X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie CZERWCOWE 2019
Odpowiedz

Mamusie CZERWCOWE 2019

Oceń ten wątek:
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2019, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nigdy nie zakładałam niedrapek. A często są one powodem właśnie płaczu, a jak zdejmiesz to nagle cisza. U nas w szpitalu nie zalecają niedrapek, są też przeciwni smoczkom.:)

oar8skjolwir3778.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko, jak słyszę że "są przeciwni smoczkom" to aż mnie nerw bierze. Smoczki są szkodliwe gdy dziecko ma już zęby i chodzi z nim wszędzie. Noworodki (nie wszystkie oczywiście ale wiele) mają dużą potrzebę ssania i lepszy smoczek niż kciuk albo ciumkanie cycka 24 na dobę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 13:16

gann3e3k131pma53.png
  • Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2019, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smoczki mogą przeszkadzać w karmieniu piersią, mój szpital niestety nie był przeciwny smoczkom i mi dokarmili dziecko butelką, co później było bardzo trudno odkręcić. Co się nacierpiałam to moje.
    Generalnie zaleca się żeby u dzieci karmionych naturalnie na samym początku (do ustabilizowania się laktacji) nie dawać smoczka ani butelki, bo mogą być potem problemy z kp (tzw dziecko "samo się odstawiło" w 3 miesiącu życia).

Ale za to za niedrapki ścigali :)

cathy_y, kalika lubią tę wiadomość

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mylmy smoczków uspokajających z karmieniem butelką. Wszystko z umiarem. Nie można wpychać od razu pierwszego dnia, tak jak pisze Ann.ann najlepiej poczekać do ustabilizowania się laktacji, ale różnie w życiu bywa.

cathy_y lubi tę wiadomość

• cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem. Jak córka dostała smoczek, to dopiero się udało oduczyć ją jak miała 1.5 roku, więc synek będzie bezsmoczkowy.

oar8skjolwir3778.png
  • Ann.ann Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2019, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiadomo jakie nam się dziecko trafi, moja przyjaciółka przez tydzień nie mogła karmić (odciągała i musiała wylewać mleko) i dziecko po tygodniu butelki przeszło bez żadnego problemu na pierś, więc to nie tak że zawsze smoczek to koniec karmienia. Ale może być różnie, ale nie ma co ryzykować, zwłaszcza że chodzi o sam początek (czy to butelka czy smoczki, które też mogą zepsuć ssanie). Później niech sobie ciumka co chce :)

Nie chcę tu laktoterryzować ;) ale naprawdę miałam poważne problemy z tym karmieniem i mam do tego uraz. A sam szpital nie powinien się w decyzje matki mieszać (niezależnie w którą stronę).

Basia: ukdybd3mnkuh4sjx.png
  • Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak mówi Freya, jest różnica pomiędzy jedzeniem z butelki a smoczkiem uspokajającym. I nie chodzi o to żeby dziecku pchać do buzi smoka pierwszego dnia jak nie potrzebuje ale jeśli non stop płacze a ze smoczkiem się uspokaja to nie ma co mu odmawiać. I zgodzę się, że szpital absolutnie nie może się mieszać i "być czemuś przeciwny" . Pielęgniarki powinny zapytać jak matka chce karmić dziecko, czy chce mu dawać smoka itp i doradzać jej zgodnie z jej decyzjami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 14:07

gann3e3k131pma53.png
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2019, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam na myśli smoczek uspokajający:P

oar8skjolwir3778.png
  • Doriska87 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny...
    U mnie dziś mocne bóle żoładka i jakby takie podkórne kłucia brzuch...jakby coś tam pękało , jakby skóry brakowało lub jakieś tkanki... Może zrosty pooperacyjne mi pękają -sama już nie wiem....

2019 Natalka
  • Lilka26 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cieszę się, że apetyt mi już wrócił w miarę normalny, więc jest szansa, że uda się zwalczyć moją anemię- dzisiaj wleciały na obiad buraczki z chrzanem które sama od podstaw dzisiaj gotowałam i tarłam, i pulpeciki z indyka w sosie koperkowym- ale strasznie się narobiłam przy tym obiedzie i jak tylko zjadłam to padłam do łóżka. Za to na deser mam mały grzeszek dzisiaj beza z kremem z bitej śmietany z maskarpone z owocami- również własnej roboty ale tutaj już beze piekłam kilka dni temu dzisiaj tylko dorobiłam krem.

GreenK, kalika lubią tę wiadomość

• Oleśka11 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila, mi na anemię poleciła dietetyczna jak najwięcej natki pietruszki i duuużo witaminy C do tego :)

Ale mi tą bezą smaka narobiłaś... A ja nie mogę buuuu :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 15:41

gann3e3k131pma53.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Doriska współczuje :(
    Lilka to dobrze ze już lepiej się czujesz :).
    Ja wróciłam od lekarza i z jednej str jestem szczęśliwa bo moja szyjka jest okej ( uff) ale z drugiej lekarka powiedziała ze ta macica jest faktycznie kurczliwe a skurcze trzymają nawet kilkanaście minut ( a czasem i kilka godzin) i ze muszę dmuchać na zimne. Zasugerowała zrezygnowanie już z pracy bo godziny przy biurku nie polepszają sprawy, zakaz aktywnych ćwiczeń, i niestety nalega na Luteinę :( ja bardzo nie chce brać progesteronu bo byłam po nim opuchnięta i wzdęta :/ . Może Wy macie sposoby na zatrzymanie tych skurczy. Faktycznie powinnam wdrożyć oszczędny tryb życia mimo dobrej szyjki? Jaki magnez bierzecie i w jakiej dawce? Będę bardzo wdzięczna info bo jestem skołowana :(

• Lilka26 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK Aspargin 2x2 tabl i w południe jeszcze magne B6 i od kiedy tak biorę to moje skurcze się uspokoiły i nawet nospy nie potrzebuję i po odstawieniu duphastonu nadal jest ok. Można aspargin brać nawet 3x2 ale ja po takiej dawce miałam biegunki.

Oleśka- wiem i pulpety właśnie były z dużą ilością natki pietruszki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 16:24

GreenK lubi tę wiadomość

• Doriska87 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK
    Ja biorę Magne b6 forte lub Magne B6 Max.
    Pierwszy jest lekiem (OTC) drugi suplementem. Mają też różne dawki wit b6.
    Każdy ma po 100 mg magnezu + wit b6.

Nie chcę przesadzić z B6 więc biorę Magne B6Max. Lekarz mówił że nawet 3 tabletki dziennie mam brak tj lacznie 300 mg magnezu.

Dobry jest też chyba Maglek. Wiem ze dziewczyny biorą też Mg z Potasem - chyba aspargin się ten środek nazywa.

Dziś mi tak twardnieje że musiałam po nospę sięgnąć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 16:27

GreenK lubi tę wiadomość

2019 Natalka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska u mnie tez dziś twardnienie dopisuje :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2019, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka dzięki :) chyba pójdę w ten aspargin

• Lilka26 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doriska dokładnie Aspargin to magnez z potasem mi gin właśnie ten polecił i tak biorę i nawet nie miałam problemu z kurczami łydek dzięki tak dużej dawce, a często na to również dziewczyny cierpią.

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Hej dziewczyny!
    Ja wróciłam od lekarza i z jednej str jestem szczęśliwa bo moja szyjka jest okej ( uff) ale z drugiej lekarka powiedziała ze ta macica jest faktycznie kurczliwe a skurcze trzymają nawet kilkanaście minut ( a czasem i kilka godzin) i ze muszę dmuchać na zimne. Zasugerowała zrezygnowanie już z pracy bo godziny przy biurku nie polepszają sprawy, zakaz aktywnych ćwiczeń, i niestety nalega na Luteinę :( ja bardzo nie chce brać progesteronu bo byłam po nim opuchnięta i wzdęta :/ . Może Wy macie sposoby na zatrzymanie tych skurczy. Faktycznie powinnam wdrożyć oszczędny tryb życia mimo dobrej szyjki? Jaki magnez bierzecie i w jakiej dawce? Będę bardzo wdzięczna info bo jestem skołowana :(
    Słuchaj lekarza, a luteinę weź dopochwową, może wtedy nie będzie tak na Ciebie działać, bo będzie podawana tam gdzie trzeba :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 16:49

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Hiszpaneczka Autorytet

Wysłany: 7 marca 2019, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie, pierw pielegniarka ktorsa mnie rejestrowala zmierzyla ciśnienie, potem miałam wejść na wage a potem sprawdzila poziom cukru. Mialam 86 wiec dobry. To było prawie 2h po jedzeniu.

Dostalam glukometr, paski i igly oraz recepre na paski i na paski żeby badac sobie glukozę i aceton w moczu.

Mam mierzyc cukier 4 razy. Na czczo i 1h po posiłkach.

No i dieta, mniejsze posilki, ograniczyc slodkie itp

Ale czuje ze ja potrzebuje zjesc chociaz pol batonika, czy cukierka. A nie moge!! to jakis koszmar normalnie!

Za 3 tygodnie mam przyjsc do kontroli

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2019, 17:22

1usai09ki0pljcwv.png
    11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️
  • cathy_y Przyjaciółka

Wysłany: 7 marca 2019, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GreenK wrote:
    Hej dziewczyny!
    Aspargin 3x2, magne b6 2x2, nospa forte 3x1 i luteina. Ale byłaś opuchnięta po luteinie podjezykowej czy dopochwowej?

oar8skjolwir3778.png
‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ