X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    No właśnie dziewczyny co do szkoły rodzenia to która z Was będzie chodzić albo już chodzi? a te które chodziły już we wcześniejszych ciążach wg Was warto? To będzie moje pierwsze dziecko , więc myślę że chyba powinnam trochę zasięgnąć wiedzy... A no i czy z mężami chodziłyście?

33Sylwia, daj znać jak pierwsze spotkanie jestem bardzo ciekawa..

Ja jutro o 7:30 mam się zgłosić na oddział patologii ciąży i tam będę mieć robione usg serca płodu, ze względu na wady serca w pierwszej ciąży... Ale stres ogromny już jest, tym bardziej, że u mojego prowadzącego już miesiąc nie miałam wizyty... Babka z rejestracji mówiła, że normalnie przyjmą mnie na oddział, ale nie będę leżeć i może do 14:00 uda się wypisać..
    To usg mam w szpitalu, w którym chce rodzić, i przy nim właśnie działa szkoła rodzenia, więc może od razu jutro się zapiszę..

Ja miałam chodzić do Bocianka przy Chałubińskiego, jak dzwoniłam w styczniu, to Pani mnie ledwo zapisała na marzec. Miałam zacząć w poniedzialek i miało to trwać do 30.05. Ale niestety ze względu na sytuację miejsce musiałam zwolnić.
    A u kogo prowadzisz ciążę?

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anngelikamarta wrote:
    Hej dziewczyny ja tak w wolnej chwili
    Od wczoraj w szpitalu jestem przyjechałam z tym torbielem a zbadali mnie ginekologiczne i zrobili usg i okazało się że skraca mi się szyjka na ten moment ma jakieś 21 mm, robią mi jakieś badania, ktg itd zobaczymy co będzie dalej
    A wczoraj usypiali mnie i miałam robiona tą operacje, mam nadzieję że nie będzie to miało wpływu na małego
    21 mm to jeszcze nie tak źle, a jeśli nie masz skurczy, to bądź spokojna :)
    W szpitalu na pewno zdecydują co z tym zrobić.

anngelikamarta lubi tę wiadomość

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • anngelikamarta Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj przyszli na obchodzie i pytali czy wyrażam zgodę na uspanie bo w przeciwnym razie musieliby mnie ciąć na żywca
    Miałam to 3 lata temu i wtedy było właśnie bez żadnego znieczulenia to wydzierałam się na cały szpital, nigdy więcej 😖dopytalam czy uspanie będzie miało jakiś wpływ, lekarz powiedział że jest to bezpieczne dla dziecka ale mimo wszystko stres jest😓
    Ta torbiel w miejscu kości ogonowej, a co do szyjki to nie wiadomo z jakiego powodu, wczoraj miałam wymaz robiony i obstawiam że założą mi ten pessar czy coś (nie znam się) ciekawe ile tu poleze 😏

3jvzi09ky700q2oc.png

12.06.2019r.~05:45 SN 36+6 Antoś 👶🏼💗❤️
    20 luty - 424g💗
    13 marzec - 760g ❣️
    3 kwiecień - 1060g💓
    2 maj - 1650g🍼
    27 maj - 2550g🙆‍♀️
  • poliś Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prowadzę u doktora Wiśniewskiego , natomiast wszystkie prenatalne robię u Curyło ( uważam, że jest najlepszy we Wrocławiu), no właśnie mam jutro to badanie na Chałbińskiego i tam chciałam się zapisać na tą szkołę, ale jak mówisz taka lipa z terminami... może się więc nie udać.. A ty u kogo prowadzisz?

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Ja prowadzę u doktora Wiśniewskiego , natomiast wszystkie prenatalne robię u Curyło ( uważam, że jest najlepszy we Wrocławiu), no właśnie mam jutro to badanie na Chałbińskiego i tam chciałam się zapisać na tą szkołę, ale jak mówisz taka lipa z terminami... może się więc nie udać.. A ty u kogo prowadzisz?
    Ja prowadzę u Fabijańskiego, on pracuje na Chałubińskiego, a przyjmuje w Ginemedica. Jestem bardzo zadowolona, gdyby nie jego czujność, to strach pomyśleć!
    Prenatalne też robi mi Fabijański, bo ma wszystkie certyfikaty, a poza tym, ja robiłam sobie NiftyPro, więc do usg referencyjnych podchodzę na lajcie :)
    A jak leżałam w wszpitalu 8dni, to co drugi dzień młody miał ocenę pracy serca, wód płodowych i łożyska i wszyscy mówili, że ciąża książkowa do wieku płodu.

Tam w Bocianku odbierają telefony, numer jest w internecie, zadzwoń i pogadaj :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 09:15

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anngelikamarta wrote:
    Wczoraj przyszli na obchodzie i pytali czy wyrażam zgodę na uspanie bo w przeciwnym razie musieliby mnie ciąć na żywca
    Miałam to 3 lata temu i wtedy było właśnie bez żadnego znieczulenia to wydzierałam się na cały szpital, nigdy więcej 😖dopytalam czy uspanie będzie miało jakiś wpływ, lekarz powiedział że jest to bezpieczne dla dziecka ale mimo wszystko stres jest😓
    Ta torbiel w miejscu kości ogonowej, a co do szyjki to nie wiadomo z jakiego powodu, wczoraj miałam wymaz robiony i obstawiam że założą mi ten pessar czy coś (nie znam się) ciekawe ile tu poleze 😏

jeśli miałaś wymaz i wyjdą bakterie, to winą skracania będą bakterie. Przeleczą Cię antybiotykiem i w zależności od długości szyjki po leczeniu założą pessar lub szew szyjkowy, tylko szew to znowu zabieg, ale w zzo, nie muszą Cię całkiem usypiać.
    A jeśli posiew będzie jałowy, to pewnie stwierdzą jak u mnie - niewydolność szyjki. Ja 5.03 miałam zakładany szew właśnie.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • anngelikamarta Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    jeśli miałaś wymaz i wyjdą bakterie, to winą skracania będą bakterie. Przeleczą Cię antybiotykiem i w zależności od długości szyjki po leczeniu założą pessar lub szew szyjkowy, tylko szew to znowu zabieg, ale w zzo, nie muszą Cię całkiem usypiać.
    A jeśli posiew będzie jałowy, to pewnie stwierdzą jak u mnie - niewydolność szyjki. Ja 5.03 miałam zakładany szew właśnie.
    Dzięki za informację, no nic zostało tylko czekać
    Za chwilę mam też ktg i obchód jest zobaczymy, może się czegos dowiem

3jvzi09ky700q2oc.png

12.06.2019r.~05:45 SN 36+6 Antoś 👶🏼💗❤️
    20 luty - 424g💗
    13 marzec - 760g ❣️
    3 kwiecień - 1060g💓
    2 maj - 1650g🍼
    27 maj - 2550g🙆‍♀️
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anngelikamarta dobrze, że to wyłapali - trzymam kciuki, żeby było ok :)

Co do narkozy - jest to wiadomo obciążenie dla organizmu, ale w dzisiejszych czasach stosuje się możliwie najmniejsze dawki. skoro wykonuje sie operacje wewnątrzmaciczne płodów, to i tutaj powinno być wszystko dobrze. Bądź dobrej myśli :)

• 33Sylwia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drobinka91 wizytę u lekarza mam ok 16 (to zależy jak zajmę sobie kolejkę więc ruszam z domu wcześniej może będę pierwsza) a szkole rodzenia na 16:30, także jak zdążę to będzie cud 😁

Dziś w nocy obudził mnie dziwny ból/skurcz w górze brzucha ale szybko przeszło. Mialyscie coś takiego? Mam nadzieję że to Leon odwalil jakiegoś rozciągacza i stąd ten ból. 😁

relgupjy0emg7fv2.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zaczynamy szkole rodzenia w maju,ja ide tam tylko po to żeby wybrac położną bo z mojej poradni nikt do mnie tyle km nie przyjedzie. Ide tam.jak na ścięcie,chciałabym chociaz troche odpoczac przed porodem a nie ciągle gdzies trzeba chodzic/jezdzic/załatwiać.
    Ja mam.dzisiaj sciaganego holtera,wydaje mi sie ze udalo mi sie wywolac napad rano wiec fajnie by bylo gdyby to bylo to i sie zapisało.
    Zcazynam czuc ogromny ból w kroczu i brzuchu ale juz wiem se to sa skoki wzrostowe(a raczej rozrostowe) i juz tak sie nie boję tego.Mam wrazenie ze moja pochwa za chwile otworzy sie jak pęknięcie asfaltu podczas trzesienia ziemi i wszystko mi wypadnie na podłoge. Do tego moj brzuch jest napięty tak jakby go miało rozerwac. Ciąza cudowny czas....człoqiel sie cieszy ze zrobił kupę tak jak wczesniej cieszyl sie z nowego ciucha albo prefumu

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola wspolczuje przezyc ciazowych. Tia...blogoslawiony stan...blogoslawiony w stres, plamienia, skurcze dziwne, zaparcia, hemoroidy i wiele wiele innych...

• Aska1994 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eeej, zwolnijcie z tymi szpitalami, co? To jeszcze nie czas 😘 trzymam kciuki, żeby każda z nas dotrwała do bezpiecznego czasu ☺️

Jak tak patrzę, to mi się szyjka skròciła z 37mm na 32mm. Ale biorąc pod uwagę historię mojej szyjki, to na nagłą akcję raczej nie mam co liczyć, to będzie cud jak zdziałamy chociaż jakiekolwiek rozwarcie. Chyba od 36tc zacznę działać 3s 😂 żeby ta cesarka taka całkiem na zimno nie była.

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    Ciąza cudowny czas....człoqiel sie cieszy ze zrobił kupę tak jak wczesniej cieszyl sie z nowego ciucha albo prefumu
    ❤️ Pięknie napisane... 🤣

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aska1994 wrote:
    To takie bardziej pieczenie w przełyku wg mnie, którego ciężko się pozbyć. Ja to tak odczuwałam.
    a no to więc ja mam coś innego

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym z rym mlekiem nie szlała na zgage bo o ile troche jak pomoże to ok ale w wiekszej ilosci jest tyle syfu ze szkoda zdrowia. Lepiej siemie lniane albo porzadna chemia czyli rennie.

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej to jest wynalezc winowajce i go unikać po prostu - ja wiem, ze serki waniliowe rolmlecz to u mnie pewna zgaga wiec nie jem, choc lubie :D jem truskawkowe w zamian jak juz :D

Moja mama ma taki głupi motyw, ze naje sie czegos, co wie, ze spowoduje u niej wzdecia czy bol watroby i zaraz po jedzeniu bierze jakies durne tabletki ktore minimalizuja te dolegliwosci - ma juz pełna apteczkę :/ O ile jeszcze espumisan sama uzywam, o tyle jakies hepatile na watrobe albo wlasnie rennie unikam. Rennie nigdy w sumie nie uzywalam nawet.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 10:05

• KasiaLukasia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez dopadla ostatnio zgaga. Wczesniej nie mialam w ogole pojecia o co chodzi. Mnie pomagają migdały. Po dokladnym pogryzieniu kilku sztuk efekt jest właściwie natychmiastowy.

Siedzę wlasnie na krzywej cukrowej. Nuuuuda.

dqprdf9hqua5dnr5.png
    atdci09kha8ndghq.png
  • Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet nie wiedziałam że bakterie są w stanie skrócić szyjkę 😱
    Tyle się tu ostatnio dzieje, że z utęsknieniem czekam na moją wizytę 2 kwietnia. Ma mi zmierzyć wtedy szyjkę (na moje życzenie) i zobaczymy.. będę mieć mierzoną po raz 1, dotychczas tylko mi mówili na oko "długa i zamknięta " albo "dobrze trzyma dzieciaka" jak pytałam czy z nią wszystko ok.

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png
    1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖

• Alisia Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaLukasia wrote:

Siedzę wlasnie na krzywej cukrowej. Nuuuuda.

Siedzimy razem 🤪🤪🤪

KasiaLukasia lubi tę wiadomość

a31il5w.png

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 21 marca 2019, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wiem ze nie moge jeść np bananów. Powoduje to taka zgage ze mam ból za moskiem jakbym miała zawał,to samo szczypiorek i gazowane napoje. Po serkach znowu mam.lekka zgage tylko ale tez wole unikac bo mam wrazenie ze za przeproszeniem,wymiociny stoja mi w gardle ale nie mam bólu takiego. Ja z resztą od 15 lat mam wrzody żoładka i nadżerki w przełyku wiec wiem czego unikać i co mi pomaga. Np ogolnie poleca sie wode mineralna a ja po niej mam mega zgage,musi byc herbata albo woda np z sokiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 marca 2019, 10:12

p19uqqmzs3gk4a7x.png
‹‹ 705 706 707 708 709 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ