Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
poliś wrote:cześć dziewczyny
mam pytanie jak tam wasza waga? macie już jakieś dodatkowe kilogramy? u mnie już prawie 2 kg na plus..
Ja 2kg na minus. Schudlam 3 i juz 1 przybył. Cieszy mnie to. Ale kazdy juz widzi brzuszek, co tez jest mile.
INES ja juz mowilam jakie daty wizyt, ale widze,ze nie wpisane to powtorze: 8.02 16:00 wizyta
25.02 11:00 polowkowe. Imie coreczki - Margaret(ka) (pieszczotliwie nazywana przez naszych przyjaciol Margarynka)
My z M nosimy obraczki srebrne na lewej rece od poczatku zwiazku (doslownie, wpadl mi do mieszkania,zaczal mnie calowac, zalozyl obraczke i powiedzial, ze bede jego zona). Po slubie zmienimy na drewniane (piekne sa) nadal na lewej, ale slub przez ciaze przekladam na lipiec 2021 (mial byc w tym lipcu). Na prawej mam pierscionek z bialego zlota z szafirem wiec obraczka bedzie dopasowana - z niebieskimi i srebrnymi wstawkami.ines., Kamsza lubią tę wiadomość
PCOS, endometrioza, tylozgiecie, a jednak można wpasc :p
Niespodzianka ciąża, niespodzianka poród.
16/06 w 37+2 przyszła na świat Margaretka ważąca 2730g.
Margaret, o uroczym zdrobnieniu Daisy -
Lidzia norma jest do 92. Powinnaś zrobić krzywą.
Ja wczoraj wyciągnęłam swoją koleżankę piłkękręgosłup mi podziękuje
-
AgaRydz wrote:Ja mam mieszana obrączke, białe zloto i żółte (pasek po środku).
Ja mam podobnie, ale na odwrót - na zewnątrz żółte i w środku złote, a dodatkowo sa takie ranty/wgłębienia na całej długości.
xgirl wrote:To mnie ten dlugi wpis o wadach letalnych podczas polowkowych badan zalatwil.. juz myslalam, ze jakby bylo cos mega nie tak to dziecko dawno by umarlo. Teraz mam znowu powod do stresu. Jezuuu
Spróbuj spojrzeć na to z tej strony (może mało pozytywnej, ale realistycznej) - dziecko może umrzeć w każdym momencie. Jak sie urodzi zdrowe, to też. I ten strach będzie z toba do konca życia. Tak samo jak my możemy umrzeć w każdej chwili. Ale jakie sa na to statystyczne szanse? A no różne. Bądź dobrej mysli.
LidziA89 wrote:Mam jeszcze pytanie do dziewczyn z cukrzyca. Robiłam glukoze wyszła 100 norma w ciąży to podobno 92 mi lekarz mówi że 99 więc nie dał mi żadnego skierowania do diabetologa. Trochę się martwię bo tego prywatnego mam dopiero w lutym i on pewnie powie że mam iść do diabetologa.
Czy powinnam zrobić obciążenie glukoza? Czy do diabetologa trzeba skierowanie? I czy rodzinna może mi wypisać ten glukometr i paski?
Powinnaś mieć zrobione ogtt. Ale ten wynik już może oznaczać cukrzycę. Nie ma co zwlekać.
Cukrzyce diagnozuje sie tylko na podstawie badania krwi pobranej z żyły - te domowe glukometry stosuje sie tylko już przy zdiagnozwanej cukrzycy - nie mogą służyć w celach diagnostycznych.AgaRydz lubi tę wiadomość
-
LidziA89 wrote:Ktoś mi powie co z tymi polowkowymi? To jest refundowane na NFZ? Trzeba iść do jakiegoś lekarza z dobrym sprzętem?
Mam jeszcze pytanie do dziewczyn z cukrzyca. Robiłam glukoze wyszła 100 norma w ciąży to podobno 92 mi lekarz mówi że 99 więc nie dał mi żadnego skierowania do diabetologa. Trochę się martwię bo tego prywatnego mam dopiero w lutym i on pewnie powie że mam iść do diabetologa.
Czy powinnam zrobić obciążenie glukoza? Czy do diabetologa trzeba skierowanie? I czy rodzinna może mi wypisać ten glukometr i paski?
powinnaś zrobić krzywą. norma do 92.
ja wprawdzie mam hipoglikemie ale glukometr i recepte na paski dostałam bez problemu od rodzinnego. jeśli wyjdzie cukrzyca na pewno będzi potrzebna konsultacja z diabetologim.
co do połówkowych - w ciązy są 3 usg dokładne które powinno się robić u lekarza z certyfikatem (choć połówkowe ponoć niekonicznie), I trymestru, połówkowe i III trymestru, choc tego ostatnie to akurat ja nie robie bo moj gin ma te certyfikaty i to co ocenia sie w III trymestrze ocnia podczas zwyklej wizyty. chodząc na nfz masz zagwarantowane 4 usg w ciązy. nie wiem czy stricte jest refundowane i jak to wyglada na nfz bo chodze tylko prywatnie. ale raczej watpie zeby na nfz lekarz robili dlugie pol godzinne badanie z wydrukami i opisem. chyba ze sie myle.
wrzucę jeszcze raz linka do mamyginekolog co to za badanie i czemu służy:
https://mamaginekolog.pl/usg-polowkowe-ciazy/
https://mamaginekolog.pl/najczestsze-nieprawidlowosci-usg-polowkowym/
https://mamaginekolog.pl/najczestsze-odchylenia-usg-polowkowym-cz-ii/comment-page-1/
USG III TRYMESTRU
https://mamaginekolog.pl/usg-iii-trymestru-28-32-tyg/Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 14:44
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Witam się, trochę was zaniedbałam
musze was nadrobić
Padlo już tutaj pytanie na temat cukru, ja już miałam chyba z 3 razy badany, 1 miałam 79 a dwa razy po 80 z groszami. Wiec ja mam za każdym razem jak mam badac krewWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 14:36
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
_Hope_ wrote:Ja mam polowkowe 18 lutego
I jestem z siebie dumna bo teraz usg raz w miesiącu! Serio biorąc pod uwagę moja historię jestem dumna!
podziwiam cie, ja już wariuje czy wszystko jest dobrze! a gdzie tam wizyta
mikaja wrote:Ja tez 2kg na plus, ale to ponad tydzien temu - teraz znowu boje sie wchodzic na wage
ja już mam 1kg, wiec chyba powoli zaczyna się tycie
chociaż jestem jeszcze na minusie. brakuje 2 kg do mojej wagi z przed ciazyWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 14:39
mikka86 wrote:dokładnie,a jak ma być dziewczynka to mam zamiar szaleć z różem na całego
włącznie ze ścianami pokoju
sam roz? niezle! ja wole rzeczy neutralne, tyle pięknych ubranej jest i rzeczy ze nie wyobrażam sobie mieć tylko jednego koloru, oczywiście cos niebieskiego będzie ale nie ze wszystko.Eluska lubi tę wiadomość
nick nieaktualnyLidziA89 wrote:Ktoś mi powie co z tymi polowkowymi? To jest refundowane na NFZ? Trzeba iść do jakiegoś lekarza z dobrym sprzętem?
Mam jeszcze pytanie do dziewczyn z cukrzyca. Robiłam glukoze wyszła 100 norma w ciąży to podobno 92 mi lekarz mówi że 99 więc nie dał mi żadnego skierowania do diabetologa. Trochę się martwię bo tego prywatnego mam dopiero w lutym i on pewnie powie że mam iść do diabetologa.
Czy powinnam zrobić obciążenie glukoza? Czy do diabetologa trzeba skierowanie? I czy rodzinna może mi wypisać ten glukometr i paski? -
Hiszpaneczka wrote:Dziewczyny czy na każdej wizycie macie badanie ginekologiczne i potem usg?
Ja mam zazwyczaj samo usg. Ginekologiczne tylko jak zgłaszam sluz czy coś mnie niepokoi. Mój gin ma zasadę ze pacjentce w ciąży nie grzebie bez potrzeby.Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2019, 14:59
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny