Mamusie CZERWCOWE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
czarnulka24 wrote:U mamy ginekolog na stronce pisze ze tylko skutecznosc jest jesli heparyna jest stosowana rano a acard wieczoren
Czarnulka mamaginekolog to nie żadna wyrocznia i nie uzasadnia swojej teori. Poza tym wiele jej wpisów jest mało aktualna także uważałabym i zawsze sprawdzała u innego źródła a szczerze to najlepiej konsultowała ze swoim ginem.20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
19.09.2013 [*] 07.05.2014 [*] 10.11.2017 [*][*] 23.11.2018 [*]
08-09.2018 Szczepienia limfocytami męża MRL 59,7%
2019 Histeroskopia - wszystko ok
08-09.2022 Powtórne szczepienia pullowane
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Mother też mam krwiaka i też się nie zmniejszył od ostatniej wizyty, ale ginka powiedziała że już jest na etapie wchłaniania i nie zagraża. Oczywiście dalej mam oszczędny tryb życia zalecony.
Pytałam o to skąd się biorą te krwiaki bo jak usłyszałam, że go mam to powiedziałam, że to chyba wyczerpuje już wszystkie możliwe rzeczy jakie mogły mi się przydarzyć. Ginka powiedziała, że nie są znane przyczyny. Głównie krwiaki robią się gdy zarodek się dobrze zagnieździ bo macica jest mocno ukrwiona, albo jak pęknie w niej jakieś naczynko.20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
10.2022 Histerioskopia, Laparoskopia, Drożność - usunięcie prawego jajowodu - wodniak, reszta ok
OK: Kariotypy, ANA, ASA, APA, ACA, testosteron,, homocysteina, białko C, S, anty-tTG, CBA, IMK, LCT, nasienie
Źle: Hiperprl, APS (LA), mutacje hetero FV R2_4070A-G, MTHFR 677C-T , PAI-1 4G; HLA-DQ8, MRL 9%, NK 16,1%, ATA, KIR AA (mąż HLA-C C2C1) -
Mi lekarz zalecił taka a nie inną kolejność. Ale wiem ze na wielu wątkach i stronach ta dyskusja się co chwile pojawia. Co brać rano a co wieczorem i dlaczego. Pamiętam ze znalazłam artykuł ze acard brany właśnie na noc ma działanie przeciwzakrzepowe. A brany na dzień jak organizm inaczej pracuje ma inne działanie. Ale niestety nie pamiętam gdzie to czytałam i czy w związku z tym jest wiarygodne. Stosuje się do zaleceń lekarza.
czarnulka24 lubi tę wiadomość
-
czarnulka24 wrote:U mamy ginekolog na stronce pisze ze tylko skutecznosc jest jesli heparyna jest stosowana rano a acard wieczoren
Ja poprzednią ciążę brałam acard rano , a heparyne wieczorem i wreszcie udało mi się donosić ciążę po tych lekach więc skuteczność ich była na pewno mimo iż brałam na odwrót.
Mój lekarz też nigdy nie mówił o porze dnia kiedy należy przyjmować te leki dopiero tutaj na forum spotkałam się, że acard lepiej brać na wieczór. Lekarz mi teraz przepisał acard rano i wieczorem i zastrzyki raz dziennie. -
Pismak wrote:Dziewczyny co biorą i acard j heparynę dlaczego bierzecie acard na nic a heparynę na noc? Czy lekarze to jakoś uzasadniali?
Biorę na odwrót tzn. acard rano a heparynę wieczorem. Immuno powiedział mi, że to nie ma znaczenia, a ginka też nie kazała zmieniać.
Ja biorę heparynę rano z wygody, lekarz podczas zapisywania poinformował mnie że mogę przyjmować kiedy chcę, ale o stałej porze.
A Acard wieczorem - takie miałam zalecenia -
asylia wrote:Lena mnie tak wczoraj kilka razy mocniej zabolało, raz to tak na serio porządnie. Dzisiaj póki co ok.
Mam nadzieje, że to nie oznacza nic złego.
Asylia też mam taką nadzieję... Już mnie przestało kłuć ale mimo wszystko cały czas o tym myśle. -
Pismak wrote:Czarnulka mamaginekolog to nie żadna wyrocznia i nie uzasadnia swojej teori. Poza tym wiele jej wpisów jest mało aktualna także uważałabym i zawsze sprawdzała u innego źródła a szczerze to najlepiej konsultowała ze swoim ginem.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 11:47
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
3 aniołki w niebie [ 13tc, 10tc, 10tc] Cb
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
Lena1984 wrote:Ja poprzednią ciążę brałam acard rano , a heparyne wieczorem i wreszcie udało mi się donosić ciążę po tych lekach więc skuteczność ich była na pewno mimo iż brałam na odwrót.
Mój lekarz też nigdy nie mówił o porze dnia kiedy należy przyjmować te leki dopiero tutaj na forum spotkałam się, że acard lepiej brać na wieczór. Lekarz mi teraz przepisał acard rano i wieczorem i zastrzyki raz dziennie.27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
BARDZO SKUTECZNA MODLITWA W SPRAWACH TRUDNYCH I BEZNADZIEJNYCH - Modlitwa do Św. Rity -
czarnulka24 wrote:Moze i tak ale skoro piszesz ze to bez znaczenia kiedy sie bierze , to ja wole sie dostosowac jednak do jakiegos zrodla i tez tak bralam w poprzedniej ciazy , lekarz tez mi tak zalecil .. moze i to nie ma znaczenia nie wiem
Czarnulka mi chodziło tylko o to czy lekarze to jakoś uzasadniali medycznie, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiego uzasadnienia. Wiadomo, że każda stosuje się do zaleceń swojego lekarza i tak być powinno.Izieth lubi tę wiadomość
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
Pismak wrote:Czarnulka mi chodziło tylko o to czy lekarze to jakoś uzasadniali medycznie, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiego uzasadnienia. Wiadomo, że każda stosuje się do zaleceń swojego lekarza i tak być powinno.
Acard i clexane0'2bralam w ciazy tzreciej niestety obumarla identycznie jak.poprzednia ktora byla bez leków ale juz czwarta ostatnia byla ns acardzie i clecane 0'6 i sie udalo ale nie wiem czy to dzieki wyzszej dawce clexane czy w polaczeniu tych obu leków
Ocenie nie biore acardu tylko neoparin 0.6Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 11:57
27.08.17 22.00 i 22.01 - moje 2 największe skarby
07.06.2019 synek
Dziewczyny ja się na acardzie nie znam ale na medonecie piszą, że skuteczniejsze jest branie wieczorem, a tam nie publikują niczego, co nie jest potwierdzone badaniami:
http://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,leki-na-serce-najlepiej-zazywac-wieczorem,artykul,1643332.html -
mother84 wrote:Makalotia to db, że masz wizytę jutro to zapytasz lekarza. A może rennie by pomogło?
Dziewczyny, ja dziś na 13.45 mam wizytę i już chodzę obkichana. Ciekawa jestem co z krwiakiem i czy ten drugi pęcherzyk się rozwinął czy wchłonął. No i ogólnie czy wszystko ok. -
Pismak wrote:Biorę na odwrót tzn. acard rano a heparynę wieczorem. Immuno powiedział mi, że to nie ma znaczenia, a ginka też nie kazała zmieniać.
Ja właśnie dokładnie tak samo biorę i tak mi najwygodnieję.
Oleśka11, ja lekarzem nie jestem i się nie znam, ale też natrafiłam na ten artykuł i moim zdaniem on nie dotyczy leków przeciwzakrzepowych, które przy okazji mają dobroczynny wpływ na serce, tylko leków typowo na serce i nadciśnienie. I czy Acard jest "inhibitory enzymu konwertującego angiotensynę (ACE)", cokolwiek to znaczy? Chyba nie...
Poza tym nic nie znalazłam, jedynie tekst, że pora przyjmowania leków przeciwzakrzepowych jest bez znaczenia.
Drążę temat, bo tutaj po raz pierwszy spotkałam się z taką teorią i się zestresowałam, że źle biorę i muszę zmienić.
Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc) -
Marryy wrote:Juz po wizycie. Wszystko dobrze, serduszko biło ma 1,45 cm kamień z serca że jest dobrze
-
Oleśka11 wrote:Dziewczyny ja się na acardzie nie znam ale na medonecie piszą, że skuteczniejsze jest branie wieczorem, a tam nie publikują niczego, co nie jest potwierdzone badaniami:
http://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,leki-na-serce-najlepiej-zazywac-wieczorem,artykul,1643332.html
Tak, ale to wtedy gdy bierzesz sam acard i przed ciąża też tak brałam. Nigdzie nie piszą co w sytuacji gdy dochodzi heparyna raz albo dwa razy dziennie.
Edit: lub inne leki przeciwzakrzepowe.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2018, 12:38
20.10.2023 - Jest i Ona - moje największe szczęście. 38 tyg 5 dni - 3230 g 53 cm
Angelius Provita
Ja też już po wizycie z położną. Założyła mi kartę ciąży.
Wpisała mi "ciąża wysokiego ryzyka" ze względu na nadciśnienie w poprzedniej ciąży oraz krwotok po porodzie. Pytałam się czy teraz dadzą mi coś tuż przed porodem, żeby krwotokowi zapobiec, ale powiedziała, że nie powiedziała, że dopiero jeśli znów stracę krew to będą działać. Nie rozumiem tego. Przecież tym razem mogę stracić jeszcze więcej i może się to jeszcze gorzej dla mnie skończyć. Nie rozumiem dlaczego oni tak ryzykują moim życiem? Na samą myśl o porodzie jest mi niedobrze. W życiu się tak nie bałam. Pierwsze USG będę mieć w 12 tygodniu, kolejne w 20 tygodniu i to wszystko. Więcej USG nie ma.Lorella lubi tę wiadomość
-
Nita ja też nie ogarniam... ja do tej pory mam usg co tydzień ... (teraz już co 2 będę mieć) nie wyobrażam sobie 2 usg przez całą ciążę. Ja bym oszalała współczuję Ci
Aniołek [*] 6 tc 2018,
Julia [*] 14 tc 2018
MTHFR, PAI-1, Czynnik V (trombofilia): clexane, acard, prolutex, metyle : (B12 i kwas foliowy) , duphaston .
Endometrioza
-
Dziewczyny wybaczcie że się nie odzywałam ale ostatnie dni dały mi w kość szczególnie niedzielę kiedy w ekspresowym tempie zwracałam wszystko cokolwiek przyjęłam łącznie z trzema łykami wody... już miałam w głowie wizje kolejnego pobytu w szpitalu pod kroplówkami na szczęście w kolejnych dniach trochę się uspokoiło aż do wczoraj kiedy znowu wieczorem widziałam nad muszlą. Dlatego jestem mega osłabiona praktycznie całymi dniami mogłabym spać ale to nawet i lepiej bo i tak muszę leżeć.
Starałam się was nadrobić ale rzeczywiście bardzo dużo stron produkujecie też biorę neoparin 0, 4 Acard brałam ale kiedy pojawiło się krwawienie poleconego odstawić i dopóki krwiak nie zniknie całkowicie nie wracać do niego. Z refundacją opakowanie 10 sztuk, neoparin kosztuje 3, 20 więc grosze, niestety piecze mnie niemiłosiernie. Próbowałam nawet przestawić się na fraksiparine i powiem szczerze różnica Była ogromna i praktycznie w ogóle nie czułam bólu niestety po około miesiącu stosowania pojawiły się czerwone swędzące plamy i dr kazała wrócić do Neoparin.. przełamałem się jakiś tydzień temu i zaczęłam podawać zastrzyki w udo miałam co do tego duże wątpliwości po prostu Bałam się bólu ale powiem szczerze wbicia igły nie czuć natomiast samo szczypanie jest jeszcze większe ale postanowiłam oszczędzić brzuszek. Jakoś nie wyobrażam sobie żeby jeszcze wbić zastrzyk i kiedy już brzuszek będzie tak duży jak domyślam się że może być przy ciąży bliźniaczej...
Dziewczyny mam tak samo jak wy krótko po wizycie Jestem uspokojona szczęśliwa oddycham pełną piersią. Natomiast po kilku dniach ale już pojawia się takiej niepokój i czy aby na pewno wszystko jest dobrze i odliczanie do kolejnej wizyty. Podobnie jak część z Was najbliższą Wizytę mam 13 listopada a 20 listopada prenatalne.
Też zastanawiam się nad tym detektorem tętna płodu... z jednej strony uspokajałoby ale z drugiej boję się właśnie tego że mogłabym mieć problem z jego znalezieniem.. no i w przypadku Bliźniąt musiałby być taki który wyświetlałby wynik bo jeżeli chodzi o sam dźwięk to jaką miałabym pewność że to jest drugie drugie dzieciątko a nie cały czas to pierwsze..
asylia raz jeszcze proszę o dodanie na pierwszej stronie
Kadetka, 32l. ciąża pierwsza, Bliźnieta data porodu 03.06.2019Najszczęśliwsza podwójna mama na całym świecie
POF, Hashimoto,
MTHFR C677T nieprawidlowa heterozygota CT
PAI-1 nieprawidłowa heterozygota 4G/5G
po leczeniu immunosupresyjnym
I ET
II ET szczęśliwy -
Kadetka wrote:Dziewczyny wybaczcie że się nie odzywałam ale ostatnie dni dały mi w kość szczególnie niedzielę kiedy w ekspresowym tempie zwracałam wszystko cokolwiek przyjęłam łącznie z trzema łykami wody... już miałam w głowie wizje kolejnego pobytu w szpitalu pod kroplówkami na szczęście w kolejnych dniach trochę się uspokoiło aż do wczoraj kiedy znowu wieczorem widziałam nad muszlą. Dlatego jestem mega osłabiona praktycznie całymi dniami mogłabym spać ale to nawet i lepiej bo i tak muszę leżeć.
Starałam się was nadrobić ale rzeczywiście bardzo dużo stron produkujecie też biorę neoparin 0, 4 Acard brałam ale kiedy pojawiło się krwawienie poleconego odstawić i dopóki krwiak nie zniknie całkowicie nie wracać do niego. Z refundacją opakowanie 10 sztuk, neoparin kosztuje 3, 20 więc grosze, niestety piecze mnie niemiłosiernie. Próbowałam nawet przestawić się na fraksiparine i powiem szczerze różnica Była ogromna i praktycznie w ogóle nie czułam bólu niestety po około miesiącu stosowania pojawiły się czerwone swędzące plamy i dr kazała wrócić do Neoparin.. przełamałem się jakiś tydzień temu i zaczęłam podawać zastrzyki w udo miałam co do tego duże wątpliwości po prostu Bałam się bólu ale powiem szczerze wbicia igły nie czuć natomiast samo szczypanie jest jeszcze większe ale postanowiłam oszczędzić brzuszek. Jakoś nie wyobrażam sobie żeby jeszcze wbić zastrzyk i kiedy już brzuszek będzie tak duży jak domyślam się że może być przy ciąży bliźniaczej...
Dziewczyny mam tak samo jak wy krótko po wizycie Jestem uspokojona szczęśliwa oddycham pełną piersią. Natomiast po kilku dniach ale już pojawia się takiej niepokój i czy aby na pewno wszystko jest dobrze i odliczanie do kolejnej wizyty. Podobnie jak część z Was najbliższą Wizytę mam 13 listopada a 20 listopada prenatalne.
Też zastanawiam się nad tym detektorem tętna płodu... z jednej strony uspokajałoby ale z drugiej boję się właśnie tego że mogłabym mieć problem z jego znalezieniem.. no i w przypadku Bliźniąt musiałby być taki który wyświetlałby wynik bo jeżeli chodzi o sam dźwięk to jaką miałabym pewność że to jest drugie drugie dzieciątko a nie cały czas to pierwsze..
asylia raz jeszcze proszę o dodanie na pierwszej stronie
Kadetka, 32l. ciąża pierwsza, Bliźnieta data porodu 03.06.2019
Może faktycznie pojęć na ip z tymi wymiotami jak będą Cię tak dalej męczyć. Ja byłam chyba 2 czy 3 tygodnie temu bo już nie dawałam rady, dostałam kropliwke, zastrzyk w pupę i do domu czopki przeciwwymiotne. Nie zostałam w szpitalu