WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamunie LIPIEC 2019
Odpowiedz

Mamunie LIPIEC 2019

Oceń ten wątek:
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    u mnie przy karmieniu to z mojej strony byl krzyk,ryk i rzucanie sie🤣

Wolałabym w tę stronę :P

• Lolla Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak często chodźcie teraz na wizyty? Niby po 32 tygodniu co dwa tygodnie trzeba. I tak mi dziś powiedział lekarz, ale w sumie to dlaczego?

• mikaja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie nie wiem, ale patrzę na mój kalendarz tu i jest podobnie. Aczkolwiek nie robia usg, to wiadome :P

Głównie mierzą metrem brzuch, ciśnienie i sprawdzają, czy nie ma białka w moczu - paskami oczywiście :P
    U mnie to wizyty w przychodni u połoznej oczywiście. Jednak gdyby coś było nie tak, to by mnie do szpitala wysłała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 10:01

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaja ja nie biorę. Smoczek polozna pozwoliła dawać po 4 tygodniu. Tzn poradziła żeby nie dawać jeśli chce kp. W szpitalu dają mm. Nie wyobrażam sobie trochę żeby się zgodzili na podawanie czegoś z domu. To chyba jak z lekami. Oni biorą za nas odpowiedzialność na te kilka dni. Tak Przynajmniej myślę.
    Za to z drugiej strony to jak koleżanek cycki współpracowały to żadne smoczki niczego nie zaburzaly. Ja nie dawałam A i tak choooy z tego. Ale tym razem też nie biorę bo kpi nie biorę pod uwagę. Dam nam szansę na kp A jeśli nie to mm.

Córka kwiecień 2015 <3 <3 <3
    4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Aska1994 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam teraz 29.05 maja wizytę i będę mieć chyba co 3 tygodnie.

Założyliśmy rodzinę 31.01.2015 ❤️
    Cypisek urodził się 3.08.2015 💕
    Monia urodziła się 16.03.2017r💕
    Jacuś urodził się 08.07.2019 💕
    Tak się spełnia marzenia!
    Zawsze będzie tysiące powodów na "nie" i zawsze znajdzie się jeden powód na "tak". I to jedno "tak" jest najważniejsze 💥
  • _Hope_ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolla wrote:
    Jak często chodźcie teraz na wizyty? Niby po 32 tygodniu co dwa tygodnie trzeba. I tak mi dziś powiedział lekarz, ale w sumie to dlaczego?
    Ja teraz mam ostatnia wizytę po 4 tyg. Potem co 2 tyg. Oj zaboli kieszeń 🤣 czyli w 33 tc ostatnia co 4 tyg i potem co 2.

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
    "You know that place between sleep and awake, that place where you still remember dreaming? That’s where I’ll always love you. That’s where I’ll be waiting."
  • Casjopea Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xgirl wrote:
    Ale do takich przypadkow nikt nic nie ma, babce sie kasa nalezy i tyle.

To porazenie jest efektem przedwczesnego porodu?
    Nie do końca, ona leżała chyba od 4. miesiąca w szpitalu, prawie od samego początku krwawila i miała problemy z łożyskiem. Koniec końców odkeilo się mocno i zrobili szybką cesarke, ale jak się później okazało jednak trochę za późno, bo mała się niedotlenila. Nic fajnego. Ona też nie lubi proszenia się o cokolwiek i rehabilitowala córkę w dzień, a zapieprzala w nocy. Ponad 5 lat tak ciągnęła, wyglądała jak trup, ale po państwową kasę nie sięgnęła. Aż w końcu nie dała fizycznie rady, co przy jej trybie życia było tylko kwestią czasu. Jeśli ta mała kiedykolwiek stanie na nogi to naprawdę będzie tylko i wyłącznie jej zasługa. Pełen szacun.

Mikaja nie porównywalam z Twoim synkiem, ani nic z tych rzeczy, chodziło mi o to, że no po prostu niektórzy muszą po takie coś sięgnąć, nawet jak są anty, bo tak jak KarolaJJJ pisała, prawdziwa rehabilitacja kosztuje fortunę pieniędzy i czasu. A nie da się nie spać całe życie tak jak próbowała tego moja przyjaciółka..

• mikaja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope eh tutaj nikt czlowiekowi nie pomoze - ja nie mialam pojecia o tych smoczkach tak wczesnie. W szpitalu u nas mm jest, ale ja chce jak cos podawac Hipp, a ostatnim razem byly 3 jakies do wyboru, ale nie bylo Hipp.
    Ja pewnie i kpi dam szanse w razie w - o ile starszak na to pozwoli. Niestety trzeba te 20-30 minut spedzic na laktatorze zazwyczaj a nie wiem, jak on do tego moglby podejsc.

W ogole ostatnio czytalam mu Kicia Kocia ma braciszka Nunusia i na drugi dzien przystawil mi maskotke kota do piersi i powiedzial 'chlip chlip kotek napil sie mleczka' lol :D

Jakis tydzien temu dosypial z nami nad ranem i tez obudzilam sie a on mi sutka macal przez koszulke, bo mi stanal, a dziecko nie wiedzialo co to za kulka :D Dzieci to sa zabawne :D Ciekawe wszystkiego i takie nieskrepowane :P

• _Hope_ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikaja a widzialas że na ali jest podobno świetny laktator na dwie piersi za mniej niż 100zl?

4 Aniołki <3
    tb73upjyd8dymf6b.png
  • JaSzczurek Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikaja wrote:
    Hope eh tutaj nikt czlowiekowi nie pomoze - ja nie mialam pojecia o tych smoczkach tak wczesnie. W szpitalu u nas mm jest, ale ja chce jak cos podawac Hipp, a ostatnim razem byly 3 jakies do wyboru, ale nie bylo Hipp.
    Ja pewnie i kpi dam szanse w razie w - o ile starszak na to pozwoli. Niestety trzeba te 20-30 minut spedzic na laktatorze zazwyczaj a nie wiem, jak on do tego moglby podejsc.

W ogole ostatnio czytalam mu Kicia Kocia ma braciszka Nunusia i na drugi dzien przystawil mi maskotke kota do piersi i powiedzial 'chlip chlip kotek napil sie mleczka' lol :D

Jakis tydzien temu dosypial z nami nad ranem i tez obudzilam sie a on mi sutka macal przez koszulke, bo mi stanal, a dziecko nie wiedzialo co to za kulka :D Dzieci to sa zabawne :D Ciekawe wszystkiego i takie nieskrepowane :P
    Co do sutków, to ładne kilka lat temu wzięliśmy małego kotka i tak go głaskałam aż wyczułam jakieś duże krostki. Spanikowana chciałam od razu do weterynarza, bo coś mojemu małemu kotku wyrosło. Po dokładnym obadaniu okazało się, że są po obu stronach i że to cycki. :P Jakoś nie wpadłam na to, że kocurki też mają sutki.

zi13flw1mwerwam8.png
    💙 19/07/19 (42+0) 3625g, 50 cm <3
    💗 6/02/21 (39+5) 3710g, 49 cm <3
    💙 14/08/22 (39+5) 4070g, 53 cm <3
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope nie slyszalam - masz jakies linki czy cos do poczytania?

JaSzczurek haha :D

U mnie dzis z rana czkawka nr 372198469873216 https://youtu.be/jUwXGbKRDSI

• KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam nerwy na dziecko bo chce wychodzić a nie mam adidasów,zajumała mi bezczelnie na śnie rano😡Ma swoje 3 pary, mówie trutniowi :kupię ci takie same jakie mam ja bo wygodne to nie a teraz co? Jej be a moje cacy😶

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uroki macierzynstwa 🤣

• Alisia Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę do szpitala tylko dresy , klapki pod prysznic , szampon , pomadkę - wazelinę , pastę i szczoteczkę ,laktator , telefon , ładowarkę i ciuszki dla małej czyli totalne minimum :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 10:30

a31il5w.png

• mikaja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nadal się zastanawiam nad tym laktatorem - brać czy nie - ostatnio zdecydowanie odradzały położne męczenie piersi i w mojej sytuacji mialo to sens, bo mialam cc koniec koncow i nawal dopiero w 4. dobie - tego sie nie przyspieszy laktatorem, bo to musza hormony dac znac jednak.

• mikaja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mały w szpitalu wisiał mi na piersi, ale nic tam nie leciało - plus jedynie taki, że jakoś hiper mi sie macica obkurczyła, co nie powiem - było mocno bolesne w pierwszych godzinach po cc, jak znieczulenie ustało i zeszłam na ibuprofen+paracetamol jedynie.

A i własnie - jak z przeciwbolowymi po cc wyglada sprawa w Pl? Bo ja sie dowiedzialam pozno, ze jak kp/kpi to ibuprofenu sie nie powinno stosowac, a ja uzywalam przez pierwszy tydzien po cc, bo paracetamol nie dawal rady jednak sam.

• mikaja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://www.hafija.pl/2012/05/leki-karmienie-piersia-leki.html

doczytałam - jakby któraś na przyszłość suzkała ;)

• mikka86 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolaJJJ wrote:
    A nie jest tak ze teraz jest ddofinansowanie do prywatnych zlobków? Wychodzi wtedy ok 300 zl /mies. Z tego co sie orientowalam to w wiekszosci miast tak jest.
    Z reszta akurat temat zlobka to inna sprawa bo jakbym mogla to tez bym siedziala w domu do 2 rż dziecka i oddawala je na np 4 godz do żłobka zeby sie uspołeczniało. Ale ja pewnie wroce do pracy jak sie młody dostanie do żłobka i tyle.
    Siedziec cale zycie w domu z dzieckken to jest jakis dramat. W życiu bym na to nie poszła.
    Mikaja mi akurat siedzenie w domu lepiej sie kalkuluje z moimi zarobkami w szpitalu na dwóch etatach,dojadzy tez kosztuja wiec srednio mam czym sie chwalić na koncie,ale wole isc do pracy i tyle,z reszta jakbym pokombiniwala to i ja na rente mogłabym iść na moje serce. Ale co dalej? Zeby dziecko po mojej smierci np dostalo rent musze miec przepracowany dany okres w danym czasie,zeby miec emeryturę z ktorej sie nie umrze z glodu tez trzeba pracowac, to samo z rentą późniejsza,tez jest okres składkowy brany pod uwage.
    Ja sie dziwie kobietom ktore siedza w domu 15 lat bo mąż zarobi,bo mąż tak chce a pozniej maz umiera albo odchodzi ijest dramat bo nie ma co jesc a kobieta wypadła z rynku racy sto lat temu
    wtedy ta kobieta ,ma rente po swoim mężu jak umrze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2019, 10:54

url=https://www.suwaczek.pl/]54661da9df.png[/url]
  • KarolaJJJ Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz co, ja z tego co widzialam to po cc opioidy a pozniej paracetatomol i pyralgine

p19uqqmzs3gk4a7x.png
  • mikaja Autorytet

Wysłany: 7 maja 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W UK opioidow nie podadza - nie po cc raczej. Ja dostawalam wlasnie tylko paracetamol i ibuprofen. Po laparo, gdzie wiedzieli, ze nie karmie piersia juz dostawalam dluzej morfine dozylnie, zeby szybciej mnie spionizowac.

‹‹ 955 956 957 958 959 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ