X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od skończonego 27 tygodnia

Doriska, ale ruchy liczy się w okresach aktywności czyli wtedy kiedy dziecko nie śpi

cathy_y lubi tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    Od skończonego 27 tygodnia

Doriska, ale ruchy liczy się w okresach aktywności czyli wtedy kiedy dziecko nie śpi
    No ja znam dwie wersje, że od 27tc lub od 28tc :/

Lorella lubi tę wiadomość

oar8skjolwir3778.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mojej książeczce ciąży jest ściągawka:
    -I trymestr do skończonego 13 tygodnia
    -II trymestr do skończonego 27 tygodnia
    -III trymestr od rozpoczęcia 28 tygodnia do porodu

gann3e3k131pma53.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde, to u mnie to już za 4 dni 😆😱

GreenK, Marryy lubią tę wiadomość

gann3e3k131pma53.png
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2019, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A aplikacja ciążowa mówi mi, że od 28+0 :/

oar8skjolwir3778.png
  • Lady_Dior Autorytet

Wysłany: 2 marca 2019, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamiętam jak czułam się daleko do tyłu za Wami w pierwszym trymestrze ;) Myślałam,że w drugim już będzie lepiej ale co Wy :P Dalej się czuję do tyłu i chyba tak zostanie do końca ciąży ;)

Doriska87 no właśnie-każdy ma inny próg bólu i tak sobie myślę,że gdyby "przekazać kopniaki mojej małej innej kobiecie" to powiedziałaby,że są dość wyraźne...Faktycznie każdy odczuwa i interpretuje inaczej-dlatego ja już się niczym nie przejmuję ;) Ruchy mojej małej nigdy nie były bolesne,nawet o dyskomforcie nie mogę mówić...Lekarka mnie pociesza mówiąc,że jeszcze zasadzi mi kopa :)

W końcu odważyłam się na pierwsze zakupy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f777b0ff2e30.jpg

GreenK, Oleśka11, cathy_y, miazmija, Marryy, Doriska87, Lorella, Mama Wojtka lubią tę wiadomość

age.png

2019 córka 💗
    2021 synek💙
    2024 synek💙

2013.08.26 11tc [*]
    2018.01.20 8tc [*]
    2018.05.26 cb [*]
    2020.11.21 cb [*]
    2023.02.20 6t2d [*]
    2023.06.27 cb [*]
    V Leiden hetero
    MTHFR 677 hetero
    Niedoczynność tarczycy
    HPA-1a dodatnia
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lady_Dior wrote:
    Dziewczyny pamiętam jak czułam się daleko do tyłu za Wami w pierwszym trymestrze ;) Myślałam,że w drugim już będzie lepiej ale co Wy :P Dalej się czuję do tyłu i chyba tak zostanie do końca ciąży ;)

Doriska87 no właśnie-każdy ma inny próg bólu i tak sobie myślę,że gdyby "przekazać kopniaki mojej małej innej kobiecie" to powiedziałaby,że są dość wyraźne...Faktycznie każdy odczuwa i interpretuje inaczej-dlatego ja już się niczym nie przejmuję ;) Ruchy mojej małej nigdy nie były bolesne,nawet o dyskomforcie nie mogę mówić...Lekarka mnie pociesza mówiąc,że jeszcze zasadzi mi kopa :)

W końcu odważyłam się na pierwsze zakupy :)

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f777b0ff2e30.jpg
    Pod koniec ciąży da Ci popalić xD jak to do tyłu? Koniec końców nam wszystkim czas szybko zleci i ani się obejrzymy, a przyjdzie nam rodzić:)

Lady_Dior lubi tę wiadomość

oar8skjolwir3778.png
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim. Ja witam się jeszcze leniwie z łóżka. Odpoczywam, wczoraj wieczorem wracaliśmy z mężem z Małopolski do Wrocławia. Trochę mnie ta podróż zmęczyła. Jak dojechaliśmy to tylko się wykąpałam i od razu padłam na łóżku. Za dwa tygodnie wracam do rodziców na trochę dłużej bo troskliwy mąż leci w delegację do Chin. :P jutro kolejna wizyta u fizjoterapeuty, a pod koniec marca spróbuję dostać się do ortopedy ale to już jak będę w Małopolsce.

Ja mam łożysko na tylnej ścianie i Franek cały czas ułożony jest miednicowo. Ostatnio jeszcze był odwrócony nogami w stronę mojego kręgosłupa i kości krzyżowej. Główkę już czuję powyżej pępka ale raz jest bardziej po lewej raz po prawej stronie i jak się przesuwa to mocno twardnieje mi brzuch ale tylko w tej górnej części, więc to nic złego. Na razie jakoś bardzo jeszcze nie odczuwam aby zabierał moja przestrzeń w brzuchu. Mogę jeść ile chce z jelitami raczej też nie mam nawet ostatnio problemów. Gdyby nie ból miednicy to byłoby super ale niestety nie można mieć wszystkiego.

• cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój to raz jest podłużnie raz w poprzek 😅😅😅

GreenK lubi tę wiadomość

oar8skjolwir3778.png
  • Takana5 Ekspertka

Wysłany: 3 marca 2019, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleśka11 wrote:
    O kurde, to u mnie to już za 4 dni 😆😱

Na moje oko (laika) skończony 27 tc to 27+6 a dokładniej 28+0.
    Aplikacja Preglife pokazuje dwie opcje albo tygodnie bieżące albo skończone.
    Dwóch moich lekarzy operuje tylko skończonymi tygodniami i właśnie tłumaczyli mi to w ten sposób. W szpitalu to samo, pytali który tydzień ja mówię, że 16 a dokładnie 15 + 2 a lekarz wpisał skończony 14.
    Bądz tu mądry :)

W każdym bądz razie III trymestr coraz bliżej :D

7 lat walki
    6.06. 2019 Hania i Jaś ❤️
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O To jeszcze lepiej:p Dla mnie i mojego gina skończony to tydzień to X+0 Czyli jak mam teraz 26+2 to jestem w 26tc i tak też było liczone w szpitalu jak byłam w 20tc :p A miałam 20 + kilka dni.

oar8skjolwir3778.png
  • Nadinka83 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz liczy tak jak lekarz cathy :) i to mi się wydaje logiczne. Bo jeżeli mam 26+2 to mam skończone 26 tygodni + 2 dni z kolejnego tygodnia...

Ja po leniwej sobocie dziś od rana zdążyłam posprzątać kuchnie, zebrać pranie i wstawić pranie. ;)

Moje chłopaki się wiercą w brzuchu. Kajtek na dole gdzies po prawej stronie miednicy mnie kopie. A Oskar u góry mam wrażenie że pełza pod zebrami to w jedną to w drugą stronę choć obecnie chyba drzemie też po prawej bo brzuch mam krzywy ;) ;)

74dil6d8qv2ss7sm.png
    10.05.2018r. [*] Kacper 10tc
    Czynnik V (R2) hetero, MTHFR_667C-T hetero, PAI-1 4G homo
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale Wam zazdroszczę tych aktywności. Jutro mi styknie tydzień jak leżę :P

Kajtek piękne imię:)

Nadinka83 lubi tę wiadomość

oar8skjolwir3778.png
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie u mnie też gin. liczy tygodnie skończone jako 26+3 to jest 26 tydzień.

• cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 3 marca 2019, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka26 wrote:
    Dokładnie u mnie też gin. liczy tygodnie skończone jako 26+3 to jest 26 tydzień.
    Lilka, a Ty który masz teraz tc? A bólu miednicy nie zazdroszczę :(

oar8skjolwir3778.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was będzie miała miedzy 28-30 tyg zastrzyk z immunoglobuliny?

2019 Natalka
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cathy_y wrote:
    Lilka, a Ty który masz teraz tc? A bólu miednicy nie zazdroszczę :(

Ja dzisiaj mam 26+2tc. Jutro fizjoterapeuta, więc będzie trochę lepiej za kilka dni.

• Marryy Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska87 wrote:
    A czy któraś z Was będzie miała miedzy 28-30 tyg zastrzyk z immunoglobuliny?

Ja będę miała tzn jestem teraz w 24+6tc i w czwartek mam się zgłosić na oddział na zastrzyk. Nie za szybko?

2019 ♥️👩🏻

Starania od 09.2017
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marryy wrote:
    Ja będę miała tzn jestem teraz w 24+6tc i w czwartek mam się zgłosić na oddział na zastrzyk. Nie za szybko?

Z tego co słyszałam to albo stosuje się w ciąży schemat 2 zastrzyków (chyba jak to jest druga ciąża, ale tu zupełnie nie jestem pewna) lub jednego (jak pierwsza, i to nie zawsze). Oczywiście po porodzie dodatkowy zastrzyk. Pewnie przy 2 jest to inaczej podzielone.

A musisz sama kupić immunoglobulinę czy będą już mieć na oddziale?

Ja jutro mam wizytę u lekarza i będę właśnie go pytać o dokładny termin, czy trzeba się jakoś przygotować, czy sa jakieś skutki uboczne i czy trzeba samemu kupić...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 marca 2019, 15:48

2019 Natalka
  • Marryy Autorytet

Wysłany: 3 marca 2019, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja prowadzę ciążę na fundusz. Lekarz po wizycie odesłał mnie do Położnej żebym Umówiłam się na termin. I ona mi powiedziała że zaprasza w czwartek do siebie na oddział tam będzie miała bo dzisiaj zamawia. Więc chyba dostanę nie muszę nic kupować tylko przyjść i tyle. Zastanawiam się jak to będzie. Muszę jeszcze zrobić badanie z krwi.

2019 ♥️👩🏻

Starania od 09.2017
‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ