X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lorella wrote:
    To bedziemy wizytowac razem :) ja tez w srode

Miejmy nadzieje ze przyniesiemy dobre wieści! :)

Postanowiłam sobie że po połówkowych może już powoli będę polować na wyprawke. Z tej okazji wczoraj przygotowałam dwie szuflady :P

p19uskjoxacp4928.png
  • miazmija Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 wrote:
    Też tak miałam przez pewien krótki czas w poprzedniej ciąży ale przeszło. Staraj sie nie rozcierać heparyny jak Ci trochę wypłynie po wyjęciu igły. Przyłóż tylko wacik ważne żeby nie trzeć, bo też mogą się od tego robić takie czerwone swędzące miejsca. A od początku tak Ci się robi w miejscu wkłuć?

Nie rozcieram. Robię tylko zastrzyka i już nie majstruje tam nic. Mam podwyższone eozynofile a na ulotce heparyny jest ponoć zapis, że może powodować uczulenie i alergie i dzięki temu podwyższone eozynofile. Lekarz tak czy siak mi nie odstawi więc muszę jeszcze przecierpieć te kilka miesięcy.
    Na początku były straszne siniaki, ale od dłuższego czasu siniaków brak tylko czerwone kropki, "pokrzywka" i okropne swędzenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 08:36

03.2018 - cp, laparoskopia - usunięty jajowód
    07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miazmija z ciekawości wyciagnelam ulotke Neoparinu i faktycznie piszą, że często zdarza się swędząca, zaczerwieniona skóra. Chociaz nie jest sprecyzowane czy w miejscu ukłucia czy ogólnie. I w rzadkich przypadkach jest tez ten zapis o eozynofilach. Hmm. tak sobie mysle czy np na udzie tez tak samo bys miala... Tak jak mówisz jeszcze te kilka miesięcy jakos trzeba przetrwac. Ja juz mam problem z lapaniem skory do wklucia :/

p19uskjoxacp4928.png
  • miazmija Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusia24 wrote:
    Miazmija z ciekawości wyciagnelam ulotke Neoparinu i faktycznie piszą, że często zdarza się swędząca, zaczerwieniona skóra. Chociaz nie jest sprecyzowane czy w miejscu ukłucia czy ogólnie. I w rzadkich przypadkach jest tez ten zapis o eozynofilach. Hmm. tak sobie mysle czy np na udzie tez tak samo bys miala... Tak jak mówisz jeszcze te kilka miesięcy jakos trzeba przetrwac. Ja juz mam problem z lapaniem skory do wklucia :/

Oj u mnie też już coraz mniej miejsc na brzuchu do wkłucia. :)
    Trzymam udo i ramię na czas kiedy brzuch będzie duży i napięty.
    Codziennie przed zastrzykiem myślę sobie że robię to dla mojej wymarzonej córeczki i jakoś lepiej wchodzi :)

03.2018 - cp, laparoskopia - usunięty jajowód
    07.2018 - cb
    0d1yqqmzkwp2eupd.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja też tak sobie zamyśliłam, że udo zachowam na później :D Ale niestety jest już coraz ciężej. Waga nie idzie w gore a brzuszek rosnie, mąż już specjalnie mi jakieś tłuste kiebachy kupuje żebym troche nabrała masy :D W sumie nawet na tym udzie to ciezko cokolwiek zlapac :P juz sie smiejemy ze jak cos to w tylek :P Noo właśnie, ta motywacja...:) Trzymam kciuki, moze wcale jeszcze Ci sie to troche uspokoi!

miazmija lubi tę wiadomość

p19uskjoxacp4928.png
  • Lorella Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusia24 wrote:
    Miejmy nadzieje ze przyniesiemy dobre wieści! :)

Postanowiłam sobie że po połówkowych może już powoli będę polować na wyprawke. Z tej okazji wczoraj przygotowałam dwie szuflady :P
    No ja dokładnie tak samo. Kilka dni temu kupilam jednego pajacyka. To jedyna rzecz jaka mamy. Nawet internetu nie przegladalam. Po polowkowych zaczne wszystko kompletowac.

anusia24 lubi tę wiadomość

0d1y3e3kz4mwxduv.png

bfarxzdv5ixw2s0t.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja wrote:
    Ech no i chyba od lutego pójdę na L4. Za bardzo się stresuję pracą, nie ma to sensu. Dodatkowo jestem przeziębiona, albo to też efekt stresu i jutro idę do rodzinnego po L4 do końca tygodnia żeby wrócić do formy. Więc na podstawie przyszłego tygodnia podejmę już ostateczną decyzję. Głupio mi, strasznie mi głupio iść na L4 bo jak mnie ktoś zapyta to niby nie mam konkretnego powodu... ale potrzebuję.

Stresująca praca jest powodem do L4, nie miej wyrzutów sumienia, dziecko jest najważniejsze i jeśli czujesz, że jest Ci to potrzebne, to nawet się nie zastanawiaj. Cały czas myśl o tym, że robisz to dla dziecka, wyrzuty sumienia szybko Ci mną :)

Był temat porodów z mężem - mój był od początku do końca i teraz też tak zamierza. Bardzo mi pomógł, budził mnie, jak odpływałam między skurczami ;) Delikatnie zaglądał między nogi - bardzo się cieszył, że widzi już włoski :D Do dzisiaj to wspomina :D Rodziłam w wodzie i jak mnie położna ogarniała, to on tulił malutką, był wtedy najszczęśliwszy na świecie :) Polecam poród z mężem, jeśli ktoś się waha.

Co do nacinania, to nie jest standard, wykonują jeśli jest potrzeba. Jakimś cudem udało mi się uniknąć nacięcia i mam nadzieję, że tym razem będzie tak samo.

Sławny bunt dwulatka istnieje, ale nie musi być jakiś tragiczny. Moja córka ma swoje fochy i jest strasznie uparta, no mega uparciuch, ale oprócz tego to spokojne i grzeczne dziecko, w sklepie też najczęściej jest w porządku, gdzieś chodzi, czasem z tatą biega, ogląda, wrzuca do wózka marchewki ;) Zależy jaki egzemplarz się trafi ;)

GreenK, Ariette1983 lubią tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izieth wrote:
    Co do nacinania, to nie jest standard, wykonują jeśli jest potrzeba. Jakimś cudem udało mi się uniknąć nacięcia i mam nadzieję, że tym razem będzie tak samo

Może dlatego,że rodziłaś w wodzie-wtedy nie nacinają,bo niby jak? Chyba,że częściowo w wodzie.U mnie w rodzinnym mieście w szpitalu nacinają standardowo-tylko jedna kuzynka,która miała 2x poród w wodzie- nie była nacinana a reszta kuzynek,siostra czy koleżanki,które rodziły w klasycznej pozycji-było nacinanych i to bez potrzeby.Niestety tak to wygląda u mnie w szpitalu i nie zmieniło się to od x lat.Tu gdzie mieszkam jest znowu na odwrót-żadna z moich koleżanek nie była nacięta, także zobaczymy jak będzie w moim przypadku ;)

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Może dlatego,że rodziłaś w wodzie-wtedy nie nacinają,bo niby jak? Chyba,że częściowo w wodzie.U mnie w rodzinnym mieście w szpitalu nacinają standardowo-tylko jedna kuzynka,która miała 2x poród w wodzie- nie była nacinana a reszta kuzynek,siostra czy koleżanki,które rodziły w klasycznej pozycji-było nacinanych i to bez potrzeby.Niestety tak to wygląda u mnie w szpitalu i nie zmieniło się to od x lat.Tu gdzie mieszkam jest znowu na odwrót-żadna z moich koleżanek nie była nacięta, także zobaczymy jak będzie w moim przypadku ;)

Haha, nie zastanawiałam się nad nacięciem w wodzie :D Ale, jakby była potrzeba, to nacięliby, po prostu nie było potrzeby :) I wiem, że to nie jest standard, moja bratowa ani razu nie była nacięta, a w dwóch różnych szpitalach rodziła (dwójkę dzieci, żeby była jasność ;) )

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tam gdzie rodziłam też nie nacinają standardowo, trochę pękłam i miałam jakieś szwy (rozpuszczalne), w ogóle tego nie pamiętam ani nie wspominam jakoś źle.

Byłam obolała przez kilka dni, ale po powrocie z sali porodowej poszłam na własnych nogach pod prysznic. Mam nadzieję że ten poród będzie podobny do pierwszego, naprawdę nie było źle! piszę to bo w necie same krwawe opowieści i można się solidnie nastraszyć.
    Ja aż się nie mogę doczekać, bo poza bólem, niewygodą i dużym stresem jest jeszcze ta magiczna chwila kiedy kładą taką bezwładną kijankę na brzuch i tego się po prostu nie da opisać :)

Lena1984, GreenK, jolciaa171, Ariette1983 lubią tę wiadomość

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Freyja,
    jeśli czujesz że praca wywołuje u Ciebie stres to nie wahaj się ze zwolnieniem.
    Ale tak jak piszą dziewczyny, myśl o dziecku. Praca poczeka- jeszcze zdążysz się napracować w życiu.

Ja ciągle mam dylemat- kupować ubranka 56 czy 62...ehh

Freyja lubi tę wiadomość

2019 Natalka
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miazmija wrote:
    Nie rozcieram. Robię tylko zastrzyka i już nie majstruje tam nic. Mam podwyższone eozynofile a na ulotce heparyny jest ponoć zapis, że może powodować uczulenie i alergie i dzięki temu podwyższone eozynofile. Lekarz tak czy siak mi nie odstawi więc muszę jeszcze przecierpieć te kilka miesięcy.
    Na początku były straszne siniaki, ale od dłuższego czasu siniaków brak tylko czerwone kropki, "pokrzywka" i okropne swędzenie.

O widzisz ja w poprzedniej ciąży też miałam podniesione eozynofile najwyższą wartość miałam w 6/7 miesiącu , było wtedy 9,3 przy normie 5 potem zaczeło spadać i szybko się unormowało. Tak teraz głośno myślę , że w tym czasie przestałam brać acard może to miało jakiś wpływ , że eozynofile spadły ale nie wiem lekarzem nie jestem to tylko moje obserwacje;). Teraz też mi rosną eozynofile ale nie mam żadnego odczynu po wkłuciach poza siniakami, które mi sie często robią. W 2 miesiącu ciąży eozynofile miałam na poziomie 0,48 przy normie 0,5, a 4 stycznia 0,57 więc sie troche podniosły ale jeszcze nie tak mocno jak w ubiegłej ciąży. Bądź dobrej myśli może odczyn alergiczny masz chwilowy tak jak było u mnie.

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 na pewno warto mieć parę sztuk na 56 :)

Ja po heparynie raz miałam krwiaka jakieś 3na 5cm naprawdę ogromny i nie mam pojęcia jakim cudem mi wyszedł-zastrzyk niemal bezbolesny.

Magda-mbc odstawiłaś luteinę od razu? Pamiętam,że brałaś 1tabletkę nie ? Ja właśnie też i od dłuższego czasu biorę pół i tak się zastanawiam,czy już odstawić.

Ja dziś wybieram się do babypark :) Takiego ogromnego sklepu z rzeczami dla dzieci-w końcu poogladam na żywo różne wózki :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 11:53

kalika lubi tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po połówkowych.
    Z Nelą wszystko w porządku , wszystkie pomiary prawidłowe, szkrab waży już 330g :)
    Niestety moja szyjka jest w opłakanym stanie ma juz tylko 1,8cm , boje się że skończy się na leżeniu tylko nie wiem co wtedy z moja córką, obiadami itp, bo posiedzieć dłuzej przy niej jest ciężko. Muszę skontaktować się z moim ginem jak szyjka będzie miękka to pewnie będę musiała leżeć :(
    Poza tym jestem przeszczęśliwa , że u córki jest wszystko wzorcowo to najważniejsze !

GreenK, Magda - mbc, Izieth, kalika, Ann.ann, Samsaramsa, Mama Wojtka, Pimka, Freyja, jolciaa171, Lorella, Violet Flower, Ariette1983, bratfrandu, Nadinka83 lubią tę wiadomość

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 to super,że córka zdrowa :) Gratuluję :) No a co do tej szyjki,to nie mogą Ci założyć szewka? Moja kuzynka miała szew i mogła dzięki temu normalnie funkcjonować,choć nie znam się na tym i nie wiem,jakie do końca warunki muszą być spełnione ,by założyć taki szew...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 12:02

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Hej :) tam gdzie ja będę rodzic tez nienacinaja. Nie każda kobieta musi byc nacięta. Wszystko zależy od woli położnej. Jak poród przebiega prawidłowo i jej się nie spieszy nie ma potrzeby nacinanania. Samym masażem krocza położna może wiele zdziałać. Ale wszystko zależy i od kobiety i od położnej :). Teraz jest tez plan i karta porodu i można wpisać ze nie chce się byc ciętym. Jest wiele artykolowpokazujacych ze cięcie wcale nie jest takie super a rana po cięciu goi się gorzej niż po pęknięciu. Oczywiście mówimy o przypadkach lekkiego pęknięcia a nie od krocza do pupy :).poza tym jak większy dzieciaczek to tez bez cięcia ciężko.

Izieth, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena1984 wrote:
    Ja już po połówkowych.
    Z Nelą wszystko w porządku , wszystkie pomiary prawidłowe, szkrab waży już 330g :)
    Niestety moja szyjka jest w opłakanym stanie ma juz tylko 1,8cm , boje się że skończy się na leżeniu tylko nie wiem co wtedy z moja córką, obiadami itp, bo posiedzieć dłuzej przy niej jest ciężko. Muszę skontaktować się z moim ginem jak szyjka będzie miękka to pewnie będę musiała leżeć :(
    Poza tym jestem przeszczęśliwa , że u córki jest wszystko wzorcowo to najważniejsze !
    Lena gratulacje zdrowej córeczki, a z szyjka mam nadzieje ze będzie dobrze zupełnie się na tym nie znam :(

Lena1984 lubi tę wiadomość

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Magda-mbc odstawiłaś luteinę od razu? Pamiętam,że brałaś 1tabletkę nie ? Ja właśnie też i od dłuższego czasu biorę pół i tak się zastanawiam,czy już odstawić.

Tak, mnie kazał z dnia na dzień odstawić. Szyjka 4.3 cm, twarda, wszystko jest okej, więc powiedział, że nie trzeba stopniowo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 12:17

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Lena1984 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Lena1984 to super,że córka zdrowa :) Gratuluję :) No a co do tej szyjki,to nie mogą Ci założyć szewka? Moja kuzynka miała szew i mogła dzięki temu normalnie funkcjonować,choć nie znam się na tym i nie wiem,jakie do końca warunki muszą być spełnione ,by założyć taki szew...

Zobaczymy co mój gin zdecyduje. Niby fajnie założyc szew , bo jest tak jak piszesz ale z drugiej strony robią to w jakimś znieczuleniu nie wiem czy nie usypiaja, a tego w ciaży wolałabym uniknąć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2019, 12:47

oar8rjjgv1h3pwf7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2019, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Postanowiłam, że popracuję na pewno do końca miesiąca, mam wizytę u gin prowadzącego 4 lutego to do tej pory podejmę decyzję co dalej na podstawie tego jak będę się czuła i co będzie sie działo w pracy. Już ostatnio sam proponował zwolnienie, więc na pewno nie będzie problemu jesli tylko zachcę.

Co do porodu, ja wczoraj sobie oglądałam filmiki... nie wiem czy decydować się na Dom Narodzin i rodzić w wodzie bez znieczulenia, czy łóżko szpitalne. Z drugiej strony po cholerę mi ten DN jeśli mąż i tak chce wyjść od pewnego momentu, to już lepiej mieć znieczulenie.

Oglądałam też pierwszą kąpiel takiego maluszka i te dzieci tak płaczą :( Mąż będzie kąpał a ja będę płakała razem z tym dzieckiem. Nie wiem co mi jest ostatnio, ale biorą mnie lęki i płacze. Obwiniłabym hormony, ale to raczej moja wspaniała bratowa od strony męża i praca. W niedzielę jak się spotkałyśmy to przy całej rodzinie wypaliła ze świetnym żartem - "ooo, Twojemu mężowi brzuch rośnie tak samo szybko jak Tobie!" GRRRR. Gęba wytapetowana od samego rana nawet i do sprzątania, a słoma nadal z butów wystaje.

‹‹ 358 359 360 361 362 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ