X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • LidziA89 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:
    W ogole dzisiaj mam tego diabetologa i będę musiala się przestawić z tymi posiłkami, sniadanie pewnie kolo 8-9 to to będzie mi ciężko wstać, żeby specjalnie zjeść sniadanie i potem czuwac by po 1h badac krew.

Poki co podlamalo mnie to, te ograniczenia, klucie w palec itp. No nic.

Maz już wprowadza diete i ograniczenia, nie wiem jak dam rade z dnia na dzień się przestawić na inny tryb

Kłucie w palec nie jest takie straszne. Pyk i już nawet nue boli. Chociaż raz zrobiłam sobie siniaka na opuszuku 😁 też myślałam że cukrzyca w ciąży i koniec świata a przynajmniej się nauczyłam regularnie jeść. Co prawda jestem teraz na insulinie ale dzięki temu od czasu do czasu mogę sobie pozwolić na coś słodkiego albo Mc 😁

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3

Wysłany: 7 marca 2019, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LidziA89 wrote:
    Kłucie w palec nie jest takie straszne. Pyk i już nawet nue boli. Chociaż raz zrobiłam sobie siniaka na opuszuku 😁 też myślałam że cukrzyca w ciąży i koniec świata a przynajmniej się nauczyłam regularnie jeść. Co prawda jestem teraz na insulinie ale dzięki temu od czasu do czasu mogę sobie pozwolić na coś słodkiego albo Mc 😁

z dieta to jakos przeboleje chociaż zmiana jedzenia, godzin posilkow, produktów, może być troszkę trudne, ale te wlasnie klucie w palec, tego najbardziej się boje, palce pokłute, później już będzie bolało to ech.. tyle razy w ciągu dnia.

Poki co ciężko mi to sobie wyobrazić.

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka zalapiesz szybko :) Mnie kilka dni to zajelo, a samopoczucie paradoksalnie tak mi sie na tej diecie poprawilo wtedy, ze szok :) Zaluje ze potem nie udalo mi sie tego trzymac. Spotkalam sie ze stwierdzeniami, ze taka dieta cukrycowa, to dieta, ktora kazdy czlowiek powinien stosowac ;)

A chodzisz spac wczesnie, ze bedziesz musiala wstawac? Z reszta - zobaczysz - ja tam w weekendy wstawalam pozniej (w sensie spalam dluzej) i nic sie nie dzialo. Moze i u Ciebie tak bedzie :) uszy do gory - sa duze szanse, ze dolacze do Ciebie za 4-5 tygodni ;) Chociaz nie zycze sobie tego ;)

Hiszpaneczka lubi tę wiadomość

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam pierwszy nakłuwacz do dupy i po 2 dniach miałam całe palce sine. Byłam załamana bo nie potrafiłam sobie wyobrazić kolejnych miesięcy z takimi niewygodami. Zmieniłam nakluwacz i inne życie.
    A dieta wg mnie chociaż prosta to wcale nie łatwa. Normalnie człowiekowi się czasem chce cis dobrego a tym bardziej w ciazy. Ale jak mus to mus i tyle. Zwyczajnie zapisuję wszystko co mnie przez te miesiące ominęło i liczę że sobie odbije po porodzie 😊

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też leży w poprzek, tak Mu najwygodniej. Czasem tylko odwróci się i kopie mi albo w pęcherz albo szyjkę, ale głównie też leży jak na hamaku i nie lubi jak leżę na prawym boku, bo zawsze się wtedy wierci i kopie dopóki nie zmienię pozycji. 😜

Przyszło mi wczoraj łóżeczko 🙂

af72d3ebf63375aamed.jpg

Jedynie wyprać materiał, zastanawiam się nad jakimś materacykiem, muszę zobaczyć jakie dobre i czy w ogóle wymieniać, bo ten jest w idealnym stanie, ale to taka zwykła gąbka, nie wiem czy dla maluszka będzie ok 🤔 plus ewentualnie jakaś mata na materac i będzie git.

Hiszpaneczka, Sylka135, Panna_Justyna, ines., 33Sylwia, Eluska, kinga27.30, Czarna_kawa lubią tę wiadomość

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png
    1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖

• mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Ja miałam pierwszy nakłuwacz do dupy i po 2 dniach miałam całe palce sine. Byłam załamana bo nie potrafiłam sobie wyobrazić kolejnych miesięcy z takimi niewygodami. Zmieniłam nakluwacz i inne życie.
    A dieta wg mnie chociaż prosta to wcale nie łatwa. Normalnie człowiekowi się czasem chce cis dobrego a tym bardziej w ciazy. Ale jak mus to mus i tyle. Zwyczajnie zapisuję wszystko co mnie przez te miesiące ominęło i liczę że sobie odbije po porodzie 😊

Też zależy od cukrzycy - ja pamiętam piekłam sobie muffinki, robiłam omlety na słodko z banenam czy truskawkami na sniadania, posypywalam lekko czekolada i gdzies nie brakowalo mi slodkiego - a cukry trzymalam do 120 wtedy bo takie byly normy jeszcze. Tzn w UK byly do 140, ale w Pl jeszcze do 120 i gdzies trzymalam do tych 120 raczej.
    Tyle, ze ja mialam latwa w ogarnieciu cukrzyce najwyrazniej. Nie zawsze jest tak latwo.

• Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Hiszpaneczka zalapiesz szybko :) Mnie kilka dni to zajelo, a samopoczucie paradoksalnie tak mi sie na tej diecie poprawilo wtedy, ze szok :) Zaluje ze potem nie udalo mi sie tego trzymac. Spotkalam sie ze stwierdzeniami, ze taka dieta cukrycowa, to dieta, ktora kazdy czlowiek powinien stosowac ;)

A chodzisz spac wczesnie, ze bedziesz musiala wstawac? Z reszta - zobaczysz - ja tam w weekendy wstawalam pozniej (w sensie spalam dluzej) i nic sie nie dzialo. Moze i u Ciebie tak bedzie :) uszy do gory - sa duze szanse, ze dolacze do Ciebie za 4-5 tygodni ;) Chociaz nie zycze sobie tego ;)

w nocy w miare spie, ale zanim zasne to trochę mija, mam problem ze zasnac, rano mi ciężko wstać z kolei, tzn wstać wstane ale o 8 to będzie wyczyn :D

1usai09ki0pljcwv.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drobinka super! :)

https://www.materacarnia.pl/materace-dla-dzieci-i-mlodziezy/mini-bobo-materac-do-kolyski.html

Ten materac jest super - ma min 10cm wymagane (i zalecane przez specjalistow :P) przeze mnie :D sama go zamierzam kupić :)

Drobinka91 lubi tę wiadomość

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To Konrad cały czas leży poprzecznie, odwrócony dupką do świata. Nie czuję, żeby się odwrócił, bo czuję go słabiej niż starszaki (a miałam przy nich na przedniej ścianie łożysko, teraz mam na tylnej, więc jestem zdziwiona).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 11:14

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ja ten naklowacz i paski dostane dzisiaj u diabetologa? czy jak to wygląda?

1usai09ki0pljcwv.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drobinka91 ale super lozeczko :)

Drobinka91 lubi tę wiadomość

1usai09ki0pljcwv.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:

tez mam nadzieje ze odbije sobie to po ciąży.

1usai09ki0pljcwv.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajne sa te nakluwacze automatyczne - ja mam takie jakby dlugopis - uzywa sie jednorazowych igielek - on wystrzeliwuje, mozna ustawic jak gleboko ma sie wbic wiec mozna sobie dostosowac. Warto duzo wody pic, wtedy ta krew jakos latwiej idie ;) Mnie najbardziej zawsze bolal palec serdeczny i maly :P ale mialam zasade ze kazdego dnia klulam 2 palce 2 razy kazdy, nastepnego dnia kolejne 2, potem druga reka i tak kolko :D

• mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dokladnie ten zestaw:
    https://www.youtube.com/watch?v=1Ee7jEO0Rvc

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Rycho jednego dnia był miednicowo a następnego glowkowo. Lata jeszcze bo ma dużo miejsca 😊

No ja np nie mogę niczego co ma make poniżej 1850 jeśli chodzi o przemiał. A niestety z razowej mąki nie wszystko wychodzi zjadliwe. Ominely mnie ukochane pierogi z kapustą w święta, pyszności w urodziny i imieniny. Odbije sobie później. O czekoladzie nie ma mowy. Owoc tylko rano. No nie jest łatwo. A do tego ta dieta ma się nijak do mojego refluksu 😉
    Byle do lipca!

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lidzia nie ma sensu naciskac. Pewnie woli zobaczyć dziecko po drugiej stronie ;) ja czasami wolałbym iść sama a nie cala rodzinka ;) jak urodziła się nasza córeczka (która jest oczkiem w głowie mojego męża) to pierwsze co powiedział że nie moze doczekać się kiedy będzie starsza bo teraz to za bardzo nie wie co ma z nia robić ;)

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:
    A czy ja ten naklowacz i paski dostane dzisiaj u diabetologa? czy jak to wygląda?
    Na bank dostaniesz receptę na paski i może na paski do badania ketonow. Glukometr albo od diabetologa albo w aptece a nakluwacz jest w zestawie.

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylka135 wrote:
    Lidzia nie ma sensu naciskac. Pewnie woli zobaczyć dziecko po drugiej stronie ;) ja czasami wolałbym iść sama a nie cala rodzinka ;) jak urodziła się nasza córeczka (która jest oczkiem w głowie mojego męża) to pierwsze co powiedział że nie moze doczekać się kiedy będzie starsza bo teraz to za bardzo nie wie co ma z nia robić ;)

Kiedyś mnie takie teksty oburzały - kiedyś, czyt. jak nie miałam dziecka :D Teraz widze sens tego. Mój mlody juz jest taki fajny - takie dziecko ktore mowi, chce poznawac swiat, jest ciekawe i sie uczy wszystkiego jest takie fajne w porownaniu do malego bajtla, co tylko je, spi i placze :)

• mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope_ wrote:
    Na bank dostaniesz receptę na paski i może na paski do badania ketonow. Glukometr albo od diabetologa albo w aptece a nakluwacz jest w zestawie.

W Pl to refundują? Jest 'za darmo' czy sie cos doplaca?

• LidziA89 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:

Nakluwacz, glukometr i kilka pasków dostaniesz na pierwszej wizycie. A od lekarza powinnaś dostać receptę na paski dodatkowo.

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ