X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Kupiłam 4 do spania i 2 do wózka :-)

W Norwegii taniej niż w Polsce :P ja zapłaciłam po 25-30 zł

Jeden taki a reszty już nie mogę znaleźć ;-)

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0481403006.html
    Ja mam 3 do spania i jestem ciekawa jak się sprawdzą. 🙂 Będziemy testować.

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:
    A jak czesto czujecie ruchy i kiedy zaczynacie sie niepokoic?

Ja czuję co 2 godziny jak w zegarku ;-) i jak się nie odezwie to się denerwuję :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 20:24

a31il5w.png

• tka_aa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alisia wrote:
    Ja czuję co 2 godziny jak w zegarku ;-) i jak się nie odezwie to się denerwuję :P

no to mazz fajnie ;p ja np czuje przez 3h co 15 minut a pozniej 5h cisza ;)

• tka_aa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale tak naprawde to ruchy chyba do 28 tc moga byc nieregularne i z nawet kilkudniowymi przerwami? Tak gdzies czutalam

• Emma_ Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wystarczy, że młode odzywa się po jedzeniu czy podczas leżenia - wtedy jestem spokojna. Odkąd czuję ruchy zdarzył się jeden spokojniejszy dzień i jeden taki cichy (dziś).

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:
    A jak czesto czujecie ruchy i kiedy zaczynacie sie niepokoic?

bo np ja dzisiaj czulam od rana do 15 dosc intensywnie. Pozniej juz mnirj ale bylam u lekarza sporo chodzilam, duzo rozmawialam z ludzmi, siedzac na kanapie i do teraz cisza. I sie zastanawiam, no tez sie troche niepokoje, ale to chyba juz przesada ;p uspokoje sie pewnie za pare godzin jak poloze sie do lozka sama, bez gadania to bedzie sie wiercic ;)
    Ja czuję Dzidziola praktycznie codziennie nad ranem tak od 4 aż dotąd dopóki nie wstanę czyli do 6 ,w ciągu dnia to różnie,u mnie jeszcze te ruchy są na tyle delikatne, że poprostu w dzień nie mam czasu się na nich skupiać, praca itp.myślę , że one są tylko je przeoczam , a więc jak wracam wieczorem z pracy to często włączam detektor

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 20:37

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • Emma_ Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:
    Ale tak naprawde to ruchy chyba do 28 tc moga byc nieregularne i z nawet kilkudniowymi przerwami? Tak gdzies czutalam
    Tak właśnie jest. Potem trzeba liczyć ruchy i jeśli jest ich mało albo nie ma ich wcale, to trzeba reagować.

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • Alisia Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:

No tak , ale ja malutką czuję od 16tc i już się przyzwyczaiłam do tego rytmu ;-) wiem że nie powinnam się przejmować no ale ......

a31il5w.png

• Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio potem trzeba liczyć ruchy? Przez cały 3 trymestr? 😜

Ja mojego brzdąca czuję ostatnio codziennie ale dość nieregularnie, tzn obowiązkowo rano jak się obudzi(my) i jak zjem śniadanie, potem trochę buszuje i idzie spać i w ciągu dnia to tak różnie, raz czuję, a raz nie, ale nie martwię się tym w ogóle, bo jak był czas że przez kilka dni była cisza (podróż, pogrzeb itp) to też odpalałam detektor, dużo mi to daje. 🙂 czasem też właśnie Go prowokuję czymś słodkim albo kwaśnym, wtedy od razu się budzi 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 20:41

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png
    1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drobinka91 wrote:
    Serio potem trzeba liczyć ruchy? Przez cały 3 trymestr? 😜
    To chyba nic by nie mozna było robić,tylko skupiać się na ruchach i je liczyć 😜 u mnie nie realne i trochę bez sensu

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widze ze wszedl moj dzisiejszy temat czyli ruchy a raczej ich brak,mojego małego nie czułam od rana i o 15 zglosilam lekarzowi ale jest ok. Dawno nie mial takiego leniwego dnia. Ale powiem Wam ze lekarz mowil ze dzisiaj duzo dzieciaków bylo spokojnych. Taki dzień

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    To chyba nic by nie mozna było robić,tylko skupiać się na ruchach i je liczyć 😜 u mnie nie realne i trochę bez sensu
    Dla mnie też, człowiek robi tyle czynności w ciągu dnia, że nie wyobrażam sobie tego. Wiem że są takie aplikacje, które liczą Ci aktywność dziecka poprzez kopnięcia, ale dla mnie to też kosmos, przecież nie będę non stop chodzić z telefonem i klikać 😁
    Wiem że trzeba na to zwracać szczególną uwagę w tym ostatnim trymestrze, ale liczyć na pewno nie będę 😉

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png

• Drobinka91 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola a jak sytuacja u Ciebie, coś się zmieniło ?

No dziś wyjątkowo leniwy dzień, jak zmierzyłam sobie ciśnienie to nie wiedziałam jak ja jeszcze stoję, 90/44 🙈 ale lepsze ponoć niskie ciśnienie niż wysokie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 20:49

qb3ce6yd8925ak7r.png
    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
    klz9e6ydh37227gp.png

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drobinka91 wrote:
    Dla mnie też, człowiek robi tyle czynności w ciągu dnia, że nie wyobrażam sobie tego. Wiem że są takie aplikacje, które liczą Ci aktywność dziecka poprzez kopnięcia, ale dla mnie to też kosmos, przecież nie będę non stop chodzić z telefonem i klikać 😁
    Wiem że trzeba na to zwracać szczególną uwagę w tym ostatnim trymestrze, ale liczyć na pewno nie będę 😉
    No właśnie to już mi się wydaje przesada , żeby liczyć ruchy, wątpię ,żeby nasze matki robiły takie rzeczy, jestem w stanie stwierdzić czy rusza się i czy się nie rusza , a nie porównywać a w tej godzinie kopnął 15 razy a w tej godzinie tylko 3 😅

Drobinka91 lubi tę wiadomość

• Emma_ Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli dobrze pamiętam, to powinno być do dziesięciu ruchów w okresie największej aktywności, więc to nie jest tak, że liczycie i zapisujecie każdy ruch. Ja jeszcze tego tematu nie zgłębiałam aż tak i przyznam, że nie tyle mnie to zniechęca co przeraża, bo dziecko to nie maszyna, jednego dnia ma ochotę na szaleństwa, a innego na sen i odpoczynek, a takie nerwowe oczekiwanie na określoną liczbę ruchów może przynieść tylko więcej nerwów i zmartwień mamie. Ja na pewno porozmawiam o tym z moim lekarzem.

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli my same mamy bardziej intensywny dzień, dużo chodzimy, to i Maluch jest ukołysany. A z tym liczeniem ruchów, to bardziej chodzi o to, że jak coś niepokoi, to żeby się położyć i jak w ciągu godziny jest minimum 10 ruchów, to jest ok. Czasem się dostaje kartkę do zapisywania i liczenia ruchów, ale ilu lekarzy jeszcze to stosuje, to nie mam pojęcia.

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • mikka86 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emma_ wrote:
    Jeśli dobrze pamiętam, to powinno być do dziesięciu ruchów w okresie największej aktywności, więc to nie jest tak, że liczycie i zapisujecie każdy ruch. Ja jeszcze tego tematu nie zgłębiałam aż tak i przyznam, że nie tyle mnie to zniechęca co przeraża, bo dziecko to nie maszyna, jednego dnia ma ochotę na szaleństwa, a innego na sen i odpoczynek, a takie nerwowe oczekiwanie na określoną liczbę ruchów może przynieść tylko więcej nerwów i zmartwień mamie. Ja na pewno porozmawiam o tym z moim lekarzem.
    No i dlatego ja nie mam zamiaru tego liczyć ani zapisywać ,dla mnie to bez sensu

• tka_aa Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale z ta intemsywnoscia to chyba pozniej? bo ja tez np gdzies slyszalam ze w 28 tc powinno sie mniej wiecej czuc 10 ruchow na 12 h. No niestety, liczenie ruchow to nastepne fiksacje i stres ;/ i zastanawianie sie czy jak sie rusza mniej/wiecej czy juz sie zglaszac do szpitala. Tez mnie to przeraza jakos...
    Co do ruchow to ja tez np nie czuje ich po lewej stronie. podejrzewam, ze mam tam chyba lozysko, ktore jest na przedniej scianie i wycisza te ruchy ;)

• Emma_ Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikka86 wrote:
    No i dlatego ja nie mam zamiaru tego liczyć ani zapisywać ,dla mnie to bez sensu
    Mikka, ale przecież nikt cię do tego nie namawia ani tym bardziej nie zmusza. 🙂 Będziesz robić jak zechcesz, ja tylko napisałam, że przeczytałam o takich zaleceniach. Sama nie mam zdania, ale też nie będę protestować, jeśli mój lekarz zaleci mi liczenie ruchów dziecka. Dla mnie dobro dzieciątka jest najważniejsze i jeśli będzie to wymagało ode mnie chwili refleksji w ciągu dnia, to poświęcę się. 😉

33Sylwia lubi tę wiadomość

qb3cg7rfycx8vq7e.png
    lprkj48ahla5owvn.png
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 20 marca 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero po 30tc te 10 ruchów na godzinę może być wymagane. Teraz wszystko jeszcze tak delikatnie czuć, a potem to już będzie wypinanie różnych części ciała przez brzuch i wrażenie, że zaraz wyjdzie przez pępek :) nie ma też co świrować z tym liczeniem. Każde dziecko ma swój rytm aktywności. Jedno jest spokojniejsze (u mnie Cyprian był spokojny, w sumie dalej jest z tych spokojniejszych), Monika się bardzo dużo i często w brzuchu ruszała (teraz też jest ruchliwa i żywsza niż brat), a u Jacka jeszcze ciężko stwierdzić, zależy jaki dzień, jak jest ułożony, ile chodzę, co jem itd :)

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
‹‹ 703 704 705 706 707 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ