Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
ines tego sie nie odczytuje nijak - to lekarz musi skorelować z wynikami usg - nie ma norm - nie ma sensu, żebyś to próbowała nawet interpretować. Jakoś niedawno mamaginekolog o tym mówiła. Lekarze to wrzucaja do jakiegos programu i to robi matematykę i wylicza ryzyko.
Mikka wow - bardzo szybko, ale Ty szczuplutka jesteś Ja próbowałam wczoraj i coś tam delikatnie mi śmignęło w oddali, ale nie jestem pewna. Tyle, że ja mam dużo tkanki tłuszczowej + blizna po cc+laparotomii też jest przeszkodą.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 13:44
Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
No właśnie tak tez wyczytałam ze bez usg i wprowadzenia do programu żeby przeliczyć na MoM nic mi to noe da.
Usg prenatalne mam 29-go wiec wtedy będzie pełny wynik. Gin chciał żebym z krwi zrobiła wcześniej i przyszła z wynikiem na usg to on wprowadza do programu i ma pełny obraz i interpretacje razem z usg.
Miało się czekać na wynik tydzień, święta wiadomo, a tu niespodzianka robiłam w piątek wieczorem jest już dziś.Magda - mbc lubi tę wiadomość
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Ja w 2017 w 6+1tc miałam rozpoznanego krwiaka na usg i lekarz uprzedził mnie że to bezwzględne wskazanie do pójścia na l4. Tym bardziej nie chcialam ryzykować że 8 miesięcy wcześniej straciłam ciąże z nieznanych przyczyn (badania nic nie wykazaly). Wiec od 6tc leżałam. W tej ciąży podobna historia - 6t5d rozpoznany krwiak na usg ale na l4 nie jestem bo wykorzystuje urlop za 2017 rok w środę konczy mi sie ten urlop i mam wizyte u lekarki więc wezmę l4, a urlop za 2018 rok odbiore w pozniejszym terminie. U nas chociaz tyle dobrze ze przez caly rok dostaje się 80% , a urlopu wypoczynkowego 100%.
Co do detektora to używam raz w tygodniu, przewaznie najlepiej slychac w okolicach blizny po cc. Czasem mam tak że przyłoze i od razu slysze piekne 160uderzen na minute, a czasem troche sie naszukam. Dziś 12+2tc dla mnie chyba nie ma lepszego wynalazku. Po niepokojących bólach uslyszenie bijacego serduszka jest ogromnym uspokojeniemines., mikaja lubią tę wiadomość
Mom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
mikaja wrote:Ja póki co detektor odłożę. Na szczęście nie stresuje mnie brak znalezienia tętna póki co. Poczekam do usg w środę.
Mam nadzieję, że będzie ok widać przez brzuch z tą moją oponą. Ale macica jest jeszcze dość nisko w sumie.
Pewnie, nie ma co sie stresowac jak nie slychac. Moja kolezanka 50kg przy 170cm wzrostu, chuda jakby uciekla z wybiegu a pierwszy raz uslyszala serduszko na detektorze po 16tc. Na takim samym ktory mam ja. Pytala lekarza o co chodzi, to jej odpowiedzial ze taka zabaweczka to u jedych dziala u innych nie i to ma zwiazek z polozeniem lozyska (chyba chodzilo o to czy jest to sciana przednia czy tylna ale pewna nie jestem).
Mom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
Ja mialam krew na pappa pobierana w piatek, usg bylo w czwartek i powiedzieli mi ze sie czeka 2-3 tygodnie na pelny wynik z wyliczeniem ryzyka. No zobaczymy co tam wyjdzie, nie znam wyniku testu z krwi :> wiem tylko ze wg pomiarow na usg jest bardzo dobrzeMom of 3
11.2011
11.2017
06.2019 -
Alxawl wrote:Pewnie, nie ma co sie stresowac jak nie slychac. Moja kolezanka 50kg przy 170cm wzrostu, chuda jakby uciekla z wybiegu a pierwszy raz uslyszala serduszko na detektorze po 16tc. Na takim samym ktory mam ja. Pytala lekarza o co chodzi, to jej odpowiedzial ze taka zabaweczka to u jedych dziala u innych nie i to ma zwiazek z polozeniem lozyska (chyba chodzilo o to czy jest to sciana przednia czy tylna ale pewna nie jestem).
Ty masz Angelsounds ten zwykly? dobrze kojarze?
Ja w poprzedniej ciazy uslyszalam serce od razu w 14 tc jak tylko do mnie przyszedl. Łozysko mialam na przedniej scianie, ale nawet mimo to. Ruchy tes czulam od 18tc. Takze dosc wczesnie biorac pow uwage fakt, ze najszczuplejsza nie bylam - 72kg przy 158 na starcie. W tym 14 tygodniu mialam cos 75kg juz.
Teraz nie mam pojecia gdzie lozysko ani nic. Mam tylko nadzieje, ze ma sie z dala od blizny po cc. Gdzies tam sie boje tego przyrastajacego lozyska do blizny po cc. To sa wlasnie takie rzeczy, o ktorych tez wiele kobiet decydujacych sie na cc nie wie. Nie wiem, jakie sa szanse na takie cos, ale mimo wszystko ryzyko jest zawsze. -
Alxawl wrote:Ja mialam krew na pappa pobierana w piatek, usg bylo w czwartek i powiedzieli mi ze sie czeka 2-3 tygodnie na pelny wynik z wyliczeniem ryzyka. No zobaczymy co tam wyjdzie, nie znam wyniku testu z krwi :> wiem tylko ze wg pomiarow na usg jest bardzo dobrze
A to widzisz u mnie odwrotnie, najpierw krew potem usg i od razu po usg pełny wynik.
Już sobie nie zawracam tym głowy, pozostaje czekać do 29go
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
ines. wrote:Mikka w którym miejscu złapałaś malucha? Bo pamietam ze w pierwszej ciąży pierwszy raz bardzo nisko tak jakby nad linia włosów. Przymierzalam się ponad tydzień temu ale nic nie znalazłam. Zamierzam dziś znowu spróbować.
ines. lubi tę wiadomość
url=https://www.suwaczek.pl/][/url] -
I to była chwila,dosłownie kilka sekund , potem znikło i za jakiś czas znowu pojawiło się na chwilę, gdyby nie było na wyświetlaczu tej częstotliwości bicia serca,pewnie bym się nawet nie zczaiła ,że to to właśnie tourl=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
Cześć, muszę poradzić. Dostalam przykaz zrobienia prenatalnych i testu papa. Namiar na lekarza co testy papa robi. I teraz moje pytanie co mam zrobić? Z nim sie umawiać, na własną rękę iść do laboratorium i tam mi pobiora krew? Usg prenatalne robi moja ginekolog ( należę prywatnie)SYNUŚ
Niedoczynność tarczycy
Po stracie w 20 tyg. ( Luty 2019 )
-
ines. wrote:A to widzisz u mnie odwrotnie, najpierw krew potem usg i od razu po usg pełny wynik.
Ines dokladnie niezamartwiaj sie na zapas.Bedzie dobrze.Wizyta zbliza sie niecale 2tyg.Czas szybko leci;) -
AgaRydz wrote:Cześć, muszę poradzić. Dostalam przykaz zrobienia prenatalnych i testu papa. Namiar na lekarza co testy papa robi. I teraz moje pytanie co mam zrobić? Z nim sie umawiać, na własną rękę iść do laboratorium i tam mi pobiora krew? Usg prenatalne robi moja ginekolog ( należę prywatnie)
Po pierwsze czy twoja ginekolog jest na liscie lekarzy z certyfikatem fmf? Z tego co wiem testy z krwi robi się w laboratorium. Chciała mieć wynik z krwi przed usg? Nie powiedziała gdzie go zrobić? Nie każde laboratorium robi.
No bo rzecz w tym czy ona chce sam wynik z krwi i dopasuje sama i zinterpretuje z usg, czy maja zinterpretować po usg czyli na wynik usg nałożą wynik z krwi i będzie wynik badań prenatalnych.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 15:46
-
To będzie extra czas jak już człowiek się będzie mógł uspokoić detektorem jeszcze tydzień i też spróbuję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 17:42
-
ines. wrote:A to widzisz u mnie odwrotnie, najpierw krew potem usg i od razu po usg pełny wynik.
Na wyniki nie patrzyłam, bo to musi iść do kompa na przeliczenie z tc, Twoim wzrostem, wagą etc.ines. lubi tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Hej dziewczyny!
Sory ze sie nie odzywałam ale ciagle byłam w biegu.
Juz po wizycie. Dziecko Ok, 4.6cm a na początku było ponoć za małe.
No i termin wychodzi 05.07.2019. Wg OM był 06.07 a wg owulacji 09.07.
Prenatalne bede robic 3 stycznia i pozniej kolejna wizyta 5 stycznia.ines., Sylka135, mikka86, Kamsza lubią tę wiadomość
PCOS, endometrioza, tylozgiecie, a jednak można wpasc :p
Niespodzianka ciąża, niespodzianka poród.
16/06 w 37+2 przyszła na świat Margaretka ważąca 2730g.
Margaret, o uroczym zdrobnieniu Daisy -
AgaRydz wrote:Cześć, muszę poradzić. Dostalam przykaz zrobienia prenatalnych i testu papa. Namiar na lekarza co testy papa robi. I teraz moje pytanie co mam zrobić? Z nim sie umawiać, na własną rękę iść do laboratorium i tam mi pobiora krew? Usg prenatalne robi moja ginekolog ( należę prywatnie)
Z wynikiem idziesz robić usg i to wszystko.
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
jak klikniesz tu na PL, to sprawdzisz, czy Twój lekarz ma aktualny certfikat (odnawia się go co roku).💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Dzięki dziewczyny, no właśnie dostałam od mojej lekarz namiar na innego lekarza z tym certyfikatem. W sensie nazwisko. Ze mam zrobić te badanie i potem na usg do mojej wrócić. Zdurnialam.
Moze zadzwonię do rejestracji tej Pani z certyfikatem i wypytam co i jak. ?SYNUŚ
Niedoczynność tarczycy
Po stracie w 20 tyg. ( Luty 2019 )
-
Xgirl co z tobą?
Agarydz zadzwoń i sie dopytaj. Wydaje mi się że twoja lekarka chce zobaczyć wynik od lekarza do którego dała Ci namiar.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 18:45