Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Lilka26 wrote:Jesteśmy po wizycie i Franek zaskoczył przekroczył kilogram dokładnie 1029g ale na siatkach to jest 50 centyl.
gratuluje wizyty i jaki już duzy chłopak! a który masz tc?
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
nick nieaktualnycathy_y wrote:GreenK od 28tc niby się powinno liczyć ruchy, a wcześniej mogą być nieregularne. Młoda może ma bardziej leniwy dzień Ważne, że czujesz jakiekolwiek ruchy:) A ile waży?
-
Z tymi ruchami to jest przekichane
Ja wieczorem zawsze przed spaniem sprawdzam i jak Janek zawsze da znać tak Hanię ostatnio w ogóle nie czułam i dzień przed wizytą zaczęłam świrować, płakać, itp
No i na wizycie pani dr się śmieje bo się nie dziwi, że młodej nie czuje skoro zmieniła pozycję z prawej strony brzucha na poprzecznie nad pępkiem
Wczoraj wieczorem z kolei wywaliło mi brzuch z prawej strony i czułam takie przejście w środku i widziałam na oczy jak prawdopodobnie "obca" przeszła do pozycji na prawo. Wystraszyłam się bo brzuch twardy z tej prawej strony ale to trwało chwilę i poczułam ulgę na żołądku więc chyba faktycznie znów zmieniła lokalizację i mnie u góry już nie uciska
Zwariować idzie no ale jeszcze niech podrosną a od 28 tygodnia się zacznie konkretne liczenie.GreenK lubi tę wiadomość
7 lat walki
6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
-
nick nieaktualnycathy_y wrote:Twój lekarz nie robi Ci na każdej wizycie usg?
A o co chodzi z tym liczeniem ruchów? -
nick nieaktualnyNatomiast mam ostatnio straszne wahania nastrojów , od wczoraj płacze pomimo ze nie mam większego powodu, ale wszystko mnie dołuje a męża najchętniej bym wywaliła z domu bo zamiast pomagać to tylko przeszkadza. Wszystko muszę robić sama bo on ma czas...
-
GreenK wrote:Niestety nie , teraz mi zmierzyła tylko szyjkę bo brzuch twardnieje . Ja chodzę do medicovera i powiem ze nie jestem zadowolona ale już jakoś dotrwam 2 x byłam na usg prywatnie u takiego super lekarza no ale to 300 zł
A o co chodzi z tym liczeniem ruchów?
Nie wiem dokładnie też o co chodzi bo w pierwszej ciąży nie liczyłam, ale wyczytałam, że na godzinę aktywności dziecka powinno być nie mniej niż 10 ruchów. Ale w tym okresie ciąży dzieci też bardzo dużą śpią. A mój wielkolud jak się rusza to już czuć konkretnie i czasem nawet mało przyjemnie -
Moja położna mówiła że jak odczuje że jest mało aktywny dzień dla małej to żebym wypiłam slodzona herbatę albo szklankę słodkiego soku i po 15 minutach na lewej stronie policzyka że jest ok 10 ruchów w przez godzinę. To nie znaczy że w każdej godzinie ma być tyle ruchów. Bo wiadomo że dzieciaki śpią teraz więcej więc spokojnie ma być 10 ruchów po prowokacji słodkim
cathy_y lubi tę wiadomość
2019 ♥️👩🏻
Starania od 09.2017 -
Ja nie wiem dziewczyny jak to jest że Wy tak intensywnie czujecie te kopniaki i fikołki...aż się trochę zaczynam martwić czy ze mną i moim dzieciakiem jest ok.
Ja czuję owszem stukania i jakby kopniaki ale czy gdzieś tam był fikołek to w ogóle nie jestem przekonana...
Poza tym ja czuję kopniaki ciągle w dole brzucha więc ciągle dziecko jest ułożone miednicowo zatem fikołków nie było...
Co do USG to u w luxmedzie, lub jak ktoś prowadzi ciążę na NFZ przysługują 3-4 usg (przed 10 tyg (tego chyba nie ma na NFZ), genetyczne w I trym., połówkowe i potem miedzy 28-32 tyg), więc chyba tak jak np. w UK ale może ktoś bardziej zorientowany by się wypowiedział...
No chyba ze coś się dzieje to wiadomo, wtedy indywidualne podeście (Luxmedy, enlmedy i inne są dla standardowych ciąż).
Ja teraz miedzy USG mam przerwę 2 miesiące...(mieisąc już z tych 2 za mną)
Ruchy liczy się chyba faktycznie od 28 tygodnia, chociaż gdzieś czytałam że od 32 tygodnia (ale może to był błąd). Niby powinno być ich 6-10 na godzinę... Az mi ciężko uwierzyć w te liczby, (że niby w każdej godzinie musiałoby być min 6 ruchów), zwłaszcza że maluchy spią w III trym chyba po 15 godzin. Wiem ze nie jest to 15 godzin ciurkiem, no ale.
U mnie np. większą ruchliwość czuje po południu i wieczorem a rano to sporadycznie...
GreenK - ja też mam wahania nastrojów. Czasem zachowuje się jak gestapo i z rana wszystkich ustawiam, a czasem spie cały dzień, czasem ze stresów i nerwów czuje taka bezsilność że łzy mi same lecą a czasem mam wywalone na wszystko.
U mnie doszły nowe dolegliwości. Drętwieją mi ręce i piersi znów bolą - ten ból jest nie do zniesienia czasem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2019, 17:04
Freyja lubi tę wiadomość
2019 Natalka -
cathy_y wrote:Doriska, a w którym tc jesteś i na której ścianie masz łożysko?
To moja 2 ciąża i ruchy czuje już od 15tc, a od ok 19-20tc już czułam mocno. A i łożysko mam na tylnej ścianie. Wiem, że jak się ma na przedniej to słabiej czuć ruchy.
Nawet jak kopie mnie w pęcherz to odczuwam te kopniaki i jest to trochę męczące ale nigdy żeby ból czuć...
Jestem w 26+5.
Tez dość wcześnie zaczęłam czuc ruchy...
2019 Natalka -
Doriska87 wrote:hej, ja mam na tylnej ścianie..., ale mam tez bardzo nisko osadzony brzuch. Kurcze może mamy inny próg odczuwania... Czasem widze że brzuch mi lekko zafaluje itd., ale żeby to było jakieś mocne lub bolesne to nigdy mi się nie zdarzyło.
Nawet jak kopie mnie w pęcherz to odczuwam te kopniaki i jest to trochę męczące ale nigdy żeby ból czuć...
Jestem w 26+5.
Tez dość wcześnie zaczęłam czuc ruchy...
A jak to jest z tym trzecim trymestrem? Zaczyna się od 27tc czy 28?