X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba pomalu wraca mi smk i wech ale dalej czuje ze jestem przeziebiona i taka jakas rozbita, zmeczona. Podobno to moze troche potrwac..

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogole duzo wasze dzieci mowia? Moja moze z 10 slow... Wau wau, muuu, papapa, baba, tata, papa itp. Wg mnie troche to malo.

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To może przeziębienie a nie covid.
    Stachu nawija dużo. Po swojemu, poprawnie, po angielsku, po Śląsku i gwarę poznańska też wmiesza jak trzeba. Co jak mu pasuje tak mówi

preg.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko ze nigdy tak dlugo mnie przwziebienie nie trzymalo no i nigdy smaku i wechu nie stracilam. Jutro planuje na test isc. Zobaczymy.

Ale ze jak poprawnie nawija? W sensie zdaniami calymi czy jak? Poltoraroczne dziecko?

Mowicie do niego tez po ang?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2021, 09:31

f2wljw4zsg9z1tun.png

Wysłany: 3 stycznia 2021, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówi część wyrazów poprawnie, wyraźnie. Cześc mówi po swojemu czyli np mua zamiast mucha. Zamiast jabłko mówi apple,zamiast niebieski blue, łatwiej mu tak. Ale już wzięliśmy się za korekcję tego. Żeby nie mieszał. Jest w stanie sklecić proste zdanie. Czasem gada tak, że tylko my go rozumiemy. W sumie co chwilę inaczej

preg.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to super bo u mojej kiepsko to wyglada cos. Nie wiem czy to normalne czy isc z tym gdzies. Niby kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie ale sama juz nie wiem.a co u innych dziewczyn?

Po angielsku do niego tez mowicie czy tylko jakies pojedyncze slowa?

f2wljw4zsg9z1tun.png

Wysłany: 3 stycznia 2021, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż do niego mówi po angielsku i hiszpańsku. W w formie zabawy. Ja po polsku ledwo umiem mówić.

xgirl lubi tę wiadomość

preg.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha😂 no co Ty

Ja mowie po polsku, maz po niemiecku. Fajnie by bylo jakies angielskie przedszkole ogarnac ale ciezko bedzie. Choc teraz to ona w ogole nie mowi a co dopiero 3 jezyk wprowadzac😆

f2wljw4zsg9z1tun.png

Wysłany: 3 stycznia 2021, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podobno nauka języka ma sens dopiero po 3 roku życia. Jeśli będziemy chcieli wysłać Stacha na jakiś język to damy mu wybrać który chce.

preg.png
  • Monjaktalala Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikołaj jest trochę młodszy, bo z końcówki sierpnia, też nie mówi wiele - mama, tata, baba, dziadzia, naśladuje pieska, kotka, kaczkę, świnke i owce. Czasem uda mu się powiedzieć papa i tak lub nie. Mówię do niego dużo, opowiadam co robimy w danym momencie, pokazuje przedmioty i je nazywam, czytamy książeczki. Ale generalnie na tym etapie kompletnie nie zawracam sobie głowy tym czy mówi mało. Moja mama jest pedagogiem, mówi, że chłopcy z reguły odrobinę później się rozkrecają, ale są też wyjątki, zdarza się, że 2latek zaczyna składac proste zdania. Każde dziecko 'wystartuje' w swoim czasie.

KasiaLukasia lubi tę wiadomość

• xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monja o to moja jest dokladnie na takim poziomie tylko ze ona 2 miesiace starsza jest. W sumie moja chrzesnica jest z maja a i tak nie mowi wiecej. Juz sama nie wiem co o tym myslec, denerwowac sie czy nie😆

Karola ale tu nie chodzi o nauke jaka taka ze sie siedzi i uczy tylko o taka nauke przez mowienie i zabawe. Tak jezyk dziecko potrafi szybko zalapac bo go slyszy i nim mowi, nawet nie wie ze sie uczy. To jak "nauka" jezyka ojczystego. Dlatego fajne by takie przedszkole angielskie bylo gdzie by wychowawcy mowili po ang i to by byla ta nauka :P

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • Monjaktalala Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Xgirl, a z mężem w domu rozmawiasz po ang czy szprechacie? Bo jeśli po ang, to siłą rzeczy mała będzie miec dostęp do 3 języków? :)

Wysłany: 3 stycznia 2021, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    X moja córka zaczęła mówić jak miała 2,5 roku. Dopiero jak poszła do przedszkola to się rozkręciła. Do 2 rz życia mówiła bardzo mało.
    U niej i u Stacha stosowałam te same metody a jest bardzo duża różnica w mówieniu więc to zależy od dziecka

preg.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My juz od lat nie rozmawiamy po angielsku. Ale rzeczywiscie fajne by to bylo: ja po polsku, on po niemiecku a miedzy soba po ang i by byla z 3 jezykami obyta i by sie ich naturalnie uczyla. Niestety juz tyle lat ang nie uzywam ze pozapominalam sporo.

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    X moja córka zaczęła mówić jak miała 2,5 roku. Dopiero jak poszła do przedszkola to się rozkręciła. Do 2 rz życia mówiła bardzo mało.
    U niej i u Stacha stosowałam te same metody a jest bardzo duża różnica w mówieniu więc to zależy od dziecka
    No wlsnie tak bywa... Kazde inne.. Popatrz nawet na norme nauki chodzenia: mozna chodzic w wieku 9-10mies ale gorna granica jest 18mies wiec to mega duzy rozrzut. Z mowieniem pewnie podobnie. Problem jest taki ze nasluchalam sie wywiadow z logopedami na yt i na 2 lata dziecko powinno mowic 270slow. A moja umie z 10😆 Ma pol roku zeby mowic plus minus te 270. sama nie wiem. Oni zwracali tez uwage zeby nie czekac w nieskonczonosc az dziecko skonczy 2,3,4 lata jo im wczesniej zacznie sie z tym cos robic to lepiej. Tylko ze moze wszystko jest ok i to moje dziecie jest w gornej granicy normy i bez sensu lazac po logopedach. A moze nie jest ok? Kto to wie. I takie mam rozkminy😂

f2wljw4zsg9z1tun.png

Wysłany: 3 stycznia 2021, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A rozmawiasz z dzieckiem? Zadajesz jej pytania? Każesz powtarzać wszystko co się da? Bo samo gadanie do dziecka jest mało aktywizujące.

preg.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    A rozmawiasz z dzieckiem? Zadajesz jej pytania? Każesz powtarzać wszystko co się da? Bo samo gadanie do dziecka jest mało aktywizujące.
    No oczywiscie. Odkad sie urodzila to od razu gadalam, zadawalam pytania itp. Duzo tego u nas a efekty marne.

f2wljw4zsg9z1tun.png

Wysłany: 3 stycznia 2021, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm,u nas to super efekty daje.
    No ale każde dziecko jest inne. Nic nie zribisz🤷‍♀️ Ja pamiętam w jakim szoku byłam jak słyszałam 1,5 roczne dziecko Mai Bohosiewicz. Gadało pełnymi zdaniami. Mój mąż jak miał 18 miesięcy to adres swój umiał podać i imię i nazwisko, jak się mama nazywa i jak babcia. Moja córka jak miała 2 lata to wszystko co miało sierść to było "cići". Była mama,tata,baba,papa i jakieś tam może inne podstawowe słowa

preg.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojej corki kazdy zwierz to wau wau😂 Ostatnio pdkryla muuu ale za psami tez tak czasem wola wiec sie nie podniecam😂

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi kolezanka czasem pokazuje filmiki jak jej 19mies corka nawija to mi kopara opada za kazdym razem. Nawet rzeczowniki odmienia. Szok.

f2wljw4zsg9z1tun.png
‹‹ 3452 3453 3454 3455 3456 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ