SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od skończonego 27 tygodnia

Doriska, ale ruchy liczy się w okresach aktywności czyli wtedy kiedy dziecko nie śpi

cathy_y lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Od skończonego 27 tygodnia

Doriska, ale ruchy liczy się w okresach aktywności czyli wtedy kiedy dziecko nie śpi
    No ja znam dwie wersje, że od 27tc lub od 28tc :/

Lorella lubi tę wiadomość

oar8skjolwir3778.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mojej książeczce ciąży jest ściągawka:
    -I trymestr do skończonego 13 tygodnia
    -II trymestr do skończonego 27 tygodnia
    -III trymestr od rozpoczęcia 28 tygodnia do porodu

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde, to u mnie to już za 4 dni 😆😱

GreenK, Marryy lubią tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A aplikacja ciążowa mówi mi, że od 28+0 :/

oar8skjolwir3778.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamiętam jak czułam się daleko do tyłu za Wami w pierwszym trymestrze ;) Myślałam,że w drugim już będzie lepiej ale co Wy :P Dalej się czuję do tyłu i chyba tak zostanie do końca ciąży ;)

Doriska87 no właśnie-każdy ma inny próg bólu i tak sobie myślę,że gdyby "przekazać kopniaki mojej małej innej kobiecie" to powiedziałaby,że są dość wyraźne...Faktycznie każdy odczuwa i interpretuje inaczej-dlatego ja już się niczym nie przejmuję ;) Ruchy mojej małej nigdy nie były bolesne,nawet o dyskomforcie nie mogę mówić...Lekarka mnie pociesza mówiąc,że jeszcze zasadzi mi kopa :)

W końcu odważyłam się na pierwsze zakupy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f777b0ff2e30.jpg

GreenK, Oleśka11, cathy_y, miazmija, Marryy, Doriska87, Lorella, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙
    Mama kp
    2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Dziewczyny pamiętam jak czułam się daleko do tyłu za Wami w pierwszym trymestrze ;) Myślałam,że w drugim już będzie lepiej ale co Wy :P Dalej się czuję do tyłu i chyba tak zostanie do końca ciąży ;)

Doriska87 no właśnie-każdy ma inny próg bólu i tak sobie myślę,że gdyby "przekazać kopniaki mojej małej innej kobiecie" to powiedziałaby,że są dość wyraźne...Faktycznie każdy odczuwa i interpretuje inaczej-dlatego ja już się niczym nie przejmuję ;) Ruchy mojej małej nigdy nie były bolesne,nawet o dyskomforcie nie mogę mówić...Lekarka mnie pociesza mówiąc,że jeszcze zasadzi mi kopa :)

W końcu odważyłam się na pierwsze zakupy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f777b0ff2e30.jpg
    Pod koniec ciąży da Ci popalić xD jak to do tyłu? Koniec końców nam wszystkim czas szybko zleci i ani się obejrzymy, a przyjdzie nam rodzić:)

Lady_Dior lubi tę wiadomość

oar8skjolwir3778.png
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim. Ja witam się jeszcze leniwie z łóżka. Odpoczywam, wczoraj wieczorem wracaliśmy z mężem z Małopolski do Wrocławia. Trochę mnie ta podróż zmęczyła. Jak dojechaliśmy to tylko się wykąpałam i od razu padłam na łóżku. Za dwa tygodnie wracam do rodziców na trochę dłużej bo troskliwy mąż leci w delegację do Chin. :P jutro kolejna wizyta u fizjoterapeuty, a pod koniec marca spróbuję dostać się do ortopedy ale to już jak będę w Małopolsce.

Ja mam łożysko na tylnej ścianie i Franek cały czas ułożony jest miednicowo. Ostatnio jeszcze był odwrócony nogami w stronę mojego kręgosłupa i kości krzyżowej. Główkę już czuję powyżej pępka ale raz jest bardziej po lewej raz po prawej stronie i jak się przesuwa to mocno twardnieje mi brzuch ale tylko w tej górnej części, więc to nic złego. Na razie jakoś bardzo jeszcze nie odczuwam aby zabierał moja przestrzeń w brzuchu. Mogę jeść ile chce z jelitami raczej też nie mam nawet ostatnio problemów. Gdyby nie ból miednicy to byłoby super ale niestety nie można mieć wszystkiego.

• cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój to raz jest podłużnie raz w poprzek 😅😅😅

GreenK lubi tę wiadomość

oar8skjolwir3778.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    O kurde, to u mnie to już za 4 dni 😆😱

Na moje oko (laika) skończony 27 tc to 27+6 a dokładniej 28+0.
    Aplikacja Preglife pokazuje dwie opcje albo tygodnie bieżące albo skończone.
    Dwóch moich lekarzy operuje tylko skończonymi tygodniami i właśnie tłumaczyli mi to w ten sposób. W szpitalu to samo, pytali który tydzień ja mówię, że 16 a dokładnie 15 + 2 a lekarz wpisał skończony 14.
    Bądz tu mądry :)

W każdym bądz razie III trymestr coraz bliżej :D

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O To jeszcze lepiej:p Dla mnie i mojego gina skończony to tydzień to X+0 Czyli jak mam teraz 26+2 to jestem w 26tc i tak też było liczone w szpitalu jak byłam w 20tc :p A miałam 20 + kilka dni.

oar8skjolwir3778.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz liczy tak jak lekarz cathy :) i to mi się wydaje logiczne. Bo jeżeli mam 26+2 to mam skończone 26 tygodni + 2 dni z kolejnego tygodnia...

Ja po leniwej sobocie dziś od rana zdążyłam posprzątać kuchnie, zebrać pranie i wstawić pranie. ;)

Moje chłopaki się wiercą w brzuchu. Kajtek na dole gdzies po prawej stronie miednicy mnie kopie. A Oskar u góry mam wrażenie że pełza pod zebrami to w jedną to w drugą stronę choć obecnie chyba drzemie też po prawej bo brzuch mam krzywy ;) ;)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam zazdroszczę tych aktywności. Jutro mi styknie tydzień jak leżę :P

Kajtek piękne imię:)

Nadinka83 lubi tę wiadomość

oar8skjolwir3778.png
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie u mnie też gin. liczy tygodnie skończone jako 26+3 to jest 26 tydzień.

• cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka26 wrote:
    Dokładnie u mnie też gin. liczy tygodnie skończone jako 26+3 to jest 26 tydzień.
    Lilka, a Ty który masz teraz tc? A bólu miednicy nie zazdroszczę :(

oar8skjolwir3778.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was będzie miała miedzy 28-30 tyg zastrzyk z immunoglobuliny?

2019 Natalka
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cathy_y wrote:
    Lilka, a Ty który masz teraz tc? A bólu miednicy nie zazdroszczę :(

Ja dzisiaj mam 26+2tc. Jutro fizjoterapeuta, więc będzie trochę lepiej za kilka dni.

• Marryy Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    A czy któraś z Was będzie miała miedzy 28-30 tyg zastrzyk z immunoglobuliny?

Ja będę miała tzn jestem teraz w 24+6tc i w czwartek mam się zgłosić na oddział na zastrzyk. Nie za szybko?

2019 ♥️👩🏻

Starania od 09.2017
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marryy wrote:
    Ja będę miała tzn jestem teraz w 24+6tc i w czwartek mam się zgłosić na oddział na zastrzyk. Nie za szybko?

Z tego co słyszałam to albo stosuje się w ciąży schemat 2 zastrzyków (chyba jak to jest druga ciąża, ale tu zupełnie nie jestem pewna) lub jednego (jak pierwsza, i to nie zawsze). Oczywiście po porodzie dodatkowy zastrzyk. Pewnie przy 2 jest to inaczej podzielone.

A musisz sama kupić immunoglobulinę czy będą już mieć na oddziale?

Ja jutro mam wizytę u lekarza i będę właśnie go pytać o dokładny termin, czy trzeba się jakoś przygotować, czy sa jakieś skutki uboczne i czy trzeba samemu kupić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2019, 15:48

2019 Natalka
  • Marryy Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prowadzę ciążę na fundusz. Lekarz po wizycie odesłał mnie do Położnej żebym Umówiłam się na termin. I ona mi powiedziała że zaprasza w czwartek do siebie na oddział tam będzie miała bo dzisiaj zamawia. Więc chyba dostanę nie muszę nic kupować tylko przyjść i tyle. Zastanawiam się jak to będzie. Muszę jeszcze zrobić badanie z krwi.

2019 ♥️👩🏻

Starania od 09.2017
‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ