X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    W Pl to refundują? Jest 'za darmo' czy sie cos doplaca?
    Płaci się 30% ceny. Refundacja jest chyba jak się bierze kilka razy dziennie insulinę Ale tego nie jestem pewna.

mikaja lubi tę wiadomość

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Kiedyś mnie takie teksty oburzały - kiedyś, czyt. jak nie miałam dziecka :D Teraz widze sens tego. Mój mlody juz jest taki fajny - takie dziecko ktore mowi, chce poznawac swiat, jest ciekawe i sie uczy wszystkiego jest takie fajne w porownaniu do malego bajtla, co tylko je, spi i placze :)

A jak już potrafi pyskować, próbować twardo postawić na swoim, nie dadzą prze telefon porozmawiać, chcą we wszystkim pomagać, to już pełnia szczęścia 🤣

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:
    A jak już potrafi pyskować, próbować twardo postawić na swoim, nie dadzą prze telefon porozmawiać, chcą we wszystkim pomagać, to już pełnia szczęścia 🤣

A jak :P
    Mnie juz to 'Mikolaj siaaaaam!' do szalu doprowadza :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 11:39

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tak samo. Zwłaszcza jak się rano do przedszkola spieszymy na autobus. Oboje chcą wszystko sami. O ile Cypisek ubiera się sprawnie i tylko z zapięciem zamka ma problem, o tyle Monice zajmuje to sporo czasu. Z umyciem się to samo. Przy wsiadaniu do wózka - Monika sama się chce zapiąć, a Cypiś chce sam prowadzić ten wózek. Czy iść wypuścić kury (muszę go wtedy podnosić), czy sam chce otworzyć bramę (biegnie jak szalony i oczywiście wywróci się na największym błocie... 😪

Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlatego ja widze plusy ze moj wstaje teraz o 5 :D
    Ma czas spokojnie majtki na tylek wciagnac sam :D Czasami, jak tak wszystko sam i sam, to juz ja sama na niego zrzucam pewne aspekty i mowie, zeby cos zrobil - czasami ma dosc i konczymy z 'mama musi pomooooc' :D Dzisiaj zeby sie spokojnie wysikac powiedzialam, zeby rolety podslanial i zaslony :D rolety mamy te autmatyczne wiec tylko pociagnac i sie same zwijaja :D ~a z zaslonami wiem ze sie meczy, to wiedizalam, ze mam jakies 30 sekund zanim przyleci z 'mama musisz pomocooooc' :D

Aska1994 lubi tę wiadomość

• Kamsza Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja po wizycie nagłej w szpitalu jestem już w domu. Ból brzucha niedowytrzymania. USG prawidłowe szyjka bez zmian, z małą wszystko wporzadku.Mocz czysty. Zalecenia oszczędzać się i więcej leżeć. Ból powoli mija już nie jest taki jaki był gdy byłam w szpitalu.
    Teraz coś zjeść i do łóżka.

km5s8u69jm7ox3pn.png
    Larissa(35tc) 41cm 2490g :*
    1usa20mm80mnr9u9.png
    Jonathan(36tc) 2960g:*
    Nicole(*) nasz Aniołek(34tc)
    16.02-21.02
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak podziwiam, ze Monika Twoja smaa sie ubiera :) Moj za 3 miesiace skonczy 3 lata i dopiero od niedawna sam sie ubiera - ogarnia poki co buty, majtki, spodnie i czasem koszulki z krotkim rekawem :D

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczynam sie czuc jak ciężarna....ide takim krokiem ,jak baba w 9 miesiącu z 30 kg na plusie, mam wrqzenie ze moj brzuch jest ogromny,ciezko mi sie oddycha,chód szybszym krokiem jest odczuwalny w kroczu i w zadyszce,jak sie schyle to sie dusze,dodam tylko ze jak ktos nie wie,a mam luzniejsza bluzke to nawet nie widzi ciazy wiec ten wielgachny brzuch jest tylko w moim odczuciu taki wielki...

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ogóle dzisiaj stwierdziłam ze biore wolne od dziecka i jade do fryzjera właśnie,farba i podcięcie a później sie umówilam z kolezanka na kawe ktora sie skonczy pewnie pizzą. Jutro tesciowa wpada ale to na spokojnie.

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamsza wrote:
    Hej dziewczyny ja po wizycie nagłej w szpitalu jestem już w domu. Ból brzucha niedowytrzymania. USG prawidłowe szyjka bez zmian, z małą wszystko wporzadku.Mocz czysty. Zalecenia oszczędzać się i więcej leżeć. Ból powoli mija już nie jest taki jaki był gdy byłam w szpitalu.

Co było przyczyną ? Niestrawność ?

a31il5w.png

• Alisia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Zaczynam sie czuc jak ciężarna....ide takim krokiem ,jak baba w 9 miesiącu z 30 kg na plusie, mam wrqzenie ze moj brzuch jest ogromny,ciezko mi sie oddycha,

Mam to samo , codzienne chodzę na 5km spacery i po drodze każda babcia i dziadek mnie wyprzedza :P

a31il5w.png

• Emma_ Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamsza wrote:
    Ojej, współczuję. 🙁 Jakieś podejrzenia skąd ten ból? To były skurcze?

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamsza odpoczywaj!

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O 5? Cypka o 6 obudzić graniczy z cudem (na szczęście wstaję wcześniej o śniadanie robię). A co się nasłucham, idź sobie! Nigdzie idę! Zostaw mnie! Nie lubię! Nie chcę! 😂
    Ja się z jednej strony cieszę, że tak chcą być samodzielni, ale ciężko mi potem bieg pod górkę na przystanek, a wszelkie próby pomocy kończą się histerią, fochem i brakiem współpracy. Co innego u babci, tam nagle synuś nie ma rączek i wszystko za niego babcia robi (tak, to też mnie irytuje, że go z kolei we wszystkim wyręcza) 😋

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamsza, o kurcze, to się teraz oszczędzaj! Oby ból ustąpił i już nie wracał!

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Mam to samo , codzienne chodzę na 5km spacery i po drodze każda babcia i dziadek mnie wyprzedza :P
    Ja mam okropna zadyszke i ciezko mi sie oddycha, ide w przyszlym tygodniu do kardiologa bo bardzo mi sie to nie podoba. Ja wiem ze ciaza i zw wszystko uciska ale to chyba nie az tak powinno byc

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Ja jak weszlam do pomieszczenia gdzie grala glosna muzyka to maly zaczął.sie przeokrutnie wiercic i mialam.odczucie ze mu sie to nie podoba,ale jak masz zmaiar zanierac dziecko od poczatku do kościoła to lepiej niech sie przyzwyczaja, moze zapamieta dźwięk i jak sie urodzi nie będzie płakał jak opętany😁
    Kochana będzie się darł 😂 wiesz nie liczę na grzeczne, ułożone dziecko 😁

relgupjy0emg7fv2.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    uwaga nadrabiam!

Magda - mbc wrote:
    albo skurcze albo totalnie bezobjawowo.
    Generalnie na każdej wizycie powinnaś mieć mierzoną szyjkę przez usg transwaginalne.
    No i przynajmniej raz na każdy trymestr zrobić posiew z szyjki i pochwy.
    Szyjka, która ma 3cm jest już do obserwacji. 2,5cm to wartość graniczna.

mam mierzoną, miała 42 mm, a na ostatniej wizycie 15.02 38 mm, kolejna wizyta dopiero 22.03 dlatego mnie to kłucie martwi

33Sylwia wrote:
    Czy któraś z Was miała styczność z wózkiem bebetto lub adamex? Byłam mega pewna bebetto Holland ale po obejrzeniu w sklepie zawiodłam się dostępem do koszyka na dole.

ja mam adamex barletta - pytaj ;)

33Sylwia wrote:
    Ja się właśnie zastanawiam kiedy zacząć prac by nie robić tego dwa razy 😂 narazie organizuje miejsce 😁

Miłego dnia wszystkim 😘

chyba po weekendzie majowym będzie na czas ;) przynajmniej tak planuje :D

mikka86 wrote:
    ani razu w ciąży nie miałam posiewu, szyjkę miałam mierzoną tylko raz ,na wizycie dodatkowej prywatnej ,tylko dlatego,że sama się o to upomniałam, moja gin twierdzi ,że bada ją ręcznie ginekologicznie na każdej wizycie i czuje że jest odpowiednio długa,więc nie ma potrzeby jej mierzyć

sory Mikka ale to jest akurat bzdura totalna, badaniem waginalnym nie jest w stanie zmierzyć długości szyjki, ma miarkę w palcu? tylko na usg...

mikka86 wrote:
    Dziewczyny a cena Pampers 3-6 kg za 80 szt 38 zł to tanio?

w rossmanie jest teraz taniej ;) wycofują premium care i są 2-ki za 24,99 i 1-ki za 29 zł chyba. w każdym razie mega się opłaca i polceam się obkupić

mikka86 wrote:
    A w ogóle lepsze są po urodzeniu pieluszki 2-5 kg czy 3-6 kg ? Przypuszczając ,że rodzi się z wagą 3-4 kg. I ile dziecko używa najmniejszego rozmiaru?

młody urodził się 3040 i 54 cm - czyli standardowe dziecko, pierwszy tydzien, dwa najlepszy był rozmiar 0, potem jakiś miesiąc 1 i potem rozmiar 2

Emma_ wrote:
    Dziewczyny, w tych najmniejszych rozmiarach (58-62) kupujecie ciuszki z długim czy krótkim rękawem? Ja kompletnie nie wiem, w co takie dziecko ubierać. 😱

mniej więcej po równo dlugi i krótki, jest zasada, że noworodzia ubieramy o jedną warstwę więcej niż siebie

LidziA89 wrote:
    Czy wasi mężowie/partnerzy chodzą z wami na USG?

jak może to chodzi, w poprzedniej ciązy był na każdym, teraz róznie zalezy czy któraś babcia dostepna, żeby podrzucić małego. wychodzi tylko na badanie ginekologiczne

mikaja wrote:
    Mnie to już serio wszystko jedno :d Po moim porodzie został mi tylko jeden otwór w ciele, w który nikt nie zaglądał albo nic mi o tym nie wiadomo :D Al ei na tamte strefy przyjdzie pora, bo po porodzie będę musiała sie rozprawić z moimi nieprzyjacielami hemoroidami :/

hahahaha pomyslalam dokladnie to samo :D po porodzie dol nie jest obcy calemu personelowi szpitala wiec nie robi mi juz roznicy kto tam zaglda. a piersi? przy kp tez pol swiata chyba jzu widzialo wiec pokazanie ich lekarzowi nie robi mi wiekszej roznicy :D

mikka86 wrote:
    Mój jest ułożony "główkowo" i tak mam napisane na połówkowych, jejku jak mu tam tak wygodnie w takiej pozycji ..
    syn byl tak ulozony jakos od 20tc i do konca się juz nie odwrocil takze to dobry znak - za to teraz córa sobie lezy poprzecznie nakazdym usg i ide o zaklad ze nadal tak jest bo tak czuje kopańce, ciekawe czy mysli się przemiescic

Hiszpaneczka wrote:
    z dieta to jakos przeboleje chociaż zmiana jedzenia, godzin posilkow, produktów, może być troszkę trudne, ale te wlasnie klucie w palec, tego najbardziej się boje, palce pokłute, później już będzie bolało to ech.. tyle razy w ciągu dnia.

Poki co ciężko mi to sobie wyobrazić.

ja nie mam cukrzycy, ale hipoglikemie co za tym idzie tez czesto mierze cukier. razem z glukometrem dostaniesz taki długopis z igłą, ustawiasz go na odpowiednią grubośc i tak nakłuwasz, nie boli, nie zostają ślady. a aptece są tez nakłuwacze

Drobinka91 wrote:
    Mój też leży w poprzek, tak Mu najwygodniej. Czasem tylko odwróci się i kopie mi albo w pęcherz albo szyjkę, ale głównie też leży jak na hamaku i nie lubi jak leżę na prawym boku, bo zawsze się wtedy wierci i kopie dopóki nie zmienię pozycji. 😜

Przyszło mi wczoraj łóżeczko 🙂

af72d3ebf63375aamed.jpg

Jedynie wyprać materiał, zastanawiam się nad jakimś materacykiem, muszę zobaczyć jakie dobre i czy w ogóle wymieniać, bo ten jest w idealnym stanie, ale to taka zwykła gąbka, nie wiem czy dla maluszka będzie ok 🤔 plus ewentualnie jakaś mata na materac i będzie git.

oglądałam ten maaterac z chicco i wydaje mi się jak najbardziej ok! btw zadroszcze ze juz je masz!!!

mikaja wrote:
    W Pl to refundują? Jest 'za darmo' czy sie cos doplaca?

zestaw, jesli są wskazania za darmo mozna dostac od rodzinnego albo diabetologa. recepta na paski - płaci się groszze

Drobinka91 lubi tę wiadomość

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak w ogole to u mnie sajgon.

gratuluje pozytywnych wiesci z wizyt!

Kamsza mają jakis pomysl co jest przyczyną bólu?

ja juz jestem ogromna, martwi mnie to kłucie w dole, ale może wyczekam do wizyty. generalnie czas mi ucieka i nie wiem w co ręce włożyć. pasuje mi wreszcie zacząć coś kupować a ciągle brakuje mi na wsyzzstko czasu... staram się doczytywać z doskoku ale jakbym cos pomijała z lista to prosze mnie upominać!

btw mała ma bardzo bujne życie płodowe :D tak daje czadu i kopniakuje matke, że ja nie moge... tylko się położe już się zaczyna. przed wczoraj nie mogłam usnąć do 3 bo tak mnie kopała z każdej strony, że albo latałam sikać milion razy albo i tak nie mogłam przez te kopniaczki usnąć.

macie już skierowania na krzywą? ja ide już pod koniec przyszłego tygodnia...

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LidziA89 wrote:
    Nie chce go naciskać może w przyszłym tyg będzie chciał iść jak będę u drugiego lekarza. On ma teraz bardzo stresujące czas w pracy. Nie zapłacili mu za duże zlecenie a pracownika kasę trzeba dać do tego dziecko w drodze. Nie dziwię że się stresuję bo nigdy taki nie był.
    Ja tam jestem wyrozumiała na różne sytuacje jak nie chce to nie jego strata 😁 ale myślę że się wkrótce ogarnie - nie bierz tego do siebie, on się stara w inny sposób 😁 mężczyźni 😁 jak wpadam w furie raz za czas wszystko wygrane że aż mi głupio potem dwa dni ale na codzień staram się nie brać za wiele do siebie i nie wyolbrzmymiac sytuacji 😁

relgupjy0emg7fv2.png
‹‹ 647 648 649 650 651 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ