X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z mojego doświadczenia dużo lepszy jest tajny wątek niż facebook. Na czerwcowkach z synkiem utworzyło się to i to. Facebook na początku działal super, dużo się działo, ale z biegiem czasu zaczęło wygasać. Każdy jednak wchodzi na FB też dla innych spraw i w koncu coraz mniej pisałysmy bo coś każdego odciagalo. Teraz jeden post na miesiąc to cud (od ciąż minęły 4 lata).

Tajne forum działa natomiast super. Każda wchodzi na nie po to, żeby coś napisać i nie odciąga nas tak wiele spraw jak ma FB:) po czterech latach nadal mamy świetny kontakt, sądzę że tak samo mogłoby być z dziewczynami z FB ale jednak ta forma z biegiem czasu się nie sprawdziła.
    Zresztą dla mnie forum jest po prostu bardziej przejrzyste.

My z czerwcowkami 2015 zalozysmy na OVH - a w zasadzie to założył mąż jednej z nas. Forum jest w pełni fajne, można tworzyć osobne tematy, wątki itp. Koszt utrzymania domeny to jakieś grosze (nie wiem czy dochodzi do 10 zł za 12 miesięcy, raczej nie) .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 12:11

uwo93e3kyyhwh4fb.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już 4ty dzień bez mdłości :) Choć do wieczora daleko ale i tak się cieszę :) Jedynie sikam dalej jak opętana :P

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My na sierpniówkach 2016r. założyliśmy tajna grupę na FB i grupa trwa i ma się dobrze do dziś. Rozmowy nie tylko o dzieciach. Wstawiamy "raporty" co u nas i u dzieci. Zaraz po mężu to dziewczyny pierwsze wiedzą o nowych ciążach ;-). Naprawdę mam nadzieję, że nasza grupa równie dobrze się ze sobą zżyje. Na szczęście nie ma tam mamusiek, które narzucają swoje zdanie (tutaj też się jeszcze nie dopatrzyłam). Nikt nikogo nie miesza z błotem jak wcześniej rozszerzył dietę, wozi przodem czy karmi mm "bo tak". Była jedna królowa zamieszania, ale po jakimś czasie się na coś widocznie obraziła (nie wiadomo w sumie o co) i odeszła. Wszystko zależy od uczestniczek. Decyzję o grupie można przecież odwlec do czasu aż się tutaj bardziej poznamy :-)

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i tak w ogóle miło było poznać kto się kryje za nickiem. Że np. Malinka to Basia, która mieszka w Szczecinie i pracuje gdzieś tam. Domyślam się, że nie każda grupa przetrwa taką zmianę, ale póki co mam dobre przeczucia co do naszej :-)

Shirley, Trine91 lubią tę wiadomość

Wojtek 10.08.2016r.
  • asylia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samsaramsa wrote:
    Nasza grupa też jest jeszcze i już drugi raz robimy sobie prezenty na święta :) powiem Wam że super są takie znajomości. Codziennie że sobą piszemy i nie tylko o dzieciach ;)

To prawda.
    Ja mam taką grupę z forum - brałyśmy razem śluby w jednym roku, a zaczęłyśmy ze sobą pisać nawet 2 lata przed, bo wątek dotyczył organizacji ślubu i wesela.
    Jest nas ok. 20 i mam wrażenie, że znamy się jak łyse konie - piszemy ze sobą codziennie, dzielimy się radościami i smutkami - sporo już wspólnie 'przeżyłyśmy', robimy spotkania, wysyłamy sobie prezenty z okazji narodzin dzieci.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 12:49

Shirley lubi tę wiadomość

7u22rjjg269yrzch.png
  • Shirley Przyjaciółka

Wysłany: 17 grudnia 2018, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny .
    Ja jestem za założeniem jakiejś tajnej grupy , wszystko jedno gdzie

hchyflw1a8mfc682.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asylia ja też miewam czasem takie krótkie kłucia. Ostatnio nawet zamieniło mi się to w jakieś takie bóle ogólne, promieniujące. Pisałam do lekarza to mi odpowiedział, że tak może się zdarzyć, że może akurat maluch jest obrócony tak że kopie w dół i jakieś takie bóle idą. Jeśli nie ma dodatkowych objawów typu np jakieś upławy to mam podchodzić do tego na spokojnie. Myślę, że warto abyś to skonsultowała, ale jak widać w niektorych ciazach tak bywa :) Ja tez pewnie na wizycie jeszcze na to ponarzekam żeby dokładnie to sprawdzili.

p19uskjoxacp4928.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2018, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, ja chyba jestem szalona bo jakim cudem na tym etapie miałabym coś czuć przy pierwszej ciąży i łożysku na przedniej ścianie? Niemniej wczoraj w łóżku poczułam 2-3 "pyknięcia" w macicy, takie uczucie jak mocniejsze uderzenie serca albo właśnie "rybka" i dzisiaj rano w pracy też jedno takie. Mąż mówi, że nie możliwe, a ja nie czuję by to były jelita. Hmpf.

• makalotia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Wiecie co, ja chyba jestem szalona bo jakim cudem na tym etapie miałabym coś czuć przy pierwszej ciąży i łożysku na przedniej ścianie? Niemniej wczoraj w łóżku poczułam 2-3 "pyknięcia" w macicy, takie uczucie jak mocniejsze uderzenie serca albo właśnie "rybka" i dzisiaj rano w pracy też jedno takie. Mąż mówi, że nie możliwe, a ja nie czuję by to były jelita. Hmpf.
    Kto wie.. ja w pierwszej ciąży w 16 tyg dość wyraźnie czułam z tego co kojarzę. Wcześniej się nie wczuwałam, ale ja łożysko miałam z tyłu. Ciekawa jestem jak teraz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 13:52

Freyja lubi tę wiadomość

8 cykl starań, 1 cykl z modlitwą do Św. Rity od spraw trudnych i beznadziejnych
    15 .10 - beta 26,25 ; p13,3
    17.10- beta 63,54; p23,1
    23.10-b 1213, p 15,3

Niedoczynność tarczycy,
    Hashimoto

n59y3e5ery2u3gss.png
    860i4z17o1rgxg0z.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusia24 wrote:
    Asylia ja też miewam czasem takie krótkie kłucia. Ostatnio nawet zamieniło mi się to w jakieś takie bóle ogólne, promieniujące. Pisałam do lekarza to mi odpowiedział, że tak może się zdarzyć, że może akurat maluch jest obrócony tak że kopie w dół i jakieś takie bóle idą. Jeśli nie ma dodatkowych objawów typu np jakieś upławy to mam podchodzić do tego na spokojnie. Myślę, że warto abyś to skonsultowała, ale jak widać w niektorych ciazach tak bywa :) Ja tez pewnie na wizycie jeszcze na to ponarzekam żeby dokładnie to sprawdzili.

Postanowiłam pójść dla spokoju ducha, bo wizytę mam dopiero 7 stycznia i po drodze święta, wiec zostałoby mi tylko IP.
    Zaraz będę dzwonić do gina, jak prywatny mnie nie wciśnie, to mam podjechać do tej na NFZ - nie ma numerków ale babeczka z sekretariatu kazała przyjechać, bo skoro prowadzę u niej ciąże, to pewnie mnie przyjmie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2018, 13:52

7u22rjjg269yrzch.png
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro masz taką możliwość to jasne, że lepiej sprawdzić...

Wojtek 10.08.2016r.
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Takana5 wrote:
    Jestem w ciąży!!!!
    Właśnie to dotarło do mnie widząc szkraby na prenatalnych. Do tej pory radość była przyćmiona przez strach i obawy.

Od 5 nie spałam a im bliżej badania tym większy ścisk w żołądku i nudności. Może byłabym spokojniejsza gdyby nie wtorkowe plamienie.

Wszystko idealnie, przepływy, serduszka, żołądek, wątroba, kręgosłup, pępowiny, bardzo niskie ryzyko wad. Z usg dzieci są starsze o 2 dni (12+6), TP wg usg 25.06.2019.

Pierwszy bąbel usytuowany u góry, lepiej widoczny, wystawiony do podziwiania a drugi skitrany pod, co chwilę ręka w buzi, ciężej było pomierzyć.

I na koniec, lekarz twierdzi, że jest PARKA :)
    U góry wygodna Księżniczka a na dole przygnieciony Mały Książe :D
    Za 2-3 tyg będzie wszystko jasne ale siusiaka 1-go mamy na pewno :)

Kochane, powodzenia dzisiaj na wizytach! Trzymam kciuki!
    KaśkaKwa pięknie wyglądasz, mam ciut mniejszy brzuszek od Ciebie ;)

po cichu gratuluje parki :) i udanej wizyty :)

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, najlepiej to skonsultować bo to tylko dodatkowy stres... Trzymam jednak kciuki żeby to nie było nic groźnego i daj znać co Ci powiedzą :)

p19uskjoxacp4928.png
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wy macie caly czas usg dopochwowo czy przez brzuch?

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2018, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy Wy tez macie takie podrażnione sutki? Bo zaczyna mnie to zastanawiać to już tyle trwa :/ aczkolwiek mnie cały czas tez bolą piersi i rosną :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 grudnia 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hiszpaneczka wrote:
    A wy macie caly czas usg dopochwowo czy przez brzuch?
    I tak i tak :)

• asylia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusia24 wrote:
    Dokładnie, najlepiej to skonsultować bo to tylko dodatkowy stres... Trzymam jednak kciuki żeby to nie było nic groźnego i daj znać co Ci powiedzą :)

Idę na 19:30. Dam znać. :*

anusia24 lubi tę wiadomość

7u22rjjg269yrzch.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Dziewczyny czy Wy tez macie takie podrażnione sutki? Bo zaczyna mnie to zastanawiać to już tyle trwa :/ aczkolwiek mnie cały czas tez bolą piersi i rosną :(

Ja w niektóre dni mam wrażliwe, a w inne nic nie czuję.

Hiszpaneczka ja prenatalne miałam przez brzuch, a kilka dni później na normalnej wizycie miałam jeszcze dopochwowo.

7u22rjjg269yrzch.png
  • Meluśka Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie i wszystko jest dobrze, płci nie znam, powiedział, że za 3 tygodnie, jak będzie dobrze widać, to powie ;)

Violet Flower, Mama Wojtka, Oleśka11, Lady_Dior, anusia24, Madamee92, Hiszpaneczka, Samsaramsa, Pimka, Lorella, Alala, Izieth, Klara87, 0202oliwcia, bratfrandu lubią tę wiadomość

23.07.2017 - Sandra <3
    Ginekolog: 07.01 na 15:10
    4c3tskjoo3ra5ade.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem za tajną grupą na fb. Fajnie byłoby wiedzieć kto się kryje za nickiem i poznać się bliżej :)

gann3e3k131pma53.png
‹‹ 249 250 251 252 253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ