oleander wrote:Gratuluję wizyt!
A jak wyparzacie butelki i smoczki? Wiem że są różne metody
Minusy-musisz miec mikrofaleOleander lubi tę wiadomość
-
No nie jakas tragedia z tym mm mysle ze nikt nie zbankrutuje jednak zycze wszystkim ktore chca karmic piersią by sie udalo! Ja dzis kupilam paczke waterwipes w sumie mam juz chusteczki 4 roznych firm i bede patrzec ktore sa spoko i czy ktores nie uczulaja. Kupilam tez paczke pieluch babydream 3-6 kg. Z tego co slyszalam to maja dobre opinie te rossmannowe
-
Po Bebilon i Bebiko córka miała bóle brzuszka, budziła się średnio 6 razy w nocy z płaczem. Zmieniliśmy na HIPP Combiotik i skończyły się pobudki i bóle brzuszka.
Ja raczej nie kupuję mm, bo mam nadzieję na kp, z pierwszym dzieckiem siara była od razu po porodzie, liczę ze teraz też tak będzie.
Oleander
Mam strerylizator parowy Avent. Super sprzętOleander lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySuper dzięki za sugestie
Puszek też mamy pieska w domu, takiego który lubi wszystko oblizywać haha więc też sterylnie nie będziea swoją drogą uwielbiam tą reklamę:
https://www.youtube.com/watch?v=1tX3gyqZBeESzczesliwa ledwo zywa, puszek369 lubią tę wiadomość
-
Oleander wrote:Super dzięki za sugestie
Puszek też mamy pieska w domu, takiego który lubi wszystko oblizywać haha więc też sterylnie nie będziea swoją drogą uwielbiam tą reklamę:
https://www.youtube.com/watch?v=1tX3gyqZBeEOleander, puszek369 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJa odebrałam z rosmana pierwsza pieluszka dla maluszka hehe i wiecie co biorę ta paczkę A ona jakąś taka malutka... I doszło do .mnie że przecież ten dzidziuś będzie malutenki A nie taki duży jak mój synek który nosił pampersy wielkie i jakoś tak do mnie dotarło że ten mój kopacz w brzuchu za 5 tygodni dołączy do naszej rodziny siedziałam w aucie i ryczalam. Czy ja jestem normalna.???? 🤔🤔🤔