Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Doriska87 wrote:no niestety na tych wynikach nie będzie norm dla ciężarnych - specjalnie o to pytałam w labo
TSH:
0.19-3.09 - 30-33tc
0.35-3.07 - 33-36tc
0.25-3.07 - od 36tc
FT4:
0.6-1.07 - 30-33tc
0.64-1.06 - 33-36tc
0.71-1.09 - od 36tcWiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2019, 15:52
💙11.06.2019
💙 05.08.2021 -
No to z pajacami jestem daleko w tyle😜
Dziewczyny a jak z bodami? Ja mam:
*rozm.56-5szt.z krótkim rękawem
*rozm.56-4szt.z długim rękawem
*rozm.62-4szt.z krótkim rękawem
*rozm.62-3szt.z długim rękawem
Czy tyle bodziaków starczy mi na początek?
-
No słabiutkie to Ft4.Ja od początku ciąży miałam na poziomie 18 i stopniowo mi spadało.Jakieś 1,5mies.temu spadło mi poniżej normy (pomimo tsh na odpowiednim poziomie)i miałam podniesioną dawkę ale ja się leczę na niedoczynność.
Rudzik1 no chyba tak zrobię Dokupię jedynie tych pajacy kilka A reszta się zobaczyWiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2019, 20:19
Rudzik1 lubi tę wiadomość
-
No właśnie trochę niskie to ft4, tyle że ja zadnych leków na tarczyce nie biorę i nigdy nie brałam a normy jakie mam podane nie są dla kobiet w ciąży wiec trudno do nich się odnosić...
Sama już nie wiem. W necie jest pełno informacji często sprzecznych...2019 Natalka -
Doriska87 wrote:no niestety na tych wynikach nie będzie norm dla ciężarnych - specjalnie o to pytałam w labo
Te normy wpisane na wynikach w labo są przekłamane. Endokrynolog utrzymuje w ciąży poziom w okolicach 1 jak chodzi o tsh. Jak jest w okolicach dwóch to już zwiększa dawkę. Tak miałam u każdego z 3 endokrynologów. -
Szukam i szukam po necie i niestety ale nie mogę znaleźć jednoznacznej odpowiedzi.
Z jednej strony źródła podają że najpierw patrzy się na TSH jeśli ono jest nieprawidłowe dopiero na Ft3 i Ft4.
Opinie żeby nie patrzeć na TSH były zazwyczaj od kobiet biorących leki- więc nie wiem czy się do mnie odnoszą.
Poza tym nigdzie nie znalazłam przypadku gdzie TSH jest w normie a Ft4 w dolnej granicy normy i interpretacji tego.
O ile dobrze zrozumiałam to jest odwrotna zależności TSH niskie łączy się z wysokim Ft4 i na odwrót...
No i już oddzielna kwestia ze podobno najważniejszy jest pierwszy trymestr a potem to już mniejsze wartości tyroksyny wynikają z faktu że dziecko pobrało sobie hormonów ile chciało.
Ja jestem na końcówce ciąży więc nie wiem co teraz. Wizytę w u gina mam 20 maja.
Nie wiem czy szukać endokrynologa na gwałt, czy ginekologa endokrynologa? Mam totalny mętlik w głowie.
Ktoś jeszcze może się wypowiedzieć?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2019, 22:17
2019 Natalka -
No to jest akurat ciekawe,że w naszym przypadku przysadka nie wysyła informacji do tarczycy,by ta produkowała więcej Ft4.Nie wiem co o tym myśleć-sama mam taki wynik 1wszy raz odkąd mam niedoczynność.W Twoim przypadku może lepiej spokojnie zaczekac i poradzić się lekarza.Ciężko mi poradzić kurczę
-
No właśnie, ehhh. Z tą różnic a że Lady Ty bierzesz leki więc chyba nie ma co patrzeć na TSH u Ciebie a ja nie biorę żadnych leków na tarczycę. Nie wiem czy dobrze myślę. Zaniżone TSH może być w pierwszym trym ale w pozostałych już raczej nie.
Zawsze gin kazał mi oznaczać tylko tsh (przed ciąża i w pierwszym trym), więc nawet nie wiem jak ft4 wyglądało w pierwszym trymestrze, ale TSH było 0,8 i mówili mi że super.
Znalazłam jeszcze coś takiego:
"Prawidłowa wartość fT4 to 10 - 25 pmol/l (8 - 20 ng/l), przy poziomie hormonu TSH w normie, tj. 0,4 - 4,0 µIU/ml."
O jeszcze coś takiego znalazłam:
http://www.endokrynologia.net/tarczyca/nieprawidłowe-wyniki-hormonów-bez-zaburzeń-tarczycy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2019, 22:47
2019 Natalka -
Rudzik1 wrote:Jeśli się niepokoisz, to możesz powtórzyć TSH i FT4 w innym laboratorium.
Czy nie masz możliwości skontaktować się smsowo lub mailowo ze swoim lekarzem?
Rudzik a ty miałaś TSH i FT4 oznaczane czy tylko TSH?
Podobno oznacza się tsh noworodkom to zawsze jakiej info będzie...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 maja 2019, 23:15
2019 Natalka -
Doriska87 ja myślę,że naprawdę nie masz co się niepokoić-zrób może badania przed samą wizytą dopiero.Lekarz Cię na pewno uspokoi
Rety Wy już jesteście na takim etapie a ja na samym końcu 😛 Jak urodzę,to tu żadnej już nie będzie-nawet komu pochwalić się nie będę miała 🙉