X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w naszym biomarkecie kupiłam książkę o witaminach w ciąży i tam to już w ogóle jest kosmos.. Takie dawki wysokie, że szok.

Czuję ruchy tylko wieczorem jak leżę płasko na plecach.. W innych konfiguracjach zero. Ale też średnio mam czas ich "wysluchiwac", podobnie jak mikaja ;)

Moja mała ma 13,5 miesiąca i nadal chodzi tylko trzymając się kogoś za palec. Stoi samodzielnie, ale iść coś nie chce. Ostatnio ją zmusiłam na dworze, bo puściłam ją na takim błocie, że lęk przed klapnieciem na tyłek był silniejszy niż strach przed chodzeniem :p No i szła wściekła jak cholera, ale szła. Nie wiem czemu tak.. No ale co zrobić, dzielnie i cierpliwie czekamy, aż się zdecyduje sama.
    Za to gada jak szalona, to jest super <3

Jutro mam wizytę na 10 i w sumie jedyne co czuję to niepokój. No ale mam nadzieję, że jest ok.

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jeszcze nie czuje nic a nic

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea moja za to biegala jak miała 10 mies ale milczała jak zaklęta do 3 roku prawie

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola bylam przed, schudlam 7kg. Ale nie udalo mi sie zejsc do wagi z poczatku poprzedniej ciazy - zabraklo mi 6kg - nie spodziewlama sie ciazy z 1sc - myslalam ze zdaze schudnac :P Po tej ciazy sie ogarne. Teraz nie jestem na zadnej diecie. staram sie nie przeginac, ale nie zawsze sie udaje.

Casjopea może sie tak nauczyla - moj od poczatku zero wsparcia - byl zostawiony sam sobie :D A Twoja mala jak juz leci to zgina kolana, czy leci sztytwna jak sledz? U nas był problem, bo mały długo nie zginał kolan (prawdopodobnie wynik nozszenia butów i szyny przez większosc dnia) i leciał sztywny do tyłu - raz tak przywalił potylicą w podłogę, bo nie zdążyłam go złapac. Wylądowalismy na pogotowiu, bo tak sie przerazilam.

Kciuki za wizytę - tez wizytuję i też o 10, ale tutejszego czasu :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 10:17

• mikaja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje dziecko i latało i gadało szybko, ale u nas znowu opóźniony był rozwój motoryki mniejszej i troszkę zachowania społeczne - jakoś tak to tu określają - rozwiązywanie problemów itp. Ale nadgonił w żłobku. Tam dużo mają brudnych zabaw, dużo ogólnie zabaw takich rozwojowych, a ja w domu mu tego nie zapewniałam za dużo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 10:19

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A może spróbuj iść do dietetyka? Są fajne diety dla ciezarnych,nie wiem jak się czujesz z tą wagą ale jak urodzisz to będziesz sapać i prychać przy dwójce dzieci. No i te cholerne powikłania u ciężarnych z nadwagą. Dieta w ciazy wbrew pozorom fajnie się udaje.
    Moja biegała i trzaskała głową wszędzie. W ogole obydwie jedynki bardzo szybko wybiła bo ona biegała a nie chodziła

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola moj maz jest dietetykiem ;)
    Zbieram sie powoli do diete cukrzycowej, bo w poprzedniej ciazy fajnie dala rade i skonczylam na 13kg na plusie. Bez tego pewnie dobilabym do 25 jak moja mama :P
    Dam se rade ;)

• LidziA89 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :* Wracam!

Pomału dochodzę do siebie. Widziałam że przez ostatnie dni dużo tematów wyprawkowych. My jesteśmy z tym w lesie. Niby mieliśmy wózek wybrany Anex Sport też ten musztardowy ale po przeczytaniu opinii i spacerze po bulwarze w Gdyni gdzie przez pół godziny minelismy 4 takie wózki zrezygnowalismy. Mam tylko kilka ubranek i tyle :/

Mikka86 ja też nie czuje jeszcze ruchów.

Kciuki za dzisiejsze wizyty :)

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    A może spróbuj iść do dietetyka? Są fajne diety dla ciezarnych,nie wiem jak się czujesz z tą wagą ale jak urodzisz to będziesz sapać i prychać przy dwójce dzieci. No i te cholerne powikłania u ciężarnych z nadwagą. Dieta w ciazy wbrew pozorom fajnie się udaje.
    Moja biegała i trzaskała głową wszędzie. W ogole obydwie jedynki bardzo szybko wybiła bo ona biegała a nie chodziła
    Ale 15 kg to nie jest jakaś tragiczna nadwaga :D To bardziej przy otyłości należy się martwić o powikłania. Ważne tylko, aby w ciąży się nie powiększyła. :D

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Każda nadwaga mimo wszystko jest zla, obciaza dodatkowo serce itd - skraca zycie mowiac krotko. Ja sobie nie przyklaskuje. Jest jak jest. Nie zwalam na geny ani tarczyce. Urodze, to bede musiala sie doprowadzic do stanu dobrego, bo chce dozyc starosci i wnukow :P

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaja zgina ładnie kolana. Wedle mądrych tego świata chodzi prawidłowo, po prostu ma w sobie dużo asekuracji we wszystkim co robi. Jak np siadlo nam ogrzewanie i włączyłam farelke to raz poczuła ciepłe powietrze, powiedziałam jej, że gorące i od razu uciekła, by już nigdy więcej do tej farelki nie podejść.
    W ogole ruchowo nie jest orłem. Zaczęła pelzac dopiero jak miała 8 miesięcy, a raczkowac jak 11. Bardzo się tym przejmowałam, latałam po fizjoterapeutach itd., ale już mi przeszło :p

A z tym gadaniem to jest naprawdę słodka <3 Używa nawet takich wyrazów jak "kurtka" :D A wieczorem jak jest zmęczona to śpiewa sobie "aaa" od "kotki dwa", bo to jej zawsze śpiewam gdy zasypia. Jak dzwoni dzwonek to pyta "kto to", pokazuje jak ma kupę w gaciach albo gile w nosie.. No fajna jest, uwielbiam ją <3

Emma_ lubi tę wiadomość

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaSzczurek wrote:
    Ale 15 kg to nie jest jakaś tragiczna nadwaga :D To bardziej przy otyłości należy się martwić o powikłania. Ważne tylko, aby w ciąży się nie powiększyła. :D
    Teraz jest inaczej troszke,imu dziecini ciężarnych raczej stara się kontrolować wage juz jak sie zbliza do górnej granicy normy żeby nie dopuscic do nadwagi bo jednak kazdy nadprogramowy kg jest szkodliwy w tej grupie. Moja córka w ciągu 1,5 mies przytyła 9 kg czym dobiła do górnej granicy i miała natychmiast wprowadzoną diete na zalecenie lekarzy. Teraz są troszke inne czasy jednak i sie zwraca uwage na wage

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea mój chrześniak łaskawie ruszył tyłek jak miał 1,5 roku. Co oni sie namartwili o to a on zwyczajnie nie miał ochoty chodzic. Pozniej kieli jeszcze dwójke synów i kazdy późno chodził ale szybko mówili i wołali kupe. Najmłodszy jak miał rok to pampka ściągał bo mu przeszkadzał i tym sposobem byl wysadzany na nocnik juz bardzo wczesnie. Ale pełzali długo no :D

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jest to ze widełki rozwojowe są bardzo rozległe. Chodzenie to chyba 8-18 miesięcy wiec to ogrom czasu w życiu takiego malca przecież :)
    Ja się boje bo mój synek tak poprzeczkę ustawił ze jak drugie będzie się wolniej rozwijać to będę świrować :p

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja też napiszę coś o swojej wadze, w podstawówce i w liceum byłam pulchnym dzieckiem/nastolatką, mój dom należał do tych w którym jadło się tłusto bo kiełbasy,schabowe, bigosy były wyznacznikiem dobrobytu,a pulchniutkie dzieci były uważane za okaz zdrowia i tak się gotowało, 3 razy w tygodniu też mama piekła ciasta,które uwielbialiśmy. Jak skończyłam 20 lat postanowiłam coś z tym zrobić po przestawała mi odpowiadać moja waga i to jak jem, nie byłam jakoś baaardzo otyła,najwięcej ważyłam 75kg /163 cm . Udało mi się i schudłam do 54 kg, nie stosowałam ,żadnych specjalnych diet,bo nawet nie było mnie na nie stać, jadłam dużo mniej, nie tłusto ,kolacja lekka albo wcale i często zasypiałam głodna. Ale jak tylko popuściłam sobie trochę tyłam szybko, więc później przytyłam do 68 kg i znowu postanowiłam schudnąć (6 lat temu) i udało mi się znowu pozbyć 10 kg ,od tamtej pory pilnowałam się już cały czas i do ciąży nie przekroczyłam wagi 60kg ,zazwyczaj miałam 58-59 kg. Wiem ,że należę niestety do tych osób które jeśli chcą utrzymać wagę muszą się cały czas pilnować co jedzą i ile jedzą, teraz w ciąży oczywiście jem więcej,pozwalam sobie na więcej,wiadomo.. i już 66 kg, podczas gdy niektóre z was przytyły ok 2 kg albo wcale. No niestety po ciąży trzeba będzie znowu ostro wziąć się za siebie...

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    To jest to ze widełki rozwojowe są bardzo rozległe. Chodzenie to chyba 8-18 miesięcy wiec to ogrom czasu w życiu takiego malca przecież :)
    Ja się boje bo mój synek tak poprzeczkę ustawił ze jak drugie będzie się wolniej rozwijać to będę świrować :p
    Dokładnie tak. Chłopcy się generalnie rozwijają troszkę później niż dziewczyny i Rychu będzie mi pewnie przysparzal siwych włosów :D córką chodziła w 10 m-cu A pierwsze zdanie powiedziała jak miała rok i 7 m-cy. Szalenstwo.

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chłopcy rozwijają się później niż dziewczynki to oznacza ze moje drugie dziecko - dziewczynka(?) - samo z brzucha wyjdzie o własnych siłach :D bo młody wstał sam w wieku 8 miesięcy, w szynie :p samodzielnie poszedł w wieku 10,5 miesiąca :p

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Dokładnie tak. Chłopcy się generalnie rozwijają troszkę później niż dziewczyny i Rychu będzie mi pewnie przysparzal siwych włosów :D córką chodziła w 10 m-cu A pierwsze zdanie powiedziała jak miała rok i 7 m-cy. Szalenstwo.
    Na prawdę Ryszard będzie,czy tak tylko mówisz???

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio będzie Rysio :) nienawidzę tych nowomodnych imion albo imion zagranicznych nadawanych dzieciom w Polsce ;)

Mikaja generalnie i patrząc np na wszystkie dzieci z kwietnia z 2015 z wątku rowiesniczego to troszkę się później rozwijali chłopcy. Później mówili, później chodzili. Nie pamiętam ile nas wtedy było na gazecie Ale tylko jeden chłopiec mówił tak szybko i wyraźnie jak dziewczynki ;)

Edit. Co oczywiście potem nie ma absolutnie żadnego znaczenia bo w rezultacie wszyscy biegają i gadają. Ale pewnie będę porównywać rozwój Rysia i starszej córki i troszkę schizowac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2019, 11:33

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2019, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Serio będzie Rysio :) nienawidzę tych nowomodnych imion albo imion zagranicznych nadawanych dzieciom w Polsce ;)

Mikaja generalnie i patrząc np na wszystkie dzieci z kwietnia z 2015 z wątku rowiesniczego to troszkę się później rozwijali chłopcy. Później mówili, później chodzili. Nie pamiętam ile nas wtedy było na gazecie Ale tylko jeden chłopiec mówił tak szybko i wyraźnie jak dziewczynki ;)

Edit. Co oczywiście potem nie ma absolutnie żadnego znaczenia bo w rezultacie wszyscy biegają i gadają. Ale pewnie będę porównywać rozwój Rysia i starszej córki i troszkę schizowac.
    Każdy lubi co innego,jakby wszyscy lubili to samo to by było nudno :)

‹‹ 529 530 531 532 533 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ