X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Majóweczki 2019
Odpowiedz

Majóweczki 2019

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2018, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi1906 wrote:
    Ciasteczko, pierwsze co to wyeliminuj całkowicie cukier i białą mąkę, jedz mniejsze porcje, a częściej, unikaj żywności wysoce przetworzonej np margaryna strasznie podnosi cukier, używaj masła, czyste mleko też podnosi, ale już przetwory mleczne typu jogurt, kefir, są ok. Zamiast ziemniaków do obiadu - kasze grubozirniste, brązowe ryże i makarony, do tego dużo warzyw i surówek ( wyjątek stanowi gotowana marchew i buraki, one bardzo podnoszą cukier).
    A w czrawrtek dowiesz się na pewno wszystkiego dokładniej i dostaniesz glukometr.
    :) tylko ja ide do zwykłego diabetologa (prywatnie)- czy mam iść do poradni???
    Produkty kojarzę - nie kumam ilości które mogę jeść i jak często powinnam (są rożne zasady ilości posiłków). Czy mozna czy nie rano nabiał ? Ile tych ww mam jeść ...

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2018, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata:) Piękny masz brzusio :-* :-* :-*.

Ja też nic tylko bym jadła :-P.

Hej hej moje drogie majowe mamusie :-* :-) :-).

Nie do myślenia jest to że to już Październik zaraz Listopad , za szybko ten czas mija może to i dobrze :-) . Strasznie zimno ja nawet szalik dziś założyłam , dziś wstałam bez zawrotów głowy może juz objawy ciążowe mi przechodzą :-P :-) .
    Pochwałę się i ja moim " ciążowym niby brzuszkiem " obstawiam że to ciąża spożywcza :-P dodam że po moim 4 porodzie nie miałam tak wystającego brzuszka.

Potem usunę zdjęcie ;-).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2018, 11:34

Agata :), Chusy lubią tę wiadomość

• Corrin Ekspertka

Wysłany: 1 października 2018, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam cukrzyce od samego początku ciąży. I to dość potężna bo od razu dostałam insulinę do posiłku i nocną. Przez pierwsze 2 tygodnie nie mogłam dojść do składu z dieta, ciagle miałam przekroczenia, byłam załamana. Dopiero od kilku dni wszystko sie unormowało. Jedyne co moge ci poradzić, to musisz próbować. Zobaczyc po czym masz dobre cukry a po czym ci wybija. U mnie np. Po ziemniakach jest super, chociaz nie powinno sie ich jeść. A po kaszy gryczanej koszmar. Ja jem 6 posiłków, przy czym ostatni zaraz przed snem( kanapka z żółtym serem zazwyczaj). Ja ww nie wyliczam ;)

j12msev.png
  • Goldfinch26 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa Mamusia wrote:
    Agata:) Piękny masz brzusio :-* :-* :-*.

Ja też nic tylko bym jadła :-P.

Hej hej moje drogie majowe mamusie :-* :-) :-).

Nie do myślenia jest to że to już Październik zaraz Listopad , za szybko ten czas mija może to i dobrze :-) . Strasznie zimno ja nawet szalik dziś założyłam , dziś wstałam bez zawrotów głowy może juz objawy ciążowe mi przechodzą :-P :-) .
    Pochwałę się i ja moim " ciążowym niby brzuszkiem " obstawiam że to ciąża spożywcza :-P dodam że po moim 4 porodzie nie miałam tak wystającego brzuszka.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2a17728cf92c.jpg

Potem usunę zdjęcie ;-).

Brzuszek konkretny. Raczej wygląda na ciazowy niż spożywczy hehe. Bardzo ładnie. Podobno tak jest, że jak się wcześniej rodziło to ten brzuszek szybciej rośnie. Zresztą każda ciąża jest trochę inna i brzuszek może mieć inny kształt, być mniejszy lub większy. Ja tez mam wiekszy ostatnio ale u mnie to na bank spożywczy bo przez wrzesień miałam taki apetyt, że głowa mała. Dopiero teraz mi się trochę uspokoiło i nie wszystko zjem.

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

f2w3csqv689n39p9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2018, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goldfinch26 Dziękuję moja droga :-) ;-) :-*. Jak byłam w mojej 4 ciąży to tez szybko było mi widać brzuszek w mojej 5 ciąży już w 9 tc było cosik widać :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2018, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciasteczko. Ja nie wiem czy zwykły diabetolog podejmie się leczenia cukrzycy ciążowej. Ja tak miałam że nikt się podjąć nie chciał i w sumie musiałam jeździć 60 km do najbliższej poradni dla ciężarnych cukrzycowych.

A co do ilości to u mnie jest zasada że węglowodany stanowią najmniejszą część posiłku czyli kasze lub ryze. Białko troszku więcej A surówka do oporu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2018, 11:35

• cookiemonster Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mi już wybija brzuchol, a poprzednio do 5-6msc się kamuflowalam... teraz nie ma opcji. Jeszcze mamy dwa wesela w rodzinie teraz i myslalam, ze sie uda ukryć, ale ciężko to widzę.

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Pomarańczka83 Ekspertka

Wysłany: 1 października 2018, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa mamusia - piękny brzuszek! Pokaźny i widać że ciążowy :)

Ciasteczko ja od 17 dni nie jem nic słodkiego i nie pije, tak zapobiegawczo żeby się nie roztyc bo ostatnio miałam 28 kg na plusie i teraz chce tego uniknąć. Ciężko było mi nawet chodzić. Pieczywo od roku jem tylko orkiszowe więc może nie przytyje za wiele :)

• Agata :) Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa mamusia piękny brzusio, widać że ciążowy <3 chwalcie się dziewczyny brzuszkami, ja nie wiem jak wstawić fotkę, bo co bym chciała to nie działa :(

My w ten weekend jedziemy do mojej mamy i mamy zamiar już pochwalić się wiadomością o ciąży, już mam stresa na samą myśl hehe :D Muszę przygotować jakoś ładnie niespodziankę :)

Robicie jakieś niespodzianki/prezenty z tej okazji? Czy po prostu informujecie słownie i tyle? :) My będziemy wręczać od razu zaproszenie na ślub, więc 2w1 będzie <3

11.2020 cb 💔 06.2022 - 7tc 💔😔
    22cs - ⏸️💚
    9.12 -> 6+4, serduszko, 5mm
    23.12 -> 8+4, serduszko, 17mm
    16.01 - > 12+0 prenatalne
    preg.png
  • Goldfinch26 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata! Super, kiedy macie ślub? Gratulacje :) Mama na pewno będzie zachwycona. My powiedzieliśmy moim rodzicom i teścióm jakiś czas temu. Planowałam jakieś niespodzianki robić, ale po prostu powiedzieliśmy i moim zdaniem wyszło najlepiej, ale to wiadomo wszystko zależy od wielu czynników:). Za to niespodziankę zrobiłam mojemu mężowi. Na wieczorze panieńsko kawalerskim dostaliśmy takie pudełeczko z różnymi rzeczami na przyszłość - w pudełeczku były skarpeteczki i smoczek. Jak tylko jest ciazowy jeden, drugi trzeci i czwarty :p wyszedl pozytywnie to zapakowalam ten smoczek i skarpetki oraz test ciazowy to malego ozdobnego pudełeczka i napisalam kartkę"będziesz tatusiem". Z racji że był to dzień po naszej rocznicy ślubu mój mąż to odebrał w ten sposób, że mu życzę żeby został niedlugo tatusiem, a wręcz ze daje mu jakieś delikatne aluzje w tej sprawie i mówi do mnie " też chciałbym żebyśmy już mieli dzidziusia" Dopiero kazalam mu zajrzeć dalej i jak znalazł test to już wiedział. Ile mieliśmy śmiechu przy tym. Także taka niespodzianka wyszła. Chyba się naprawdę nie spodziewał. Chociaż ja też nie... Jak zobaczyłam kreskę na teście to myślałam że zemdleję. Bardzo chciałam dzidziusia i był wyczekany, ale jednocześnie taki szok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2018, 12:16

Agata :) lubi tę wiadomość

f2w3csqv689n39p9.png
  • Alicja-33 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata :) wrote:
    Szczęśliwa mamusia piękny brzusio, widać że ciążowy <3 chwalcie się dziewczyny brzuszkami, ja nie wiem jak wstawić fotkę, bo co bym chciała to nie działa :(

My w ten weekend jedziemy do mojej mamy i mamy zamiar już pochwalić się wiadomością o ciąży, już mam stresa na samą myśl hehe :D Muszę przygotować jakoś ładnie niespodziankę :)

Robicie jakieś niespodzianki/prezenty z tej okazji? Czy po prostu informujecie słownie i tyle? :) My będziemy wręczać od razu zaproszenie na ślub, więc 2w1 będzie <3

Moja siostra jak była w ciazy to przygotowaliśmy dla rodziców prezent z małymi bucikami

ckaidqk3lo2zh8dt.png

Aniołek 8tc 2016
    Aniołek 8tc 2017

Wysłany: 1 października 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goldfinch26 ślub 12.01.2019 :)

Kurczę ale świetnie z tą niespodzianką dla męża <3 :D
    u nas wyszło tak, że oboje patrzyliśmy na test miesiąc w miesiąc, narzeczony był już przyzwyczajony że ciągle widzimy biel vizira :D więc ten ostatni test razem znów robiliśmy i patrzyliśmy czy coś wyjdzie i jak zobaczył to z dwa dni minęły zanim do niego dotarło haha :D

22cs - ⏸️💚
    preg.png
  • cookiemonster Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sa czekoladki z napisami, cos w stylu - zostaniecie dziadkami itd.
    My mówiliśmy normalnie, że zostaną znowu dziadkami i tyle :)

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • Goldfinch26 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie dzisiaj dopadly jakieś strasznie mdłości :( Eh zaczynam zajęcia o 14 i nie wiem jak ja dam radę :(

f2w3csqv689n39p9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mój tatuś kolejny raz załamany na wieść o kolejnym wnuku. Nawet słowem na ten temat się nie odezwał jak byliśmy teraz na weekend. Nawet mi się tam jeździć nie chce. Ma jedna córkę czyli mnie ale świata poza własnym nosem nie widzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2018, 12:47

Wysłany: 1 października 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi1906 serio aż tak? to strasznie przykre. :(

22cs - ⏸️💚
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2018, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi1906 wrote:
    A mój tatuś kolejny raz załamany na wieść o kolejnym wnuku. Nawet słowem na ten temat się nie odezwał jak byliśmy teraz na weekend. Nawet mi się tam jeździć nie chce. Ma jedna córkę czyli mnie ale świata poza własnym nosem nie widzi.

Czasami jest tak ze z rodziną to najlepiej na zdjęciu a jeszcze lepiej po środku nich aby nie mogli Cię wyciąć.

Mój tata to sceptycznie do tego podchodzi ale due cieszy wczoraj jak z nim rozmawiałam i mu powiedziałam że w ciąży jestem to on tak to co będzie ten wnuczek mój tata ma na razie 2 wnuków i 4 wnuczki.

• Goldfinch26 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, tak czasem bywa. Rodziców się nie zmieni niestety. Czasami są nawet nieświadomi, że swoją reakcja lub brakiem reakcji w tym przypadku sprawiają ogromną przykrość. Ale prawda jest taka, że oni już przeżyli swoje, moje swoje szanse na podejmowanie różnych decyzji i teraz muszą nam daj działać i żyć swoim życiem :) A narodziny dziecka to najpiękniejsze co może być! :)

f2w3csqv689n39p9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2018, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie moi rodzice wiedza :)
    To gdzie ja mam iść z moja cukrzycą ciążowa ?!?? :( szukać innego lekarza ?
    Brzucha mojego nie pokaże bo to tłuszcz jest :)

Szczęśliwa - ciagle myśle jak masz cudownie - taka liczna rodzinka - tylko zdradź jak dajesz radę ?? Ja jestem przerażona czekając na pierwsze dziecko, nie wiem jak sobie poradzę, Ty masz piąte w drodze :) !
    Jak godzisz dom i pracę? Jak finansowo (ja się bardzo tego obawiam)?

• MaMaMi83 Autorytet

Wysłany: 1 października 2018, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    domi1906 wrote:
    Domi u mnie bedxie podobnie nie bedzie jakiejs eksplozji radości. Przy pierwszym tez nie bylo. Caly czas sie zastanawiam jak im powiedziec zeby sobie zaoszczedzic przykrosci.

2009 Córeczka
    2017 [*] Aniolek 11tc
    3jgx0tc7fuc3nree.png
‹‹ 97 98 99 100 101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ