Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Lady_Dior wrote:Doriska87 ja myślę,że naprawdę nie masz co się niepokoić-zrób może badania przed samą wizytą dopiero.Lekarz Cię na pewno uspokoi
Jakby było duże TSH i małe FT4 to od razu bym niedoczynność podejrzewała a tak cały czas TSH w normie (znalazłam nawet badania TSH z 2018, 2017 i 2016 i zawsze tsh wahało się miedzy 1 a 1,6). Przewinęła się tez opinia ze ft4 pod koniec ciąży spada ale kto wie ile w tym prawdy. Sama już do niczego nie dojdę bo za dużo rozbieżności w necie.
Sorry ze tak męczę ale jeszcze postanowiłam przeliczyć te jednostki pmol/l na ng/dl.
Znalałzmałm info ze 1 ng/dl =12,8pmol/l
Czyli mój wynik 11,57 pmol/l =0,9 ng/dl
Chyba dobrze liczę?
wtedy to ft 4 mieści się w przedziale 0,7-1,2 ng/dl...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 10:05
2019 Natalka -
No widzisz Doriska87 Wszystko gra myślę-lekarz Cię tylko w tym utwierdzi No mi też Ft4 spadło ale zaskoczona byłam,że tak bardzo i to mimo brania leków no ale u mnie to inna historia.Także nie martw się tą tarczycą-w ciąży se pracuje jak chce hehe
Magda-mbc dobrze,że choć Ty jesteśDoriska87 lubi tę wiadomość
-
Jeszcze znalazłam coś takiego w necie dla badania Ft4 metodą eclia (czyli tą co mój wynik):
Wartość referencyjna: 12.0 - 22.0 pmol/l (normy tak jak u mnie na wyniku)
Kobiety w ciąży:
1 trymestr 12.1 - 19.6
2 trymestr 9.6 - 17.0
3 trymestr 8.4 - 15.6
metoda ECLIA
Czyli mój wynik 11,57 pmol/l miejściłby się w tej normie dla 3 trymestru idealnie.
Napisałam do Synevo aby podali mi normy dla kobiet w ciąży, jak nie odpiszą to zadzwonie do nich jutro...2019 Natalka -
No popatrz-to ja o takich normach dla Ft4 w ciąży nie miałam pojęcia dlatego też uważam,że nie od razu leki są potrzebne i wątpię,żeby lekarz Ci przepisał,bo naprawdę nie ma powodu Jeden gin/Endo u którego byłam,to nawet na Ft4 nie spojrzał-choć uważam,że powinien.Możesz spokojnie odetchnąć
Dziewczyny macie tak,że czujecie ruchy dziecka w różnych miejscach? Niby na każdym usg mała jest ułożona główkowo a widzę,że raz się rusza po lewej stronie, raz po prawej i tak się zastanawiam,czy zmienia pozycję,czy po prostu nóżkami kopie raz tu raz tam
Doriska87 a mąż już przyzwyczaił się do myśli, że będzie córeczka ? -
Doriska87 wrote:Jeszcze znalazłam coś takiego w necie dla badania Ft4 metodą eclia (czyli tą co mój wynik):
Wartość referencyjna: 12.0 - 22.0 pmol/l (normy tak jak u mnie na wyniku)
Kobiety w ciąży:
1 trymestr 12.1 - 19.6
2 trymestr 9.6 - 17.0
3 trymestr 8.4 - 15.6
metoda ECLIA
Czyli mój wynik 11,57 pmol/l miejściłby się w tej normie dla 3 trymestru idealnie.
Napisałam do Synevo aby podali mi normy dla kobiet w ciąży, jak nie odpiszą to zadzwonie do nich jutro...
Aleś się nakręciła kobieto! Weź normalnie na wizytę się umów i niech Ci lekarz powie jak jest. Przede wszystkim przecież to dobre wyniki, w ciąży oznacza się na początku ft3,4 a później już głównie tsh, bo tamte dwa się wahają. Spokojnie, po prostu umów się na wizytę, jeśli to Cię uspokoi, i nie szukaj cudowności w necie, bo zejdziesz 3 raza na zawał, a wyniki masz naprawdę dobre, zwłaszcza, że nie leczyłaś przed ciążą tarczycy. -
Witam się
Ja wczoraj zaliczylam IP. wystraszylam se bo wylecilo ze mnie cos co przypominalo czop, napisałam do lekarki, ona mi odpisala bym podjechala na ip by sprawdzić co i jak.
Mialam 30 min KTG, Sserduszko pieknie bilo, malu sie ruszal. Lekarka mnie zbadala, wszystko pozamykane, wody i przeplywy ok. I wypuscili mnie do domu, ale bylam w lekkim strachu.
Doszlo do mnie ze chyba czas spakować torbe do szpitalaWiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 13:51
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Dziewczyny, dziękuje Wam za wsparcie z całego serca...
Może faktycznie wygląda jakby mi totalnie odwaliło ze stresu (pewnie trochę w tym prawdy, ale niestety te wszystkie lata stratań, IVF, nietrafne diagnozy zryły mi trochę psychikę).
Mrilen, no właśnie dlatego tak panikowałam bo nie wiedziałam czy mam na gwałt szukać jakiegoś lekarza czy mogę czekać na swoją wizytę.
Lady Dior, naprawdę jeszcze raz Ci dziękuję za wsparcie. Ja ruchy mniej więcej w stałych miejscach czuję może od około 2 tygodni (teraz 36). Wcześniej dzieciak jeszcze zmieniał pozycję - tak to czułam. Teraz bardziej czuję że jej pupa przesuwa się z lewej na prawą stronę mojego brzucha ale raczej nie czuję fikołków.
Tak, mąż przeszedł prawdziwą metamorfozę Widzi już same rózowe ubranka, różowe akcesoria na basen dla dzieci i z dumą mówi o dziewczynce Miałyście rację że potrzebował czasu...
Hiszpaneczka, a faktycznie to był czop? Ale ten czas leci. Daj proszę znać czy jak Tobie wyjdą te hormony i jakie normy będziesz mieć.
2019 Natalka -
Ja różnie czuje. Teraz bardziej po lewej stronie więc głównie leżę na prawym boku. Do tej pory czkawke czułam po lewej stronie a teraz po prawej
Do pessarowych dziewczyn kiedy macie mieć ściąganie? Ja wczoraj odstawilam luteineWiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2019, 15:38
-
Doriska87 ale ja Cię doskonale rozumiem.Ja przez tydzień się stresowałam tą krótką kością udową ale na szczęście spasowałam-zdałam sobie sprawę,że na nic nie mam wpływu już teraz.
Fajnie,że mąż zmienił nastawienie U nas tylko dziadek zawiedziony,że prawdziwego wnuka nie będzie mieć (jakby mu mało było po 4 córkach 6 chłopaków).Dobrze,że mieszkam daleko od tego człowieka,bo ciężko by mi było jego zachowanie zostawić bez komentarza.Ostatnio dał mojemu wykład przez telefon o kobietach i rodzeniu-że,kobiety są teraz do dupy-kiedyś niczego nie potrzebowały a teraz tylko wymyślają i marudzą 😳 Cycki mi opadły.Bogu dziękuję,że moi rodzice nic nie komentują i w nic się nie wtrącają.
Rudzik1 to u mnie podobnie-wcześniej nie do pomyślenia było chodzenie po sklepach, dłuższe spacery a od pobytu w Pl coś mi się poprzestawiało Dziś znowu brzuch mi twardnieje często 🙄 Magnez mi się skończył już w pon.kurde i do tej pory nie kupiłam.Jutro muszę koniecznie.No a co do ruchów to ja właśnie czuję takie rozpychanie bardziej niż kopniaki i tak się rozpycha raz w lewo raz w prawo ale bolesne to nie jest
Hiszpaneczka dobrze,że na strachu tylko się skończyło
Ja dziś prawie zawał miałam jak zobaczyłam mnóstwo plamek krwi na piżamie.Po zastrzyku z heparyny-pewnie strupek mi się zrobił i przez pocieranie co chwilę to zdrapywalam i stąd krew.Już mi się to raz zdarzyło.
Rudzik1 widzisz miałam jeszcze pisać,że chyba branie tego żelaza co drugi dzień przynosi efekty W smaku jest bleee no ale nie dam się anemii.Doriska87 lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 maja 2020, 12:22
2021:➡️12.02 długi protokół
22.03🎯15 dojrzałych
❄4AA❄3BB❄3BC
🍀29.05 4AA 7dpt-44,05; 10dpt-158,3; 12dpt-447,0; 14dpt-1075,0; 19dpt-7018, 26dpt mamy ❤rośnij Kropelinko🙏Intralipid+Accofil+Atosiban+Neoparin+Embroglue+Metypred
2020: z rozmrożonych oocytów:
4BB❌ 6t2d😥(puste jajo)2BB❌ nieudany😔2/3BC ❌CB😔2/3CB(5doba),3CB(6doba)❌nieudany😔
2018: protokół krótki:🎯12 dojrzałych, 6 zamrożonoDo 5 doby dotrwał tylko 1(3AC)
✅nasz cud urodzony w Dzień Matki❤
O Nas:
♀️Ja
Histeroskopia-CD3 wysokie👎CD56-NK👎 CD138👍
👎niedrożne jajowody👎mthrf hetero,👎IO od IX 2020👍hormony 👍edopoduszka👍AMH-3,14
👍immunologia
♂️On-
👎👍morfologia 2%(2018)-->4%(2020)-->6%(2021);👎ruchliwość- 24,2%👎mthrf homo
👍test HBA-87%👍test stresu oksydacyjnego plemników👍Fragmentacja DNA-91% -
tez mam wrazenie ze maly uwiera mnie w pęcherz bo jak chodze czy siedze to czuje go na dole. Wiem ze glowka był ulozony na dol a nozkami kopie mnie po zebrach
Ale to i tak piękne uczucie
11dpt - 490, 13dpt-1124, 18dpt-8210, 22dpt-35444, 25dpt - 4mm i ❤️ -
Mamuśkaa1 wrote:Was też już tak ciągnie w dole brzucha? Od wczoraj to masakra, tak mnie do dołu napiera.. Aż mnie boli w dole przy chodzeniu, czuję jakby mały miał wypaść zaraz
I mnie to uczucie towarzyszy aż łapie się instynktownie na dole coby małego złapać w razie potrzeby.😁 -
Doriska87 wrote:Dziewczyny, dziękuje Wam za wsparcie z całego serca...
Może faktycznie wygląda jakby mi totalnie odwaliło ze stresu (pewnie trochę w tym prawdy, ale niestety te wszystkie lata stratań, IVF, nietrafne diagnozy zryły mi trochę psychikę).
Mrilen, no właśnie dlatego tak panikowałam bo nie wiedziałam czy mam na gwałt szukać jakiegoś lekarza czy mogę czekać na swoją wizytę.
Kochana wiadomo, że człowiek się martwi, ale Ty już 36 tc?? To zupełnie bym olała ten temat, tzn oczywiście zapytać lekarza powinnaś i skontrolować też po porodzie tarczycę, żeby nie mieć jakiś akcji, bo wtedy hormony szaleją, a nie potrzebujesz być osłabiona czy nerwowa itd.. Natomiast dzisiaj już zupełnie się tym nie martw.
Dzidzia już ma wszystko praktycznie dojrzałe, już może z Ciebie wyłazić, więc spokojnie! Ja na początku ciąży nagle miałam tsh ok. 6. Wtedy dopiero miałam stresa, Ale lekarka przepisała lek i tyle. Szybko spadło w okolice 1.
Głowa do góry!
Ja we wtorek idę skontrolować drugi raz do tego super hiper lekarza wymiary tej kości udowej. Mam nadzieję, że mały jednak rośnie i będzie zdrowy, a to tylko jego uroda. Mam też nadzieję, że nie będzie hipotrofii i nie będzie trzeba wcześniej ciąży rozwiązywać.
Doriska87 lubi tę wiadomość
-
U mnie kopniaki z jednej strony, chyba że akurat się przekręci znowu głową do góry i wtedy czuję że kopie na dole.
Ciągnięcie na dole niestety też mam - niefajne i niepokoi, szczególnie jak z twardym brzuchem się pojawia. Leżę jeszcze te dwa tygodnie (do końca 35) jak lekarz kazał.
Hiszpaneczka uff że się na strachu skończyło, współczuję takiego stresu. Powiedzieli Ci co to było, jeśli nie czop?
Chyba też zacznę myśleć o torbie...