X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2018, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    Hope o super, pierwsze moje pytanie z jakiego powodu masz te leki? To Twoja pierwsza ciąża na heparynie? czy wychodzą Ci siniaki po zastrzykach? do którego tygodnia ciąży masz brać?

Ok trochę pytań ale ja ciągle mam wątpliwości czy powinnam brać.. Nie mam żadnej trombofilii, poprostu w lipcu miałam operację usunięcia jajowodu z cp i po operacji zrobiła mi się zakrzepica w lewej łydce, przez zbyt długie unieruchomienie.. Brałam później mocne leki xarelto które rozbiły skrzep i juz go nie ma więc nie wiem czy nie zaszkodzę dziecku, chcę iść w czwartek do innego gin żeby zasięgnąć porady.. A dodatkowo te siniaki... co prawda nie są duże, ale boli w tym miejscu brzuch... Gin zalecił mi do końca ciązy być na akardzie i heparynie ( ja konkretnie neoparin biorę) i w trakcie połogu też.. Jeśli ma pomóc to jansne będę brać, tylko czy nie zaszkodzi tego się boję...
    Też miałam zakrzepice w lewej łydce (miałam ok.22lat jak ją dostałam) i po zrobieniu odpowiednich badań okazało się, że mam trombofilię. Jeśli robią się zakrzepy, to nie ma żartów, bo to wiąże się z poronieniami do 12tc. To jest poważna choroba i lepiej wiedzieć o niej więcej niż mniej.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2018, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sung wrote:
    a co bierzesz?

Nic nie biorę, nigdy nie miałam problemów z tarczycą. Badanie było kontrolne.

• BeataW. Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2018, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LidziA89 wrote:
    ines. Możesz mnie wstępnie wpisać na 14.07 :)

Dziewczyny co na rozstępy? I kiedy można zacząć stosować bo wiem że niektóre później. Chciałabym już teraz zacząć się czymś smarować.
    Ja stosuje Mustele:) jak mi się skończy to kupię sobie elancyl-mam sprawdzony ten produkt i Wiem,że będzie działał,a na gemini jest fajna oferta balsamu 500ml plus olejku 150ml za 149zł :)

LidziA89 lubi tę wiadomość

BeataW.
    Poważnie zaczęliśmy myśleć o byciu rodzicami w październiku 2017 r. Biorę bromergon,na hiperprolaktynemie czynnościową,pierwszy cykl stymulowany w maju-ciąża biochemiczna...
  • Lolla Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie 6t i 3d i pięknie biło serducho. :)

Uwielbiam mojego lekarza. Powiedział "zapraszam za 2 tygodnie, bo wtedy już będzie spore dziecko, a jak by się pani miała martwić to nawet za tydzień proszę przyjść". :)

Jedno co mnie martwi, to wynik na cytomegalię wyszedł wątpliwy, ale lekarz zapewnia, że to dawno przechorowany wirus, żeby powtórzyć badania za 2 tygodnie i się nie martwić.

Hope, ja też na heparynie. Przez dodatnie PAI. Inne wyniki w normie, ale trzech niezależnych lekarzy, w tym hematolog, mówił, że to wskazanie do heparyny. Zastrzyki nie są przyjemne, ale chyba bałabym się nie brać, mimo, że jedną ciążę donosiłam bez. Kolejna była problematyczna.

Ps. jak cytować kilka osób w jednej wiadomości?

BeataW., LidziA89, ines., Biegającą_mama, mikaja, Eluska, Czarna_kawa, AktywnaPrzyszłaMama1991 lubią tę wiadomość

• BeataW. Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2018, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do heparyny i acardu-dziewczyny na prawde teraz duzo kobiet to stosuję-widzę po receptach w aptece...nawet z kilinik leczenia niepłodności także myślę,że lekarze wiedzą co robią:) ja sama biorę acard,ze względu na ostatnią ciąże biochemiczną...1 tabletkę na noc...

Violet Flower lubi tę wiadomość

BeataW.
    Poważnie zaczęliśmy myśleć o byciu rodzicami w październiku 2017 r. Biorę bromergon,na hiperprolaktynemie czynnościową,pierwszy cykl stymulowany w maju-ciąża biochemiczna...
  • LidziA89 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolka gratulacje <3 i cudownego lekarza :)

Ja jak wszystko dobrze pójdzie to będę miała wizyty co 2 tyg. Jedna na NFZ a druga prywatnie.

Lolla lubi tę wiadomość

klz9h3715pahxfmg.png
    Córa <3 4mm <3 ->16mm->30mm->69mm->238g->497g->992g->1417g->2569g->3400g <3 02.07.2019 53 cm 3520 g <3

Wysłany: 19 listopada 2018, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla wrote:
    Ja po wizycie 6t i 3d i pięknie biło serducho. :)

Uwielbiam mojego lekarza. Powiedział "zapraszam za 2 tygodnie, bo wtedy już będzie spore dziecko, a jak by się pani miała martwić to nawet za tydzień proszę przyjść". :)

Jedno co mnie martwi, to wynik na cytomegalię wyszedł wątpliwy, ale lekarz zapewnia, że to dawno przechorowany wirus, żeby powtórzyć badania za 2 tygodnie i się nie martwić.

Hope, ja też na heparynie. Przez dodatnie PAI. Inne wyniki w normie, ale trzech niezależnych lekarzy, w tym hematolog, mówił, że to wskazanie do heparyny. Zastrzyki nie są przyjemne, ale chyba bałabym się nie brać, mimo, że jedną ciążę donosiłam bez. Kolejna była problematyczna.

Ps. jak cytować kilka osób w jednej wiadomości?
    Ja też mam przebytą cytomegalie-jest to wirus,który przebyła większość kobiet i nawet o tym nie wie-nie daje żadnych objawów,a z tego co wiem lepiej,że jest przebyty i są przeciwciała niż mialby poraz pierwszy wystąpić podczas ciąży...Tak samo jest z wirusem opryszczki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 21:48

BeataW.
  • ines. Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2018, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LidziA89 wrote:

Dziewczyny co na rozstępy? I kiedy można zacząć stosować bo wiem że niektóre później. Chciałabym już teraz zacząć się czymś smarować.

W pierwszej ciąży stosowałam palmers i bio oil. Jeden rano, drugi wieczorem. Nie mam ani jednego rozstępu :) wiec mogę polecić :)

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2018, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mówiłam ze nie mam mdlosci? Cofam to. Ja umieram! Aż zaczęłam podejrzewać ze to jelitówka, ale chyba nie skoro się lekko uspokoiło... nie wiem jak się zwloke w nocy do syna i rano do pracy. Dobranoc :(

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • Agula92 Ekspertka

Wysłany: 19 listopada 2018, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczynki, dawno mnie nie było i nadrobić Was graniczy z cudem ;D

Ja smarowałam się balsamem z babydream, nie zrobił mi się ani jeden rozstęp, teraz też będę go stosować.

Doszłam do wniosku, że pierwsza ciąża miała sporo zalet, mogłam odpoczywać ile chciałam, planowałam sobie na spokojnie wszystko, a teraz przy dwójce dzieci zapominam, że jestem w ciąży ;p pewnie przy porodzie sobie przypomnę ;D

Rodzina jeszcze nie wie o ciąży, tylko przyjaciółki. Planujemy powiedzieć w święta :)

• Biegającą_mama Znajoma

Wysłany: 20 listopada 2018, 06:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LidziA89 wrote:

A ja stosowałam tylko olej kokosowy nierafinowany i też skóra gładziutka, mi się wydaje, że jeśli ktoś nie ma dużych predyspozycji to wystarczy nawilżać często. Dodatkowo wcieralam go we włosy co drugi dzień i były super zdrowe. Teraz oczywiście przy moim energicznym synku nie bardzo mam czas

• Casjopea Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2018, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biegającą_mama tak jak mówisz :) Ja nie stosowałam nic specjalnego, po prostu zwykłe balsamy i nie mam ani jednego rozstępu.

Też wspominam sobie te piękne czasy po porodzie jak noworodek tylko spał cały czas i jadł, a ja mogłam sobie gnić w łóżku do 11.. :D Piękne. Teraz przy mojej małej motorynce nie będzie na to szans ;)

Mikaja my również obie ciąże od razu. Jesteśmy losowi za to bardzo wdzięczni.
    Pisałaś gdzieś kiedyś, że Twoje dziecko było od urodzenia jakoś bardzo długo na antybiotyku.. Dlaczego aż tak długo?

Jednak bólu piersi się doczekałam. Mam tak wrażliwe brodawki, że karmienie naprawdę mi dokucza :/

• mikaja Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ines. wrote:
    W pierwszej ciąży stosowałam palmers i bio oil. Jeden rano, drugi wieczorem. Nie mam ani jednego rozstępu :) wiec mogę polecić :)

Ja stosowałam to samo (+ babydream dla mam) i mam cały brzuch w tygrysie więc myślę, że jak ktoś nie trafił z genami, jak ja, to żadne maści nie pomogą :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2018, 08:44

• mikaja Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Casjopea wrote:
    Mikaja my również obie ciąże od razu. Jesteśmy losowi za to bardzo wdzięczni.
    Pisałaś gdzieś kiedyś, że Twoje dziecko było od urodzenia jakoś bardzo długo na antybiotyku.. Dlaczego aż tak długo?

Urodził się z odpłwami moczowodowo-pęcherzowymi - tzn. za każdym razem jak siusiał mocz cofał mu się aż do nerek. Był na profilaktycznej dawce antybiotyku - codziennie na noc, aby oczyszczać drogi moczowe i żeby nie dochodziło do infekcji, które mogłyby uszkodzić jego nerki. Z czasem przeszlismy na polską furaginę, a antybiotyk tylko na weekendy. I tak łapał jednak infekcje co kilka tygodni i miał normalne antybiotykoterapie - 6 w jednym roku aż :/. W tamtym roku miał mały zabieg i od tamtej pory ani jednej infekcji, zero leków. Robilismy mu badania flory jelit, żeby sprawdzić co tam się działo po tych antybiotykach, ale nawet nie było najgorzej. Miał przerost jednych bakterii taki patologiczny, miał też niedobór bifidobacetrium. Przeszedł 4-miesięczną kurację probiotykami i powtórne badania zrobimy jak wrócimy do Pl za rok.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2018, 08:53

• xgirl Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi moj maz mowi, ze nie moze sie doczekac az dostane rozstepow haha:D On lubi np tez troche cellulitu...mowi, ze to kobiece. Taki moj dziwak :)

Sung lubi tę wiadomość

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2018, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    A mi moj maz mowi, ze nie moze sie doczekac az dostane rozstepow haha:D On lubi np tez troche cellulitu...mowi, ze to kobiece. Taki moj dziwak :)

Przynajmniej lubi to, co rzeczywiste, a nie to, co widać na okładkach gazet ;) Mój celluulit jest juz częścią mnie i serio nie pamiętam kiedy ostatni raz go nie było ;p

• xgirl Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2018, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taaaak dokladnie, on nie lubi sztucznych lasek czy fotoszopu.. uwielbia niedoskonalosci. Nie mowie, ze podobaja mu sie laski 150kg ale nie musza byc idealne. Juzz mi gadal, ze mam nic przeciwko rozstepom nie uzywac no ale bez ptrzesady niech sam sobie takie cos hoduje.. ;P

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2018, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To nie chodzi nawet o wygląd, ale skóra po prostu swędzi, jak się tak naciąga i te kremy i olejki poprawiaja komfort.
    Ja miałam wielowodzie + mój synek urodzony w 38t2d z wagą 3810kg i miałam brzuch O-GRO-MNY!
    Zaraz gdzieś zdjęcie wygrzebię, bo robiłam w dniu jak szłam do szpitala :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 listopada 2018, 09:16

• mikaja Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2018, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/ec26a2263a692.jpg.html :D matko, aż nie moge uwierzyć, że miałam taki brzuch :P do terminu pewnie bym pękła :P

• xgirl Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2018, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow jaki duzy brzuch :D To pierwsza ciaza?

f2wljw4zsg9z1tun.png
‹‹ 77 78 79 80 81 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ