Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Jejku nie mam.chwili ostatnio żeby z Wami posiedzieć syn jest bardzo absorbujacy. Mała kopię już jak szalona. Coś czytałam o częstotliwości badań morfo i moczu. Wiecie ,że mój lekarz już od stycznia mi nic nie zlecal ;/ teraz dopiero mam dostać plus krzywa cukrowa miodziopo prostu ;/
-
Messy92 wrote:Jejku nie mam.chwili ostatnio żeby z Wami posiedzieć syn jest bardzo absorbujacy. Mała kopię już jak szalona. Coś czytałam o częstotliwości badań morfo i moczu. Wiecie ,że mój lekarz już od stycznia mi nic nie zlecal ;/ teraz dopiero mam dostać plus krzywa cukrowa miodziopo prostu ;/
a chodzisz na nfz czy prywatnie?
ja mam wizyty raz w miesiacu i na kazdą mam miec morfologie i mocz + tarczyca ze wzgledu na hashimoto. dodatkowe wpisuje na kazdej wizycie co trzeba.
jak sprawdzalam te zalecenia ktore wklejalyscie to mialam wszystko zrobione. cytologii jedynie nie powtarzal bo robioną miałam w czerwcu.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Ines ,nie ma miarki w palcu i na pewno nie poda długości co do milimetra takim badaniem,ale myślę ,że lekarz z doświadczeniem,który przez ileś dziesiąt lat codziennie tak bada po kilka szyjek jest w stanie stwierdzić czy jest wystarczająco długa czy może być niepokojąco krótka,jeśli ma podejrzenie,że jest za krótka wtedy bada ją waginalnie przez sondę usg.
Eluska, KasiaLukasia lubią tę wiadomość
url=https://www.suwaczek.pl/][/url] -
Aska mnie tez denerwuje jak maz go wyrecza ogolnie to temat rzeka - tak zle i tak niedobrze Dziecko nie rozumie, ze trzeba sie spieszyc itd.
Ines moze po prostu mala tak Ci na szyjke naciska (jeszcz ejak mowisz, ze aktywna) - ja tak miewam - mialam od 24 tygodnia poprzedniej ciazy ale szyjka dluga do konca byla. Teraz saie tez zdarza - wczoraj tak mi machnela w szyjke, ze az podskoczylam - mlody sie przestraszyl i mnie zaczal przytulac
Inna sprawa, ze jak masz wiekszy brzuch tym razem, moze i wiezadla gorzej to znosza, to boli.
Kamsza oby bylo lepiej! -
mikka86 wrote:Ines ,nie ma miarki w palcu i na pewno nie poda długości co do milimetra takim badaniem,ale myślę ,że lekarz z doświadczeniem,który przez ileś dziesiąt lat codziennie tak bada po kilka szyjek jest w stanie stwierdzić czy jest wystarczająco długa czy może być niepokojąco krótka,jeśli ma podejrzenie,że jest za krótka wtedy bada ją waginalnie przez sondę usg.
Gorzej, jak Ci sie rozwarcie zacznie robic od strony pecherza plodowego - tak bylo u mnie. A to tyko na usg zobaczysz.ines. lubi tę wiadomość
-
mikaja wrote:Gorzej, jak Ci sie rozwarcie zacznie robic od strony pecherza plodowego - tak bylo u mnie. A to tyko na usg zobaczysz.
otóz to, Mikka widzę że bardzo ufasz swojej lekarce i ją tłumaczysz, fajnie, że jej ufasz. niefajnie, że ona nie przestrzega zaleceń dla badań które kobieta w ciąży powinna mieć robione.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Ines i jak ten wózior oceniasz z perspektywy czasu ? ciężki? łatwy dostęp do torby ? i czy gondola jest duża? - też mi wpadł gdzieś w ofercie i też obejrzałam kila filmików teraz szukam sklepu w którym będę mogła pojeździć.
Drobinka91 wow! bardzo fajne to łóżeczko choć ja zostaje przy tradycyjnym drewnianym
ale może jeszcze mi się coś zmieni
i wiecie tak czytam, że Wy już wyczuwanie jak te Maluszki są w Was ułożone - ja kompletnie nie wiem, mnie kopie raz tu raz tam ale najczęściej to w pępek.
-
Alisia wrote:Jestem w 22tc i 3 kg na plusie
Super Ja pewnie mam juz z 7kg ostatnio mialam 6, ale znowu 2 tygodnie na wadze nie stalam ;p
Gastro mam zacne jednak, ale wczoraj dodawalam sobie do fitatu co jadlam i wychodzi mi raptem 2000kcal, co przy moim trybie zycia powinno byc ok ale i tak odczuwam glod czesto -
mikaja wrote:Aska mnie tez denerwuje jak maz go wyrecza ogolnie to temat rzeka - tak zle i tak niedobrze Dziecko nie rozumie, ze trzeba sie spieszyc itd.
Ines moze po prostu mala tak Ci na szyjke naciska (jeszcz ejak mowisz, ze aktywna) - ja tak miewam - mialam od 24 tygodnia poprzedniej ciazy ale szyjka dluga do konca byla. Teraz saie tez zdarza - wczoraj tak mi machnela w szyjke, ze az podskoczylam - mlody sie przestraszyl i mnie zaczal przytulac
Inna sprawa, ze jak masz wiekszy brzuch tym razem, moze i wiezadla gorzej to znosza, to boli.
Kamsza oby bylo lepiej!
wiesz co moze tak być, bo ona siedzi bardzo nisko, czuje machania prawie jakby mnie ktos smyrał nooo, ze się przydko wyraże po ci-e serio tak to odczuwam, mam wręcz wrażenie, że za chwile wystawi reke i mi pomacha... syn był ułożony głowkowo bardzo wczesnie i jakos tak bardziej komforotwe były te kopniaczki. królewna upodobała sobie ułożenie poprzeczne i jest już dużo z tym gorzej.
mam nadzieje, że to to, a nie szyjka. ostatnio z szyjką nie miałam żadnych problemów, wręcz trzymała uparta podczas porodu i nic na nią nie działało. no nic zobaczymy. najwyzej jak bedzie bardzo zle przejade się do gina w niedziele na dyzur i niech sprawdza co tam się dzieje.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
Właśnie dzwonili ze szpitala. Szybki test moczu niewykazal nic, ale w laboratorium jiz wykazało jakąś infekcje. Moczu oddałam za mało aby stwierdzić w jakich ilościach i jaka infekcja jest dokładnie. Mam zadzwonić do lekarza rodzinnego i ponowic badania. Także o 15 będę dzwonić. A już myślałam że wszystko będzie dobrze.
-
33Sylwia wrote:Ines i jak ten wózior oceniasz z perspektywy czasu ? ciężki? łatwy dostęp do torby ? i czy gondola jest duża? - też mi wpadł gdzieś w ofercie i też obejrzałam kila filmików teraz szukam sklepu w którym będę mogła pojeździć.
powiem tak. jako wózek 2w1 oceniam go bardzo dobrze. duża gondola, pompowane koła, dobre amortyzatory. łatwy dostęp do torby, prowadzenie w porzadku, super fajna sprawa z uchwytem na kubek.
jako wózek ogólnie - fatalnie i drugi raz bym go nie kupiła.
- ciężki, w moim focusie nie zmiesci się stelaz i gondola do bagaznika. gondola musiala jezdzic z przodu.
- spacerówka jest totalnie do du*y i mlodemu bylo w niej po prostu nie wygodnie, do tego budka w spacerowce zle sie reguluje, tzn nie jestes w stanie jej ustawic zawsze tak zeby dziecku slonce nie swiecilo po twarzy
no ale to nie jest domena adamexa tylko każdego wózka 2w1. także co kto lubi, jeśli jestes zdecydowana na 2w1 to powinnas byc zadowolona. cena jest ok.Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
Ines u mnie jak sie glowkowo uklada to najgorzej, bo wlwasnie glowa mi tam sie wciska, ale kopniaki w szyjke to masakra - tez mam to uczucie, jakby w pochwie byla juz
Wiesz - tak na pocieszenie - pecherz plodowy to jest dosc gruby worek - w sensie no cholernie wytrzymaly - on tez szyjke chroni Ale jakbys miala sie martwic to lepiej isc. Lepiej isc 10 razy za duzo niz o 1 za malo.
Kamsza ostry bol brzucha przy zum jest typowym objawem wiec oby to 'tylko' to. Najwazniejsze, ze szybka diagnoza i wdroza leczenie. -
martwi mnie to, że to kłucie jest duzo bardziej intensywne jak biegam po mieście, czy sprzątam czy pobawię się intensywnie z synem, jak siedze na tyłku albo leże to jest okCórcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
ines. wrote:martwi mnie to, że to kłucie jest duzo bardziej intensywne jak biegam po mieście, czy sprzątam czy pobawię się intensywnie z synem, jak siedze na tyłku albo leże to jest ok
Miałam podobnie. Ale później zauważyłam że leżenie czasem niepomagalo -
Kamsza wrote:Miałam podobnie. Ale później zauważyłam że leżenie czasem niepomagalo
Kamsza a Tobie skraca się szyjka? przepraszam jesli pisałaś, a nie doczytałam.Kamsza lubi tę wiadomość
Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
ines. wrote:Kamsza a Tobie skraca się szyjka? przepraszam jesli pisałaś, a nie doczytałam.
Wybacz miało być cytuj a nie lubie.
Moja szyjka ma 3cm była sprawdzana pierwszy raz 1.5tyg temu dzisiaj też ale cały czas 3cm bez zmian i zamknięta. -
ines. wrote:martwi mnie to, że to kłucie jest duzo bardziej intensywne jak biegam po mieście, czy sprzątam czy pobawię się intensywnie z synem, jak siedze na tyłku albo leże to jest ok
Dzięki za opinie wozka, mieszkam na parterze na szczęście. Większość tych spacerowek jest dla maluchów nie wygodna choć nie wiem czemu.