Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
asylia wrote:Violet Flower zrób syrop z cebuli. Na przełomie 5 i 6 tygodnia miałam problem z gardłem i kaszel (osłuchowo czysto) i rozprawił się z tym błyskawicznie.
Podobno pomaga tez płukanie woda z solą - sama nie próbowałam bo mam odruch wymiotny.
Gratuluję udanych wizyt. :*
Lilka USG wyszło Ci dobre, a Pappa złe?
Tak dokładnie USG bez zarzutu, a Pappa niskie wartości i białka Pappa i wolnej bhcg. -
Violet Flower wrote:Lilka, Lusi, Madame super wieści po wizytach. Gratuluję
Dziewczyny macie jakieś bezpieczne sposoby na ból gardła? Już od paru dni mi się ciągnie, psikam tantum verde nie bardzo pomaga. Pastylki do ssania prenalen też bez efektu. Co można wziąć /zrobić by przeszło a nie zaszkodziło?
Podejrzewam że, to od wcześniejszego kataru (coś mi tam mogło spływać lekko po gardle),innych objawów brak.Violet Flower lubi tę wiadomość
Aniołek [*] 6 tc 2018,
Julia [*] 14 tc 2018
MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
Endometrioza
-
Witajcie kochane.
Nie nadrobię Was, wróciłam na troszkę do pracy i nie mam czasu ;-(
a po pracy zmęczenie jednak jest i najchętniej przeleżałabym resztę dnia.
Ale ma zamiar zostać tam do prenatalnych (17.12) to jeszcze troszkę.
Nie mam jakiś nasilonych objawów, tylko to zmęczenie, osłabienie i z tego powodu mam już 3 opryszczkę ;-(
Brzuszek zaczyna być widoczny, a to dopiero 11 tydzień, boję się co dalej będzie.
czy ktoś doszedł z ciążą bliźniaczą ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2018, 00:28
-
Madame92 , Lilka gratuluję dobrych wieści z wizyt Madame zdjęcie z języczkiem boskie
A poniżej mój łobuziak...Z wizyty jestem naprawdę zadowolona badanie trwało ze 40 minut bo maluch nie chciał się odwrócić do nas profilem i ciężko było zmierzyć NT...Lekarz cale badanie opowiadał co i jak ..co mierzymy co widzimy i tak dalej..naprawdę cieszę się że poszłam...wstępnie ryzyka bardzo niskie ..ale pełen opis odstanę za tydzień po wynikach krwi....
Ogólnie NT 2,1....A bicie serduszka 168....No i już całe 6,5 cm ma ten nasz mały człowieczek...Co do płci to niestety nóżki albo skrzyżowane po turecku albo kolanem zasłaniał ..wstydniś mały nie chce narazie pokazać.....a i co mnie jeszcze cieszy to lekarz sprawdził szyjkę macicy i ma ponad 5,5 cm więc jest ok
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ae23d657b0fe.pngWiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2018, 06:25
Izieth, czarnulka24, Violet Flower, miazmija, Mama Wojtka, Madamee92, Lorella, Freyja, Lena1984, Hiszpaneczka, Pimka, Klara87, bratfrandu, Robaczek12 lubią tę wiadomość
3 aniołki 💔💔💔
Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
Jaś w drodze 😍💓
-
No i tak wg zaczynamy 2 trymestr
Z objawów zostały lekkie bóle brzucha zwłaszcza po prawej stronie nad jajnikiem, nabrzmiałe piersi i wieczne zmęczenie ....czas od czasu nudności i wymioty ale to sporadycznie ...
Violet Flower ....na bolące gardło płukanki z soli kuchennej na przemiennie z płukankami z szałwi do ego syrop z cebuli ...inchalacje z rumianku i szałwii też nie zaszkodząViolet Flower lubi tę wiadomość
3 aniołki 💔💔💔
Jaś w drodze 😍💓
-
Oleśka11 wrote:A czy lekarz Ci nie mówił,że w tej sytuacji powinnaś mieć monitorowany częściej w późniejszej ciąży stan łożyska?
Tak dokładnie na tym się będziemy skupiali na dalszych USG mam mieć dodatkowe w 17 TC i profilaktycznie acard mam brać do 34 TC wieczorem.Oleśka11 lubi tę wiadomość
-
Lusi91 wrote:Madame92 , Lilka gratuluję dobrych wieści z wizyt Madame zdjęcie z języczkiem boskie
A poniżej mój łobuziak...Z wizyty jestem naprawdę zadowolona badanie trwało ze 40 minut bo maluch nie chciał się odwrócić do nas profilem i ciężko było zmierzyć NT...Lekarz cale badanie opowiadał co i jak ..co mierzymy co widzimy i tak dalej..naprawdę cieszę się że poszłam...wstępnie ryzyka bardzo niskie ..ale pełen opis odstanę za tydzień po wynikach krwi....
Ogólnie NT 2,1....A bicie serduszka 168....No i już całe 6,5 cm ma ten nasz mały człowieczek...Co do płci to niestety nóżki albo skrzyżowane po turecku albo kolanem zasłaniał ..wstydniś mały nie chce narazie pokazać.....a i co mnie jeszcze cieszy to lekarz sprawdził szyjkę macicy i ma ponad 5,5 cm więc jest ok
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ae23d657b0fe.png
A to wstydnis mały. Mój tak bardzo chciał się pochwalić mamie, że jest upragnionym chłopcem, że cały sprzęt od razu dumnie pokazał. Mamy nadzieję z doktorem, że nie okaże się za kilka tygodni, że to była jeszcze przerośnięta łechtaczka ale zapewniał mnie, że raczej małe prawdopodobieństwo aby w kwestii płci coś się zmieniło. -
Lusi91 wrote:Madame92 , Lilka gratuluję dobrych wieści z wizyt Madame zdjęcie z języczkiem boskie
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ae23d657b0fe.png27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Lilka26 wrote:Tak dokładnie na tym się będziemy skupiali na dalszych USG mam mieć dodatkowe w 17 TC i profilaktycznie acard mam brać do 34 TC wieczorem.27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Hejka. U nas wszystko ok. Dzieciaki pięknie rosną. Wielkosciowo są identyczni. Jeden drugiego próbował główka zaczepiac:) generalnie szalaly jakby były na placu zabaw
Kirsten, Violet Flower, Samsaramsa, czarnulka24, Mama Wojtka, Madamee92, Lusi91, Lorella, Lena1984, Hiszpaneczka, Pimka, Klara87, Izieth, KaśkaKwa, bratfrandu lubią tę wiadomość
-
czarnulka24 wrote:Jeśli mogę zapytac to o co chodzi cos wyszlo z badan o lozysku? Czy na prenatalnych z usg ?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2018, 07:55
czarnulka24, Oleśka11 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLilka26 wrote:Tak dokładnie USG bez zarzutu, a Pappa niskie wartości i białka Pappa i wolnej bhcg.
-
Shirley wrote:Hejka. U nas wszystko ok. Dzieciaki pięknie rosną. Wielkosciowo są identyczni. Jeden drugiego próbował główka zaczepiac:) generalnie szalaly jakby były na placu zabaw
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2018, 08:36
Shirley lubi tę wiadomość
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
Shirley wrote:Hejka. U nas wszystko ok. Dzieciaki pięknie rosną. Wielkosciowo są identyczni. Jeden drugiego próbował główka zaczepiac:) generalnie szalaly jakby były na placu zabaw
Piękne fotki dziewczyny, oby takich więcej na forum, bo miło się oglądaShirley lubi tę wiadomość
Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r. -
KaskaKwa no brzuch napewno będzie z tygodnia na tydzień coraz większy. Mój już też się odznacza. Jeszcze tylko pod czymś szerokim da się ukryć
Lusi91 i Shirley cieszę się z samych dobrych wieści z Waszych wizyt.
I im dłużej czytam Wasze opisy z badań prenatalnych i oglądam zdjęcia. Moja wizyta mimo ciąży bliźniaczej trwała 25 min. 4D nie robił bo uznał że na tym etapie nie ma sensu, plci nawet nie chciał próbować sprawdzać. Najważniejsze że dzieci zdrowe to nie podlega dyskusji. Ale czuje jakiś niedosyt.Shirley, KaśkaKwa lubią tę wiadomość
-
Geenk, Lilka.. Pamiętajcie że pappa to tylko statystyki więc tak bardzo się nie martwcie... Najważniejsze że będziecie pod częstszą kontrolą ale wierzę że będzie wszystko ok
Czarnulka opieka w ciąży poza pl to dla mnie abstrakcja.... Ale najważniejsze to że serduszko bije i że maluch rośnie :*GreenK, Shirley, czarnulka24 lubią tę wiadomość
3 aniołki 💔💔💔
Jaś w drodze 😍💓
-
Lilka26 wrote:W USG na ten moment wszystko wzorowo. Natomiast wynik Pappa pośredni i tutaj doszukujemy się ewentualnych późniejszych problemów z łożyskiem zespołu przedrzucawkowego, hipotrofii płodu. Dlatego trzeba po prostu obserwować aby ewentualnie w porę reagować.
-
Lilka26 wrote:Wreszcie po wizycie. Zdrowy Franek- raczej już nie ma wątpliwości tak wystawił swój sprzęt, rączki nóżki jak to lekarz określił jak u osiłka- mama przed ciążą trenowała crossfit. Ma już 6.7cm. Wyniki Pappa tylko namieszały niepotrzebnie. Acard mam brać wieczorem. Powtórzyć przed wizytą glukozę na czczo nie ma potrzeby robić jeszcze OGTT. Kolejna wizyta już po nowym roku 4.01.19r.
super wiadomość
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Ja byłam na konsultacji u innej Pani doktor ze szpitala na Madalińskiego w Warszawie. Generalnie z dzieckiem ok, ma już prawie 7 cm. Krwiak się zmniejsza, odwarstwienie też. Generalnie powiedziała to samo co tamta- że to stara szkoła, że jak są nawet małe krwiaki i odklejeniato trzeba leżeć. Ich zdaniem nie trzeba, wystarczy się oszczędzać, nie dźwigać i nie uprawiać seksu. Poziom progesteronu mam zmierzyć i jeśli będę miała powyżej 20 to absolutnie mam nie brać żadnej luteiny ani duphastonu. Ciekawostka- powiedziała mi, że bez badań poziomu w drugim trymestrze ciąży nie powinno się brać progesteronu, ponieważ są najnowsze badania, które łączą za wysoki poziom tego hormonu na tym etapie ciąży z późniejszym spedziectwem u chłopców. Profilaktycznie to można brać na początku ciąży, potem już nie według niej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 grudnia 2018, 10:52
Hiszpaneczka, GreenK, czarnulka24, Violet Flower, bratfrandu lubią tę wiadomość