X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bry :)

Nie nadrobię Was dziewczyny, przepraszam, ale jeszcze dziś i jutro mnie tu raczej nie będzie. Zobaczę w środę w pracy :)

Tak z tej strony, to jedynie napiszę, że Sung nie - ja się nie bałabym robi usg co tydzień, bo jest ono nieszkodliwe. Pisałam o tym kilka dni temu, tłumaczył mi to lekarz i sama miałam o tym na studiach - studiowałam inżynierię biomedyczną i miałam ogrom przedmiotów w tematyce powstawania obrazów w diagnostyce medycznej, jak to działa jeśli chodzi o energię itd. Czytałam kilka lat temu jakieś pseudo-naukowe blogi o tym, jak to usg pali zarodki, ale to bzdura. Z dopplerem trzeba uważać, bo to wiązka skupiona, ale usg to bardzo 'słabe' badanie. Dlatego też jest tak niedokładne - fale mają krótką długość i są rozproszone.

Ja robię usg + pappa - tu każda kobieta ma to robione i jest refundowane więc po prostu skorzystam. Poza tym nawet, jeśli pappa to tylko statystyka, to dorzucę swoją cegiełkę, jako próba badawcza ;)
    Gdyby coś było nie tak, to zrobię nifty - widziałam ostatnio że tutaj to koszt 375 funtów.

Trzymam kciuki za wizyty!

• ligotka Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2018, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JestemAsia jak wizyta, ja właśnie czekam przed gabinetem i mam prawie zawał:)

0d1yw1d3eeyh60bt.png
  • Kamsza Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobilam ;) wracam kochane do Was po weekendzie;)
    Czekam na wiesci z wizyt;) Moja za 2 tygodnie:)Ostatnio tak stkalam ze chyba niewytrzymam tych ponad 3tyg a tu prosze zostalo 2;) Tygodnie leca szybko :)
    Ja ze wzgledu choroby genetycznej u Malej bede musiala miec amniopunkcje.Z krwi wyniki gentyczne wyszly prawidlowo i USG tez dlatego trzeba bedzie bardziej szczegolowo sprawdzic.Ale to jeszcze jeszcze przed nami.Narazie niemoge sie doczekac pierwszej wizyty;)
    A jak tam u Was dziewczyny po weekendzie?

km5s8u69jm7ox3pn.png
    Larissa(35tc) 41cm 2490g :*
    1usa20mm80mnr9u9.png
    Jonathan(36tc) 2960g:*
    Nicole(*) nasz Aniołek(34tc)
    16.02-21.02
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Bry :)

Nie nadrobię Was dziewczyny, przepraszam, ale jeszcze dziś i jutro mnie tu raczej nie będzie. Zobaczę w środę w pracy :)

Tak z tej strony, to jedynie napiszę, że Sung nie - ja się nie bałabym robi usg co tydzień, bo jest ono nieszkodliwe. Pisałam o tym kilka dni temu, tłumaczył mi to lekarz i sama miałam o tym na studiach - studiowałam inżynierię biomedyczną i miałam ogrom przedmiotów w tematyce powstawania obrazów w diagnostyce medycznej, jak to działa jeśli chodzi o energię itd. Czytałam kilka lat temu jakieś pseudo-naukowe blogi o tym, jak to usg pali zarodki, ale to bzdura. Z dopplerem trzeba uważać, bo to wiązka skupiona, ale usg to bardzo 'słabe' badanie. Dlatego też jest tak niedokładne - fale mają krótką długość i są rozproszone.

Ja robię usg + pappa - tu każda kobieta ma to robione i jest refundowane więc po prostu skorzystam. Poza tym nawet, jeśli pappa to tylko statystyka, to dorzucę swoją cegiełkę, jako próba badawcza ;)
    Gdyby coś było nie tak, to zrobię nifty - widziałam ostatnio że tutaj to koszt 375 funtów.

Trzymam kciuki za wizyty!

Pappa ocenia też przepływy łożyska i to wcale nie statystycznie, także można się przygotować do ew. hipotrofii płodu dzięki temu badaniu.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Agula92 Ekspertka

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki, dajcie znać jak po wizytach :) kciuki zaciśnięte !

Ja dzisiaj miałam pobieranie krwi na 8 badań, myślałam, że zwymiotuje przez to że na czczo ;/

Dzisiaj wykorzystałam stan błogosławiony i weszłam na badanie bez kolejki ;D mina ludzi czekających bezcenna

Kamsza lubi tę wiadomość

• Czarna_kawa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciukasy wizytowe!!!

Ja odgruzowywalismy domek w weekend,bo dzisiaj tesciowa przyjeżdża :) bardzo się cieszę,bo będę miała pomoc przy małej :) i planuje jej powiedzieć o ciazy...zreszta domyśli się jak będę jadła tak w kratkę i odmówię wspólnej kawy,bo coś ostatnio wcale nie mam na nią ochoty...a ja kocham kawę ;p

Kamsza lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • Magda - mbc Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sung wrote:
    Tzn jeśli na nifty wyjdzie źle a amnio dobrze to oddają kasę?
    Serio?
    No ale stresu nie oddadzą :(
    A jak nifty dobrze a amnio źle to też?

Amnio muszę ze względu na wiek...

Sung, wrzucę Ci linka, przeczytasz sobie o tym ubezpieczeniu: https://testnifty.eu/dlaczego-tylko-nifty-pro/

Jeśli i tak robisz amnio, to ja bym olała, amnio jest 100% badaniem :)

Sung lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:
    ja nie mam zamariu robic amnio, za bardzo inwazyjne.

To ty ile masz lat ze musisz robic amnio? ale to będziesz robic jak cos wyjdzie zle czy w ogole chcesz robic?

ryzyko to 0.1% nie uważam, żeby to był AŻ tak inwazyjne badanie...

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z niecierpliwością czekam na informacje o dzisiejszych wizytach :) ostatnio się chwalilam, że mam apetyt i nie mam mdłości no cóż już się wszystko zmieniło :( apetyt minął i dzisiaj zaliczyłam pierwsze wymioty ;)

Kamsza lubi tę wiadomość

• ines. Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna_kawa wrote:
    Kciukasy wizytowe!!!

Ja odgruzowywalismy domek w weekend,bo dzisiaj tesciowa przyjeżdża :) bardzo się cieszę,bo będę miała pomoc przy małej :) i planuje jej powiedzieć o ciazy...zreszta domyśli się jak będę jadła tak w kratkę i odmówię wspólnej kawy,bo coś ostatnio wcale nie mam na nią ochoty...a ja kocham kawę ;p

to tak jak ja! od miesiąca nie pije bo nie przejdzie, zawsze piłam 2-3 w ostatniej ciązy jedną dziennie a teraz nie ma opcji. jak tylko wyczuje kawe to wietrzenie bo nie wysiedze.

w ogóle nie zapeszając dziś drugi dzień bez mdłości. oby to już był koniec!

dziewczyny dawać info z wizyt :) do mojej jeszcze 3 tygodnie więc musze żyć waszymi ;)

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • ligotka Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadal czekam, myślałam że wejdę w miarę punktualnie, ale widać mam ćwiczyć cierpliwość ;)

Dzięki dziewczyny za kciukasy, dam znać oczywiście :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2018, 10:26

Kamsza lubi tę wiadomość

0d1yw1d3eeyh60bt.png
  • Patrycja28 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty dziewczyny! :)

co do kawy to ja zawsze ją uwielbiałam, dzień bez kawy to był dzień stracony a teraz? Od ponad dwóch tygodni na samo słowo kawa jest mi niedobrze, może ona dla mnie nie istnieć :P a myślałam że nigdy się nie odzwyczaję a tu proszę :)

w4sqgzu3rgmh9m7f.png
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki! Czekanie najgorsze :(
    Ja jadę na 15 :)

Mam masakryczny problem z zaparciem :( jem książkowo Ale ruchu mam mało i się kiszki mszcza :(

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • ines. Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale dziś mamy wysyp wizyt, czekamy na same dobre wieści :)

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Denerwuje sie jak przed swoja wizyta :)

• Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalnie stres na maksa!

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    ryzyko to 0.1% nie uważam, żeby to był AŻ tak inwazyjne badanie...

Ryzyko nie określa stopnia inwazyjności. Amnio jest badaniem mocno inwazyjnym, bo narusza się pęcherz płodowy, gdzie przy wolnopłodowych badaniach to tylko pobranie krwi.
    Aczkolwiek amniopunkcje wykonuje się w dzisiejszych czasach regularnie, wykonują te badania w odpowiednich warunkach i sama nie wiem, czy bym się nie zdecydowała.
    Chociaż nam proponowali w poprzedniej ciąży. Ale wtedy się nie zdecydowałam. Dziś mam inne podejście.

Mdłości mi zelżały. Niby fajnie, ale znowu się martwię... Straszny ten czas teraz :(

• kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, widzę, że macie wiedzę dot PAPPA. Jeżeli bada ono również przepływy łożyska, to jak to się może mieć w przypadku bliźniaków dwujajowych? Jak tam można sprawdzić przepływy? Jeżeli np jedno łożysko daje radę, a drugie nie?
    Wybaczcie prostotę pytania, ale zastanawiam się, czy jest sens w moim przypadku robienie tego badania?
    Tym bardziej, jeżeli np wiadomo, że jeden z Maluszków jest słabszy? Statystycznie nie jest to badanie w moim przypadku skazane na niepowodzenie?

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines,siostro ;p ja tez w ostatniej ciazy jedną dziennie piłam,a teraz od paru dni nawet nie sięgam po nią,bo sam zapach mnie drażni...a uwielbiam go przecież :D i ja tez bez mdłości od rana i wykorzystuje to na maksa,żeby zjeść śniadanie :)
    Co do wizyty moja dopiero 6 grudnia wiec tez czekam :)

Ligotka,trzymamy nadal kciuki!!!!

_Hope_,dla Ciebie już rozgrzewam paluchy! Dzisiaj na NFZ wizyta?

Mikaja,wiadomo,ze jak trochę ustępują mdłości to człowiek zachodzi w głowę czy wszystko ok,ale postaraj się dla poprawienia humoru zjeść coś pysznego :)

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • PannaEvans Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry
    Ja się właśnie obudziłam i trzymam kciuki za wizyty.

Co do kawy, moja babcia nieświadoma podawała mi kawę od 6rz codziennie. Spędzałam u niej całe wakacje bo rodzice pracowali. Do tego szklankę piwa.
    W wieku 12 lat piłam po 2-3 kawy, później odbijałam do 5. Chodziło o smak, bo kawa mnie nie pobudza.
    Uznałam ze to nic dobrego i w tym roku postanowiłam rzucić. Żaden problem mamy inkę itp. No i na wakacjach przestałam pic kawę regularnie, w kawiarni czy w gościach ok.
    Mojego tez przestawiłam, pierwsze 3 dni zdychał z bólu głowy, nie mógł wytrzymac. Później coraz lepiej i lepiej. Ale jak byliśmy na wakacjach nie było inki wiec zaczął znowu pic espresso (ja tez, z bayleysem) i się uzależnił wiec we wrześniu wrócił i znowu nie może żyć bez kawy.
    Dziewczyny po ciąży spróbujcie nie wracać do kawy, pijcie od okazji, a nie codziennie to jej nie będziecie potrzebowały. Po co komu uzależnienie. Ja nie lubie być od niczego uzalezniona, fajki paliłam tez od okazji.

panazuzanna lubi tę wiadomość

PCOS, endometrioza, tylozgiecie, a jednak można wpasc :p
    Niespodzianka ciąża, niespodzianka poród.
    16/06 w 37+2 przyszła na świat Margaretka ważąca 2730g.
    Margaret, o uroczym zdrobnieniu Daisy <3
‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ