X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o materace unikajcie gryka-kokos. Te robaczki to nie mit-jedna sierpniowka miała i wysyłała nam fotki dziadostwa. Ja mam sprężynowy z Ikei, jest ok. Lateksowe jeszcze lepsze podobno. Lepiej kupić używane łóżeczko i nowy, lepszy materac (teraz dokupiłam drugie łóżeczko Gulliver z Ikei na olx za 80zł). Mój syn 2,5 dalej śpi w swoim- wyjęliśmy bok łóżeczka i daliśmy krótką barierkę. Dzieciak nie spadnie i może sobie wychodzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 09:02

jolciaa171 lubi tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem tym przerażona.... w ikea widze są materace więc pewnie wezmę już tam razem z łóżeczkiem!
    Dziękuję :*

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

uwo99jcga48s16g3.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka, włsnie weszłam na OLX i szukam łozeczek z ikea, same mozna kupić na prawde tanio :)
    Dzięki że tak mi doradziłas, kupię używane łózeczko a lepszy materac :)

Mama Wojtka, KaśkaKwa lubią tę wiadomość

uwo99jcga48s16g3.png
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madamee92 wrote:
    Wiem właśnie, że wszystkie te wózki są ciężkie. Ale czy jakikolwiek z 2w1 będzie lżejszy? Pewnie jak się znajdzie to z kolei będzie bardziej miejski, z mniejszymi kołami.
    Nie mam niestety budżetu by kupić osobny wózek gondolę i osobną terenową spacerówkę, która będzie lekka. Nie wiem w ogóle czy takie znajde. Chyba coś za coś. Albo duża waga, ale stabilność, duże koła z amortyzacją, albo miejski lekki wózek z małymi kółkami. Jeśli się mylę to wyprowadzcie mnie z błędu, bardzo się ucieszę :D
    Może Joolz Day 2, myślę, że na olx znajdziesz dużo w dobrej cenie w stanie b.dobrym

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miazmija wrote:
    Magda A nie wiesz jak z priamem?
    Mam już stelaż i gondole manhattan grey i chciałabym kupić również siedzisko ale jeszcze nie teraz. A te wózki 2019 wcale mi się nie podobają. No i teraz się zastanawiam czy nie warto byłoby kupić jednak siedziska :)
    Siedzisko z 2019 nie będzie pasowało do stelaża z 2018 bo siedziska w miosie i priamie 2019 są inne, nie montuje się je na klik do ramy, tylko „naciąga” się je na dodatkową ramę.
    https://cybex-online.com/pl-pl/wózki/priam tu zobaczysz różnicę.
    Gondola pasuje na oba stelaże :) Modele siedzisk z 2018 zarówno w miosie jak i priamie są tylko do wyprzedania niestety.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 10:09

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Nita Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna nieprzespana noc. Muszę kupić sobie więcej poduszek, bo dwie pod głową to za mało, a ja jeszcze muszę mieć pod plecami i z boku pleców. Prawie nic nie spałam. Najpierw okropna zgaga, jak zwykle, myślałam że mi gardło wypali. Z synkiem zawsze lubiłam spać i on z reguły spał na swojej połowie łóżka a teraz rzuca się, wierci, co chwilę zarzuca mi ręce na moją twarz. Ostatnio mi tak w nos przywalił, że myślałam, że zaraz mi krew poleci. Strasznie źle mi się z nim śpi i nie wiem co z tym teraz zrobić? Kiedyś spał w swoim łóżeczku a od maja zeszłego roku śpi ze mną i raczej kiepsko widzę teraz przenosiny do własnego łóżka.

A materac do łóżeczka mam sprężynowy, taki gdzie każda sprężyna ma osobne, podwójne kieszonki. I był ok. Z Mamas&Papas.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, współczuje tych nocy...
    Ja spię teraz mocno jak nigdy (póki co)
    Potrafie połozyc sie o 21 i wstać o 7 czasem koło 8 nawet :D

Własnie poszukam jakiegoś dobrego materaca ;) a łózeczko moze upoluje używane w dobrym stanie z ikea :) zawsze to ok 200zł w kieszeni które moge wydać na coś innego :)

uwo99jcga48s16g3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madamee92 wrote:
    Też byłam dziś z mężem oglądać wózki. I powiem Wam, że mam większy mętlik w głowie niż po samym ogladaniu w internecie.
    Może są tu mamy które mogłyby doradzić wózek 2w1 ale z dobrą amortyzacją ( lubimy chodzić do lasu) by się przyjemnie prowadził i skręcał. Może być ciężki bo mieszkamy na parterze.
    Oglądałam dziś wózki Adamexa, Bebetto ( fajne ale boję się że za mała gondola), Camarelo i Babyactive. Może któryś z tych polecicie?
    Podczytuje Was gdy sobie przypominam ten przyjemny stan ciąży ;-)
    Polecam Bebetto Murano, dość ciężki ale na parter wnosi się ok ;-) po lasach chodzimy dużo, amortyzacja i skrętność kół bardzo dobra ;-) w gondoli aktualnie mieści się 9.2 kilogramowy i długi na 68 cm czerwcowy chłopak w kombinezonie obłożony kocykami :-) pozdrawiam Was i życzę bezproblemowych i szybkich porodów ;-)
    Czerwcòwka 2018 ;-)

Marryy, jolciaa171, Madamee92 lubią tę wiadomość

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kto ma połówkowe w tym tygodniu który się jutro zaczyna?
    Ja mam dopiero w piątek, ale już czuję ze zaczynam świrować...towarzyszą mi skrajne emocje.

Czy przyszłe mamy (zwłaszcza te dla których to będzie pierwsze dziecko) planujecie się wspierać się jakąś literaturą odnośnie karmienia, rozwoju dziecka itd.?
    Może znacie jakieś poradniki internetowe z których warto czerpać wiedzę i możecie polecić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2019, 14:05

KaśkaKwa lubi tę wiadomość

2019 Natalka
  • Lorella Ekspertka

Wysłany: 13 stycznia 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ostatnio masakra. Do tej pory zadnych dolegliwosci az tu nagle budze sie w srodku nocy z takim bolem plecow i prawego boku ze nie bylam w stanie przekrecic sie z boku na wznak. Trzymalo mnie kilkadziesiat minut potem przeszlo. Po dwoch dniach powtorka. Okazalo sie ze to kolki nerkowe. Nigdy nie mialam problemow z nerkami ale lekarz mowi ze w drugim trymestrze czasem pojawiaja sie kolki nawet jesli nie ma sie kamieni, piasku itp. Dziewczyny ból nie do opisania :/

0d1y3e3kz4mwxduv.png

bfarxzdv5ixw2s0t.png
  • bratfrandu Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2019, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    Ja mam dopiero w piątek, ale już czuję ze zaczynam świrować...towarzyszą mi skrajne emocje.

Doriska, ja mam połówkowe 3 dni po Tobie, w następny pn. A w ten pn normalną wizytę. Też mam stracha...

Doriska87 lubi tę wiadomość

[*] Maj 2018, Synek?, 16. tc (poronienie zatrzymane)
    [*] Maj 2019, Synek 2600 g 50 cm, 36. tc (odklejenie łożyska)

Nie ma limitu nieszczęść i bólu na jedną rodzinę
  • Kirsten Przyjaciółka

Wysłany: 13 stycznia 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy materac lateksowy i jest super.
    Z robakami to naprawdę nie żarty, ja znam przypadek u mojej sąsiadki która nawet bez gryki miała (materac kokos z czymś ale nie była to gryka).
    Jej synek budził się w nocy a ona myślała że tak po prostu ma dopóki nie zobaczyła robali na wlasne oczy.

uwo93e3kyyhwh4fb.png

Wysłany: 13 stycznia 2019, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...A tak w ogóle to strasznie cieszą mnie Wasze dyskusje o wózkach, łóżeczkach, wyprawkach. Sama wstrzymam się pewnie do marca/kwietnia z poważnymi zakupami (straaach), ale robię sobie skrzętne notatki z Waszych porad ;)

U mnie inaczej niż u Was objawia się syndrom wicia gniazda. Zaczęłam przemeblowywanie, przepakowywanie, zamówiłam kilka nowych „ogólnych“ mebli. (Rok temu zmieniliśmy mieszkanie i w nowym niektóre rozwiązania wciąż nie są optymalne.) Przy okazji przetrzebiłam morze ciuchów, papierów i zbędnych narzędzi kuchennych - teraz mam kilka worów do wyrzucenia/oddania. Mąż jest trochę niezadowolony, że tyle chcę naraz kupić, ale nie przeszkadza mu, że całą chałupę w końcu porządnie wysprzątałam.

• Nita Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam połówkowe teraz w czwartek. A czemu konkretnie się stresujecie dziewczyny? Ja się stresuję tym, żeby zdążyć na czas :P ostatnio trochę się nie wyrobiłam w czasie i na wizytę do szpitala jechałam jak wariat. Muszę być trochę spokojniejsza, wstać wcześniej, wyszykować dziecko, siebie i powoli sobie dojechać.

Doriska, ja mogę polecić dwa blogi. W sumie oba mają wszystkie niezbędne informacje na temat karmienia piersią, Hafija.pl oraz wymagające.pl ale na blogu wymagające znajdziesz też porady w sprawie spania dziecka itd. Jest jeszcze mama ginekolog.

Doriska87 lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:

Czy przyszłe mamy (zwłaszcza te dla których to będzie pierwsze dziecko) planujecie się wspierać się jakąś literaturą odnośnie karmienia, rozwoju dziecka itd.?
    Może znacie jakieś poradniki internetowe z których warto czerpać wiedzę i możecie polecić?

Odnośnie karmienia polecam hafija blog, prostujemy dzieciaki (prowadzi mama fuzjiteraoeuta) ja jedynie jakieś blogi czytałam. Żadnych poradników itp

Doriska87, KaśkaKwa lubią tę wiadomość

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jolcia zazdroszczę ci tego beztroskiego spania :P śpij sobie i odpoczywaj ile wlezie, bo w czerwcu to wszystko się zmieni o 180 stopni ;D

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

Wysłany: 13 stycznia 2019, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Ja mam połówkowe teraz w czwartek. A czemu konkretnie się stresujecie dziewczyny? Ja się stresuję tym, żeby zdążyć na czas :P ostatnio trochę się nie wyrobiłam w czasie i na wizytę do szpitala jechałam jak wariat. Muszę być trochę spokojniejsza, wstać wcześniej, wyszykować dziecko, siebie i powoli sobie dojechać.

Ja się stresuję przed normalną wizytą i połówkowymi, że usłyszę jakieś złe wieści. Na dodatek jestem chyba jedyną spośród nas, z terminem na początek czerwca, która nie czuła jeszcze żadnych ruchów.

• Mama Wojtka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:

Ja we wtorek, 15.01 mam połówkowe.
    Oby płeć się nie zmieniła, bo już trochę zakupów poczyniłam.
    Co do poradników to mam "Język niemowląt" i "Nieperfekcyjną mamę” na zbyciu, jakby któraś chciała.

Doriska87, KaśkaKwa lubią tę wiadomość

Rysiu i Marysia 29.04.2019r.

Wojtek 10.08.2016r.
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:

Doriska, ja mogę polecić dwa blogi. W sumie oba mają wszystkie niezbędne informacje na temat karmienia piersią, Hafija.pl oraz wymagające.pl ale na blogu wymagające znajdziesz też porady w sprawie spania dziecka itd. Jest jeszcze mama ginekolog.

Ja ostanie usg to miałam prenatalne w 12 tygodniu...Przez 2 miesiące żaden lekarz nie oceniał dzidzi na usg. Martwię się trochę oceną szyjki bo jestem po częściowej konizacji. Poza tym wiadomo: teraz będą wszystko mierzyć, sprawdzać - to martwię się aby wszystko wyszło ok.

Dzięki za te porady odnośnie blogów Dziewczyny. Już wrzuciłam w notatki.

Ja też jeszcze nic nie kupuję, na razie tylko notatki robię.

2019 Natalka
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2019, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Wojtka wrote:
    Ja we wtorek, 15.01 mam połówkowe.
    Oby płeć się nie zmieniła, bo już trochę zakupów poczyniłam.
    Co do poradników to mam "Język niemowląt" i "Nieperfekcyjną mamę” na zbyciu, jakby któraś chciała.

haha ja też mam już trochę rzeczy chłopięcych i wolałabym żeby płec również się nie zmieniła :D

uwo99jcga48s16g3.png
‹‹ 327 328 329 330 331 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ