Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
asiiia23 wrote:Cześć dziewczyny , jestem tutaj nowa
Mam takie pytanie.
5.12 miałam wizyte u swojego ginekologa i wyszło , że jest 12tc3 , a 6.12
miałam badania prenatalne i na usg jest napisane , że 13tc3 .
Na które mam patrzeć ? ;/
Na prenatalne💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Madamee92 wrote:Dziewczyny a jak to jest z tym leżeniem na plecach w ciąży? Na niektórych stronach jest napisane, że od 15tc powinno się już nie leżeć na plecach bo brzuch uciska naczynia krwionośne i jest gorsze krążenie.
Z drugiej strony przeciez w 15tc jest dopiero niewielki brzuszek więc nie wiem jak do tego podchodzić.
https://mamaginekolog.pl/pozycja-do-spania-w-ciazy-czy-ma-znaczenie/
może ten artykuł trochę rozjaśniMadamee92, jolciaa171 lubią tę wiadomość
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKurcze z tym liczeniem wieku ciąży to nie rozumiem trochę
Wiem kiedy miałam owulację, bo byłam na monitoringu, więc jakim cudem ciaza miałaby być starsza
Rozumiem, że maluch po prostu rośnie troszkę szybciej, ale to nie znaczy że jest "starszy", co myślicie?
-
Magda - mbc wrote:Faktycznie sporo, ale Ty mówiłaś, że masz już 35 lat, a PAPPA to jest statystyka. Nie ma wielu kobiet rodzących w tym wieku, porównując do przedziału powiedzmy 20-30.
Statystyka mówi, że najwięcej kobiet rodzących dzieci z ZD, to kobiety w wieku 22-32, ale to tylko dlatego, że w tym przedziale wiekowym kobiety rodzą najwięcej i najczęściej. Ja mam 31 lat i ZD skorygowany z PAPPA wyszedł mi 1:6695, ale tak jak napisałam wyżej, wolę wiedzieć więcej niż mniej, więc i tak zrobiłam NIPTa,
Mam 34 lata jeszcze przez długi czasProszę mnie nie postarzać
Mnie lekarz nie korygował wyniku o pomiary, bo tak już się ponoć nie praktykuje. Wówczas wynik ZD byłby nieco wyższy, bo około 1:800.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 13:35
Magda - mbc lubi tę wiadomość
-
Freyja wrote:Kurcze z tym liczeniem wieku ciąży to nie rozumiem trochę
Wiem kiedy miałam owulację, bo byłam na monitoringu, więc jakim cudem ciaza miałaby być starsza
Rozumiem, że maluch po prostu rośnie troszkę szybciej, ale to nie znaczy że jest "starszy", co myślicie?
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Lena1984 wrote:Mam 34 lata jeszcze przez długi czas
Proszę mnie nie postarzać
Mnie lekarz nie korygował wyniku o pomiary, bo tak już się ponoć nie praktykuje. Wówczas wynik ZD byłby nieco wyższy, bo około 1:800.
A to przecież w parze powinno iść PAPPA plus USG, chyba przepływy i tętno.
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Izieth wrote:A to przecież w parze powinno iść PAPPA plus USG, chyba przepływy i tętno.
Idzie w parze ale ponoć wyników pomiarów teraz się nie wlicza do testu z krwi. Mój lekarz wprowadził test Pappa jako pierwszy w Polsce więc zna się na rzeczy i akurat w tym temacie nie mam żadnych wątpliwości , że wie co robiWiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 13:55
-
asiiia23 wrote:A jakie miały maluchy CRL u was w 13tc3 bo mój ma 5,94 cm ?
Na moje oko bardziej to CRL pokrywa się z terminem z OM.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2018, 14:17
Freyja lubi tę wiadomość
-
Madamee92 wrote:Dziewczyny czy cytologię można zrobić w 2 trymestrze?
Nie miałam robionej w tej ciązy a ostatnią aktualną robiłam w grudniu zeszłego roku o teraz nie wiem czy mam robić czy jest aktualna...
-
Oleśka11 wrote:Hej. Nie wiem czemu Ci powiedzieli ze przy CRL 5,9 to 13t3d.Moje dziecię w 12t5d miało 6,1 cm i mam napisane że CRL zgadza się z OM i to też się zgadzało z pomiarami innych dziewczyn tutaj.
Na moje oko bardziej to CRL pokrywa się z terminem z OM. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyasiiia23 wrote:1. http://i65.tinypic.com/2vt2xys.jpg
2. http://i64.tinypic.com/nl2a6s.jpg
Mam tutaj 2 daty na 1 Usg . Wyżej podesłałam zdj ;/
Ta na drugim zdjęciu oznacza wiek wg rozmiaru dziecka, ta na górze wg tego kiedy miałaś ostatnią miesiączkę. Może lekarz pomylil się przy wpisywaniu OM? -
Asiiia ja dzisiaj byłam na usg 12t1d i crl 61mm czyli wielkość jak na 12t4d.
Freyja jak dziecko jest większe niż wypada na dany czas ciąży to po prostu będzie większe, może taka skłonność genetyczna.
U mnie synek był zawsze w normie albo nawet trochę mniejszy, ale pod koniec nadgonil. Obecnie zapowiada się większe dziecko już od razuOleśka11 lubi tę wiadomość
-
Wreszcie zakończyłam leczenie zębów (zaczęłam w sierpniu). Od czasu poprzedniej ciąży tyle do roboty się porobiło, co wcześniej przez 5 lat albo i więcej. Kolejny urok ciąż
. Nawet się zdziwiłam, że mój ginekolog sam mówił o konieczności wyleczenia zębów. Jutro ten nieszczęsny endokrynolog, ciekawe co powie. Człowiek zdrowy, a ciągle po lekarzach lata
Madamee92, Freyja, Shirley lubią tę wiadomość
Rysiu i Marysia 29.04.2019r.
Wojtek 10.08.2016r.