Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie nie ma bo po pierwsze córką w domu, po drugie dziś diabetologa miałam A po 3 czytam książkę tej położnej Kalyty i się nie mogę oderwać. Nie nadrobie wszystkiego ale uważam że w moim szpitalu rodzi się bardzo Dobrze i na opiekę podczas porodu złego słowa nie powiem. Lekarze owszem byli ale tylko patrzyli co robi polozna. W sumie dwie plus studentka. I szczerze to im ufalam na Maxa. Pamiętam taka sytuację, kładą mi nogi w tych strzemionach do parcia, po 5 sekundach dosłownie obie mówią nieeeeee. Nie możesz tak przec. W tej pozycji za mocno Ci się wszystko napina. Opuściły mi nogi i było ok. I przysięgam że wystarczył im jeden rzut oka.
    Lekarz mnie po wszystkim szyl bo tak to wszystko one robiły.

A ta książkę Polozna polecam! Są pewne duchowe pierdy które mnie trochę irytują Ale całość jest super i bardzo mnie pozytywnie nastraja do porodu i tego wysiłku.

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    no właśnie też mierzę cukry i są w normie, ale lekarz mówił mi, że dziecko teraz ze względu na cukrzycę może szybciej rosnąć, dlatego bardzo ważne jest trzymanie diety... u mnie na wizycie 26 marca ( 25+4 ) mała miała 862 gramy a 13 dni później 8 kwietnia już 1220 gram w 27+3 więc też podobnie w 2 tygodnie przybrała...

A jakie masz cukry? Jaka diete trzymasz? Ja przyznam sie szczerze, ze ostatnio troche odpuscilam diete, bo cukry byly w normie, a ja chodzilam glodna, wiec pozwalalam sobie na wieksze posilki, i tez takie no mniej zdrowe, bo ponprostu juz nie moglam wytrzymac w ciagu ostatnich dwoch tygodni :/ No ale cukry byly okej, wiec jakos sie nad tym nie zastanawialam. Moze faktycznie powinnam jednak bardziej sie pilnowac. Echhh... ;p Chociaz lekarz nic zlego nie powiedzial, bardziej byl zadowolony, bo stwierdzil ze hipotorfia jest niebezpieczna duzo bardziej niz gorna norma.

• poliś Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:
    A jakie masz cukry? Jaka diete trzymasz? Ja przyznam sie szczerze, ze ostatnio troche odpuscilam diete, bo cukry byly w normie, a ja chodzilam glodna, wiec pozwalalam sobie na wieksze posilki, i tez takie no mniej zdrowe, bo ponprostu juz nie moglam wytrzymac w ciagu ostatnich dwoch tygodni :/ No ale cukry byly okej, wiec jakos sie nad tym nie zastanawialam. Moze faktycznie powinnam jednak bardziej sie pilnowac. Echhh... ;p Chociaz lekarz nic zlego nie powiedzial, bardziej byl zadowolony, bo stwierdzil ze hipotorfia jest niebezpieczna duzo bardziej niz gorna norma.
    No tak hipotrofia jest bardziej niebezpieczna. Ja przez niedzielę i poniedziałek wielkanocny odpuściłam dietę, ale staram się trzymać, nie jem białego pieczywa tylko specjalny chleb probody (IG 33,5)I Wase żytnią, ziemniaków i ryżu w ogóle nie jem tylko codziennie kaszę gryczaną al'dente z kurczakiem , indykiem lub tuńczykiem i do tego różne sałatki, ogórki, fasolkę zieloną - więc obiady takie sobie, ale głodna nie chodzę, na śniadanie codziennie prawie płatki owsiane - suche z jabłkiem i truskawkami, do tego jogurt naturalny 0% i starta kostka gorzkiej czekolady na górę, a w trakcie dnia przekąski zazwyczaj cytrusy np grejfrut, słonecznik bez soli, migdały, no i ze słodkości te ciasteczka czekoladowe albo to ciasto co przepis dawałam ... I jakoś to idzie... Tak naprawdę dietę mam od 4 tygodni juto minie i w tym czasie nic mi wagowo nie przyszło a dzidzia rośnie, a od końca lutego mam 800 gram na plus więc widać że dieta działą, a ja głodna nie chodzę, staram się jesć 5-6 posiłków dziennie..

Termin porodu 5 lipiec 2019 <3 Monisia <3
    07.04.2018 Franciszek [*] 23 tc
    14.07.2018 aniolek 6t [*] ciąża jajowodowa, usunięcie jajowodu
    2nn3yx8dulexgmnl.png
  • kinga27.30 Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i my po dzisiejszej wizycie :) usg III trymestru za mną, lekarz wziął mnie dzisiaj z zaskoczenia, bo nie wiedziałam że to dzisiaj będzie :)
    Mała waży 1420g, ułożona podłóżnie główkowo. I wszystko okej :)
    Nawet szyjka trzyma na poziomie 27mm :) luteina dalej przepisana, kolejna wizyta za 4 tyg :)

Ah, jak fajowo :)

LidziA89, Hiszpaneczka, Czarna_kawa, poliś, xgirl, nick nieaktualny, Kamsza, Alisia lubią tę wiadomość

ibm2tv73nhk4mn1x.png
    2014.06. - start
    2016.02.10 - 9tc Aniołek :*
    JA: nied. tarczycy, hiperprolaktynemia, PAI-1 4G + Czynnik V R2 hetero, NK: 24%->8%, CD4/CD8: 2,90, AMH:3,5, ANA+, HSG - ok, Histeroskopia - usunięcie polipa, biopsja endo-ok, katiotypy-ok,
    ON: fragmentacja 6%, HBA 78%
    14.09.18 - 1x IUI (1 pęcherzyk) :(
    11.10.18 - 2x IUI (3 pęcherzyki) - udało się! Mamy dwa Maluchy <3 Została z nami Jedna Kruszyna :* Drugi Aniołku, patrz na nas z góry [*]
    19.06.19 - Julia 2600g 54cm - nasz wyczekany Skarb!
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LidziA89 wrote:
    Ja zamierzam kupić kosmetyki z rossmana i teraz takie pytanie czy dziecko smaruje się po każdej kompieli oliwka? Czy pupę trzeba smarować po każdym przebraniu pieluszki? Kupiłam linomag ale to chyba na odparzenia już.

nam polozna w szkole rodzenia mowila ze żadnych oliwek na noc, żeby skora odetchnela,moznq za to wietrzyć pośladki itp.

Ja osobiście nie chciałabym być smarowana oliwka w ogole~! :D

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chuseczki najlepsze z woda, nie te klejące, bo faktycznie smarować tymi chusteczkami non stop pupe to jakas masakra!!

wyprobowalam na sobie :P

xgirl lubi tę wiadomość

1usai09ki0pljcwv.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LidziA89 wrote:
    Ja chyba będę kąpać codziennie żeby była jakaś rutyna ale zobaczymy jak to będzie. Zastanawiam się jeszcze nad krochnalem kuzynka mi coś o tym mówiła ale muszę na ten temat jeszcze poczytać.

ja chyba będę kapac co 2 dni albo 3 :)

ale raz na tydzień to chyba troszkę za mało :)

1usai09ki0pljcwv.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga27.30 wrote:
    No i my po dzisiejszej wizycie :) usg III trymestru za mną, lekarz wziął mnie dzisiaj z zaskoczenia, bo nie wiedziałam że to dzisiaj będzie :)
    Mała waży 1420g, ułożona podłóżnie główkowo. I wszystko okej :)
    Nawet szyjka trzyma na poziomie 27mm :) luteina dalej przepisana, kolejna wizyta za 4 tyg :)

Ah, jak fajowo :)

gratuluje dobrego wyniki, a maluch pięknie rosnie :)

kinga27.30 lubi tę wiadomość

1usai09ki0pljcwv.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj wyprałam 1 ture ubranek, przescieradelek, pieluchy tetrowe, wyszlo tego dużo :P jutro pewnie zaczne prasowac :) i wlacze druga ture prania :)

jak to fajnie wygląda ubranka dziecka piore a nie tylko swoje :P

Dzis miałam szkole rodzenia, mielismy temat o pologu oraz pierwsza pomoc dziecku przy zachlychnieciu się pokarmem itp. :) Było ćwiczenia na lalce :) nawet mezowi zrobilam zdjecie jak cwiczy, jutro znow mamy spotkanie i kapiel noworodka bo nie bylo meza tydzien temu :)

xgirl lubi tę wiadomość

1usai09ki0pljcwv.png
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poliś wrote:
    No tak hipotrofia jest bardziej niebezpieczna. Ja przez niedzielę i poniedziałek wielkanocny odpuściłam dietę, ale staram się trzymać, nie jem białego pieczywa tylko specjalny chleb probody (IG 33,5)I Wase żytnią, ziemniaków i ryżu w ogóle nie jem tylko codziennie kaszę gryczaną al'dente z kurczakiem , indykiem lub tuńczykiem i do tego różne sałatki, ogórki, fasolkę zieloną - więc obiady takie sobie, ale głodna nie chodzę, na śniadanie codziennie prawie płatki owsiane - suche z jabłkiem i truskawkami, do tego jogurt naturalny 0% i starta kostka gorzkiej czekolady na górę, a w trakcie dnia przekąski zazwyczaj cytrusy np grejfrut, słonecznik bez soli, migdały, no i ze słodkości te ciasteczka czekoladowe albo to ciasto co przepis dawałam ... I jakoś to idzie... Tak naprawdę dietę mam od 4 tygodni juto minie i w tym czasie nic mi wagowo nie przyszło a dzidzia rośnie, a od końca lutego mam 800 gram na plus więc widać że dieta działą, a ja głodna nie chodzę, staram się jesć 5-6 posiłków dziennie..

Hmmm, ja jem podobnie. Tzn na obiad jem ziemniaki, makarony durum, bo po kaszach wymiotuje. Tak samo po surowych warzywach :( tzn jak zjem w sałatce czy na kanapce to w miare, ale tak, zeby dojeść jako zapychacz to nie da rady. Cytrusy, jablka i leśne typu jagody, truskawki. Po probody zwracam, wiec zywie się tym drugim o niskim ig z putki, tylko, że w ostatnim tygodniu trudno go dostac :( Jesli chodzi o słodycze to prawie wcale, chociaż przez ostatni tydzień włąsnie odpuściłam i trochę podjadłam syfu niezdrowego i niedobrego :(
    Przytyć przytyłam przez ostatni miesiąc 0,5 kg, ale schudłam 30 kg wiec i tak jestem na minusie ;p
    No nie wiem, wczytałam się w temat - waga dziecka w dziale III trymestr i też bywały takie giganty jak nasze i nikt nie zwracał na to większej uwagi ;p

• tka_aa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze się zastanawiam czy nie ma wpływu heparyna na wzrost, bo gdzieś mi się to obiło o uszy.

• xgirl Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:
    Jeszcze się zastanawiam czy nie ma wpływu heparyna na wzrost, bo gdzieś mi się to obiło o uszy.
    Tak, podobno dziecko szybciej rosnie :)

Dziewczyny slyszalyscie o zastrzykach z wit B12? Bo mam niedobor a leki srednio pomagaja i lekarz cos o zastrzykach mowil...

f2wljw4zsg9z1tun.png
    27.6.19 wydobyciny mojej Hannah Florenz❤️ 48cm, 2970g
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Tak, podobno dziecko szybciej rosnie :)

Dziewczyny slyszalyscie o zastrzykach z wit B12? Bo mam niedobor a leki srednio pomagaja i lekarz cos o zastrzykach mowil...
    Ja dostaję zastrzyki z B12. Miałam dwa na razie.

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • xgirl Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I boli? Slyszalam, ze tak:p Robisz je sobie sama? Czemu tylko dwa? Nie robi sie ich codziennie?

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    I boli? Slyszalam, ze tak:p Robisz je sobie sama? Czemu tylko dwa? Nie robi sie ich codziennie?
    Pielęgniarka mi robi, bo to w mięsień, w tyłek. Też słyszałam, że boli, ale po wyjściu z pierwszego stwierdziłam, że jeżeli dla kogoś to ból, to przecięcie się papierem musi być agonią. Takie uczucie jakby Cię pszczoła użądliła, bez szału. Boli 20 sekund i przestaje. Bardziej bolało mnie odrywanie cholernego plastra, który mi przykleiła. Ja dostałam jeden w jednym tygodniu, drugi po tygodniu, a teraz mam mieć jeden co 3 tygodnie.

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • tka_aa Autorytet

Wysłany: 24 kwietnia 2019, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WY macie zalecone badanie wit B? Z jakiegoś konkretnego powodu?

• xgirl Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poszlam do lekarza bo sie czulam mega slabo i mi zbadadal m in B12.

JaSzczurek dzieki.

f2wljw4zsg9z1tun.png
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 04:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tka_aa wrote:
    WY macie zalecone badanie wit B? Z jakiegoś konkretnego powodu?
    Ja robie np panel witaminowy zeby kontrolowac poziom witamin. Poki ma wynik ok to nie zazywam wit dla ciezarnych bo po pierwsze nie chce rozwalic tarczcy a po drugie przez nie własnie dziecko zbyt duzo przybiera na masie,nienaturalnie

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • Kamsza Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola patrze teraz na twój suwaczek niedługo będzie 1miesiac parę tyg i parę dni 😮😮😮😮ale zleciał ten czas

km5s8u69jm7ox3pn.png
    Larissa(35tc) 41cm 2490g :*
    1usa20mm80mnr9u9.png
    Jonathan(36tc) 2960g:*
    Nicole(*) nasz Aniołek(34tc)
    16.02-21.02
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2019, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kapie codziennie u codziennie smaruje oliwka z hippa i masuje. Córce też przy każdej zmianie pieluchy smarowalam cipke bepanthenem albo zielonym linomagiem, potem alantanem w kremie. Odparzenie miała tylko wtedy kiedy szly zeby i qpa była wstrętne kwaśna i śmierdząca na kilometr. Wtedy smarowalam tormentalum.

LidziA89 lubi tę wiadomość

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
‹‹ ‹ 882 883 884 885 886 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ