Mamunie LIPIEC 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Mało ktora sie przyznaje ze cierpiała po cc bo wiekszośc ma je na własne życzenie więc udają ze bylo super. Prawda jest taka,ze pacjentke po cc na oddziale wiadać z daleka. Później też tematem tabu jest brak czucia lub przeczulica i zrosty w bliźnie które bola po latach.
-
Casjopea wrote:A z ciekawostek ginekologicznych to mój kumpel zaraził swoją dziewczynę chlamydioza.
W oko.
Niektórzy ludzie to jednak mają zabawne życie seksualne 😂🤦♂️ -
KarolaJJJ wrote:Mało ktora sie przyznaje ze cierpiała po cc bo wiekszośc ma je na własne życzenie więc udają ze bylo super. Prawda jest taka,ze pacjentke po cc na oddziale wiadać z daleka. Później też tematem tabu jest brak czucia lub przeczulica i zrosty w bliźnie które bola po latach.
-
KarolaJJJ wrote:To jest pikuś,myśmy mieli pacjentke zarazona w ciazy hiv i kiłą. Małżeńswo z tzw wyższych sfer a stary bzykał laske z neta i złapał wszystko co sie dało i przekazał żonie. A wiem,ze oni po kilku miesiącach postu uprawiali seks raptem kilka razy bo sie obawiali ze względu na łożysko przodujące a wcześniej krwawienia. Na szczescie dziecko nie miało wrodzonej kiły.
-
KarolaJJJ wrote:To jest pikuś,myśmy mieli pacjentke zarazona w ciazy hiv i kiłą. Małżeńswo z tzw wyższych sfer a stary bzykał laske z neta i złapał wszystko co sie dało i przekazał żonie. A wiem,ze oni po kilku miesiącach postu uprawiali seks raptem kilka razy bo sie obawiali ze względu na łożysko przodujące a wcześniej krwawienia. Na szczescie dziecko nie miało wrodzonej kiły.
-
Casjopea wrote:Że cięciem to ja wiem, chodzi mi bardziej który tc
Dostajesz bóli,jedziesz na oddzial i raczej zdąża z cieciem. Nie wiem jakie w Twoim szpitalu są standardy. Tam gdzie ja pracuje ojciec-dyrektor i innych dwóch lekarzy daja każdej z przodującym sterydy na płuca dziecka nawet w 37 tc i tną w 38,ale sa lekarze ktorzy czekaja do końca ciąży. To wszyatko zalezy od lekarza prowadzącego albo do zmiany ktora akurat ma dyżur. -
Ja juz kiedys pisalam ze wiecej nauczyłam sie przez lata pracy jako sekretarka,zaglądając w kazda dziure niz na praktykach. W pracy bylam "swoja" i moglam wchodzić gdzie chce i kiedy chce (state dobre czasy,teraz nie ma opcji) a na praktykach nic nie mozna robic i nigdzie nie mozna wejsc. Do tego moja mama jest polożną i jak robila licencjat(zmiany w prawie weszły,medyk juz nie wystarczał) to pisałam jej wszystkie prace 😂
-
Hej. Widze, ze dzis akurat temat dla mnie na czasie 😁
Mialam dzis wizyte, Maly wazy 619g, chyba dosc spory. Szyjke mialam caly czas 5cm, dzis 4cm wiec sie zeschizowalam nieco....Lekarka mowi, ze ok. Musze czekac 3 tyg na kolejna wizyte. Mam nadzieje, ze juz zostana te 4cm.
Tez dzis poruszalysmy w gabinecie temat porodu. CC czy SN. Mam zdecydowac sama. Przedstawila mi za i przeciw i jestem cala glupia. Widze, ze lekarka jest raczej za CC. Ja bym chciala urodzic SN, ale tak jak pisalyscie wyzej, boje sie komplikacji i konsekwencji w razie czego dla dziecka. -
U mnie tylko CC wchodzi w grę ze względu na dużą wadę wzroku. Tzn "wielkość" wady sama w sobie nie ma takiego znaczenia, ale moje dno oko woła o pomstę do nieba i siatkówka grozi odklejeniem.Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
Monia urodziła się 16.03.2017r💕
Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
Tak się spełnia marzenia!
Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥 -
Aska1994 wrote:U mnie tylko CC wchodzi w grę ze względu na dużą wadę wzroku. Tzn "wielkość" wady sama w sobie nie ma takiego znaczenia, ale moje dno oko woła o pomstę do nieba i siatkówka grozi odklejeniem.
Mag85 a dlaczego masz miec cc? -
KarolaJJJ wrote:Lepiej miec cc i blizne niz być ślepą,bez dwóch zdań.
Mag85 a dlaczego masz miec cc?
, mutacja MTHFR- mam clexane cala ciaze. Ale to nie sa bezwzgledne wskazania.
Mam zdecydowac jak sie czuje na silach. -
U mnie cc planowe miało być w skończonym 38 tygodniu, chyba dokładnie 38+5, miałam wskazanie bloniasty przyczep pepowiny. Ale w 36+1 miałam już regularną akcję skurczowa i lekarze po ktg zdecydowali o cesarce ze wskazań nagłych. Nie próbowali wyciszac skurczy, tłumaczyli że przy takim rodzaju przyczepu może dojść w trakcie skurczu do zerwania pepowiny i śmierci dziecka.
Ale młody jak na wcześniaka z 36 tygodnia świetnie sobie radził w pierwszych dniach. Na dogrzaniu był dokladnie 2h, nigdy nie dawali go pod lampy bo nie miał aż takiej zoltaczki . Mimo cc od razu załapał ssanie z piersi, więc mogłam oddać mleko początkowe które kupiłam do wyprawki innym potrzebujacym wszystkie badania w poradniach specjalistycznych wyszły dobrze.
Teraz też na planowe cc pewnie będzie mnie umawiać w skończonym 38 tc, na oko będzie to 19.06 :>
Ja idę na usg 3 trymestru bo mam w pakiecie medycznym bez dodatkowych opłat, a poza tym ostatnio właśnie na 3 Prenatalnych lekarz zdiagnizowal bloniasty przyczep.
13kg to trochę za dużo, startowałam z wagą 62kg , teraz prawie 75... wzrost ok 170
Mom of 3
11.2011
11.2017
06.2019