X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry :)
    Jak zwykle witam się przy kawce :)
    Weekend minął na poszukiwaniu wstępnej wyprawki dla malucha :)

Co do materaca zdecyduję się chyba na ten:
    https://sklepurwis.pl/materace-dla-dzieci/1896-fiki-miki-materac-sensitive-model-ms11.html#/8-kolor-biale

polskiej firmy, posiada odpowiednie atesty, dwustronny z lateksu, wkład można wyjmować i mrozić w zamrażarce.

Jak myślicie będzie ok?:) chce kupić akurat w tym sklepie wiekszosc rzeczy i mogę liczyć na dosc dobry rabat.

Mama Wojtka lubi tę wiadomość

uwo99jcga48s16g3.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do doświadczonych mam :)

Czy baza isofix się sprawdza?
    Zastanawiam się czy kupować, wiem że na pewno dzeki niej szybciutko montuje się fotelik i mam pewność że jest dobrze zamontowany.
    Natomiast druga kwestia u nas to tak że w męza samochodzie jest ten system mocowania isofix u mnie już nie.
    Pewnie gdy będę miała jechać gdzieś z małym autami się zamienimy :)

uwo99jcga48s16g3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2019, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Freya, na stronie Cybex jest spis konkretnych modeli ich fotelików oraz jaki model pasuje do samochodu. Możesz sobie sprawdzić. Ja będę kupować ten fotelik dla maluszka, bo tylko taki nam wejdzie (za pasażerem mamy Axkid) do Renault Scenic i mąż też będzie mógł prowadzić auto bez kolan na kierownicy :P
    Przymierz najpierw ten fotelik w sklepie, sprawdź jak Ty i mąż będziecie się czuć za kierownicą i z boku od strony pasażera.

Dziewczyny, tak tylko zostawię tutaj świetną recenzję książki Język Niemowląt. Myślę, że recenzja jest warta uwagi ;)

https://www.wymagajace.pl/jezyk-niemowlat-cz-1/

https://www.wymagajace.pl/jezyk-niemowlat-co-z-tym-karmieniem-cz-2/

https://www.wymagajace.pl/jezyk-niemowlat-nie-latwy-plan-cz-3/

Dzięki! Planuję przejechać się do sklepu Osiem Gwiazdem i przymierzyć, ale jakoś nie pomyslałam, że można wstępnie sprawdzić na internecie. My mamy dość drobny samochód (KIA Venga) więc Cybex Aton 5 powinien być spoko, tym bardziej iż mąż zawsze jest na maksa odsunięty do tyłu bo jest wysoki. Martwiły mnie tylko opinie, że jest dość ciasnym fotelikiem, a my z pewnością będziemy jeździć z małym na dłuższe (3,5h) trasy i to dość szybko (oczywiście z odpowiednimi przerwami).
    U nas mąż zarządził, że bez bazy ani rusz.

Dzięki za linki, właśnie powoli chciałabym zacząć coś czytać :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2019, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto bardzo głupie pytanie od niedoświadczonej ciężarnej: czy możliwe, że mały ma już czkawki i je odczuwam? Bo mniej więcej raz dziennie lub raz na dwa dni mam wrażenie, że coś czuję, ale to są rytmiczne ruchy coś jak tętno, zbyt regularne na ot po prostu ruszanie się (tak mi się wydaje).

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja, ta laska z bloga mamygadzety napisała w tym artykule, co podesłałam, że lepiej kupić bardzo dobry fotelik bez bazy, niż średni z bazą.
    Natomiast kupując bez bazy muszą Cię nauczyć montowania fotelika.

Moim zdaniem zobaczyć w necie, czy auto "pasuje" a przymierzyć, to dwie rózne rzeczy.

U nas fotelikiem akurat zajmuje się mąż, mamy jedno auto i jeździmy oboje, ale uznałam, że on się tym zajmie najlepiej.
    Wczoraj powiedział, że na pewno będziemy kupować fotelik z bazą. Zakres cenowy jego wyboru to 1400-2400 zł więc spory. Spisał sobie kilka firm i modeli i będzie chciał podjechać do ośmiu gwiazdek, poprzymierzac i pogadać. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2019, 10:33

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baza jest na pewno wygodna, ale łupinki są dosyć łatwe w montażu, więc spokojnie można bez bazy. Poprzednim razem specjalnie szukaliśmy samochodu, żeby miał isofix, bo koniecznie chcieliśmy z bazą, a skończyło się na tym, że mieliśmy fotelik bez bazy. Już pominę fakt, że było to beznadziejne coś no name, ale to były czasy, kiedy nasza świadomość na temat bezpieczeństwa dziecka w podróży mocno kulała ;)

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będąc na warszatatach "bezpieczny maluch" właśnie prowadzący warsztaty ratownik medyczny dużo mówił o fotelikach.

4* w testach to dobra ocena i taki fotelik można spokojnie zakupić, odradzał natomiast marketowe oraz używane z neta ( bo nie wiadomo czy nie są powypadkowe niestety)

Jeśli zdeycdyjemy się na wózek Joie Mytrax Flex signature wezmę też do niego fotelik i-gemm (jeśli będzie pasował do naszego auta) ma 4* spełnia wszelkie standardy a nie kosztuje wiele.

Magda - mbc lubi tę wiadomość

uwo99jcga48s16g3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2019, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Freyja, ta laska z bloga mamygadzety napisała w tym artykule, co podesłałam, że lepiej kupić bardzo dobry fotelik bez bazy, niż średni z bazą.
    Natomiast kupując bez bazy muszą Cię nauczyć montowania fotelika.

Moim zdaniem zobaczyć w necie, czy auto "pasuje" a przymierzyć, to dwie rózne rzeczy.

U nas fotelikiem akurat zajmuje się mąż, mamy jedno auto i jeździmy oboje, ale uznałam, że on się tym zajmie najlepiej.
    Wczoraj powiedział, że na pewno będziemy kupować fotelik z bazą. Zakres cenowy jego wyboru to 1400-2400 zł więc spory. Spisał sobie kilka firm i modeli i będzie chciał podjechać do ośmiu gwiazdek, poprzymierzac i pogadać. :)

Przecież napisałam, że i tak zamierzam podjechać do sklepu (osiem gwiazdek) tylko fajnie, że mogę się też wcześniej zorientować w internecie ;) Nigdzie nie pisałam, że na podstawie internetu podejmę decyzję.

Nie chodzi tu o kwestię pieniędzy na zasadzie "tańszy fotelik byleby baza" - chcemy bazę nie zależnie od tego jaki będzie fotelik ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2019, 10:46

• asylia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Oto bardzo głupie pytanie od niedoświadczonej ciężarnej: czy możliwe, że mały ma już czkawki i je odczuwam? Bo mniej więcej raz dziennie lub raz na dwa dni mam wrażenie, że coś czuję, ale to są rytmiczne ruchy coś jak tętno, zbyt regularne na ot po prostu ruszanie się (tak mi się wydaje).

U mnie zdarzało sie, że czułam czkawkę właściwie codziennie, ale myślę, że na późniejszym etapie.

My też po fotelik podjedziemy do 8 gwiazdek, bo mamy wózek i adaptery i chcemy dobrać.
    Myślę, że kupimy bez bazy - pierwszy dla synka też taki mieliśmy i było ok.

Witam się po weekendzie.
    Cały czas kaszle (z mniejszą i większą częstotliwością) i zastanawiam się czy powinnam to sprawdzić u lekarza. Nie czuję się chora absolutnie, nie mam temperatury, kataru, nic mnie nie boli. Tylko ten kaszel - zaczęło się w środę wieczorem lekko i tak mnie trzyma.

Fajnie weekend spędziliśmy mimo, że sporo czasu byliśmy w domu. Jestem pozytywnie naładowana chociaż pogoda nie pomaga - jeszcze zima dobrze się nie rozkęciła, a ja wyjątkowo w tym roku wypatruje wiosny, bo teraz to mi się nawet na chwile wyjść nie chce. Liczę, że wraz ze zmianą aury to się zmieni. ;)

Dwa tygodnie do połówkowych - juuuuuuuuuuż bym chciała. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2019, 10:51

7u22rjjg269yrzch.png
  • jolciaa171 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asylia 2 tygodnie to nie dużo :D u nas ponad miesiac do 15 lutego :D

Mam nadzieję że będziemy mieli piękne walentynki i same dobre wieści :)

Tego Wam wszystkim życzę :)

uwo99jcga48s16g3.png
  • Samsaramsa Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mam taki kłujacy, skurczowy ból w dole brzucha ale tylko po prawej stronie. Bardzo nie przyjemny. No spa mi się skończyła. Nie mam jak wyjść z domu bo i ten brzuch i deszcz pada, mąż w pracy
    Jeszcze wywaliło mi brzuch po tej stronie. Na takie bolesne wypinanie się dzidziusia to Chyba jeszcze za wcześnie tym bardziej przy łożysku na przedniej ścianie. Pamiętam zez synkiem dużo później miałam a łożysko było na tylnej ścianie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia 2019, 11:16

3jgxyx8dvoujfeze.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jolciaa171 wrote:
    Asylia 2 tygodnie to nie dużo :D u nas ponad miesiac do 15 lutego :D

Mam nadzieję, że szybko zleci. :) I oczywiście będą same dobre wieści. :)

7u22rjjg269yrzch.png
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się przy poniedziałku z podniesionym ciśnieniem od rana... Wkoncu się doczekała kuriera z zamówieniem z hm z zszelego tygodnia... Pech chciał ze akurat byłam pod prysznicem i odebrala babcia męża paczkę z którą mieszkamy... No i oczywiście pokaż pokaż co tam masz... Zamówiłam cudowne pajacyki na 56 rozmiar 3 pak i 2 pak łącznie 5 sztuk... Jak to zobaczyła to się zaczęło a ok ci ci to a na co wydajesz pieniądze na takie małe rzeczy przecież takie dziecko może w samej pieluszce pod kocem leżeć.... A zresztą kup coś na szmatach toć to stara kasy i tak dalej a dwa co tak wcześnie jeszcze nie wiesz czy urodzisz..... Nosz normalnie się we mnie gotuje.... Wiadomo że cześć rzeczy kupię używanych ale kilka nowych też nie zaszkodzi a dwa ładne pocieszenie jak po 5 latach starań i tego co przeszliśmy staram się wkoncu myśleć pozytywnie.... Nawet nie chce myśleć co będzie jak małe się urodzi najchętniej już dziś bym się wyprowadziła ale póki co w nowym domu tylko tynki i jeszcze nie mamy gdzie.....
    Do tego wszystkiego wczoraj i dziś póki co nie czułam małego wg i już zaczynam schizować... Normalnie mam takiego WKU... A na nią że masakra

3 aniołki 💔💔💔
    Upragniona córcia : 23.05.2019😍😍
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zdarzają się Wam twardnienia podbrzusza? Nie wiem,czy to jest normalne na tym etapie-brzuch robi się twardy na ok 10sec.i potem puszcza-nic nie boli.Mam się czego obawiać?

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak chciałam się móc cieszyć ze wszystkimi ta ciąża... Ale widzę że nie mogę sobie nawet na odrobinę przyjemności jaka są dla mnie zakupy pozwolić... Ehhhh.... Mam tylko nadzieję że maluch zachwile da mi znać o sobie i się trochę uspokoje.. W sobotę wizyta a 1 lutego połówkowe... A co do płci też nie mamy potwierdzonej jeszcze :)... Pierwsze pajacyki biało szare neutralne zarówno dla dziewczynki jak i chłopca :)

3 aniołki 💔💔💔
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • asylia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lusi nie denerwuj się. :*
    Babci słowa poniżej jakiegokolwiek poziomu, ale niestety starsi ludzie tak mają i nie przegadasz. Jednym uchem wpuszczaj, a drugim wypuszczaj.
    Nawet jakbyś w złote kaftaniki chciała dziecko ubrać to nic nikomu do tego.

U mnie też są spore przerwy w odczuwaniu ruchów, ich częstotliwości i sile. Myślę, że jak się dzieciaczek przekręci jakby do kręgosłupa to praktycznie nic nie czuć - wtedy czuję tylko jak leżę spokojnie i o tym myślę.
    Może zjedz coś słodkiego, albo napij się zimnego i połóż i się ruszy Książniczka/Książe i nie będzie straszyć Mamy.

Lady Dior, ja tak czasem mam. Nawet bym powiedziała, że cały brzuch jakby twardnieje, a za chwilę znów jest miękki. Myślę, że macica zaczyna ćwiczyć.

7u22rjjg269yrzch.png
  • Lusi91 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asylia masz rację w 90 %jej teksty i złote rady staram się ignorować.. Zwłaszcza komentarze tego typu... Ale dziś mnie wyjątkowo dotknął, chyba mam jakiś gorszy dzień i tyle.... Właśnie gotuję budyń z żurawina i zobaczymy co na to nasz szkrab kochany :) :* Dzięki za wsparcie :*

3 aniołki 💔💔💔
    Jaś w drodze 😍💓
    va5bdqk3g9aubjuw.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po połówkowych. Mały już nie taki mały, waży 315 gramów :) no i wygląda, że wszystko OK. Twarz sobie zasłonił obiema dłońmi więc na 4D nic nie było widać. Nogi z kolei rozkraczone, więc nawet gdybym wcześniej nie robiła sanco to nie miałabym problemu z poznaniem płci bo już od 14 tygodnia leży z jajami na wierzchu ;)

Jeden minus to to, że łożysko dalej częściowo zakrywa ujście szyjki. Na wyniku usg mam wpisane ryzyko łożyska przodującego i na razie czekamy do 28 tygodnia- jeśli wtedy nic się nie polepszy to czeka mnie leżenie. Aczkolwiek na razie mam się nie przejmować bo powinno się podnieść.

Lusi, nie przejmuj się głupim gadaniem i kupuj co Ci się żywnie podoba.

Co do fotelika to ja do Joie Mytrax dokupuję Maxi Cosi Pebble Plus z bazą isofix. Właśnie w zestawie z tą bazą jako jeden z nielicznych ma 5 gwiazdek w testach bezpieczeństwa. No i dla mnie baza to jednak mus- jak będę co najmniej trzy razy dziennie dziecko wsadzac i wyjmować z samochodu to jest dużo bardziej wygodne rozwiązanie.

Freyja, Izieth, Mama Wojtka, Trine91, Takana5, Takana5, GreenK, Pimka, Violet Flower, Doriska87, Nita, bratfrandu lubią tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2019, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też babcia ostatnio powiedziała podczas krótkiej wizyty u niej, że mamy na razie nic nie kupować, bo przecież moja teściowa się przygotowała na trzeciego syna, a on zmarł niedługo po porodzie i po co jej to było? Masakra, mówić coś takiego i przytaczać tragedię jej córki jako "doskonały przykład".

• asylia Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2019, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka, bezwstydne te chłopy. Najlepiej to wiecznie z jajami na wierzchu. ;) :D Super, że wszystko ok. <3

Oleśka11 lubi tę wiadomość

7u22rjjg269yrzch.png
‹‹ 329 330 331 332 333 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ