Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, dzięki za odp.
Hiszpaneczka wrote:Doriska87 ja tsh robiłam co miesiąc nawet na wlasna reke żeby widzieć co i jak
Pimka, trochę mnie uspokoiłaś bo już się bałam ze lekarze cos przeoczyli z badań.
Lady_Dior właśnie chyba w tym kierunku pojdę.2019 Natalka -
Doriska87 wrote:Dziewczyny, dzięki za odp.
Hiszpaneczka, a wiesz może jak to jest z tendencjami co do TSH w kolejnych trymestrach. ja słyszałam że najniższy jest w 1 trymestrze a potem trochę rośnie. No ilu maksymalnie może urosnąć a 2 i w 3 trymestrze? Znalazłam jakieś normy dla ciężarnych w necie ale wolę się jeszcze dopytać?
Pimka, trochę mnie uspokoiłaś bo już się bałam ze lekarze cos przeoczyli z badań.
Lady_Dior właśnie chyba w tym kierunku pojdę.
u mnie ostatnio znow miałam prawie 3 i lekarka mi dla euthyrox 75 na zbicie. Na kolejna wizyte mam powtórzyć badanie. Jak będzie ok to mam zejść na 50 mg
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
nick nieaktualnyHejka! Tez liczę na kosz Mojżesza
Co do Tsh ja mam badane co 6 tyg ale dlatego ze leczę się na tarczyce . Ale nie miałam b wielu badan co dziewczyny miałam np na wątrobę ale ufam lekarzowi.
Co do skurczy to u mnie coraz mocniejsze, tez mnie zginą w pół, czasem muszę się zatrzymać, brzuch kamień- ale na tym etapie to już chyba jest normalne.
-
GreenK faktycznie już jesteś na takim etapie,że te skurcze mogą być coraz bardziej dokuczliwe i jest to normalne Ja na razie zauważyłam zmianę w długości trwania.Po 20tc były takie 5sec.a teraz trwają z 20sec.ale nadal niebolesne,tylko dyskomfort.
Ttuska no macica ćwiczy przed nią niełatwe zadanieGreenK lubi tę wiadomość
-
Hiszpaneczka, a u Ciebie te problemy z tarczycą wyszły w ciązy (w którym trymestrze?) czy przed ciązą już miałaś jakieś badania i wiedziałaś ze z tarczycą jest coś nie tak?
ttuska pewnie sporo stresu było z tymi skurczami i to jeszcze w nocy...Podobno ciepły prysznic pomaga ale tak z 20 minut powinien trwać...Jeśli po tym skurcze nie ustąpią to podobno się zaczęło...ale wiem to tylko z teorii..2019 Natalka -
..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:22
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
Cześć Dziewczyny, zaglądam tu baaardzo sporadycznie, a sama nie napisałam nic chyba z 3 miesiące...
Pewnie już o tym dyskutowałyście i przegapiłam:
Zaczęłyście już coś z metodami przygotowującymi do porodu? W Polsce słyszy się zawsze „herbata z liści malin i wiesiołek“. Jak sprawdziłam tu w Niemczech gdzie siedzę, to znają liście malin, ale o wiesiołku nikt nie słyszał, chyba że na choroby skórne. Zaczęłam z piciem herbatki z malin 1x dziennie, ale na wiesiołka jakoś odwagi brak.
Wczoraj byłam na pierwszych zajęciach z akupunktury, która ma usprawnić poród i zredukować ból w czasie skurczy. Ma ktoś może doswiadczenia lub zna kogoś, kto korzystał z tej metody? W Niemczech polecają akupunkturę raz w tygodniu od początku 36. tygodnia do rozwiązania. Nie jest nieprzyjemna, ale trochę kosztuje, a kasa chorych nie zwraca pieniędzy za sesje.[*] Maj 2018, Synek?, 16. tc (poronienie zatrzymane)
[*] Maj 2019, Synek 2600 g 50 cm, 36. tc (odklejenie łożyska)
Nie ma limitu nieszczęść i bólu na jedną rodzinę -
Bratfrandu z 90% dziewczyn z tego wątku przeniosło się na fb Ja jestem jeszcze na dość wczesnym etapie,by myśleć o metodach przyspieszających poród ale ja bym wolała,żeby się to potoczyło swoim tempem Raczej nie planuję niczego przyspieszać ale może inne dziewczyny coś doradzą Gratuluję 35tc Poród tuż tuż
Rudzik1 ja jeszcze kiedyś krzywo na to patrzyłam-że jakaś obca baba będzie mi się będzie po domu krzątać-polska to jednak nadal dziki naród 😄 Nie jesteśmy do czegoś takiego przyzwyczajeni.Teraz po tylu latach mieszkania/życia w tym kraju myślę trochę inaczej Nawet się cieszę,bo naprawdę jestem sama jak palec-nikt do mnie nie przyjedzie,więc taka pomoc przyda mi się
Co do czkawki-to ja jedynie mogę przypuszczać,czy to akurat czkawka,czy nie-przez łożysko oczywiście... W Pl u rodziców jak byłam,to próbowałam znaleźć tętno stetoskopem- ale gdzie tamWiadomość wyedytowana przez autora: 3 maja 2019, 08:12
-
U mnie problemów z tarczycą brak, TSH i FT4 na początku ciąży było zbadane, potem w 2 trymestrze i powtórka na początku 3.
Ad KTG to ja weszłam w rytm bo standardowo robią po 30 tc, a jak się zaczęły problemy z szyjka i Młoda zmienia pozycję ciagle i raz naciska na ujście główką a raz robi rewolucję z powrotem do miednicowego położenia, to zdarzyło mi się jechać dla uspokojenia tylko na ktg (jak ruchy gorzej czuję), żeby sprawdzić czy się pępowiną nie poddusiła.
Ze skurczami i ktg miałam raz tak (31tc), że nie czułam wcale, a były co 4 min - ale lekkie. Ta regularnosc lekarza mocno zaalarmowala, uważał że mogło to się skończyć akcją porodową, hamowaliśmy duphostonem 4x dziennie i magnezem/nospa też hurtowo.
Ad przygotowania do porodu moja szkoła rodzenia faktycznie liście malin, akupunkturę i masaż poleca.
AD masażu wklejam co nam doula ze szkoły rodzenia napisała:
Masaż krocza : uelastycznia tkankę, daje świadomość pracy tej części ciała Od 37 tc codziennie systematycznie po troszkę do uczucia pieczenia stosujecie masaż krocza. Olejkiem : z wiesiołka lub kokosowym nierafinowanym lub ze słodkich migdałów lub Weleda do masażu krocza dedykowany.
Przeciwwskazania : stany grzybicze lub zagrażający przedwczesny poród( w takiej sytuacji od 38 tc. dopiero)
-
Doriska87 wrote:Dzięki Magda. Zrobiłam to i to i teraz czekam w stresie na wynik.
A możesz napisać jakie powinny być normy. Czy dobrze myślę że tsh poniżej 3? A jakie ft4?💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
Dziewczyny kupujecie śpiochy,pajacyki? Ja się wzięłam za liczenie ciuszków i wyszło,że mam jedne śpiochy i 2x pajacyk 😂 Czy te ubranka warto dokupić?
Doriska87 Tsh poniżej 3 najlepiej a Ft4 dobrze jakby było choć w połowie normy.Zależy jakie masz jednostki ale jak będziesz miec wyniki to ocenimy Ja miałam np.tsh w normie a Ft4 tak mi spadło,że musiałam zwiększyć dawkę-także różnie to bywa.