Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Alisia wrote:Kupiłam 4 do spania i 2 do wózka
W Norwegii taniej niż w Polsce ja zapłaciłam po 25-30 zł
Jeden taki a reszty już nie mogę znaleźć
https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0481403006.html
-
tka_aa wrote:A jak czesto czujecie ruchy i kiedy zaczynacie sie niepokoic?
bo np ja dzisiaj czulam od rana do 15 dosc intensywnie. Pozniej juz mnirj ale bylam u lekarza sporo chodzilam, duzo rozmawialam z ludzmi, siedzac na kanapie i do teraz cisza. I sie zastanawiam, no tez sie troche niepokoje, ale to chyba juz przesada ;p uspokoje sie pewnie za pare godzin jak poloze sie do lozka sama, bez gadania to bedzie sie wiercicWiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 20:37
url=https://www.suwaczek.pl/][/url] -
tka_aa wrote:Ale tak naprawde to ruchy chyba do 28 tc moga byc nieregularne i z nawet kilkudniowymi przerwami? Tak gdzies czutalam
No tak , ale ja malutką czuję od 16tc i już się przyzwyczaiłam do tego rytmu wiem że nie powinnam się przejmować no ale ......
-
Serio potem trzeba liczyć ruchy? Przez cały 3 trymestr? 😜
Ja mojego brzdąca czuję ostatnio codziennie ale dość nieregularnie, tzn obowiązkowo rano jak się obudzi(my) i jak zjem śniadanie, potem trochę buszuje i idzie spać i w ciągu dnia to tak różnie, raz czuję, a raz nie, ale nie martwię się tym w ogóle, bo jak był czas że przez kilka dni była cisza (podróż, pogrzeb itp) to też odpalałam detektor, dużo mi to daje. 🙂 czasem też właśnie Go prowokuję czymś słodkim albo kwaśnym, wtedy od razu się budzi 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 20:41
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖
-
Widze ze wszedl moj dzisiejszy temat czyli ruchy a raczej ich brak,mojego małego nie czułam od rana i o 15 zglosilam lekarzowi ale jest ok. Dawno nie mial takiego leniwego dnia. Ale powiem Wam ze lekarz mowil ze dzisiaj duzo dzieciaków bylo spokojnych. Taki dzień
-
mikka86 wrote:To chyba nic by nie mozna było robić,tylko skupiać się na ruchach i je liczyć 😜 u mnie nie realne i trochę bez sensu
Wiem że trzeba na to zwracać szczególną uwagę w tym ostatnim trymestrze, ale liczyć na pewno nie będę 😉
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
-
Karola a jak sytuacja u Ciebie, coś się zmieniło ?
No dziś wyjątkowo leniwy dzień, jak zmierzyłam sobie ciśnienie to nie wiedziałam jak ja jeszcze stoję, 90/44 🙈 ale lepsze ponoć niskie ciśnienie niż wysokie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2019, 20:49
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
-
Drobinka91 wrote:Dla mnie też, człowiek robi tyle czynności w ciągu dnia, że nie wyobrażam sobie tego. Wiem że są takie aplikacje, które liczą Ci aktywność dziecka poprzez kopnięcia, ale dla mnie to też kosmos, przecież nie będę non stop chodzić z telefonem i klikać 😁
Wiem że trzeba na to zwracać szczególną uwagę w tym ostatnim trymestrze, ale liczyć na pewno nie będę 😉Drobinka91 lubi tę wiadomość
url=https://www.suwaczek.pl/][/url] -
Jeśli dobrze pamiętam, to powinno być do dziesięciu ruchów w okresie największej aktywności, więc to nie jest tak, że liczycie i zapisujecie każdy ruch. Ja jeszcze tego tematu nie zgłębiałam aż tak i przyznam, że nie tyle mnie to zniechęca co przeraża, bo dziecko to nie maszyna, jednego dnia ma ochotę na szaleństwa, a innego na sen i odpoczynek, a takie nerwowe oczekiwanie na określoną liczbę ruchów może przynieść tylko więcej nerwów i zmartwień mamie. Ja na pewno porozmawiam o tym z moim lekarzem.
Drobinka91 lubi tę wiadomość
-
Jeśli my same mamy bardziej intensywny dzień, dużo chodzimy, to i Maluch jest ukołysany. A z tym liczeniem ruchów, to bardziej chodzi o to, że jak coś niepokoi, to żeby się położyć i jak w ciągu godziny jest minimum 10 ruchów, to jest ok. Czasem się dostaje kartkę do zapisywania i liczenia ruchów, ale ilu lekarzy jeszcze to stosuje, to nie mam pojęcia.
Drobinka91 lubi tę wiadomość
Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
Monia urodziła się 16.03.2017r💕
Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
Tak się spełnia marzenia!
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥 -
Emma_ wrote:Jeśli dobrze pamiętam, to powinno być do dziesięciu ruchów w okresie największej aktywności, więc to nie jest tak, że liczycie i zapisujecie każdy ruch. Ja jeszcze tego tematu nie zgłębiałam aż tak i przyznam, że nie tyle mnie to zniechęca co przeraża, bo dziecko to nie maszyna, jednego dnia ma ochotę na szaleństwa, a innego na sen i odpoczynek, a takie nerwowe oczekiwanie na określoną liczbę ruchów może przynieść tylko więcej nerwów i zmartwień mamie. Ja na pewno porozmawiam o tym z moim lekarzem.url=https://www.suwaczek.pl/][/url]
-
ale z ta intemsywnoscia to chyba pozniej? bo ja tez np gdzies slyszalam ze w 28 tc powinno sie mniej wiecej czuc 10 ruchow na 12 h. No niestety, liczenie ruchow to nastepne fiksacje i stres ;/ i zastanawianie sie czy jak sie rusza mniej/wiecej czy juz sie zglaszac do szpitala. Tez mnie to przeraza jakos...
Co do ruchow to ja tez np nie czuje ich po lewej stronie. podejrzewam, ze mam tam chyba lozysko, ktore jest na przedniej scianie i wycisza te ruchy -
mikka86 wrote:No i dlatego ja nie mam zamiaru tego liczyć ani zapisywać ,dla mnie to bez sensu
33Sylwia lubi tę wiadomość
-
Dopiero po 30tc te 10 ruchów na godzinę może być wymagane. Teraz wszystko jeszcze tak delikatnie czuć, a potem to już będzie wypinanie różnych części ciała przez brzuch i wrażenie, że zaraz wyjdzie przez pępek nie ma też co świrować z tym liczeniem. Każde dziecko ma swój rytm aktywności. Jedno jest spokojniejsze (u mnie Cyprian był spokojny, w sumie dalej jest z tych spokojniejszych), Monika się bardzo dużo i często w brzuchu ruszała (teraz też jest ruchliwa i żywsza niż brat), a u Jacka jeszcze ciężko stwierdzić, zależy jaki dzień, jak jest ułożony, ile chodzę, co jem itdZałożyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
Monia urodziła się 16.03.2017r💕
Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
Tak się spełnia marzenia!
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥